Apple - Gdzie jest profesjonalizm?
Posted 21 January 2013 - 18:49
Kompletnie się z tym nie zgodzę.
Nie ma miejsca to dla MBPr, bo to szajs - grubszy, 2x droższy MacBook Air o możliwościach mniejszych niż najtańszy MacBook Pro. Jedyną zaletą jest tak jak nazwa tego komputera głosi - ekran, który nie oszukujmy się jest kompletnie nie przydatny dla większości użytkowników. A ci którzy zajmują się grafiką/montażem wideo to i tak myślę, że na pewno robią to na zewn. monitorze 27 cali nie 15...
Gama produktów Apple odpowiadała mi najlepiej w latach 2008-2010. Potem... Szkoda gadać...
Posted 21 January 2013 - 19:42
Posted 21 January 2013 - 23:01
Posted 21 January 2013 - 23:56
Posted 22 January 2013 - 00:46
Posted 22 January 2013 - 09:05
Posted 22 January 2013 - 12:59
Zgadza sie, z tym ze mini kosztuje mniej jak polowe a dobry LCD tysiaka,
Już teraz rozumiesz?
LCD za tysiaka, ma tyle wspólnego ze słowem dobry, co mini ze stacją roboczą... nie rozumiem po co zasłaniasz się ceną, skoro wcześniej nie było o niej mowy.
@kokos
No lapki są wydajne do czasu jak im temperatura skoczy i zaczną zwalniać, żeby nie nastąpiło temperaturowe auuu... a co do TB to jakoś słabo się to wszystko rozwija, jak widzę urządzenia Blackmagic'a na TB, które powstały chyba tylko dlatego, że na Mac'ach nie chodzą te na USB 3.0, to nie wiem czy się śmiać, czy płakać. Oj, mam wątpliwości czy to myśl o przyszłości jest tą przewodnią w przypadku Apple, w odniesieniu do rynku "Pro".
Posted 22 January 2013 - 14:39
Oj, mam wątpliwości czy to myśl o przyszłości jest tą przewodnią w przypadku Apple, w odniesieniu do rynku "Pro".
Każdy ma chyba własną definicję rynku "Pro". Cena za sprzęt często bywa elementem zupełnie drugorzędnym. Dla mnie to jednak nieodłącznie jest związane z bezawaryjnością sprzętu (we wszystkich laptopach od Apple np napęd combo padał u mnie makabrycznie szybko pomimo, że używałem go od wielkiego dzwonu...), supportem technicznym i gwarancją NBD oraz sprzętem zastępczym od ręki w sytuacji, gdy naprawa stacji roboczej nie może być załatwiona od ręki. Nie ma sensu budowa studia graficznego w oparciu o Macki jeżeli taki iMac w ciągu roku potrafi spędzić 4 miesiące w naprawach (matryce) czy zakup Maca Pro jeżeli na naprawę muszę czekać miesiąc i w tym czasie jestem sam zostawiony z tym problemem.
Posted 22 January 2013 - 14:53
wracając do lcd to nawet dajmy 2-3 tys za konkretny monitor który można dobrze skalibrować, nie trzeba zaraz kupować applowskiego który jest w powiedzmy w przesadzonej cenie,
i nawet jeżeli cena razem wyjdzie 6tys mini z monitorem to komfort pracy na 2krotnie większym monitorze jest bezcenny w porównaniu do macbook pro 13 cali , i taka jest prawda że macbook pro jest dziwnym produktem zawieszonym nigdzie jak pisałem wcześniej bo ani nie ma dobrej matrycy ani vga ani szybkiego dysku,,,
- - - Połączono posty - - -
Każdy ma chyba własną definicję rynku "Pro". Cena za sprzęt często bywa elementem zupełnie drugorzędnym. Dla mnie to jednak nieodłącznie jest związane z bezawaryjnością sprzętu (we wszystkich laptopach od Apple np napęd combo padał u mnie makabrycznie szybko pomimo, że używałem go od wielkiego dzwonu...), supportem technicznym i gwarancją NBD oraz sprzętem zastępczym od ręki w sytuacji, gdy naprawa stacji roboczej nie może być załatwiona od ręki. Nie ma sensu budowa studia graficznego w oparciu o Macki jeżeli taki iMac w ciągu roku potrafi spędzić 4 miesiące w naprawach (matryce) czy zakup Maca Pro jeżeli na naprawę muszę czekać miesiąc i w tym czasie jestem sam zostawiony z tym problemem.
dokładnie też miałem kilka maków i prosty przykład,,
miałem pierwszego imaka g5 17cali świetny sprzęt gdyby nie wpadka appla i złe posadowienie kondensatorów blisko G5 która jak wiadomo grzała jak szalona i z tego powodu 2 razy wymieniona była płyta i dalej padło , nie wszystko jest jak widać pro
Posted 22 January 2013 - 15:32
czasem za dużo dizajnu przysłania aspekt drobnych problemów które po czasie jednak wychodzą ,, aby jak najmniej applowi życzę bo lubię tę firmę ale też niech nie odrywa czasem się od ziemi z cenami bo za tym powinno jednak coś więcej podążać
Cena sprzętu to jak już napisałem rzecz wtórna, klienci są gotowi tyle płacić więc nie ma problemu.
złe posadowienie kondensatorów blisko G5 która jak wiadomo grzała jak szalona i z tego powodu 2 razy wymieniona była płyta i dalej padło , nie wszystko jest jak widać pro
Awarie techniczne - niezbyt częste oczywiście - też są do łyknięcia jeżeli następnego dnia przyjeżdża serwis i naprawia na miejscu albo, w sytuacji gdy nie może tego zrobić od ręki, dostajesz sprzęt zamienny. A u Apple panie... Wszyscy wiedzą jak jest...
Posted 22 January 2013 - 15:58
Posted 22 January 2013 - 16:12
Posted 22 January 2013 - 17:52
Posted 22 January 2013 - 18:12
Posted 22 January 2013 - 18:15
Teraz kupując komputer mogliby wybrać Linux/OSX. Wystarczy się po nich schylić. Ale nie, to nie. Jeszcze trochę Linux się poprawi, jeszcze kilka firm go zauważy i Apple bardzo dużo straci.
Od 10 lat słyszę, że następny rok będzie należał do Linuksa
Wyniki sprzedaży są takie, że MBP 15 z Retiną sprzedaje się 10 razy lepiej od zwykłego.@up
Kompletnie się z tym nie zgodzę.
Nie ma miejsca to dla MBPr, bo to szajs - grubszy, 2x droższy MacBook Air o możliwościach mniejszych niż najtańszy MacBook Pro. Jedyną zaletą jest tak jak nazwa tego komputera głosi - ekran, który nie oszukujmy się jest kompletnie nie przydatny dla większości użytkowników. A ci którzy zajmują się grafiką/montażem wideo to i tak myślę, że na pewno robią to na zewn. monitorze 27 cali nie 15...
Gama produktów Apple odpowiadała mi najlepiej w latach 2008-2010. Potem... Szkoda gadać...
Spróbuj używać taki zestaw w pociągu albo samolocie to może zrozumieszZgadza sie, z tym ze mini kosztuje mniej jak polowe a dobry LCD tysiaka,
Już teraz rozumiesz?
Posted 22 January 2013 - 18:33
Spróbuj używać taki zestaw w pociągu albo samolocie to może zrozumiesz
napisałem że jeżeli mbp 13 miała by być używany stacjonarnie to lepiej kupić mini + lcd,,
swoją drogą wolałbym w samolocie używać 13 ale air
Posted 22 January 2013 - 18:44
Od 10 lat słyszę, że następny rok będzie należał do Linuksa
Wyniki sprzedaży są takie, że MBP 15 z Retiną sprzedaje się 10 razy lepiej od zwykłego.
Spróbuj używać taki zestaw w pociągu albo samolocie to może zrozumiesz
No nie da się ukryć, że zbajerowali ludzi na ekran, ekran i tylko ekran. Bo to jedyna przewaga tego komputera nad Airem...
Posted 22 January 2013 - 19:00
No nie da się ukryć, że zbajerowali ludzi na ekran, ekran i tylko ekran. Bo to jedyna przewaga tego komputera nad Airem...
No... Może jeszcze poza czterordzeniowym procesorem, 16GB RAM, dedykowaną kartą graficzną i możliwością pracy w rozdzielczości 1920x1200px... Szczególiki... Próbowałeś kiedyś na Air uruchomić VM z Windowsem 2008 Server, Visual Studio 2012, SharePointem 2010 i pracującym w tle serwerem MSSQL? Mój MBPr musi sobie z tym radzić.
Oczywiście można dyskutować nad sensem używania MBPr do takich zadań i zakupu MacBooka Pro w sytuacji, gdy obecnie 100% pracy zawodowej wykonuję pod Windowsem ale to już zupełnie inna historia
Posted 22 January 2013 - 19:09
Posted 22 January 2013 - 19:47
No... Może jeszcze poza czterordzeniowym procesorem, 16GB RAM, dedykowaną kartą graficzną i możliwością pracy w rozdzielczości 1920x1200px... Szczególiki... Próbowałeś kiedyś na Air uruchomić VM z Windowsem 2008 Server, Visual Studio 2012, SharePointem 2010 i pracującym w tle serwerem MSSQL? Mój MBPr musi sobie z tym radzić.
Oczywiście można dyskutować nad sensem używania MBPr do takich zadań i zakupu MacBooka Pro w sytuacji, gdy obecnie 100% pracy zawodowej wykonuję pod Windowsem ale to już zupełnie inna historia
wystarczy żeby air miał 8giga ramu dodatkowo można pokusić się o i7 i wszystko pójdzie spokojnie
jeżeli 100% pracy zawodowej wykonujesz pod windą to po co Tobie osx?
Posted 22 January 2013 - 20:43
Posted 22 January 2013 - 21:33
Posted 22 January 2013 - 22:59
Odinstaluj na Soniaczu antywira, wyłącz zbędne śmieci i wtedy ustaw oba komputery do zawodów.
W tym przypadku to nie pomoże, mamy do czynienia z zamulaniem fantomowym, konwencjonalne metody odmulania nie pomogą.
Posted 22 January 2013 - 23:56
Oddałem już go z ulgą, a pierwsze co zrobiłem to wyrzucenie wszystkich śmieci które były domyślnie zainstalowane, po tym przynajmniej się szybko włączał ale później dalej było to samoOdinstaluj na Soniaczu antywira, wyłącz zbędne śmieci i wtedy ustaw oba komputery do zawodów. Jak posadziłeś na konia posła Kalisza z połową wyposażenia jego biura poselskiego, to się nie dziw, że koń nie śmiga jak z dżokejem metr pięćdziesiąt na grzbiecie
Fantomowe czy nie, OS X reaguje znacznie sprawniej, płynniej, nie wiem jak to inaczej określić, a co najważniejsze jest taki bez względu na to czy jest pod obciążeniem czy nie w przeciwieństwie do Windowsa, który traci werwę przy najprostszych zadaniach.W tym przypadku to nie pomoże, mamy do czynienia z zamulaniem fantomowym, konwencjonalne metody odmulania nie pomogą.
Posted 23 January 2013 - 01:34
wystarczy żeby air miał 8giga ramu dodatkowo można pokusić się o i7 i wszystko pójdzie spokojnie
jeżeli 100% pracy zawodowej wykonujesz pod windą to po co Tobie osx?
8GB RAM to niestety minimum wystarczające na godzinę pracy w takiej konfiguracji, potem przestaje być tak słodko. Już to przerabiałem na MBP 15" 2009. Po co mi OS X? Bo lubię!
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users