Liceum czy Technikum - Programista
Napisano 20 stycznia 2013 - 23:35
czy do normalnego liceum?
Licea do wyboru to: III Liceum Ogólnokształcące no i ten ZSP Aktualności
Co mnie lepiej przygotuje z matematyki? Co byście wybrali?
Napisano 30 stycznia 2013 - 22:13
Napisano 30 stycznia 2013 - 22:20
Napisano 31 stycznia 2013 - 22:29

Napisano 31 stycznia 2013 - 23:19
Napisano 03 lutego 2013 - 11:27

Napisano 03 lutego 2013 - 15:51
Nie wiem, na których. ;-)Na których będzie mi łatwiej niz tym z ogolniaka
Moje doświadczenie pokazuje, że "Ci z ogólniaka" są o wiele lepiej przygotowani na studia techniczne.
Dlaczego? Na pierwszym roku, gdzie jest największy odsiew prym wiedzie Analiza Matematyczna i Algebra. Czasem jeszcze tzw. "druty", ale to zależy od studiów i uczelni. Ludzie z technikum mają lepsze przygotowanie praktyczne (a i tak nie jest to regułą), natomiast po dobrym liceum (zaznaczam: dobrym) przygotowanie z matematyki jest bardzo solidne i zdobywanie wiedzy przychodzi o wiele łatwiej.
Pozdrawiam
Napisano 04 lutego 2013 - 23:02

Napisano 04 lutego 2013 - 23:25
Szkoła nauczyła mnie kreatywnego myślenia i abstrakcyjnego myślenia matematycznego, które było użyteczne bardziej niż cokolwiek. W szkole chodziłem na wszelakie kółka i inne koła, gdzie pogłębiałem swoją wiedzę z matematyki i informatyki. Wszystko Ci już opisałem, jakiś czas temu, gdzie szukałem pracy- jak na mnie patrzyli, kiedy pokazywałem dyplomy. Nie mam interesu w tym, żeby Cię okłamywać. Liceum jest drogą dla ludzi, którzy chcą się uczyć i pogłębiać swoją wiedzę (zachęcam, żebyś dowiedział się, dlaczego Liceum nazywa się Liceum właśnie- może i jest to już martwe, ale sama świadomość dużo daje). Studia są dla wybranych. To znaczy dziś każdy może iść i skończyć studia. Pytanie, czy jesteś "studentem" na widok, którego wykładowcy opuszczają oczy i przepychają, albo nawet nie mogą przepchnąć. Czy jesteś studentem, który otrzymuje stypendia i nagrody. Wybór jest tylko i wyłącznie Twój. Pogadaj z rodzicami. Wielokrotnie to doradzałem.Czy naprawdę Ty się uczyłeś wszystkiego w szkole czy siedziałeś w domu przed książkami i sam się uczyłeś matmy, a później programowania?
Pozdrawiam
P.S.
Podałeś liceum, które ma dobre osiągi z informatyki. Matematyka musi być tam na dobrym poziomie (oczywiście w klasach matematyczno- informatycznych).Może być dobre liceum a słaby matematyk
Napisano 04 lutego 2013 - 23:47
Ja wybrałem technikum , . Ciężko troche jest przez zawodowe przedmioty . Oraz ja bede miał od 2 klasy .Język Angielski Techniczny. Oczywiście potem też ide na studia . Na których będzie mi łatwiej niz tym z ogolniaka
No właśnie też słyszałem, że od drugiej klasy jest coś takiego. Jestem natomiast mile zaskoczony wszystkimi zawodowymi przedmiotami jak wspomniał kolega, gdzie wiedzy jest na prawdę sporo. Mam takie porównanie z kolegą właśnie z mat-infa z b.dobrego liceum. Otóż na jednej godzinie tygodniowo biorą coś w stylu ''chmury internetowe'' albo ''kolumny w wordzie'', więc niestety w pierwszej klasie podejrzewam, że się wiele nie nauczy (wyłączając naukę samodzielną) gdzie ja podejrzewam, że będę miał przerobione ''podstawy'' z wielu dziedzin.
Pozdrawiam.
P.S : No dobra na diagnostykach jest czasami przynudnawo:D
Napisano 04 lutego 2013 - 23:56
Napisano 05 lutego 2013 - 08:15
Witam! Wiem że już były podobne tematy, ale nie do końca uzyskałem odpowiedź na nurtujące mnie pytania
Słuchajcie.. Uczę się bardzo dobrze i nie wiem co wybrać.. Iść do liceum i później skończyć studia (łącznie 7 lat) czy technikum (4 lata). Otóż wiem że w szkole prawie niczego się nie nauczę.
Próbuję uczyć się sam, ale żeby dostać się do liceum muszę mieć bardzo dobre oceny + czerwony pasek... a to zabiera mój czas, który mógłbym wykorzystać na naukę programowania (lub poznawanie nowych języków).
W liceum byłoby tak samo, musiałbym się uczyć z historii, biologii, zamiast zajmować się nauką programowania. W technikum na pewno miałbym na to więcej czasu.
Ja uważam że nawet bez szkoły średniej dałbym sobie rade (np. freelancer), ale nigdy nie wiadomo jak to będzie... Nie wiem czy kończyć te studia na wszelki wypadek czy zająć się nauką programowania i być "kimś"
Tak na marginesie - nie chciałbym zarabiać mniej niż 5000 zł miesięcznie
A co Ci gwarantuja dobre oceny? Dzisiaj szkoly przyjmuja jak idzie to nie lata 80-90 ze bez paska nie przyjmuja. Idz do technikum nauczysz sie wiecej technciznych przedmiotow a nie scislych. Po szkole zamiast chodzic z kolegami na piwo siedz i ucz sie programowania. Co do studiow to inz. wystarczy nie ma co sie rzucac na mgr. lepiej isc do pracy odrazu jak sie wystartuje na studia nawet na staz zeby potem nie bylo ze po studiach nie pracy. Praca jest ale dla tych co maja doswiadczenie i posiadaja wiedze. Nie orbazajac tych co studiuja: student po studiach dzisiaj malo co umie i tak trzeba sie uczyc na wlasna reke wszystkiego z teog czego chce sie miec kase potem, ale nie zawsze i to wychodzi...
Przylosc masz w branzy IT, teleinformatycznej, mechatronika i informatyka pomimo ze dzisiaj za duzo jest informatykow ale widocznie nie dobrzy, zeby ich zatrudnic.
Plusem jest ze informatyka jest najtanszym kierunkiem na platnych uczelniach jak ostatnio sprawdzalem

Napisano 05 lutego 2013 - 15:02

Napisano 05 lutego 2013 - 15:22
Napisano 05 lutego 2013 - 15:29
Mylisz się. Mam trochę inną definicję studiowania. Student? Minimalne minimum to 4,5 średnia, reszta to próchno.studia nie są dla wybranych, studia są dla wszystkich a dyplom uczelni wyższej został całkowicie zdewaluowany.
Obalane setki razy przeze mnie. Mam dość trwania w beznadziejnych sporach z ludźmi, którzy nie mają pojęcia, o czym gadają.student po studiach dzisiaj malo co umie i tak trzeba sie uczyc na wlasna reke wszystkiego z teog czego chce sie miec kase potem, ale nie zawsze i to wychodzi..
Pozdrawiam
Napisano 05 lutego 2013 - 15:37
Napisano 05 lutego 2013 - 20:44
Napisano 05 lutego 2013 - 21:09
Napisano 05 lutego 2013 - 21:25
Napisano 06 lutego 2013 - 01:52
Napisano 11 lutego 2013 - 17:14
Wszyscy których znam z branży IT którzy dobrze zarabiają są samoukami (no ok, większość), natomiast Ci po studiach pracują w urzędach jako informatycy i wymieniają tusze w drukarkach. Nigdy jeszcze szukając roboty jak programista nie zostałem zapytany o wykształcenie, nikogo to nie interesuje, wszyscy chcą "pokaż co zrobiłeś".
A mnie pytali i była inna rozmowa od razu. ;-)
Efekt? Pracuję w dość dużej firmie, studiuję dziennie
Mój przykład uważam za wystarczający, żeby zauważyć, że więcej osiągnąłem korzyści niż straciłem.
@Krecik1
Będąc w Twojej sytuacji uznałbym to za jedną wielką porażkę. Jak zrozumiałem z Twoich wypowiedzi uczysz się bardzo dobrze, uważasz, że studia są jedną z najważniejszych rzeczy, twierdzisz, że dają możliwość rozwoju oraz nauczyły Cię kreatywnego i abstrakcyjnego myślenia. Pomimo tych wszystkich zalet chcesz powiedzieć, że wylądowałeś w jakiejś dużej firmie, w której pełnisz jakieś określone stanowisko a co jeszcze zabawniejsze zanim rozpocząłeś tam pracę ktoś pytał Cię o dyplomy (wykształcenie) i po części na ich podstawie zostałeś zatrudniony?
Moim zdaniem po to się uczymy, po to chcemy być najlepsi w danej dziedzinie aby wnieść coś do świata, stworzyć coś czego jeszcze nie ma, zostać twórcą czegoś z czego inni ludzie dobrowolnie będą korzystać i ułatwi/uprzyjemni im to to co aktualnie wykonują.
Wracając do tematu również zgadzam się, że studia mogą okazać się bardzo przydatne. Jest to świetny czas na utworzenie sobie wielu kontaktów w branży. Jest to czas na zyskanie doświadczenia i pierwsze próby rozwinięcia swojej przyszłej działalności. Kompletnie zaś nie zgadzam się z ideą dążenia na uczelni do jak najwyższej średniej czy kucia się do każdego pierwszego lepszego egzaminu tylko dlatego, że jego materiał jest w programie. Ważne, żeby otrzymując papierek ze studiów wiedzieć co chcemy robić i zacząć to robić a nie iść na rozmowę kwalifikacyjną do dużej firmy.
Napisano 10 kwietnia 2013 - 07:45
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych