Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Time Capsule (pytania początkującego)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
26 odpowiedzi w tym temacie

#1 dzidzius

dzidzius
  • 53 postów

Napisano 12 maja 2013 - 17:02

Witam Właśnie kupiłem TC i mam kilka pytań: 1.Jeśli ma do iMaca podłączony dysk zewnętrzny to czy TC tez robi jego kopie zapasową i czy po każdym podłączeniu go będzie to robił ? 2.Z tego co wiem jeśli TC jest przepełniony to zaczynają się usuwać najstarsze pliki czy można to jakoś zmienić np: dane pliki maja być nigdy usunięte (filmiki, zdjęcia itp) ? Pozdro

#2 michalt

michalt
  • 79 postów
  • SkądGdańsk Pl

Napisano 12 maja 2013 - 19:19

1. tak ale zaznacz w preferencjach Time Machine 2. usunie ci tylko najstarsze pliki których nie masz już w komputerze

#3 sancruz3

sancruz3
  • 2 436 postów

Napisano 17 maja 2013 - 18:28

podlacze sie pod temat. Jakie macie transfery jak kopiujecie na TC dane albo jak dlugo robi wam buckupy i ile one waza? Z gory dzieki

#4 Ewan_McTeagle

Ewan_McTeagle
  • 21 postów

Napisano 19 maja 2013 - 00:18

To zależy od "wagi" backupu i czy robisz go przez WiFi czy przez Ethernet czy przez USB etc. Powiem tak, pierwszy backup na 15" MBP z SSD podłączonym do TC przez Ethernet - coś ok. 80GB robiło się całą noc - może krócej, ale poszedłem spać:) 13" z SSD przez WiFi (jakieś 30-40GB) zeszło Capsule ze 3-4 godziny. Ostatnio robiłem też backup Aira mojej mamy - szło przez USB 3.0 na dysk SATA w docku Icy Dock - 30Gb zrobiło się w jakieś 40 minut. PS. @ sancruz3 - jak się sprawuje iPhone 6?;)

#5 sancruz3

sancruz3
  • 2 436 postów

Napisano 19 maja 2013 - 09:06

Wow to u mnie 200GB chyba bedzie sie robic z tydzien. A jak wyglada sprawa dzielenia dysku. Trzeba go dzielic samemu rozumiem, czyli jesli mam 3-4 kompy to powiedzmy ze po 500GB na time machine a osobna trzeba utworzyc partycje pod przecowywanie danych ? ps. dobrze sie sprawuje chinczyk mi na rowerze przywiozl prototyp :) tak samo ipada mini retine to juz w gratisie dostalem :D

#6 Maxavelli

Maxavelli
  • 1 040 postów

Napisano 19 maja 2013 - 09:45

Ostatnio robil mi kopie od nowa. 430 GB okolo 16 godzin. Po kablu.

#7 sancruz3

sancruz3
  • 2 436 postów

Napisano 19 maja 2013 - 10:47

Czyli puscic i wyjsc z domu

#8 michalt

michalt
  • 79 postów
  • SkądGdańsk Pl

Napisano 22 maja 2013 - 06:16

właśnie skończył 320 gb 10 h po wi-fi

#9 sancruz3

sancruz3
  • 2 436 postów

Napisano 22 maja 2013 - 07:24

to niezle ale jak wiadomo jest to jedno razowe potem paczki sa mniejsze na szczescie

#10 Sad3k

Sad3k
  • 41 postów

Napisano 25 maja 2013 - 11:02

Witam, Mam pytanie odnośnie połączenia 2.4 oraz 5Ghz. Jak sprawdzić czy MBP działa na paśmie 5Ghz ? Jeśli uruchomie TC (skonfiguruje pod standard), podłącze wszystkie urządzenia pod jedną sięć (do tej samej nazwy) to czy MBP będzie działać po 5Ghz czy po 2.4 ?

#11 ar3kb

ar3kb
  • 4 635 postów
  • SkądSchlesierland - Königshütte/Laurahütte

Napisano 25 maja 2013 - 11:07

Musisz w ustawieniach TC włączyć pasmo 5GHz. Wtedy w nazwie uwzględnić sobie np. 5GHz i potem wybieraj tylko ta sieć. Mozna dodatkowo sprawdzić w narzędziach sieciowych.

#12 Sad3k

Sad3k
  • 41 postów

Napisano 25 maja 2013 - 15:07

Ok. W opcjach WIFI w Airport zaznaczyłem "Nazwa sieci 5Ghz", porty - "Automatycznie"... podłączyłem pod tą sieć MBP oraz AppleTV. iPhone 4s razem z TV podłączone są pod zwykłą. Dzisiaj miałem 2x taką sytuację, że rozłączyło mi się WIFI, ale tylko pasmo 5Ghz. Po chwili połączyło mi się WiFi ponownie. Przy drugim rozłączeniu miałem włączonego iPhona, który za pomocą AirPlaya przesyłał dźwięk do AppleTV - nie wiem czy to mogło wprowadzić jakieś zakłócenia. Wiecie może gdzie leży problem ?

#13 michalt

michalt
  • 79 postów
  • SkądGdańsk Pl

Napisano 25 maja 2013 - 22:03

Kliknij w ikonkę sieci trzymając wciśnięty option.

#14 Sad3k

Sad3k
  • 41 postów

Napisano 26 maja 2013 - 20:08

Jeszcze jedna sprawa....jeśli chciałbym zmienić dysk w TC...co lepiej wybrać WD Caviar Green 1TB 7200rpm czy lepiej WD caviar Green 1TB (wersja AV-GP do pracy 24/24) 5400rpm ? Z tego co czytałem to w większości polecają Caviary więc skupiłem się nad nimi

#15 sancruz3

sancruz3
  • 2 436 postów

Napisano 27 maja 2013 - 06:45

WD Green albo WD RED ale red znacznie drozszy ale jest dedykowany do NAS czyli ciaglej pracy 24/7.

#16 Jet

Jet
  • 39 postów

Napisano 28 maja 2013 - 22:49

Witam, dziś kupiłem Time Capsule model A1409 2TB. Muszę powiedzieć, że jestem rozczarowany, a nawet bardzo rozczarowany. Dlaczego? 1. Zasięg! Piętro niżej niż jest podłączona Time Capsule zasięg jest już dramatycznie słaby, a odległość w linii prostej wynosi jedynie 6-7 metrów. MacBook jakoś łapie sieć, ale prędkość połączenia jest 6 razy niższa niż w pokoju, w którym jest TC. iPhone i iPad z tej odległości już w ogóle nie widzą sieci. Dodam tylko, że Thomson TWG850 z UPC, który jest routerem niskiej klasy, dawał mi w tym miejscu pełen zasięg. Czy to możliwe, żeby w TC siła sygnału WiFi była aż tak słaba? 2. Możliwości konfiguracji TC to też jest kompletna kpina i nie spodziewałem się tego ze strony Apple. Możliwość podzielenia dysku na partycje - jedną do przechowywania danych i drugą do kopi zapasowych powinna być jedną z podstawowych funkcjonalności tego sprzętu. W komputerze mam dysk 256GB, więc 2TB na backup to lekka przesada, a widzę że jeżeli chce się mieć porostu dysk do przechowywania danych, to trzeba go dokupić i podłączyć przez USB :/ 3. Nie widzę też możliwości konfiguracji tego sprzętu z serwisem typu No-IP (DDNS), aby mieć dostęp z zewnątrz nie posiadając stałego adresu IP. Czy zatem jedyną faktyczną użytecznością TC jest dysk, na którym można robić kopie zapasowe? Widzę, że funkcje routera i dysku sieciowego nie należą od mocnych stron tego urządzenia, czy może jestem w błędzie i da się to wszystko jakoś zrobić? PS. Z tego, co udało mi się przeczytać na zagranicznych forach, to nie trzeba włączać pasma 5ghz i nadawać mu osobnej nazwy. W Time Capsule są dwie anteny, jedna pracuje w trybie 2,4ghz, a druga 5ghz i tworzą w ten sposób jedną sieć.

#17 ar3kb

ar3kb
  • 4 635 postów

Napisano 28 maja 2013 - 22:58

Nie ma jednej sieci. Jest albo 2.4GHz, albo 5GHz. obydwie pracują w jednym czasie i to uzytkownik decyduje do której się podłączy. Ale by tak się stało w opcjach TC nalezy uruchomić sieć 5GHz. Miałem kilkanaście TC z 5Ghz i żadna nie była fabrycznie skonfigurowana do pracy w tym trybie. Kolejna rzecz - nie wiem jaki masz zasięg. Ja mam TC w mn. bloku, gdzie sygnał jest kilkudziesieciu urządzeń. Czyli spore "sianie" sygnały i spore zakłócenia. Efekt...spokojnie wychodze z domu ( 1 piętro) i odchodze od bloku 10-15 metrów i w aucie mam nadal dostepną swoją sieć. Słabo, ale nadal dostępna. Sprawdzane na 3 TC jakie posiadam w tej chwili w tym budynku. W domu jednorodzinnym TC bez problemu na parterze rozsyła mi sygnał oddalony o 15 metrów. Na każdym sprzecie w takiej odległości mam bardzo dobrą siłę sygnału.

#18 sensei

sensei
  • 45 postów

Napisano 29 maja 2013 - 17:14

@Jet
Tez zakupiłem TC - czekam na wysyłkę - i z tego co wygooglowałem to jest możliwość podziału na partycje, popróbuj i daj znać jak poszło :) Time capsule partitioning - MacRumors Forums

#19 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 29 maja 2013 - 20:49

Nie bardzo rozumiem po co w tych czasach partycje, szczególnie na zdalnych dyskach.

#20 ar3kb

ar3kb
  • 4 635 postów

Napisano 29 maja 2013 - 20:52

Moze Grzegorzu dla "bezpieczeństwa" danych. Czasem partycje powodują, że jak pada dysk na jednej to mozna spokojnie odczytać drugą. Tak miałem w przypadku 2 dysków z serii Enterp. Pomimo tego na żadnej TC nie mam partycji, a mam łącznie ich 5 sztuk.

#21 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 29 maja 2013 - 20:55

Zwykle to jest właśnie złudne bezpieczeństwo i można się srodze rozczarować, bo jak dysk pada to najczęściej cały i Twoje przypadki to raczej rzadkość, stąd lepiej tego nie czynić. Do tego właśnie partycjonowaniem sobie można naszkodzić.

#22 sensei

sensei
  • 45 postów

Napisano 29 maja 2013 - 20:56

Powód jest prosty - posiadając w komputerze dysk 10x mniejszy niż ten w TC nie wykorzystam przestrzeni przeznaczonej na backupy, jeśli mówimy o backupie typu "raz na jakiś czas". Na niewykorzystanej przestrzeni zakładam partycję udostępnioną w domowej sieci na np. media HD które wiadomo ile ważą ;)

#23 ar3kb

ar3kb
  • 4 635 postów

Napisano 29 maja 2013 - 20:56

Dlatego odpuściłem sobie na każdej TC i nie polecam. Jak napisałem - "czasem" dzieki temu udaje się. Ale to złudne.

#24 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 29 maja 2013 - 21:18

Powód jest prosty - posiadając w komputerze dysk 10x mniejszy niż ten w TC nie wykorzystam przestrzeni przeznaczonej na backupy, jeśli mówimy o backupie typu "raz na jakiś czas". Na niewykorzystanej przestrzeni zakładam partycję udostępnioną w domowej sieci na np. media HD które wiadomo ile ważą ;)

Nie idź tą drogą. Backupy TC to są akurat obrazy dysków, zupełnie oddzielne.
Jedna partycja wystarczy w zupełności i kłopotów sobie nie narobisz.

#25 horyzont

horyzont
  • 1 345 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 czerwca 2013 - 08:12

Dodać trzeba do tego jeszcze jedną rzecz Do wczoraj miałem TC jako Serwer plików + backupy. Do TC podłączone były dwa Maki (Biblioteka iTunes, Aperture) dwa iPhone, dwa iPady i jedno Apple TV W momencie kiedy na Apple TV oglądało się film streamowany z Time Capsule, a Mak nie daj boże zaczął robić backup - film zaczynał się doczytywać, przerywać - różne kije Pomogło ustawienie ręcznego backupu - ale efekt taki, że zapominam o tym i na Macbooku żony ostatni backup był z przed 3 miesięcy. Generalnie wolałem rozdzielić te 2 rzeczy na osobne urządzenia - moja koleżanka pracowała w serwisie iSpotu - powiedziała że najwięcej rzeczy które do nich przychodzą do Time Capsule właśnie - zazwyczaj pada zasilacz od przegrzania kiedy ruch na TC jest cały czas spory - oczywiscie nie zwracają w takim przypadku kapsuły i nie wymieniają zasilacza - tylko dają nowy egzemplarz i pa pa dane.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych