Adobe udostępniło CS2
Napisano 09 stycznia 2013 - 21:36
Napisano 09 stycznia 2013 - 23:56
Napisano 10 stycznia 2013 - 00:21
Napisano 10 stycznia 2013 - 00:28
Napisano 10 stycznia 2013 - 08:58
W wolnym tłumaczeniu:
13 grudnia 2012, Adobe wyłączyło serwer aktywacji dla produktów Creative Suite 2 i Acrobat 7 z powodu usterki technicznej. Produkty te zostały wydane 7 lat temu i nie działają na wielu nowych systemach operacyjnych. Jednak, aby zapewnić, wszystkim klientom działanie tych starych wersji tak aby można było nadal z nich korzystać, wydaliśmy numer seryjny bezpośrednio dla tych klientów. Chociaż może to być interpretowane tak, że Adobe rozdaje oprogramowanie za darmo, zrobiliśmy to, aby pomóc naszym klientom (w domyśle tym którzy kupili CS2).
Napisano 10 stycznia 2013 - 10:55
Właśnie nigdzie Adobe tego nie napisało.Adobe wyraźnie napisało komu to udostępnia (właścicielom legalnie kupionego CS2) i tyle w temacie.
Napisano 10 stycznia 2013 - 11:04
Właśnie nigdzie Adobe tego nie napisało.
Oficjalny komunikat Adobe:
Update on CS2 and Acrobat 7 Activation Servers
Posted by Adobe Corporate Communications in Creatives, Digital Media
--------------------------------------------------------------------------------
Effective December 13, Adobe disabled the activation server for CS2 products and Acrobat 7 because of a technical glitch. These products were released over 7 years ago and do not run on many modern operating systems. But to ensure that any customers activating those old versions can continue to use their software, we issued a serial number directly to those customers. While this might be interpreted as Adobe giving away software for free, we did it to help our customers.
Posted on January 7, 2013 4:05 PM
a tu link: CS2 (Adobe Featured Blogs)
Więc nie piszczcie, że nigdzie nie napisało, skoro we wszystkich gazetach dementują od 2 dni informacje o rozdawnictwie tego oprogramowania komu popadnie.
Napisano 10 stycznia 2013 - 11:04
Napisano 10 stycznia 2013 - 11:05
Właśnie nigdzie Adobe tego nie napisało.
Napisało, o czym próbowałem Ci powiedzieć, ale zasłoniłeś się jakimś bełkotem prawnym.
Napisano 10 stycznia 2013 - 11:08
- - - Updated - - -
Napisało, o czym próbowałem Ci powiedzieć, ale zasłoniłeś się jakimś bełkotem prawnym.
Pokaż gdzie. Nie tweter, blog, pierd. Licencja, oficjalny komunikat przy pobieraniu.
- - - Updated - - -
Proszę o udowodnienie nielegalności kopii. Na szczęście nie prywatne opinie, a domniemanie niewinności działa jeszcze.
Napisano 10 stycznia 2013 - 12:08
Opinia kogoś, kto napisał o tym na forum, jest niczym. Musi się pojawić na stronie www. Na dzień dzisiejszy, umowę z Adobe zawiązujesz przy instalacji. To, że wam się to nie podoba, że ja mam za darmo, coś, za co zapłaciliście, to nie znaczy, że ja tego nie dostałem. To oznacza, że ja dostałem, a wy zapłaciliście i koniec
Zauważcie, że Adobe nigdzie nie opublikowało oficjalnego stanowiska. Nigdzie! (forum, czy tweeter to miejsce na wypisywanie osobistych opinii)Strona ciągle działa, czyli jednak nie potrzebują jej zdejmować, na czas wyjaśniania sprawy. Dlaczego? Wiemy dlaczego:)
PS To nie ja mam szukać ograniczenia, to ograniczenie musi być wypisane na stronie pobierania lub w licencji pobieranych produktów. Jak ktoś pobrał wystarczająco wcześnie ten pakiet, to nawet w Adobe ID ma przypisaną licencję!.[/COLOR]
- - - Updated - - -
Pokaż gdzie. Nie tweter, blog, pierd. Licencja, oficjalny komunikat przy pobieraniu.
- - - Updated - - -
Proszę o udowodnienie nielegalności kopii. Na szczęście nie prywatne opinie, a domniemanie niewinności działa jeszcze.
" Posted by Adobe Corporate Communications in Creatives, Digital Media "
Jeżeli podpis pod wiadomością od Adobe na stronie Adobe nie jest informacją od Adobe to ja dziękuję

Adobe udostępniło software za darmo, razem z kluczem. To, że oni chcieli, żeby to działało inaczej, nie oznacza, że będzie to działać inaczej.Prawnie, jest to legalna, komercyjna licencja na pakiet CS2.
Gdzie w prawie jest napisane, że jak leży sobie na stronie to można pobrać i korzystać za darmo? Jak coś leży w sklepie to też możesz to sobie wziąć za darmo? To, że jest udostępnione nie oznacza, że można pobrać i używać za free...nie ma takiego prawa ani polskiego ani unijnego. To są gdybania i życzenia jakie sobie sami wmawiają niektórzy forumowicze.
...a zresztą, rób jak uważasz, to nie moja sprawa...myślę że wielu takich przy kopiowaniu pociesza się że przecież mają czyste ręce...a jak potem wyłapują takich co poniektórych to takie tłumaczenia "gdzie jest napisane" "wiadomość na forum to nie wiadomość" wpada sędziemu jednym uchem i wylatuje drugim. No ale nic na siłę, niech każdy udowadnia sobie że ma rację po swojemu. Pozdrawiam
Napisano 10 stycznia 2013 - 12:41
Napisano 10 stycznia 2013 - 12:51
Niech może jakiś magik od prawa się wypowie.
@up
Paragon Software czasem wypuszcza starsze wersje NTFS for Mac ale bez wsparcia. Trzeba to aktywować, licencja jakiś czas potem wygasa ale można używać - stosowny zapis o zakupie licencji jest na koncie usera.
Napisano 10 stycznia 2013 - 13:00
Napisano 10 stycznia 2013 - 13:12
Witki opadają, bo forum, to nie sposób na przekazywanie informacji.
- - - Updated - - -
Może moją wiadomość nadało adobe...
Posted by Adobe Corporate Communications in Creatives, Digital Media.
Napisano 10 stycznia 2013 - 13:18
Na wywieszkach podaje się ceny aktualne w momencie oferowania towarów. I to właśnie ona obowiązuje, a nie wskazanie skanera przy kasie.
e-PODATNIK :: WSZYSTKIE ARTYKU
Napisano 10 stycznia 2013 - 13:25
Effective December 13, Adobe disabled the activation server for CS2 products and Acrobat 7 because of a technical glitch. These products were released over 7 years ago and do not run on many modern operating systems. But to ensure that any customers activating those old versions can continue to use their software, we issued a serial number directly to those customers. While this might be interpreted as Adobe giving away software for free, we did it to help our customers.
Czyli nikt nie podważył interpretacji, że oprogramowanie jest za darmo, a jedynie wytłumaczono, czym kierowało się Adobe, kiedy wypuściło za darmo oprogramowanie z numerem seryjnym do jego aktywacji.13 grudnia Adobe wyłączyło serwer aktywacyjny dla produktów CS2 i Acrobat 7 z powodu usterki technicznej. Produkty te zostały wydane 7 lat temu i nie działają na wielu nowoczesnych systemach operacyjnych. Jednak, aby zapewnić, żeby wszyscy klienci aktywujący stare wersje mogli nadal korzystać z oprogramowania, wydaliśmy numer seryjny bezpośrednio do tych klientów. Chociaż może to być interpretowane jako, że Adobe rozdaje oprogramowanie za darmo, zrobiliśmy to, aby pomóc naszym klientom.
Podczas instalacji akceptuję więc licencję, tak samo, jak przy instalacji np. Gimpa, czy Open Office. Numer seryjny, jest prawidłowy, cena oprogramowania to 0,00zł. W tym wypadku nie znam organów, które mogą uznać moje działanie za nielegalne.
Napisano 10 stycznia 2013 - 13:29
Wprawdzie ja swoje już skasowałem - ale - przy towarze musi być podana cena za ten towar. Jeśli cena przy kasie będzie wyższa to klient ma prawo nabyć ten towar po cenie z etykiety. Zatem - przed pobraniem tego softu powinien być stosowny komunikat (dla kogo i po co) oraz ewentualnie stosowna weryfikacja uprawnień do pobrania. Tymczasem ten soft leży ot tak sobie "luzem" w zasobach Adobe a stosowne zapisy są w zakamarkach FAQ Adobe. Więc - analogicznie do przykładu z eykietami - etykiety z ceną brak a przy kasie okazuje się że jednak nie za darmo i wyłącznie dla userów tego softu.
A czy cena była podana? Nie. Nawet cena 0,00$ nie była podana, w związku z tym nie był to produkt udostępniany do dystrybucji. Proste.
Co wypierdzielicie, przecież to się nabiło z ceną 0,00€ i jest normalna licencja na koncie Adobe.
Witki opadają, bo forum, to nie sposób na przekazywanie informacji.
- - - Updated - - -
Może moją wiadomość nadało adobe...
Posted by Adobe Corporate Communications in Creatives, Digital Media.
Tak tak, wiadomość twoją nadało Adobe...ehhh...wydaje mi się że szukasz na siłę potwierdzenia swoich racji. No ale tylko wydaje mi się

Napisano 10 stycznia 2013 - 13:35
- - - Updated - - -
Koh, przy Libre Office też nie ma ceny 0zł. Jeśli wyrzucę na ulicę ileś banknotów o nominale np. 10zł i na swoim blogu napiszę, że są to banknoty przeznaczony wyłącznie dla moich klientów, którzy cokolwiek u mnie zakupili, to uważasz, że te pieniądze mogą wziąć wyłącznie moi klienci? Uważasz, że jeśli nie ma o tym informacji, przy banknocie, to ktokolwiek będzie się interesował moim blogiem? Są to pieniądze udostępnione wszystkim, którzy zaglądają na ulicę, na której leżą owe pieniądze. Oni nie muszą szukać informacji dla kogo są te pieniądze. Jak je podniosą to nie jest kradzież.
- - - Updated - - -
Wydaje mi się, że Wy po prostu szukacie na siłę, potwierdzenia waszej racji.
Napisano 10 stycznia 2013 - 13:47
Napisano 10 stycznia 2013 - 13:58
- - - Updated - - -
Nigdzie na stronie pobierania nie jest jasno napisane dla kogo to jest.
Wtedy ja wykażę skąd mam to oprogramowanie.
- - - Updated - - -
To, że żal ludziom cztery litery ściska, że coś trafiło za darmo do innych, nie oznacza, że tak nie jest.
Napisano 10 stycznia 2013 - 15:02
http://www.cherub.pl...zrzuty/czat.jpg
- - - Updated - - -
Nigdzie na stronie pobierania nie jest jasno napisane dla kogo to jest.
Wtedy ja wykażę skąd mam to oprogramowanie.
- - - Updated - - -
To, że żal ludziom cztery litery ściska, że coś trafiło za darmo do innych, nie oznacza, że tak nie jest.
Spoko, może i ściska, szczególnie, że nie mam tak starego kompa żeby to w ogóle ruszyło...
Poza tym interpretujesz wybiórczo, komunikat ze strony Adobe razem z linkiem działającym jest dla ciebie nieważny, a jakiś podrasowany jpg z jakiegoś no name czatu nagle udowadnia legalność...no okej

Napisano 10 stycznia 2013 - 17:11
Napisano 11 stycznia 2013 - 20:02

Napisano 14 stycznia 2013 - 13:05
opinia prawnika
1. W kwestii wykorzystania tego softu w celach komercyjnych
Skoro nie ma żadnych zastrzeżeń ze strony producenta, to moim zdaniem brak jest podstaw do uznania, że nie wolno, gdyż ani to sprzeczne z charakterem utworu, ani przeznaczeniem utworu, jak również przyjętymi zwyczajami. Zwłaszcza, że jeżeli producent chce zastrzec, że program nie jest do użytku komercyjnego, to dobitnie to artykułuje (vide Microsoft Office Home Edition).
2. W kwestii legalności
Skoro jednak producent udostępnił na swojej stronie zarówno produkt, jak i klucz licencyjny, to należy domniemywać, że z produktu może korzystać każdy. Swego czasu pisałem na blogu o konsekwencjach związanych z używaniem nielegalnego oprogramowania. Trudno jednak w tym przypadku mówić o jakimkolwiek naruszeniu prawa przez osobę korzystającą z uprzejmości Adobe. Zgodnie z art. 278 § 2 kk karalne jest uzyskanie cudzego programu komputerowego w celu osiągnięcia korzyści majątkowej bez zgody osoby uprawnionej. W tym przypadku program jest ściągnięty ze strony producenta, który również udostępnił klucz licencyjny (osobę uprawnioną). Zatem zgodnie z polskim prawem nie mamy do czynienia z czynem zabronionym. Co innego, gdy ściągniesz triala CS6, a następnie po upływie terminu upoważniającego do korzystania z programu „skorzystasz z crack-a”. Wtedy możesz mieć kłopoty, o których pisałem w „Kto pójdzie siedzieć „.
oraz:
W jednym z komentarzy na forum Terri Stone z Adobe odpowiedział na pytanie użytkownika “union_bu”, który obawiał się czy nie pójdzie siedzieć za korzystanie z pobranych programów CS2:
Nie sądzę, żeby były podstawy do obaw, iż Adobe zacznie Cię ścigać, union_bug
Zatem pobranie & instalacja tego "promocyjnego" pakietu CS2 przez osoby go do tej pory nieposiadające jest jedynie kwestią ich sumienia i podejrzewam że cała ta akcja jest tak naprawdę zagrywką reklamową ze strony Adobe. Całość przypomina rozdawnictwo spod lady - nie kupiłeś, ale też nie ukradłeś.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych