Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Macbook Pro Retina czy Macbook Pro Non-Retina

• Please log in to reply
61 replies to this topic

#51 Laupheer

Laupheer
  • 1034 posts
  • SkądWrocław, PL

Posted 13 May 2013 - 01:23

W niektórych zastosowaniach w ogóle nowoczesne laptopy nie będą miały miejsca, bo np. będzie potrzebny port COM. Retina jest dla ludzi, którzy potrafią (i mają możliwość) pójść do przodu. Ja pracuję praktycznie non stop zdalnie przez ssh/scp/ftp i jakoś nie potrzebuję Ethernetu. Testowałeś ten sam dysk przez USB 3? Według testów dostępnych w internecie USB 3 jest znacząco szybsze od Firewire 800, jednak muszę niestety się zgodzić, że obciąża procesor. Z drugiej strony – i na Ethernet i na Firewire 800 są dostępne przejściówki z TB, a porty są dwa, więc nie koliduje to z ew. zewnętrznym monitorem. A propos monitorów zewnętrznych – od kupna Retiny moja domowa iiyama Full HD stoi z odpiętym zasilaniem i się kurzy (wraz z zewnętrzną klawiaturą), w pracy kurzy się kolejny LG Full HD. W tej chwili jedyny monitor, który bym brał pod uwagę, to jakiś 27" 2560x1600 – poniżej tych parametrów wbudowany ekran zapewnia komfort. Tyle w kwestii zwalczania argumentów przeciw :P Natomiast co do czytania – jest olbrzymia różnica między zwykłym laptopem, a Retiną – przed zmianą sporo drukowałem, bo lubię wyraźny tekst – po praktycznie drukarka stoi bezczynna. Tekst jest bardzo wyraźny, wygodnie się go w związku z tym czyta. Po ponad miesiącu użytkowania mogę też jednoznacznie stwierdzić, że plotki o "męczeniu wzroku" przez Retinę są, przynajmniej w moim przypadku kompletną bzdurą – jest wręcz przeciwnie ;)

#52 sancruz3

sancruz3
  • 2436 posts

Posted 13 May 2013 - 05:18

Co do usb 3.0 to nie popre testow gdzie wychodzi szybciej od FW 800 moze na papierku tak ale mam i uzywam juz sporo a dlugo szukalem odpowiedniej obudowy pod dysk. Szalu nie ma ogolnie. Trzeba i tak brac pod uwage, ze i tak glownym ograniczeniem jest dysk HDD. SSD nie ma co ladowac na usb 3.0 tutaj juz trzeba TB zaprzegnac do pracy bo wtedy ma to jakis sens. Co do wyswietlacza retiny to robie na nim w logicu juz praktycznie rok i nie widze jakich kolwiek problemow zmeczeniem wzroku pomimo normalnego zmeczenia od naswietlania oczu przez kazdy ekran... Ja retine mam podlaczona do della U2410 w rozdzielczosci 1920x1200 i wszystko smiga super

#53 528eae9968

528eae9968
  • 7222 posts
Posted 13 May 2013 - 07:01

A ja kupiłem MBP 13 bez retiny. I tak w pracy używam monitora zewnętrznego IIyama. A sporadycznie w terenie wystarczy wbudowany monitor. Najważniejsze to porty, których nie ma retina. Dla mnie ważny był FW 800 i ethernet. Thunderbolt pomocny jest tylko przy dyskach SSD. Mam dysk zewnętrzny po FW 800 i jest szybszy niż po USB 3 oraz nie obciąża tak procesora. Także podłączenie do sieci przez ethernet jest lepsze niż przez wifi. Wifi lubi zrywać połączenia, jest niestabilne.

- Mi starcza USB 3.0, może i obciąża procesor ale jest nieco szybsze i bardziej uniwersalne. Do tego dysk był o wiele tańszy.
- Z Ethernetu w ogóle nie korzystałem na starym laptopie. Może raz żeby ustawić router ale to można teraz nawet przez wlan zrobić.
Co do stabilności Wi-Fi to nigdy nie miałem problemów. A że mam dysk przenośny to nie przesyłam dużych plików przez sieć.

A tak MBPr ma:
- Lepszy ekran, nie tylko rozdzielczość ale kontrast i głębia kolorów się liczą :)
- Lepsze głośniki
- Mniejsza waga, lepsza poręczność
- HDMI
- USB po lewej i prawej stronie
- Nowsze MagSafe 2
- Lepszy mikrofon

Jak by w pracy dali Ci zamiast IIyamy Thunderbolt Display to problem z portami miał byś rozwiązany.

#54 kubaszekb

kubaszekb
  • 5 posts

Posted 14 June 2013 - 10:00

Witam. Ja również myślę nad rMBP i zwykłym MBP w 13 calach. Mam pytanie czy w MBP z Retiną jest szansa w przyszłości rozbudowania dysku SSD ze 128GB do 256GB? Jakie są koszty takiej wymiany oczywiście nie biorąc pod uwagę kosztów samego dysku? I czy trzeba to robić bezpośrednio przez Apple czy da się ,,samemu,,? Pozdrawiam!

#55 528eae9968

528eae9968
  • 7222 posts
Posted 14 June 2013 - 10:08

Da się samemu. Koszty to śrubokręt 5-15 zł w internecie + specjalny dysk na sata 3 który stosuje tylko Apple i już odchodzi od tego standardu zastępując sta3 niekompatybilnym PCIe. Więc w przyszłości taniej nie będzie, bo kupić tanio dysk ZIF to pierwszego MB Air też jest trudno. Kilka firm sprzedaje takie dyski jak np. OWC, koszt to około 250-300$

#56 kubaszekb

kubaszekb
  • 5 posts

Posted 14 June 2013 - 11:39

Czyli jeśli myślę o dysku 256GB to lepiej dołożyć trochę kasy i od razu zainwestować w ten większy dysk Twoim zdaniem?

#57 528eae9968

528eae9968
  • 7222 posts
Posted 14 June 2013 - 11:43

Tak

#58 kubaszekb

kubaszekb
  • 5 posts

Posted 14 June 2013 - 12:07

Dzięki za odp!

#59 koyoot

koyoot
  • 2235 posts
  • SkądKoło, PL

Posted 14 June 2013 - 16:56

Proponuje wstrzymac sie, dozbierac kase i poczekac na update. W tym roku pojawia sie nowe rMBP z ukladami Haswell. Mozna sie spodziewac szybszej grafiki, lepszej baterii, szybszego dysku i procesora oraz nizszych cen.

#60 528eae9968

528eae9968
  • 7222 posts
Posted 14 June 2013 - 20:26

jak ktos potrzebuje miec DVD to powinien sobie odpuscic.

Jak ktoś potrzebuje napędu to powinien kupić zew. napęd samsunga USB 3.0 za 120zł który nie popsuje się sam z siebie jak te, które montuje Apple.

#61 kubaszekb

kubaszekb
  • 5 posts

Posted 14 June 2013 - 21:42

Proponuje wstrzymac sie, dozbierac kase i poczekac na update. W tym roku pojawia sie nowe rMBP z ukladami Haswell. Mozna sie spodziewac szybszej grafiki, lepszej baterii, szybszego dysku i procesora oraz nizszych cen.

Są może jakieś sprawdzone informacje kiedy może się nowy rMBP pojawić? Bo nie ukrywam, że potrzebuje zakupić komputer w najbliższym czasie i zastanawiam się jak długo by przyszło czekać na nowego Pro Retina.

- - - Połączono posty - - -

Są może jakieś sprawdzone informacje kiedy może się nowy rMBP pojawić? Bo nie ukrywam, że potrzebuje zakupić komputer w najbliższym czasie i zastanawiam się jak długo by przyszło czekać na nowego Pro Retina.

#62 OlekRechte

OlekRechte
  • 122 posts
  • SkądSzczecin, Meksyk Europy (PL)

Posted 15 June 2013 - 11:21

Są może jakieś sprawdzone informacje kiedy może się nowy rMBP pojawić?.

Nic nie jest pewne w przypadku terminów Apple. Konferencji specjalnej na której pokażą nowy hardware można się spodziewać we wrześniu lub październiku.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users