Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Apple - Gdzie jest profesjonalizm?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
173 odpowiedzi w tym temacie

#26 michx

michx
  • 477 postów

Napisano 21 stycznia 2013 - 18:49

@up
Kompletnie się z tym nie zgodzę.
Nie ma miejsca to dla MBPr, bo to szajs - grubszy, 2x droższy MacBook Air o możliwościach mniejszych niż najtańszy MacBook Pro. Jedyną zaletą jest tak jak nazwa tego komputera głosi - ekran, który nie oszukujmy się jest kompletnie nie przydatny dla większości użytkowników. A ci którzy zajmują się grafiką/montażem wideo to i tak myślę, że na pewno robią to na zewn. monitorze 27 cali nie 15...
Gama produktów Apple odpowiadała mi najlepiej w latach 2008-2010. Potem... Szkoda gadać...

#27 mikson

mikson
  • 290 postów

Napisano 21 stycznia 2013 - 19:42

tak więc 13 macbook pro nie ma racji bytu, ma mały wyświetlacz z niską rozdzielczością , czip vga bez dobrej wydajności 3d, dysk hdd mizerny , jedynie możliwość dołożenia sdd i wybrania i7 go broni, ale jeżeli miałbym go wykorzystywać jako powiedzmy stację roboczą stacjonarną do np grafiki to zdecydowanie wybrał bym mac mini i7 i do tego konkretny lcd

#28 Wesoł

Wesoł
  • 988 postów
  • SkądPoznań

Napisano 21 stycznia 2013 - 23:01

Wybrałbyś MINI i miałbyś to samo co tak krytykujesz w MBP 13" tyle, że w innej obudowie i bez wyświetlacza... no bez szału mówiąc delikatnie ;)

#29 mikson

mikson
  • 290 postów

Napisano 21 stycznia 2013 - 23:56

Zgadza sie, z tym ze mini kosztuje mniej jak polowe a dobry LCD tysiaka, Już teraz rozumiesz? :)

#30 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 22 stycznia 2013 - 00:46

Parę uwag do dyskusji: 1. Apple zrezygnowało z G4/G5, bo nie były rozwojowe, ale strzasznie prądożerne i generowały za dużo ciepła. (Pamięta kto Mac G5 chłodzonego cieczą? :lol: ) 2. Pojawienie się wielordzeniowych procków PLUS wyprowadzenie busa PCI na zewnątrz w formie Thunderbolt. Przyszłość to nie megamocne monstra typu Mac Pro, tylko klastry urządzeń spiętych TB i zarządzanych lapkiem. Już teraz można mieć system ProTools z puszką I/O TB podpinaną do Retiny. Wydajanością pokonuje Mac Pro z 2009/10 Modularność i skalowalność - to przyszlość.

#31 RealWaaagh

RealWaaagh
  • 18 postów
  • SkądHagen, DE

Napisano 22 stycznia 2013 - 09:05

@up dokładnie... to właściwie zamyka temat jeśli ktoś rozumie przekaz

#32 Wesoł

Wesoł
  • 988 postów
  • SkądPoznań

Napisano 22 stycznia 2013 - 12:59

Zgadza sie, z tym ze mini kosztuje mniej jak polowe a dobry LCD tysiaka,
Już teraz rozumiesz? :)

LCD za tysiaka, ma tyle wspólnego ze słowem dobry, co mini ze stacją roboczą... nie rozumiem po co zasłaniasz się ceną, skoro wcześniej nie było o niej mowy.

@kokos
No lapki są wydajne do czasu jak im temperatura skoczy i zaczną zwalniać, żeby nie nastąpiło temperaturowe auuu... a co do TB to jakoś słabo się to wszystko rozwija, jak widzę urządzenia Blackmagic'a na TB, które powstały chyba tylko dlatego, że na Mac'ach nie chodzą te na USB 3.0, to nie wiem czy się śmiać, czy płakać. Oj, mam wątpliwości czy to myśl o przyszłości jest tą przewodnią w przypadku Apple, w odniesieniu do rynku "Pro".

#33 gtatarkin

gtatarkin
  • 401 postów

Napisano 22 stycznia 2013 - 14:39

Oj, mam wątpliwości czy to myśl o przyszłości jest tą przewodnią w przypadku Apple, w odniesieniu do rynku "Pro".

Każdy ma chyba własną definicję rynku "Pro". Cena za sprzęt często bywa elementem zupełnie drugorzędnym. Dla mnie to jednak nieodłącznie jest związane z bezawaryjnością sprzętu (we wszystkich laptopach od Apple np napęd combo padał u mnie makabrycznie szybko pomimo, że używałem go od wielkiego dzwonu...), supportem technicznym i gwarancją NBD oraz sprzętem zastępczym od ręki w sytuacji, gdy naprawa stacji roboczej nie może być załatwiona od ręki. Nie ma sensu budowa studia graficznego w oparciu o Macki jeżeli taki iMac w ciągu roku potrafi spędzić 4 miesiące w naprawach (matryce) czy zakup Maca Pro jeżeli na naprawę muszę czekać miesiąc i w tym czasie jestem sam zostawiony z tym problemem.

#34 mikson

mikson
  • 290 postów

Napisano 22 stycznia 2013 - 14:53

bez przesady pliki graficzne na 8giga można obrabiać kiedyś robiło się to na jednym czy 512ramu a też swoje ważyły, podobnie z procem obecne intela są wydajne więc mini może być stacją roboczą domową, do zastosować pro wiadomo nigdy mało proca i ramu ale to inna historiia , kompy appla nie są na tak pro skierowane jak by się mogło wydawać z reklam a tańsze i wydajniejsze pc można też nabyć,,
wracając do lcd to nawet dajmy 2-3 tys za konkretny monitor który można dobrze skalibrować, nie trzeba zaraz kupować applowskiego który jest w powiedzmy w przesadzonej cenie,
i nawet jeżeli cena razem wyjdzie 6tys mini z monitorem to komfort pracy na 2krotnie większym monitorze jest bezcenny w porównaniu do macbook pro 13 cali , i taka jest prawda że macbook pro jest dziwnym produktem zawieszonym nigdzie jak pisałem wcześniej bo ani nie ma dobrej matrycy ani vga ani szybkiego dysku,,,

- - - Połączono posty - - -

Każdy ma chyba własną definicję rynku "Pro". Cena za sprzęt często bywa elementem zupełnie drugorzędnym. Dla mnie to jednak nieodłącznie jest związane z bezawaryjnością sprzętu (we wszystkich laptopach od Apple np napęd combo padał u mnie makabrycznie szybko pomimo, że używałem go od wielkiego dzwonu...), supportem technicznym i gwarancją NBD oraz sprzętem zastępczym od ręki w sytuacji, gdy naprawa stacji roboczej nie może być załatwiona od ręki. Nie ma sensu budowa studia graficznego w oparciu o Macki jeżeli taki iMac w ciągu roku potrafi spędzić 4 miesiące w naprawach (matryce) czy zakup Maca Pro jeżeli na naprawę muszę czekać miesiąc i w tym czasie jestem sam zostawiony z tym problemem.

dokładnie też miałem kilka maków i prosty przykład,,
miałem pierwszego imaka g5 17cali świetny sprzęt gdyby nie wpadka appla i złe posadowienie kondensatorów blisko G5 która jak wiadomo grzała jak szalona i z tego powodu 2 razy wymieniona była płyta i dalej padło , nie wszystko jest jak widać pro :) czasem za dużo dizajnu przysłania aspekt drobnych problemów które po czasie jednak wychodzą ,, aby jak najmniej applowi życzę bo lubię tę firmę ale też niech nie odrywa czasem się od ziemi z cenami bo za tym powinno jednak coś więcej podążać ,,

#35 gtatarkin

gtatarkin
  • 401 postów

Napisano 22 stycznia 2013 - 15:32

czasem za dużo dizajnu przysłania aspekt drobnych problemów które po czasie jednak wychodzą ,, aby jak najmniej applowi życzę bo lubię tę firmę ale też niech nie odrywa czasem się od ziemi z cenami bo za tym powinno jednak coś więcej podążać

Cena sprzętu to jak już napisałem rzecz wtórna, klienci są gotowi tyle płacić więc nie ma problemu.

złe posadowienie kondensatorów blisko G5 która jak wiadomo grzała jak szalona i z tego powodu 2 razy wymieniona była płyta i dalej padło , nie wszystko jest jak widać pro :)

Awarie techniczne - niezbyt częste oczywiście - też są do łyknięcia jeżeli następnego dnia przyjeżdża serwis i naprawia na miejscu albo, w sytuacji gdy nie może tego zrobić od ręki, dostajesz sprzęt zamienny. A u Apple panie... Wszyscy wiedzą jak jest...

#36 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 22 stycznia 2013 - 15:58

Nie mogę się zgodzić z jednym @kokos. W studiu nie interesuje Cię, czy MBPr jest wydajniejszy od MP 2010. W studiu interesuje Cię bardziej, że MP 2010 przy pełnym obciążeniu procka, się nie zużywa, a MBPr się eksploatuje jak cholera, samą temperaturą.

#37 Smoczy

Smoczy
  • 4 066 postów
  • SkądPrzemyśl

Napisano 22 stycznia 2013 - 16:12

Najważniejsza jest bezawaryjność,jeśli o mnie chodzi to lapek zaliczył (przynajmniej w moim posiadaniu) tylko raz serwis.Zamiast z lekka badziewnej plastikowej obudowy mogli zastosować aluminium,tak jak swego czasu w PowerBookach G4,wiem że mówię o klasycznym białasku,ale i MB Pro nie są ideałem,ładnie wykonane modele z GF 8600GT padały jak muchy po deszczu,późniejsze i3 oraz i5 ze zintegrowaną grafiką HD3000 raczej nijak zaliczają się do PRO,ponieważ słabsze lapki budżetowe ze słabszymi CPU dysponują tym układem,a układy dedykowane nie obciążają pamięci operacyjnej jak i dodatkowo odciążają procesor, to samo,jak się wydaje kilka tyś na komputer który ma służyć do obróbki grafiki powinny mieć dedykowane układy graficzne,niezależne od zainstalowanego ramu.

#38 mikson

mikson
  • 290 postów

Napisano 22 stycznia 2013 - 17:52

problemy z wydzielanym ciepłem często w produktach appla stwarzają problemy, czyli G5 np imak który miałem 2 razy wymieniana płyta bo kondy padały , np właśnie w mbp 8600 itd, potrafią "ugotować" sprzęt, co do plastyku oby go jak najmniej , miałem też ibooka pęknięcia były żenujące i to nie od upadku ale od przenoszenia i normalnego użytkowania,, co do cen ok , jestem w stanie dać więcej za sprzęt powiedzmy teoretycznie premium z dobrym serwisem , choć też przydało by się aby pewne sprzęty były szybciej wymieniane naprawiane np mój ipad mini miał kurz na ekranie w środku ,, wymiana na nowy trwała 10dni prawie, powinno być to praktycznie zrealizowane od ręki,

#39 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 22 stycznia 2013 - 18:12

@virgin: tak jest teraz, ale wiemy, że rozwój technologiczny idzie w kierunku maksymalnej wydajności PRZY minimalnym zużyciu energii I minimalnych stratach. Chłodne i energooszczędne CPU jest już nieuchronną przyszłością. Ponadto, patrząc jak Google buduje mega centra serwerowe oparte na tysiącach MOBO z akumulatorem, (de facto lapki bez peryferii) wiemy w którym kierunku idzie rozwój technologii dla konsumentów

#40 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 22 stycznia 2013 - 18:15

Teraz kupując komputer mogliby wybrać Linux/OSX. Wystarczy się po nich schylić. Ale nie, to nie. Jeszcze trochę Linux się poprawi, jeszcze kilka firm go zauważy i Apple bardzo dużo straci.

Od 10 lat słyszę, że następny rok będzie należał do Linuksa ;)

@up
Kompletnie się z tym nie zgodzę.
Nie ma miejsca to dla MBPr, bo to szajs - grubszy, 2x droższy MacBook Air o możliwościach mniejszych niż najtańszy MacBook Pro. Jedyną zaletą jest tak jak nazwa tego komputera głosi - ekran, który nie oszukujmy się jest kompletnie nie przydatny dla większości użytkowników. A ci którzy zajmują się grafiką/montażem wideo to i tak myślę, że na pewno robią to na zewn. monitorze 27 cali nie 15...
Gama produktów Apple odpowiadała mi najlepiej w latach 2008-2010. Potem... Szkoda gadać...

Wyniki sprzedaży są takie, że MBP 15 z Retiną sprzedaje się 10 razy lepiej od zwykłego.

Zgadza sie, z tym ze mini kosztuje mniej jak polowe a dobry LCD tysiaka,
Już teraz rozumiesz? :)

Spróbuj używać taki zestaw w pociągu albo samolocie to może zrozumiesz ;)

#41 mikson

mikson
  • 290 postów

Napisano 22 stycznia 2013 - 18:33

napisałem że jeżeli mbp 13 miała by być używany stacjonarnie to lepiej kupić mini + lcd,,

swoją drogą wolałbym w samolocie używać 13 ale air ;)

#42 michx

michx
  • 477 postów

Napisano 22 stycznia 2013 - 18:44

Od 10 lat słyszę, że następny rok będzie należał do Linuksa ;)

Wyniki sprzedaży są takie, że MBP 15 z Retiną sprzedaje się 10 razy lepiej od zwykłego.

No nie da się ukryć, że zbajerowali ludzi na ekran, ekran i tylko ekran. Bo to jedyna przewaga tego komputera nad Airem...

#43 gtatarkin

gtatarkin
  • 401 postów

Napisano 22 stycznia 2013 - 19:00

No nie da się ukryć, że zbajerowali ludzi na ekran, ekran i tylko ekran. Bo to jedyna przewaga tego komputera nad Airem...

No... Może jeszcze poza czterordzeniowym procesorem, 16GB RAM, dedykowaną kartą graficzną i możliwością pracy w rozdzielczości 1920x1200px... Szczególiki... Próbowałeś kiedyś na Air uruchomić VM z Windowsem 2008 Server, Visual Studio 2012, SharePointem 2010 i pracującym w tle serwerem MSSQL? Mój MBPr musi sobie z tym radzić.

Oczywiście można dyskutować nad sensem używania MBPr do takich zadań i zakupu MacBooka Pro w sytuacji, gdy obecnie 100% pracy zawodowej wykonuję pod Windowsem ale to już zupełnie inna historia :)

#44 michx

michx
  • 477 postów

Napisano 22 stycznia 2013 - 19:09

1.Mówiłem głównie o różnicy 13" rMBP a 13" MBA. 2.Przepraszam bardzo, ale to wszystko co wymieniłeś możesz mieć w 15-calowym MacBook'u Pro, który będzie tańszy (chyba) o 2 tysiące złotych. Ba, a nawet więcej :) - więcej portów, wymienialne podzespoły, a nie dziwnego typu dyski i RAM wlutowany na stałe i przede wszystkim napęd.

#45 mikson

mikson
  • 290 postów

Napisano 22 stycznia 2013 - 19:47

No... Może jeszcze poza czterordzeniowym procesorem, 16GB RAM, dedykowaną kartą graficzną i możliwością pracy w rozdzielczości 1920x1200px... Szczególiki... Próbowałeś kiedyś na Air uruchomić VM z Windowsem 2008 Server, Visual Studio 2012, SharePointem 2010 i pracującym w tle serwerem MSSQL? Mój MBPr musi sobie z tym radzić.

Oczywiście można dyskutować nad sensem używania MBPr do takich zadań i zakupu MacBooka Pro w sytuacji, gdy obecnie 100% pracy zawodowej wykonuję pod Windowsem ale to już zupełnie inna historia :)

wystarczy żeby air miał 8giga ramu dodatkowo można pokusić się o i7 i wszystko pójdzie spokojnie :)

jeżeli 100% pracy zawodowej wykonujesz pod windą to po co Tobie osx? :)

#46 qura12

qura12
  • 467 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 22 stycznia 2013 - 20:43

Jakiego mam Macbooka każdy widzi w opisie, nie wykonuję na nim żadnej poważnej pracy, ot jakaś prosta edycja grafiki, edytor tekstu + oczywiście przeglądarka, iTunes itd ale miałem ostatnio okazję przetestować nowiutkiego Sony Vaio z procesorem i5, jakąś wydajną grafiką i Windows 8... Szczerze mówiąc po 2 dniach miałem już go serdecznie dość. Mój Macbook robi szybciej dosłownie wszystko, od otwierania stron w przeglądarce, kopiowania plików z pendrive, do stosowania filtrów w PS, a co ważne jest w stanie zrobić to wszystko na raz natomiast kopiowanie ok. 10GB danych z pendrive spowolniło Soniaka do tego stopnia, że poszedłem sobie zrobić kawę żeby się nie denerwować próbując otworzyć 2 strony w przeglądarce. Owszem, swoją wydajność pokazuje w takich zadaniach jak konwersja filmów czy gry ale to jest jedno zadanie i każde następne jest już niemożliwe do wykonania z powodu ogromnej zamuły całego systemu. Także wydaje mi się, że mimo wszystko nawet w zastosowaniach profesjonalnych Windows jest daleko w tyle za OS X jeśli chodzi o komputery mobilne, na dość mocnej stacjonarce (z opisu) różnica między tymi systemami nie jest tak duża ale i tak na korzyść OS X, tam wszystko działa zawsze płynnie, bez żadnego problemu, a Windows lubi sprawiać czasami jakieś niewytłumaczalne problemy.

#47 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 22 stycznia 2013 - 21:33

Odinstaluj na Soniaczu antywira, wyłącz zbędne śmieci i wtedy ustaw oba komputery do zawodów. Jak posadziłeś na konia posła Kalisza z połową wyposażenia jego biura poselskiego, to się nie dziw, że koń nie śmiga jak z dżokejem metr pięćdziesiąt na grzbiecie ;)

#48 Wesoł

Wesoł
  • 988 postów
  • SkądPoznań

Napisano 22 stycznia 2013 - 22:59

Odinstaluj na Soniaczu antywira, wyłącz zbędne śmieci i wtedy ustaw oba komputery do zawodów.

W tym przypadku to nie pomoże, mamy do czynienia z zamulaniem fantomowym, konwencjonalne metody odmulania nie pomogą.

#49 qura12

qura12
  • 467 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 22 stycznia 2013 - 23:56

Odinstaluj na Soniaczu antywira, wyłącz zbędne śmieci i wtedy ustaw oba komputery do zawodów. Jak posadziłeś na konia posła Kalisza z połową wyposażenia jego biura poselskiego, to się nie dziw, że koń nie śmiga jak z dżokejem metr pięćdziesiąt na grzbiecie ;)

Oddałem już go z ulgą, a pierwsze co zrobiłem to wyrzucenie wszystkich śmieci które były domyślnie zainstalowane, po tym przynajmniej się szybko włączał ale później dalej było to samo ;)

W tym przypadku to nie pomoże, mamy do czynienia z zamulaniem fantomowym, konwencjonalne metody odmulania nie pomogą.

Fantomowe czy nie, OS X reaguje znacznie sprawniej, płynniej, nie wiem jak to inaczej określić, a co najważniejsze jest taki bez względu na to czy jest pod obciążeniem czy nie w przeciwieństwie do Windowsa, który traci werwę przy najprostszych zadaniach.

#50 gtatarkin

gtatarkin
  • 401 postów

Napisano 23 stycznia 2013 - 01:34

wystarczy żeby air miał 8giga ramu dodatkowo można pokusić się o i7 i wszystko pójdzie spokojnie :)
jeżeli 100% pracy zawodowej wykonujesz pod windą to po co Tobie osx? :)

8GB RAM to niestety minimum wystarczające na godzinę pracy w takiej konfiguracji, potem przestaje być tak słodko. Już to przerabiałem na MBP 15" 2009. Po co mi OS X? Bo lubię! :) W "hucie" mam piec z Windowsem, w domu czasem trzeba coś skończyć, wczekować zmiany na tfsa, otworzyć piwo i można w ramach relaksu napisać coś w Xcode :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych