Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 5 vs. Samsung Galaxy S4

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
57 odpowiedzi w tym temacie

#26 ciekawski

ciekawski
  • 1 100 postów

Napisano 02 czerwca 2013 - 14:14

Dziekuje za wpis. Oczywiscie porownanie ktore przytoczyles nie jest to konca trafne gdyz SGS4 zestawiasz z iPhonem 4. Nie zapominaj ze to juz leciwy sprzet a jego premiera odbyla sie w 2010 roku czyli 3 lata temu. A to w tej chwili wiecznosc jesli chodzi o rozwoj smartfonow. Faktycznie, porownujac czworke Apple'a czworka Samsunga jest sie skazanym od startu na porazke. Choc nie do konca. Soft w czworce jest skrojony na medal i na owe "czasy" bil na glowe wszystko co tylko wyszlo na rynek. Mam wielki sentyment do czworki. To ona towarzyszyla mi przy narodzinach moich dzieci. Czarna "szesnastka" zarejestrowala foto mojego synka w chwile po narodzinach a biala "trzydziestkadwojka" coreczke. To wlasnie iPhone towazyszyl mi w najwazniejszych momentach mojego zycia. Pomimo "zabawy" z innymi smatfonami, iPhonowi bede wierny na zawsze. Jest tak prosty w obsludze, ze mozesz go uzyc w najbardziej stresujacych, intymnych i niecodziennych wydarzeniach swego zycia.
Sorry, troche odbieglem od tematu. Dziekujemy za porownanie i wyrazenie wlasnego zdania. Docieniam twoje podejcie do designu i twoj zmysl estetyczny.

oh...az sie lezka w oku kreci ^^ lol
sorry, ale nie moglem sie powstrzymac xd

#27 Mirko791

Mirko791
  • 4 558 postów
  • SkądJaworzno

Napisano 02 czerwca 2013 - 14:45

Na licencji Apache ? Mógłbyś wyjaśnić o co chodzi ? :)

Why Google chose the Apache Software License over GPLv2 for Android | Ars Technica

#28 radzion

radzion

master of disaster

• 1 193 postów

Napisano 02 czerwca 2013 - 20:14

O kurcze, piszesz jak o jakimś członku rodziny :-)

Masz po czesci racje. IPhone towarzyszy mi w zyciu prywatnym oraz sluzbowym nieprzerwanie od 2008 roku. A jestem (bylem?) niezwykle wybredny jesli chodzi o dobor telefonu/ smartfonu. Mozesz mi wierzyc lub nie ale od momentu startu Ery GSM az do 2008 roku mialem ok 50 roznych telefonow. Kiedys nawet prowadzilem w pliku liste tych sprzetow. Jak dobrze poszukam to moze bym znalazl ta liste :) Zaden z wczesniejszej rzeszy telefonow/ smartfonow nigdy nie dal mi tyle satysfakcji i nie spelnil moich oczekiwan tak jak iPhone. Dlatego napisalem lekko zartobliwie, ze bede mu zawsze wierny.
Nie musicie sie tu usmiechac ukratkiem lekko ironicznie ;) Spelnic wybredne oczekiwania kogos takiego jak ja nie jest prosto. iPhone tego dokonal. Wiec cos w nim musi byc wyjatkowego.

A teraz wracajmy do tematu Samsunga Galaxy S4 i iPhona 5. Dosc tej zadumy... ;)

#29 citanek

citanek
  • 582 postów
  • SkądBełchatów, PL

Napisano 02 czerwca 2013 - 21:58

No właśnie jakis czas temu myślałem, że takie mogą być plany Google'a, że taki jest ostateczny cel i sens zakupu Motoroli, jednak znajomy programista oświecił mnie, że nie będzie to nigdy możliwe, gdyż Google zdecydowało się udostępniać Androida na licencji Apache, która wyklucza taki scenariusz.

Nie wyklucza takiego scenariusza. Zastosowanie licencji Apache ma wpływ tylko na to, że nie jest jedynym możliwym.

#30 dawid1972

dawid1972
  • 316 postów

Napisano 04 czerwca 2013 - 19:53

Dla mnie ma ogromne znaczenie cały ekosystem jaki posiada Apple. Używam jabłek od 2008 roku, trochę tych baksów wydałem i szkoda by było tracić przenosząc sie na inną platformę. No ale na tym filmiku porownującym gry to naprawdę widać że SGS4 wypada gorzej niż iP5.

#31 sancruz3

sancruz3
  • 2 436 postów

Napisano 04 czerwca 2013 - 20:04

Galaxy S2 to jest nic najlepsze jest to co wydaja teraz Galaxy Tab 3 10.1 i 7 LOL :) nie ma to jak zmienic wyglad w sumie i tyle...

#32 radzion

radzion

master of disaster

• 1 193 postów

Napisano 04 czerwca 2013 - 21:47

Wlasnie odebralem mojego HTC One. Tak przy okazji porownalem wizualnie intensywnosc podwietlenia oraz ogolne wrazenie bieli na 3 terminalach: iPhone5, HTC One oraz SGS 4. O HTC One pewnie napisze w oddzielnym juz istniejacych watku ale o tym porownaniu chce napisac wlasnie tutaj. 1 miejsce - iPhone5 - biel wydaje sie byc najbielsza ;) jak u Zygmunta Chajzera w reklamie proszku do prania. Jasnosc podswietlania jest takze najwyzsza. 2 miejsce - HTC One - biel oraz podswietlanie jest niemal tak mocne jak w iPhonie. Naprawde nie ma sie o czego przyczepic. 3 miesce - SGS 4 - biel jest szarawa, podswietlenie jest duzo slabsze niz w iPhonie. Mam wrazenie ze przynajmniej o polowe slabsze. Wszystkie telefony mialy wylaczona automatycza regulacje podswietlania oraz suwak podswietlania ustawiony byl na maksimum.

#33 JaN008

JaN008
  • 284 postów

Napisano 05 czerwca 2013 - 14:32

Zgadzam się w 100%, z SGS4 jest dosyć problematyczne odczytać cokolwiek w słoneczny dzień, nawet przy wysokiej jasności.

#34 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 25 czerwca 2013 - 19:56

Niezla bestia. Ciekawe czy LagWiz w koncu przestanie o sobie przypominac:

Snapdragon 800-rocking Samsung Galaxy S4 LTE-A gets unboxed - GSMArena.com news

#35 Damixs74

Damixs74
  • 252 postów
  • SkądPoznań/Cieszyn

Napisano 25 czerwca 2013 - 23:54

Oj... gdyby HTC Butterfly S był w EU, miał tego snapa 800 i czystego andka, to mógłby być dobrą alternatywą dla iPhone 5 ( sory za OT, pozwólcie, że trochę się rozmarzę :) ) ...

#36 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 26 czerwca 2013 - 12:00

Chyba dla 5S, bo 5 to juz powoli technologiczny zabytek ;)

#37 Ernest05

Ernest05
  • 829 postów
Napisano 26 czerwca 2013 - 12:40

Homer nie przesadzaj. 5 będzie dawać radę jeszcze przez najbliższe lata na spokojnie. Optymalizacja i do przodu :P

#38 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 26 czerwca 2013 - 15:20

Jak zobaczylem trailer Modern Combat 5 to mam watpliwosci czy 5'tka odpali go na max detali :P

#39 Damixs74

Damixs74
  • 252 postów
  • SkądPoznań/Cieszyn

Napisano 26 czerwca 2013 - 23:07

Na pewno pociągnie... ten sam silnik, bardzo możliwe, że już tradycyjnie SGS II bedzie odpalał MC5 w full detalach :)

#40 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 27 czerwca 2013 - 12:17

#41 ktmracing

ktmracing
  • 635 postów

Napisano 31 sierpnia 2013 - 16:48

I na ten temat wypowiem się ja: Byłem na szkoleniu z samsunga gdzie to każdy przedstawiciel posiadał S4, oczywiście pokazywano jak urządzenia samsung-a komunikują się bezprzewodowo między sobą co mnie zainspirowało do kupna na drugi dzień tego telefonu. Kupiłem miałem go 4 dni... po 4 dniach udałem się do salonu PLAY by wyrobiono mi ponownie karto nano sim bo wracam do Iphone 5. Mówiąc ogólnie telefon jakim jest S4 jest telefonem dobrym sprzętowo ale czy dobrym na taki system? Wg mnie nie. Zawiodłem się na androidzie (może dlatego że tak krótko go miałem) z tego faktu że na takie bebechy jakie on posiada o jakimkolwiek lagu nie powinno być mowy. Miałem najnowszą wersję androida wersje 4.2.2. Sam fakt że nim telefon się obudzi z uśpienia musi mu zająć trochę czasu to trochę przesada... Drugim dość ciekawym mankamentem S4 było to że kupiłem od razu kartę 64GB i ku mojemu zdziwieniu pobrane aplikacje nie pobierały się bezpośrednio na kartę pamięci - pobierały się na pamięć telefonu (która ogólnie miałą 16Gb z czego 9GB zajmowałs system) a potem R Ę C Z N I E trzeba było przenosić aplikacje na kartę pamięci - dodatkowo korzystając z aplikacji do tego.... Rozmiar wyświetlacza OK ładnie w nocy się prezentuje ładne kolory ale w dzień? Efekt ślepego wyblakłe kolory. Telefon rozmiarowo jak dla mnie za duży nie był poręczny i dyskretny. Wróciłem do iphon'a z tego faktu że jest zgrabny poręczny i dyskretny - zawsze w każdej chwili wyciągając go mam pewność że dobrze złapię i nie wyślizgnie mi się z rąk, no i dodatkowo będę mógł obsłużyć go jedną ręką. Dziwi mnie fakt że jest masa ludzi w internecie którzy porównują WSZYSTKIE telefony z iphon'em czy to HTC,czy Samsung albo Sony to i tak videorecenzje są prowadzone przy konkurentowi Iphon'owi - dziwi mnie dlaczego skoro w/w sprzęty mają o raz lepsze bebechy od iphon'a. Podsumowując nigdy nie przesiądę się na androida bo jest on przekombinowany dosłownie z czasem zaczyna zwalniać. Minusy S4 : - zbyt duży wyświetlacz(dla osób o małych rączkach będzie on nie do obsłużenia jedną ręką) - bateria (codziennie musiałem ładować co wieczór,na koniec dnia zostawało mi 15%) - obudowa (tandetny plastik - za tą kwotę mogło być to chociaż aluminium jak np u konkurenta HTC ONE) - brak możliwość od razu instalowania aplikacji na karcie pamięci (trzeba ręcznie przenosić z pamięci tel do karty microsd) - lagowanie systemu (wersja 4.2.2) - kiepska widoczność w słoneczny dzień Plusy S4: - bardzo ładne kolory ekranu amoled i szkło Gorilla Glass 3. - możliwość personalizacji - obsługa gestów (chociaż i ona miała swoje fochy działała jak chciała) - możliwość wymiany baterii i rozszerzenia pamieći - filtry zdjęć - widgety i personalizacja telefonu. Tak więc moja przygoda z Koreańskim S4 dobiegła końca,jest on obecnie na sprzedaż. Z utęsknieniem wróciłem do poczciwego IP5 bo to on wystarcza mi w zupełności. Jeżeli ktoś ma jakiekolwiek pytania odnośnie S4 czy też zastanawia się nad przesiadką z IP na S4 zapraszam do pytań w tym temacie ;)

#42 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 31 sierpnia 2013 - 19:02

Miałem najnowszą wersję androida wersje 4.2.2.

Przeczytalem do tego momentu i juz wiedzialem, ze dalej nie ma sensu. Nie miales ani Android'a ani nie miales jego najnowszej wersji. Miales TouchWiz'a bo Android w tym telefonie jest ledwo zauważalny.

#43 ktmracing

ktmracing
  • 635 postów

Napisano 31 sierpnia 2013 - 19:29

Przeczytalem do tego momentu i juz wiedzialem, ze dalej nie ma sensu. Nie miales ani Android'a ani nie miales jego najnowszej wersji. Miales TouchWiz'a bo Android w tym telefonie jest ledwo zauważalny.

Napisalem co mialem a ze nazywało sie to touchwizz to nie wiedziałem.

#44 maniakse

maniakse
  • 135 postów
  • SkądPoznań

Napisano 31 sierpnia 2013 - 23:43

Idąc tą teorią nic poza Nexusami z czystym andkiem nie powinno być porównywane z Iphonem, w końcu ma być to miarodajne i obiektywne porównanie systemów pracujących na danym sprzęcie a nie w razie niepowodzenia konkurenta apple wykręcanie się nakładkami - bo touchwizz laguje, sense lubi dłużej pomyśleć, bo standardowa apka do sms muli i dialer tak samo. Według mojej skromnej opinii te porównania są adresowane do typowego "Kowalskiego" który wkłada kartę sim do smartphona i nic więcej z nim nie robi, nie rootuje, nie wgrywa customów, nie robi jailbreaka itp itd., ot zwyczajnie używa. W takim porównaniu Iphone czy to 5 czy starsze modele mogą "walczyć" tylko z urządzeniami wspieranymi oficjalnie przez Google, wszyscy inni producenci dodając swoje "śmieci" zwyczajnie strzelają sobie w kolano tym samym pozbawiają się okazji do "triumfu" nad urządzeniami apple. Choćby wsadzili tam 16 rdzeni i 6gb ramu nic to nie pomoże bo zwyczajnie dają d**y ze swoimi nakładkami.

#45 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 31 sierpnia 2013 - 23:51

No i tak to wlasnie wyglada. Sa jeszcze telefony Google Edition, je tez warto brac pod uwage. Daje reke, ze gdyby kolega mial S4 w takiej wersji to znacznie dluzej wracalby do iPhone a gdyby mial HTC One GE lub Nexus 4 to pewnie wcale :)

#46 maniakse

maniakse
  • 135 postów
  • SkądPoznań

Napisano 01 września 2013 - 00:03

No są Google Edition, Htc One GE jest jak najbardziej godnym konkurentem dla Iphona 5 i fakt powrót z takiej wersji trwałby duuużo dłużej (o ile by do niego doszło czego taki pewny nie jestem :P ) ale jak nie patrzeć wersje standardowe "ssą" po całości - wyłącznie z winy producentów i ich genialnych nakładek oraz pozostałych śmieci.

#47 Damian666

Damian666
  • 1 postów

Napisano 01 września 2013 - 07:29

Jestem po przesiadce z iPhone 4 na Galaxy S4 i mogę powiedzieć co nie co Aby wynik był miarodajny to od razu wgrałem rom z czystym linuxem - bez udziwnień i touchwizów Touchwiz potrafił lagować na S3 którego miałem przez dobre pół roku - w S4 ten problem nie występuje Nie rozumiem wyboru ktmracing i jego "wady s4" - zbyt duży ekran Każdy wybiera taki smartphone jaki mu się podoba - dla ciebie może być ekran s4 za duży - dla mnie Note II jest idealny - idealny do surfowania po necie czy jako nawigacja - do filmów nadaje się też idealnie Co do aplikacji - APP2SD przynajmniej na początku,potem wyszła aktualizacja gdzie można już było instalować gry/app na karcie (mowa o touchwizie - oryginalny linux/android ma to w standardzie) Co do baterii - nie wypowiadam się - u mnie przy moim korzystaniu trzeba było ładować co 2-3 dzień - wifi włączone cały czas (ekonomicznie,włączało się gdy chciałem korzystać z chrome), dane komórkowe włączone cały czas,jasność ekranu 50%+ (automatycznie ale nie mniej jak 50%)

#48 ktmracing

ktmracing
  • 635 postów

Napisano 05 września 2013 - 14:32

Nie rozumiem wyboru ktmracing i jego "wady s4" - zbyt duży ekran
Każdy wybiera taki smartphone jaki mu się podoba - dla ciebie może być ekran s4 za duży - dla mnie Note II jest idealny - idealny do surfowania po necie czy jako nawigacja - do filmów nadaje się też idealnie

Wady wedle mnie - nie każdy musi mieć takie same. Ja wolę coś zgrabnego co trzymam pewnie.
Dla ciebie zaleta ekranu dla mnie wada - o gustach się nie dyskutuje ;)

#49 Damixs74

Damixs74
  • 252 postów
  • SkądPoznań/Cieszyn

Napisano 07 września 2013 - 14:29

Witam Od kwietnia mam iPhone 5, za niedługo wychodzi 5s. Ogólnie z szybkosci działania iPhone jestem zadowolony. Jedyne, co mnie męczy, to mały ekran. Dlatego zastanawiam się nad wymianą iPhone 5 na Galaxy S4/HTC One. Dlaczego te modele ? Ponieważ Nexus'a 4 nie ma w T-mobile, piątki też pewnie nie bedzie. iPhone 5s na 99% bedzie miał ten sam, 4 calowy ekran, wiec raczej go odrzucę. Pozostają wiec flagowce - Samsunga i HTC. Jak działają na stocku ? Jak z grami ? Tak samo, jak na iPhone 5 ? Czy wgranie ROMu Google Edition sprawi, że oba będą tak samo szybkie, wydajne i stabilne jak Nexus 4/iPhone 5 i będą otrzymywać często aktualizacje ? Z góry dzięki za odpowiedź.

#50 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 07 września 2013 - 16:11

Każdy ma wiele zalet jak i wiele wad, sam musisz wybrać. ja bym brał HTC One gdyby był tańszy a tak cena go przekreśla, oraz delikatność i nienaprawialność.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych