Liceum czy Technikum - Programista
Napisano 16 stycznia 2013 - 07:06
Technologii i języków nauczysz się sam (zresztą za szybko się zmienia żeby szkolny program nadążył).
Angielski to podstawa, jeśli lubisz seriale to oglądaj w oryginale i czuj się mniej winny że tracisz czas :-). Najlepiej oglądaj z angielskimi napisami, ewentualnie bez; wystrzegaj się polskich. Korepetycji nie potrzeba, po prostu dużo czytaj. Zerknij też tu: The English++ Project | Home
Jeszcze jedno, poćwicz tu: www.projecteuler.net
Napisano 16 stycznia 2013 - 07:10

Napisano 16 stycznia 2013 - 07:24
Napisano 16 stycznia 2013 - 07:30
Napisano 16 stycznia 2013 - 08:58

Jednocześnie jest też drugi kolega jest w liceum (też druga klasa) na profilu mat-inf. No i niestety nijak ma się to do informatyki, bo podstawy programowania mieli tylko w pierwszej klasie (i były to naprawdę podstawy typu "jak zrobić kalkulator"), teraz jak to określił "jest całkiem luz".
Jak mówiłem wcześniej - wiele zależy od szkoły, ale to nie zmienia faktu, że w technikum masz program bardziej ustawiony na zawód, a nie ogólne kształcenie.
Jeszcze apropo praktyk - to zwykła ściema. Na tym etapie to to się odbębnia żeby mieć jakieś tam praktyki. Nie licz, że na praktykach nauczysz się niewiadomo ile.
To też fakt. W większości wypadków nosisz kawę w firmach, a notatki nie oddają twojej "pracy"

Napisano 16 stycznia 2013 - 11:24
Ja byłem. Chodziłem do najlepszego LO w moim mieście. Iść do najlepszego i mieć ze wszystkiego piątki. Zostać laureatem olimpiady i iść na "najlepsze studia".Ok, dzięki!
A co z tą Olimpiadą? Ktoś z was był finalistą? Iść do najlepszego liceum w mieście czy do trochę gorszego i więcej się uczyć w domu matematyk (lub korepetycje)i?
Nie ważne czy pójdę do technikum czy do liceum programowania i tak będę się uczył sam.
Nie słuchaj tych, co Ci mówią o technikum. Praktyki tam? HAHAHA! Śmieszne to jest. Jakie praktyki? Jak można programować bez znajomości matematyki? (zależy jeszcze, czy mówimy np. o tym, co ja mam na zajęciach, czyli na stole leży komorka i włamujemy się do niej. Fajna zabawa. ) Grają w CS'a na lekcjach. Po technikum nie wiedzą, co to są całki, granice, ponadto nie mają w ogóle podstaw z algebry, a w dobrym liceum zrobią teraz z Tobą podstawę (nawiasem mówiąc słyszałem, że granic wracają do szkół licealnych

Najpierw idzie matematyka. To są schodki. Nauczysz się matmy, to potem nic innego Ci trudności nie będzie sprawiać.
Pozdrawiam
Napisano 16 stycznia 2013 - 14:35
Napisano 16 stycznia 2013 - 15:05
Napisano 16 stycznia 2013 - 16:26
Pytanie: co robią na tej matematyce?Z tym "brakiem" matematyki w technikum to pic na wodę
Ja mówię tylko za siebie. W moim przypadku to podziałało. Chcesz- zaryzykuj, to Twoje życie. Nikt na tym forum nie powie Ci: zrób tak. Najlepiej, jakbyś pogadał z rodzicami (tak, Oni będą wiedzieć najlepiej, bo to jedyni Ludzie, którym zależy na Tobie zawsze i Twój los nie jest im obojętny- jak dla mnie i większości tutaj możesz iść nawet do zawodówki na murarza i uczyć się c++) Radzę porozmawiać z rodzicami.
Napisano 16 stycznia 2013 - 16:40
Czy szkoła ma znaczenie przy godzinach lekcji? Bo nie wydaje mi się, aby w technikum serio miałby być 12h tygodniowo. Wychodziłyby z tego, że każdego dnia musiałby być dwie godziny, a ponadto w jakichś dwóch dniach trzy. Wygląda to trochę nieprawdopodobne, szczególnie, że np.: u mnie w II klasie są 2 godziny tygodniowo, w III klasie mają być 3, więc chyba w IV klasie nie wywalą 4x więcej godzin jednego przedmiotu...Z tym "brakiem" matematyki w technikum to pic na wodę. Przynajmniej z tego co ja słyszałem, chłopak z rodziny w IV klasie technikum informatycznego będzie mieć 12h matematyki tygodniu.
Napisano 16 stycznia 2013 - 19:12
Napisano 16 stycznia 2013 - 23:40
Jak mówię- gdybym poszedł do technikum byłbym technikiem- informatykiem, a tak w liceum zrewidowałem swoje plany odnośnie php, java, itd. i zauważyłem, że wolę assemblera, c- tego typu zabawy- to, co robię dziś znając równocześnie wiele innych języków.Niemniej jednak LO jest zawsze bezpieczniejszym wyborem.
A dziękować, dziękować. Wszystko zaczęło się od Kangura!Btw, Krecik1, pogratulować podwójnego laureata z OM

Napisano 17 stycznia 2013 - 00:38
Napisano 17 stycznia 2013 - 00:56
Napisano 17 stycznia 2013 - 08:10
A może powiesz nam jak? Bo wydaje mi się, że 90% społeczeństwa tego nie wie...Jeżeli ktoś chce jeździć mercedesami to należy brać sie za zarabianie pieniędzy a nie grzebanie w książkach.

Napisano 17 stycznia 2013 - 09:28

Napisano 17 stycznia 2013 - 11:04
A może powiesz nam jak? Bo wydaje mi się, że 90% społeczeństwa tego nie wie...
Jak masz głowę do interesu to sie dorobisz, mam kilka przykładów w rodzinie.
Bóg daje talent lub nie, każdy ma inne przeznaczenie.
Napisano 17 stycznia 2013 - 11:41
Napisano 17 stycznia 2013 - 12:01
Bardzo dobra porada dla człowieka, który jeszcze nie skończył liceum.Jak masz głowę do interesu to sie dorobisz, mam kilka przykładów w rodzinie.
Odsyłam na fronda.plBóg daje talent lub nie, każdy ma inne przeznaczenie.
Jeszcze raz- polecam Ci liceum. Nie wiem, z jakiego miasta pochodzisz, więc nawet nie mogę Ci doradzić, co do wyboru.
Napisano 17 stycznia 2013 - 12:23
Napisano 17 stycznia 2013 - 13:00
To nie jest marnowanie czasu. ;-)Oczywiście nich sie uczy ale nie marnuje czasu na ciągłą naukę i siedzenie w książkach.
LOLale bez ryzyka nie ma życia.
Napisano 17 stycznia 2013 - 13:09
To nie jest marnowanie czasu. ;-)
LOL
Można sobie LOLować ale widzisz ja choć mam 18 lat stać mnie żeby kupić sobie MBP za 12 000zl za właśnie środki, mój wujek ma niepełne średnie a wybudował dom za 6 mln zł i zatrudnia księgowych płacąc im kilka tys.
Podejście szkoła to podstawa wpajają rodzice ale jeżeli ktoś ma większe ambicje i chce żyć jak Pan musi zarabiać w inny sposób niż praca przez u szefa za kilka tysięcy i mieszkanie na kredyt.
Napisano 17 stycznia 2013 - 13:14
Lubimy się chwalić publicznie.Można sobie LOLować ale widzisz ja choć mam 18 lat stać mnie żeby kupić sobie MBP za 12 000zl za właśnie środki, mój wujek ma niepełne średnie a wybudował dom za 6 mln zł i zatrudnia księgowych płacąc im kilka tys.
Napisano 17 stycznia 2013 - 13:16
Ale niedojrzały jesteś. Mam Ci wymienić jakie sprzęty mam w domu? Po co? I tak takich nie masz. ;-)Można sobie LOLować ale widzisz ja choć mam 18 lat stać mnie żeby kupić sobie MBP za 12 000zl za właśnie środki, mój wujek ma niepełne średnie a wybudował dom za 6 mln zł i zatrudnia księgowych płacąc im kilka tys.
Co mnie obchodzi Twój Wujek, który ma niepełne średnie.. ;-) Ja będę miał pewnie wyższe, co nie czyni mnie lepszym człowiekiem, a jedynie innym rozmówcą, oraz wyedukowanym człowiekiem- a to zawsze było dla mnie ważne.

Włóż myślenie do głowy, bo zostawiłeś na półce. Nie będę się z Tobą licytował- to jest żałosne.Podejście szkoła to podstawa wpajają rodzice ale jeżeli ktoś ma większe ambicje i chce żyć jak Pan musi zarabiać w inny sposób niż praca przez u szefa za kilka tysięcy i mieszkanie na kredyt.
Nawet nie chcę myśleć kim byłbym, gdyby nie moi rodzice, także nie życzę sobie uwag, że ktoś coś komuś wpajał.
P.S.
@maciekdzieciol
http://bit.ly/13GVMPE

Napisano 17 stycznia 2013 - 13:45
Wyczyść okulary i bierz sie za lekturę

- - - Połączono posty - - -
Lubimy się chwalić publicznie.
To jest argument nie chwalenie sie. Od tego jest inny temat ze zdjęciami

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych