Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Nie ukradniesz juz iPoda

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
31 odpowiedzi w tym temacie

#1 dj.cicho

dj.cicho
  • 574 postów

Napisano 21 września 2007 - 18:25

Jak podaje brytyjski magzyn "Computer Shopper", firma Apple znalazla sposob na zabezpieczenie kradzionych iPod`ow przed uzywaniem.
W skrocie - kazdego iPod`a bedzie mozna zabezpieczyc haslem, zeby wejsc do trybu ladowania. Nie znasz hasla - nie naladujesz player`a.

Dołączona grafika

Pozdrawiam
Piotr
P.S.
Mam nadzieje, ze jeszcze nie bylo.:confused:

#2 Chilon

Chilon
  • 1 930 postów

Napisano 21 września 2007 - 18:29

Nie było ale obrazek i tak się nie ładuje ;) Swoją*drogą ciekawe ile ta "niemożność" potrwa :) EDIT: Obrazek już się ładuje ;P

#3 maslaq

maslaq
  • 2 389 postów
  • SkądTychy

Napisano 21 września 2007 - 18:30

dj.cicho ale zdjecia cos ci nie zaladowal :P i daj linka do oryg

#4 dj.cicho

dj.cicho
  • 574 postów

Napisano 21 września 2007 - 18:30

Dodalem obrazek, scan z magazynu. Wybaczcie jakosc ;-)

#5 Dobiasz

Dobiasz
  • 273 postów
  • SkądBerlin, DE

Napisano 21 września 2007 - 18:47

Geez, a po co takie kombinacje? Przecież każdy iPod ma swój nr seryjny. Przecież iTunes na pewno potrafi odczytać ten nr. Przecież można założyć bazę nrów seryjnych skradzionych iPodów, w których każdy przed kupnem mógłby sprawdzić, czy iPod nie jest lewy. Przecież iTunes mogłoby odmawiać współpracy z każdym iPodem zarejestrowanym w bazie. Przecież w przypadku połączenia takiego iPoda do sieci zachodzi silne podejrzenie o współudział w przestępstwie, bądź nieświadomy zakup kradzionego towaru - to jest w zupełności wystarczająca podstawa, aby zwrócić się do providera internetu o ustalenie danych osobowych właściciela komputera. Przecież sama groźba takiej "namierzalności" byłaby wystarczającym czynnikiem zniechęcającym do kradzieży...

#6 dzaku

dzaku
  • 665 postów

Napisano 21 września 2007 - 18:58

Przecież sama groźba takiej "namierzalności" byłaby wystarczającym czynnikiem zniechęcającym do kradzieży...

A chcialbys byc namierzany przed kradzieza? Podejrzewam, ze to moglby byc czynnik zniechecajacy do zakupu iPoda.

#7 alfagta

alfagta
  • 1 635 postów
  • SkądKatowice

Napisano 21 września 2007 - 19:01

Jaka jest data wydania tego magazynu???

#8 dj.cicho

dj.cicho
  • 574 postów

Napisano 21 września 2007 - 19:11

Jaka jest data wydania tego magazynu???

Wrzesien 2007, numer 235

#9 Mirinur

Mirinur
  • 80 postów
  • SkądToruń

Napisano 21 września 2007 - 20:12

jestem 'za' @Dobiasz - pomysł Apple jest całkiem do rzeczy: Zjawisko kradzieży sprzętu jest stare jak atrakcyjne sprzęty - musiałaby powstać specjalna komórka zajmująca się monitorowaniem tego, uwzględniając konieczność uwiarygoadniania zgłoszeń + wszelkie aspekty prawne potrzebne do namierzenia i egzekwowania prawa = całkowicie nieopłacalne dla Apple, ale może dla jakiejś zewnętrznej firmy. Poza tym 'czynnik ludzki' (czyli najsłabsze ogniwo) mógłby powodowac fałszywki - sprzedaję iPod'a a potem złośliwie zgłaszam kradzież (ot, choćby po to by sprowokować kolejny zakup u napaleńców). Natomiast pomysł ogólnodostępnej bazy z numerami skradzionych urządzeń jest jak najbardziej sensowny według mnie. Na małą skalę np. w Polsce już mamy coś na ten kształt na Forum, jeśli się nie mylę. Pomysł Apple bardzo mi się podoba. Prawdopodobnie całkiem skutecznie i długo może działać (obejście zasilania wymaga wiedzy i sprzętu więc nawet tutorial 'how to' niekoniecznie byłby przydatny dla przeciętnego złodzieja.) I Jeszcze jedno: iTunes nie jest niezbywalny do obsługi sprzętu..

#10 Chilon

Chilon
  • 1 930 postów

Napisano 21 września 2007 - 20:31

Tak ... zabawa zupełnie jak z IMEI w telefonach komórkowych operator może to i tamto ... tylko operator ma to w miejscu gdzie słonko nie dociera.

#11 Scroller

Scroller
  • 322 postów
  • Skądxxxxxx

Napisano 21 września 2007 - 20:34

A chcialbys byc namierzany przed kradzieza? Podejrzewam, ze to moglby byc czynnik zniechecajacy do zakupu iPoda.

To nie jest argument. Pewnie nie zdajesz sobie nawet sprawy, że są o wiele łatwiejsze sposoby do namierzenia Ciebie ;)

#12 dzaku

dzaku
  • 665 postów

Napisano 21 września 2007 - 20:46

To nie jest argument. Pewnie nie zdajesz sobie nawet sprawy, że są o wiele łatwiejsze sposoby do namierzenia Ciebie ;)

Zdaje sobie sprawe. Co nie zmienia faktu, ze wolalbym zabezpieczenie na samym iPodzie. Chociaz podejrzewam, ze zdjecie go bedzie tylko kwestia czasu (nie)stety.. Tak jak kody w radyjkach samochodowych itd.

#13 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 21 września 2007 - 20:54

polecam zwrocic uwage na ten fragment:

the patent describes a device that is able to detect when it has been moved out of its normal "geographical bonduary" or charged by unknown device. the device can detect whether it has been just connected to another component that has not been authorised.

innymi slowy moge uzywac ipoda kupionego w polsce tylko w polsce i tylko ze sprzetem jedynej slusznej firmy...
na datamining za pomoca itunes takze sie nie zgadzam.
baza danych z numerami seryjnymi ipodow ktore zostaly skradzione to dobry pomysl, jak tylko ktos wymysli pewny sposob udowodniena ze sprzet zostal skradziony. tymczasem moga byc w niej tylko numery seryjne sprzetu skradzionego ze sklepow i w trakcie transportu i magazynowania.

#14 woocash

woocash
  • 1 627 postów

Napisano 21 września 2007 - 21:05

Geez, a po co takie kombinacje?

Przecież każdy iPod ma swój nr seryjny.
Przecież iTunes na pewno potrafi odczytać ten nr.
Przecież można założyć bazę nrów seryjnych skradzionych iPodów, w których każdy przed kupnem mógłby sprawdzić, czy iPod nie jest lewy.
Przecież iTunes mogłoby odmawiać współpracy z każdym iPodem zarejestrowanym w bazie.
Przecież w przypadku połączenia takiego iPoda do sieci zachodzi silne podejrzenie o współudział w przestępstwie, bądź nieświadomy zakup kradzionego towaru - to jest w zupełności wystarczająca podstawa, aby zwrócić się do providera internetu o ustalenie danych osobowych właściciela komputera.
Przecież sama groźba takiej "namierzalności" byłaby wystarczającym czynnikiem zniechęcającym do kradzieży...

Przecież iTunes nie jest wymagany do wrzucania muzyki na iPoda...

#15 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 21 września 2007 - 21:46

do classic'a juz jest. zakodowali baze danych.

#16 Dobiasz

Dobiasz
  • 273 postów
  • SkądBerlin, DE

Napisano 22 września 2007 - 10:44

Poza tym 'czynnik ludzki' (czyli najsłabsze ogniwo) mógłby powodowac fałszywki - sprzedaję iPod'a a potem złośliwie zgłaszam kradzież (ot, choćby po to by sprowokować kolejny zakup u napaleńców).

Wystarczy upoważnić do zgłaszania nrów seryjnych policję a nie normalnych użytkowników. Albo serwis Apple w danym kraju, gdzie przedstawisz zaświadczenie od policji o zgłoszeniu kradzieży. Za zgłoszenie fejkowej kradzieży zdaje się też jest odpowiedzialność karna w cywilizowanych krajach.

I Jeszcze jedno: iTunes nie jest niezbywalny do obsługi sprzętu..

Primo: ale to kolejna upierdliwość utrudniająca życie komuś używającemu kradzionego iPoda.
Secundo: WO twierdzi, że od nowej generacji iPodów można już używać tylko iT.

Prywatność/wolność vs bezpieczeństwo - kwestia stara jak świat. Przecież i tak moje iT jest atoryzowane moim AppleID, żeby słuchać muzyki z DRM, więc Apple wie z imienia i nazwiska kto siedzi na fotelu przed komputerem.

#17 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 22 września 2007 - 12:23

[QUOTE=Dobiasz;380330]Wystarczy upoważnić do zgłaszania nrów seryjnych policję a nie normalnych użytkowników. Albo serwis Apple w danym kraju, gdzie przedstawisz zaświadczenie od policji o zgłoszeniu kradzieży. Za zgłoszenie fejkowej kradzieży zdaje się też jest odpowiedzialność karna w cywilizowanych krajach.[quote]niestety niewykonalne. jak znajdziesz sposob na 100% pewne stwierdzenie przez policje ze zglaszajaca osoba jest wlascicielem urzadzenia to jeszcze tylko sfinansuj to rozwiazanie...

[QUOTE=Dobiasz;380330]Prywatność/wolność vs bezpieczeństwo - kwestia stara jak świat. Przecież i tak moje iT jest atoryzowane moim AppleID, żeby słuchać muzyki z DRM, więc Apple wie z imienia i nazwiska kto siedzi na fotelu przed komputerem.[/QUOTE]ja wole prywatnosc ale przeciez mozna taka funkcje zaimplememtowac jako opcjonalna. jezeli ktos chce jej uzywac moze ja aktywowac na ipodzie za pomoca itunes. informacja o tym jest przechowywana na samym urzadzeniu, wiec osoby ktore wola bezpieczenstwo beda chronione.

#18 JSG

JSG
  • 5 459 postów

Napisano 22 września 2007 - 12:29

Jak dla mnie to dla złodzieja ipod nie różni się niczym od zwykłej mp3- skradziony przdmiot sztuk raz- co za tym idzie co mnie obchodzi co się będzie działo z moim iPodem jak go już nie mam... tego typu zabezpieczenia to totalna bzdura... nie wyobrażam sobie sytuacji kiedy koleś łamie delikwentowi nos na przystanku (dla lepszego efektu) "dawaj piiii co masz piii piii piii ppiii jeden" i nagle- "to iPod... tego piii nie biorę piii... " totalna bzdura...

#19 admkryn

admkryn
  • 2 997 postów
  • SkądLondyn, UK

Napisano 22 września 2007 - 19:03

No tak, ale może jak ukradnie jednego, to się skapnie, że i tak nic z tego nie ma... Marzenia. Poza tym - co Apple mówiło o Simlocku na iPhone? I jak jest? To samo pewnie będzie z tym.

#20 Hazreth

Hazreth
  • 598 postów
  • SkądSkądinąd

Napisano 22 września 2007 - 19:24

innymi slowy moge uzywac ipoda kupionego w polsce tylko w polsce i tylko ze sprzetem jedynej slusznej firmy...

...dopóki nie wprowadzisz hasła. Meh not seez teh problem.

No dobrze, panowie czarnowidze, lepiej w ogóle przestać się bawić w zabezpieczenia. Olać. I tak złamią. :/

Co do tego, że kraść będą i tak: będą kraść, sprzedawać, ci, co kupili zobaczą, że nie działa, zmaleje popyt na kradzione. Teoretycznie, dopóki nie złamią. Ech... Może macie rację ;)

#21 admkryn

admkryn
  • 2 997 postów
  • SkądLondyn, UK

Napisano 22 września 2007 - 19:41

Nie, ale na pewno dużo to osób zniechęci. Tak jak na przykład osoby nie za dobrze znające się na kompach nie będą wiedzieć, jak zgrać muzykę z iPoda na kompa. Nie znają programów, ani nie potrafią pokazać ukrytych plików i folderów.

#22 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 22 września 2007 - 20:06

...dopóki nie wprowadzisz hasła. Meh not seez teh problem.

zastanow sie jak mozesz autoryzowac urzadzenie ktore w zaden sposob sie nie komunikuje z ipodem. nie mozesz.
opisany patent jest wlasnoscia apple wiec zrobienie urzadzenia ktore bedzie w stanie sie z ipodem skomunikowac wymaga blogoslawienstwa od aple (i pewnie na tace tez bedzie trzeba cos rzucic). produkcja takich urzadzen bez zgody apple to lamanie prawa patentowego... dla mnie to jest duzy problem.

#23 Hazreth

Hazreth
  • 598 postów
  • SkądSkądinąd

Napisano 23 września 2007 - 09:58

zastanow sie jak mozesz autoryzowac urzadzenie ktore w zaden sposob sie nie komunikuje z ipodem. nie mozesz.
opisany patent jest wlasnoscia apple wiec zrobienie urzadzenia ktore bedzie w stanie sie z ipodem skomunikowac wymaga blogoslawienstwa od aple (i pewnie na tace tez bedzie trzeba cos rzucic). produkcja takich urzadzen bez zgody apple to lamanie prawa patentowego... dla mnie to jest duzy problem.

A mnie się wydawało, że to działa tak, że jak podłączysz, to iPod odmawia współpracy i domaga się hasła. Jak wprowadzisz hasło - działa. "It would then refuse to charge unless a password is entered".
Najwyżej przy każdym podłączeniu do ładowarki będziesz wprowadzać hasło. Upierdliwe, no cóż. Ale nie wyciągałbym takich jak ty wniosków, bo coś nie chce mi się wierzyć, że ludzie z Apple'a są aż tacy głupi.

#24 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 23 września 2007 - 11:57

za dobrze bys chcial. takie zabezpieczenie byloby rownie skuteczne co to ktore jest teraz - blokowanie haslem - praktycznie zerowe. no i jakos nie widze apple'a rezygnujacego z mozliwosci zarobienia na desygnowanym sprzecie :).

#25 dj.cicho

dj.cicho
  • 574 postów

Napisano 23 września 2007 - 12:03

Wedlug mnie pomysl bardzo dobry. Nie codziennie firma chce pomoc uzytkownikowi w walce ze zlodziejami. Firmy telekomunikacyjne, pomimo ogromnych mozliwosci maja to gleboko w dupie; ba, nawet zacieraja rece z zyskow z wiekszej sprzedazy. A moze tak jak juz wczesniej zostalo napisane, nie zabezpieczac - niech kradna. Szlag mnie trafia z tymi jeb.... zlodziejami.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych