Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 5 vs HTC One

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
741 odpowiedzi w tym temacie

#576 radzion

radzion

master of disaster

• 1 193 postów

Napisano 25 czerwca 2013 - 19:02

Ja od rana użytkuje HTC ONE, dziś doszedł. I pierwsze wrażenia już są takie: JEST DOBRZE! Świetny wygląd, bardzo dobre wykonanie, działa naprawdę szybko, zdecydowanie szybciej niż S4 i zauważalnie szybciej niż Xperia Z. Chodzi jak iPhone 5! Na prawdę jestem w szoku!

Ja juz epizod pod haslem HTC One mam juz za soba ale wypowiem sie. W zyciu One nie chodzi tak szybko jak iPhone5. Jest takze wolniejszy niz SGS4. Oczywiscie pod kilkoma wzgledami przewyzsza iPhona (wielkosc ekranu, rozdzielczosc) oraz SGS4 (np czytelnosc ekranu, luminacja itp). Oczywiscie na smierc i zycie nie bede sie sprzeczal ale tydzien mi wystarczyl aby wysnuc takie wnioski. Moze jestem slepy albo to tylko moje subiektywne odczucie. Wszystko jednak testowane przeze mnie "fizycznie", macane, palcowane i katowane do bolu ;) Nie chce byc postrzegany tutaj jako fan czegokolwiek gdyz o HTC wypowiedzialem sie dosc szczegolowo jakis czas temu. Uwazam, ze to sprzet godny uwagi ale daleko mu jeszcze do funkcjonalnosci, plynnosci dzialania i wykonania iPhona.

- - - Połączono posty - - -

Jak się zainstaluje dużo aplikacji/gier to Android i iOS przestaje działać tak jak by się chciało.

Zartujesz czy piszesz na powaznie. Nie odczulem takiego zjawiska na iOS a mam naprawde duuuuuzo apsow.

HTC One dla mnie wygrywa z ip5 i zastanawiam się nad jego kupnem.
Iphona 4 na razie nie będę zmieniał na ip5- bo po co?

Nie czaje tego co napisales - porownujesz cos do czegos czego nie posiadasz i nie uzywasz. Porownujesz prawie przedpotopowego (przepraszam wszystkich userow czworki - nadal uwazam ze to bardzo udany model) iphona z 2010 roku do topowego modelu sprzed kilku miesiecy. Calkiem nie trafione porownanie.

Wracając do HTC One- raczej tego telefonu nie kupię na firmę. Roczna gwarancja w przypadku nierozbieralnego telefonu to duże ryzyko.
Wymiana baterii to nie lada problem.
A jak ona będzie się zachowywała po roku, to nikt nie wie.

A co ma do rzeczy nierozbieralnosc telefonu do gwarancji? Po roku to juz nikogo nie bedzie obchodzilo jak bedzie sprawowac sie bateria bo przychodzi kolejny model. Zreszta mialem okazje uzywac jednego modelu dluzej niz rok i nie odnotowalem spadku pojemnosci baterii.

Jaki będzie KOSZT wymiany wyświetlacza w HTC One?

Czy to kolejny argument za lub przeciw ktoremus z urzadzen? Tanio napewno nie bedzie.

#577 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 25 czerwca 2013 - 19:38

A co ma do rzeczy nierozbieralnosc telefonu do gwarancji? Po roku to juz nikogo nie bedzie obchodzilo jak bedzie sprawowac sie bateria bo przychodzi kolejny model. Zreszta mialem okazje uzywac jednego modelu dluzej niz rok i nie odnotowalem spadku pojemnosci baterii.

Ja miałem iPhone'a 4 prawie 3 lata. Miałbym dalej gdyby nie zmiana pracy.

Natomiast jeżeli chodzi o płynność to ja jej braku nie zauważyłem. Niemniej jednak nie zaprzeczam zjawisku. Chętnie natomiast bym się dowiedział gdzie dokładnie braki płynności zauważyłeś. Ja po trzech tygodniach wiem, że do iPhone'a przez jakiś czas nie wrócę.

#578 EMU

EMU
  • 2 372 postów

Napisano 25 czerwca 2013 - 19:43

Ja juz epizod pod haslem HTC One mam juz za soba ale wypowiem sie. W zyciu One nie chodzi tak szybko jak iPhone5. Jest takze wolniejszy niz SGS4. Oczywiscie pod kilkoma wzgledami przewyzsza iPhona (wielkosc ekranu, rozdzielczosc) oraz SGS4 (np czytelnosc ekranu, luminacja itp). Oczywiscie na smierc i zycie nie bede sie sprzeczal ale tydzien mi wystarczyl aby wysnuc takie wnioski. Moze jestem slepy albo to tylko moje subiektywne odczucie. Wszystko jednak testowane przeze mnie "fizycznie", macane, palcowane i katowane do bolu ;) Nie chce byc postrzegany tutaj jako fan czegokolwiek gdyz o HTC wypowiedzialem sie dosc szczegolowo jakis czas temu. Uwazam, ze to sprzet godny uwagi ale daleko mu jeszcze do funkcjonalnosci, plynnosci dzialania i wykonania iPhona.

Przez ostatnie miesiące solidnie przetestowałem topowe smartphony. Każdego testowałem ok miesiąca. Zacząłem od Xperii Z, później Galaxy S4 a teraz ONE. I każdy z w/w telefonów oprócz ONE od pierwszego włączenia gorzej chodził od iPhone 5, którego zresztą używam od dnia premiery. Dopiero ONE po starcie pokazał mi jak pięknie może chodzić android z "jakąś tam" nakładką. Co do jakości wykonania to ja nie mogę się do niczego przyczepić. Jest idealnie jak w iPhone! Nawet bym chciał żeby właśnie tak wyglądał iPhone! Być może po miesiącu mi się znudzi jak poprzednie SUPER ANDROIDY ale na razie jest bardzo zadowolony!

#579 radzion

radzion

master of disaster

• 1 193 postów

Napisano 25 czerwca 2013 - 20:58

Przez ostatnie miesiące solidnie przetestowałem topowe smartphony. Każdego testowałem ok miesiąca. Zacząłem od Xperii Z, później Galaxy S4 a teraz ONE. I każdy z w/w telefonów oprócz ONE od pierwszego włączenia gorzej chodził od iPhone 5, którego zresztą używam od dnia premiery. Dopiero ONE po starcie pokazał mi jak pięknie może chodzić android z "jakąś tam" nakładką. Co do jakości wykonania to ja nie mogę się do niczego przyczepić. Jest idealnie jak w iPhone! Nawet bym chciał żeby właśnie tak wyglądał iPhone! Być może po miesiącu mi się znudzi jak poprzednie SUPER ANDROIDY ale na razie jest bardzo zadowolony!

To prawda, ze HTC chodzi bardzo fajnie. Szczegolnie Blinkfeed przypadl mi do gustu. Dla mnie przydatna rzecz a do tego ladnie i szybko dzialajaca. Fajnie odswiezaja sie poszczegolne elementy np. w/w blinkfeed, podoga jest ladna itp. Dosc drazniaca rzecza jest wolniejsze dzialanie samych "systemowych" pierdół w HTC One. Menu czy to stale czy rozwijane nie przewijaja sie z tak duza precyzja i plynnoscia jak na iPhonie. Strony internetowe nie przewijaja sie tak plynnie i z tak przyjemna inercja jak na iPhonie. Apple ma pewne smaczki opracowane do perfekcji. I tutaj nie chodzi o zadna "niemoc" sprzetowa bo HTC One nie ma sie czego powstydzic. Tutaj chodzi o optymalizacje softu do sprzetu. Zobacz z jakim hardwarem iPhone wyciaga wiecej niz topowe smartfony z 4 rdzeniami. To tylko dobrze swiadczy o dopracowaniu systemu.
Jakosc wykonania napewno nie jest tak dobra jak w iPhonie. Wiem ze piatka pod tym wzgledem lekko zawiodla i odstaje od poprzednich modeli ale to wciaz jest najlepiej spasowany smartfon na rynku. Takze mialem wiele modeli (innych smartfonow) i w kazdym znalazlem cos co przywolalo lekki niesmak. Jakosc uzytych materialow (chodzi mi o ramke pomiedzy okranem a aluminiowymi pleckami ktora wystarczy dobrze przejechac paznokciem aby zostawic trwaly slad) jest daleka od tego co oferuje nam Apple. W przednie dziurki glosnikow wpychaja sie "cićki" ktore skutecznie psuja wizualny aspekt tego modelu. Chcialbym miec teraz porownanie, jak bedzie wygladal One uzywany tak dlugo jak mam iPhona 5 (od dnia premiery). Zakladam ze znacznie gorzej. Moze dlatego, ze mowie caly czas o czarnym ktorego uzywalem. Wiem, ze na srebrnych pewne slady uzytkowania sa mniej widoczne. Choc z drugiej strony, moje obawy przed czarnym iPhonem 5, ktory podobno ma odpryski i inne niespodzianki zostaly rozwiane przez mojego kolege ktory czarnej wersji uzywa od ponad 4 miesiecy bez zadnego futeralu, i ktory wyglada naprawde bardzo dobrze. Nie ma sladow srebrnego spod czarnej warstwy koloru.
A wracajac One'a - HTC wypuscilo na rynek cos fajnego, cos co przykuwa uwage (dlatego tez go kupilem) ale w moim przypadku czar prysl dosc szybko (dlatego tez go szybko sprzedalem). HTC uczy sie, podaza w dobra strone ale dla mnie nie ma tej magii, nie jest amazing hehehehehehe ;) Zartuje :)
Ogolnie polecam ten smartfon. Ale jako drugi (jak ktos potrzebuje) a nie jako substytut iPhona.

#580 najman

najman
  • 953 postów

Napisano 25 czerwca 2013 - 21:16

Mnie denerwowalo w HTC jeszcze jedna pierdola, mianowicie silnik wibracji jak wibrowal to mialem wrazenie ze cos trzeszczy i sie rusza w srodku, w iphonie jak wibruje to jakos tak amazing...;) cos podobnego do dzwieku zamkniecia drzwi w maluchu a w mercedesie.

#581 lewy

lewy
  • 1 034 postów
  • SkądMálaga

Napisano 25 czerwca 2013 - 21:39

w iphonie jak wibruje to jakos tak amazing...;)

Coś niesamowitego, po prostu nie mogę...

#582 najman

najman
  • 953 postów

Napisano 25 czerwca 2013 - 21:42

Takie odczucie mialem wiec napisalem i tyle.

#583 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 25 czerwca 2013 - 21:53

Czas odwiedzić neurologa. Naprawdę. Że w środku się coś "rusza" zauważyłeś. Ale, że wibracja jest kilka razy mocniejsza już nie?

#584 radzion

radzion

master of disaster

• 1 193 postów

Napisano 25 czerwca 2013 - 21:56

Czas odwiedzić neurologa. Naprawdę. Że w środku się coś "rusza" zauważyłeś. Ale, że wibracja jest kilka razy mocniejsza już nie?

Mocniejsza w ktorym? Ja caly czas mialem wrazenie w iPhone mial mocniejsza wibre. One wibrowal bardziej dyskretnie i bardzo krotko (przynajmniej jesli chodzi o wiadomosci)

#585 Clevland

Clevland
  • 416 postów

Napisano 25 czerwca 2013 - 22:17

@ Radzion

Zamieszczone przez Clevland Zobacz posta
Jak się zainstaluje dużo aplikacji/gier to Android i iOS przestaje działać tak jak by się chciało.

Takie rzeczy widziałem u kumpli.

HTC One dla mnie wygrywa z ip5 i zastanawiam się nad jego kupnem.
Iphona 4 na razie nie będę zmieniał na ip5- bo po co?

A ip5 ma iOS wyglądający jak anno domini 2007? Czy może w ip4 jest zupełnie inny.
Chciałbym czegoś więcej w ip5 a nie takiego samego spring boarda jak w ip4.
Zmiany nie odczuję.

Aparat? Cyfrówka/ lustrzanka jest do zdjeć. A do zdjęć poglądowych ten aparat wystarcza.
Nowy ip5- "problemy z pryszczycą" w czarnej wersji (nie do wymiany) i baterią.

Oczywiście cieńszy, i większy ekran, ale dla mnie to bez znaczenia.

Wracając do HTC One- raczej tego telefonu nie kupię na firmę. Roczna gwarancja w przypadku nierozbieralnego telefonu to duże ryzyko.
Wymiana baterii to nie lada problem.
A jak ona będzie się zachowywała po roku, to nikt nie wie.

Pisałęm o HTC nie o ip5.
Problemy z baterią w ip5 są z reguły od nowości jak się taki trafi.
Przy HTC One mam 24 miesiące gwarancji w umowie na osobę prywatną lub 12 na firmę.

Jaki będzie KOSZT wymiany wyświetlacza w HTC One?

Tanio nie będzie?

Ok, w iphonie 5 zrobią mi to w serwisie R za bodaj 1100zł, lub w innym serwisie może ciut taniej 900zł.
np. serwis polecany przez to forum:
Cennik - iPhone - Cenniki - Telefonarium - serwis telefonów iPhone, HTC, Samsung, naprawa Wrocław

Ile kosztuje wymiana w HTC One? Zrobi mi to inny serwis?
HTC One jest trudno rozbieralny.

#586 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 25 czerwca 2013 - 22:26

Apple juz w 4S zamontowalo wibrator, ktory tak jakos inaczej wibruje niz w kazdym innym telefonie. Nie znam technicznego uzasadnienia, ale zgodze sie, ze ostatnie iPhone'y wibruja tak bardziej wysublimowanie. Moze to zalezy od sposobu jego montazu, albo samego silniczka i czestotliwosci drgan.

#587 najman

najman
  • 953 postów

Napisano 26 czerwca 2013 - 03:58

Dokladnie, jak przesiadlem sie z 4 na 4S to tez to zauwazylem.

#588 dawidnor

dawidnor
  • 984 postów
  • SkądOslo (Asker)

Napisano 26 czerwca 2013 - 22:00

No Panowie, na to czekalem. HTC One Google Edition jest juz dostepny;) High-End hardware ,czysty Android plus update'y prosto od Google. Mysle ze moj SGS IV pojdzie na sprzedaz. Co o tym myslicie? Nie od dzia wiadomo ze czysty Android jest tak samo szybki i responsywny jak iOS a przy takim hardware moze byc tylko lepiej.

#589 EMU

EMU
  • 2 372 postów

Napisano 26 czerwca 2013 - 22:14

2gi dzień z ONE i dalej jest rewelacyjnie!!

#590 dawidnor

dawidnor
  • 984 postów
  • SkądOslo (Asker)

Napisano 26 czerwca 2013 - 22:16

Pure Android: Samsung Galaxy S4 and HTC One 'Google Play editions' review | The Verge

#591 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 26 czerwca 2013 - 22:21

No Panowie, na to czekalem. HTC One Google Edition jest juz dostepny;) High-End hardware ,czysty Android plus update'y prosto od Google. Mysle ze moj SGS IV pojdzie na sprzedaz. Co o tym myslicie?
Nie od dzia wiadomo ze czysty Android jest tak samo szybki i responsywny jak iOS a przy takim hardware moze byc tylko lepiej.

Ja mysle, ze nic lepszego w tej chwili nie dostaniesz na tej planecie :) Jak kupisz, masz rispekt.

#592 dawidnor

dawidnor
  • 984 postów
  • SkądOslo (Asker)

Napisano 26 czerwca 2013 - 22:30

Ja mysle, ze nic lepszego w tej chwili nie dostaniesz na tej planecie :) Jak kupisz, masz rispekt.

Kupie na 100 %. Od kilku lat latam na CR i jestem tez stalym bywalcem na XDA. Mialem Nexusa ale czegos mi brakowalo- obudowy. Czekalem na cos, co wykonaniem nie odstawalo by od Apple. Wiec teraz juz wiem co chce kupic. Czysty Andek w One to pierwsza klasa rynkowa;)

Dla mnie ten S4 to tez dobry ruch w dobra strone ale Samsung slynie ze swoich rozwiazan wzgledem software a tutaj ich nie znajdziemy. Za to One z czystym Andro... ;)

#593 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 26 czerwca 2013 - 22:44

Sam nawet nie wiem do konca ktorego bym wolal. Samsunga za to ze mocniejszy czy HTC za lepsza obudowe. Oba sa sexi tak czy siak i nie moge sie doczekac az ktoregos dorwe.

#594 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 27 czerwca 2013 - 12:17

#595 dawidnor

dawidnor
  • 984 postów
  • SkądOslo (Asker)

Napisano 27 czerwca 2013 - 12:31

Sam nawet nie wiem do konca ktorego bym wolal. Samsunga za to ze mocniejszy czy HTC za lepsza obudowe. Oba sa sexi tak czy siak i nie moge sie doczekac az ktoregos dorwe.

Samsung ma swietne podzespoly i moze sie pochwalic lepszym ekranem aczykolwiek jest to tylko 'rynkowy' chwyt. Ja akurat za amoledem nie przepadam.

HTC One to swietne wykonanie, rownie swietny hardware oraz ekran i co najwazniejsze- Android w czystej postaci;) Jak wiadomo update'y na lata.

Samsung to dobry sprzet ale plastik do mnie nie przemawia. Sa gusta i gusciki. Seria Galaxy to przede wszystkim funkcjonalnosc i software (z tego slynie Samsung), ale w tym przypadku software'u brak.

#596 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 27 czerwca 2013 - 12:51

Tylko update nie będzie z Google, a HTC lub Samsunga więc mogą jednak pojawić się spore opóźnienia.

#597 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 27 czerwca 2013 - 13:06

Ja mam odmienne informacje. Mozesz podać źródło swoich? Oglądałem Keynote i Hugo Barra mówił, że telefony Google Edition beda na prawach Nexus'a i otrzymywać aktualizacje w tym samym czasie.

#598 dawidnor

dawidnor
  • 984 postów
  • SkądOslo (Asker)

Napisano 27 czerwca 2013 - 13:13

Tylko update nie będzie z Google, a HTC lub Samsunga więc mogą jednak pojawić się spore opóźnienia.

Wlasnie czytam artykul ktory mowi iz update'y nie beda bezposrednio od Google lecz tak czy owak, beda one szybciej (o wiele szybciej) niz update'y innych producentow jak i swoich wlasnych (TouchWiz itd.) I jest to wciaz czysty system firmy z Mountain View;) Moze nie jest to w 100 % AOSP ale wciaz czysty Android;) Wiec update'y beda na lata;)

#599 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 27 czerwca 2013 - 13:15

Samsung ma swietne podzespoly i moze sie pochwalic lepszym ekranem aczykolwiek jest to tylko 'rynkowy' chwyt. Ja akurat za amoledem nie przepadam.

HTC One to swietne wykonanie, rownie swietny hardware oraz ekran i co najwazniejsze- Android w czystej postaci;) Jak wiadomo update'y na lata.

Samsung to dobry sprzet ale plastik do mnie nie przemawia. Sa gusta i gusciki. Seria Galaxy to przede wszystkim funkcjonalnosc i software (z tego slynie Samsung), ale w tym przypadku software'u brak.

No właśnie dla mnie TouchWiz to totalnie przeciwny biegun od informatycznej doskonałości. Robi wrażenie ilościowe na tłumie ludzi, ale mnie odpycha jakościowo. Po prostu wole, żeby jakiejś funkcji nie był niż żeby miała kiepsko działać lub spowalniać system/zawalać RAM i ROM. Dlatego taka czysta wersja S4 to jak ciągnik z odczepioną naczepą. Może i mniej funkcjonalny, ale za to w końcu czuć moc pod maska. HTC ma nieco slabsze podzespoły, ale za to lepszy ekran, obudowe, glośniki, aparat to kwestia dyskusyjna. Bez kitu, nie wiem ktory lepszy :)

#600 dawidnor

dawidnor
  • 984 postów
  • SkądOslo (Asker)

Napisano 27 czerwca 2013 - 13:24

No właśnie dla mnie TouchWiz to totalnie przeciwny biegun od informatycznej doskonałości. Robi wrażenie ilościowe na tłumie ludzi, ale mnie odpycha jakościowo. Po prostu wole, żeby jakiejś funkcji nie był niż żeby miała kiepsko działać lub spowalniać system/zawalać RAM i ROM. Dlatego taka czysta wersja S4 to jak ciągnik z odczepioną naczepą. Może i mniej funkcjonalny, ale za to w końcu czuć moc pod maska. HTC ma nieco slabsze podzespoły, ale za to lepszy ekran, obudowe, glośniki, aparat to kwestia dyskusyjna. Bez kitu, nie wiem ktory lepszy :)

Ja odpowiedzialem sobie na pytanie: "Czego oczekuje od smartp. z czystym Androidem?". Padlo na One. Obydwa SP maja AOSP (prawie), i maja swietny hardware lecz kwestia wykonania ma dla mnie ogromne znaczenie. Samsung wyglada naprawde swietnie ale One lepiej;)

TouchWiz jak i Sense to dla mnie druga strona medalu. Osobiscie gardze fragmentacja Andka. Dlatego kazdy kolejny SP z Andro idzie pod 'noz' i wykonuje "przeszczep software'owy" (czyt. CR xda). W koncu mam mozliwosc kupienia swietnego sprzetu bez koniecznosci polegania na CR;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych