Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

xcode testowanie aplikacji na urządzeniu

• Please log in to reply
5 replies to this topic

#1 amonk

amonk
  • 2 posts

Posted 01 April 2013 - 10:14

Cześć Mam potrzebę potestowania aplikacji na urządzeniu gdyż akurat wykorzystuje połączenie telefoniczne i symulator w xcode jest dla mnie nie wystarczający. Po za tym do tej pory piszę aplikacje na androidy gdzie często muszę wysyłać ją do moich klientów zanim ją opublikuje w sklepie play. Tak się złożyło że klienci moi mają parcie na app. na iphona i ipada. i szczerze mówiąc nie wiem jak podejść do tematu . jedna z opcji to rejestracja konta dla deweloperów w appstore i muszę wyskoczyć z kasy 99$/rok (za samo to powinni powiesić za jaja nie powiem kogo, bez obrazy proszę ) i po tej rejestracji mogę sobie testować apke na moim urządzeniu . Czy istnieje możliwość teraz żeby protestował ją mój klient na swoim? . Przepraszam za takie pytanie ale nie rejestrowalem takiego konta i nie wiem jakie ma możliwości . Druga droga o ile się rozeznalem polega na jailbreakowaniu urządzenia i wtedy ponoć można protestować działanie apki oczywiście tej drogi chciałbym uniknąć . Dodatkowo jeszcze z uwagi na to że konto jest płatne na rok nie bedę chciał go utrzymywać a skończona aplikacja przechodzi na własność klienta i wtedy on oczywiście ponosi koszty jej utrzymywania w apstore Czy ktoś z was mógłby mi doradzić jaką kolejność się stosuje w procesie testowania/publikacji .

#2 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 01 April 2013 - 11:22

Tak, jak jesteś developerem to możesz dać komuś bezproblemowo możliwość beta testów swojej aplikacji. Zainstaluje jakiś tam certyfikat czy coś i może zainstalować tę aplikację z pominięciem App Store. A klient nie ma konta dev do którego mógłbyś się podpiąć w takim razie?

#3 robgrab

robgrab
  • 1384 posts
  • SkądWarszawa

Posted 01 April 2013 - 12:14

Do konta możesz dodać 100 urządzeń do testowania

#4 amonk

amonk
  • 2 posts

Posted 01 April 2013 - 17:41

Super właśnie to chciałem wiedzieć, teraz mogę spokojnie klientowi powiedzieć żeby założył konto developerskie. Rozumiem że jako on będąc właścicielem musi dodać moje urządzenie do swojego konta.

#5 majeski6

majeski6
  • 5 posts

Posted 01 April 2013 - 23:36

Tak, przy tworzeniu certyfikatu do dystrybucji Ad-Hoc wybiera się urządzenia, na których będzie ta aplikacja dostępna (w trybie testowania oczywiście).

#6 Piotrasss

Piotrasss
  • 5 posts

Posted 19 April 2013 - 09:24

Witam, chciałbym się podpiąc pod temat.

Mianowicie, jak udostępnić aplikacje na stronie internetowej? Próbowałem zrobić coś takiego jak tutaj:[URL="http://aaronparecki.com/articles/2011/01/21/1/how-to-distribute-your-ios-apps-over-the-air"]how-to-distribute-your-ios-apps-over-the-air[/URL] , ale jak klikne to to nic się nie dzieje. Certyfikaty porobiłem, testowałem na urządzeniu ale gdy był podpięty pod kompa, chciałbym to teraz udostępnić na swoim serwerze.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users