Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone z USA i wysokość cła

• Zamknięty Temat jest zamknięty
128 odpowiedzi w tym temacie

#101 pawel152

pawel152
  • 49 postów
  • SkądPoznań

Napisano 11 marca 2008 - 22:45

Odbierałem Iphona 10.03.08 z urzędu celnego cła mi nie naliczyli bo podobno na telefony nie ma ale naliczyli mi vat. Przesyłka była wysłana jako gift

#102 clericgrammaton

clericgrammaton
  • 499 postów
  • SkądPRZEMYŚL - Warszawa - PHILADELPHIA

Napisano 11 marca 2008 - 22:47

Odbierałem Iphona 10.03.08 z urzędu celnego cła mi nie naliczyli bo podobno na telefony nie ma ale naliczyli mi vat. Przesyłka była wysłana jako gift

a ile ci naliczyli tego vatu jezeli mozna wiedziec??

#103 statek

statek
  • 250 postów

Napisano 11 marca 2008 - 23:52

22% jest standardowo ale wystawiaja fakture

#104 clericgrammaton

clericgrammaton
  • 499 postów

Napisano 12 marca 2008 - 00:24

22% jest standardowo ale wystawiaja fakture

to to ja wiem:) i jeszcze wiecej:) zadna nowosc...
ale interesuje mnie na ile celnicy ocenili wartosc iP i ile kaza mu zaplacic...

#105 kala77

kala77
  • 35 postów
  • SkądWaWa / NY

Napisano 12 marca 2008 - 04:19

Na telefony ponoc jest 14%

#106 bebas13

bebas13
  • 106 postów

Napisano 13 marca 2008 - 18:54

A ja mam pytanie. Mianowicie, ciocia wysłała mi iPhona z USA, szedł chyba tydzien ale mniejsza z tym. Przyszło mi do domu zawiadomienie że na mój adres nadano przesyłke i że musi ona przejść odprawe celną. Niewiem jak to kochana ciocia zrobiła ale dostałem także kopie paragonu z Apple Store i durczek wysyłki z United States Postal Service (paczka wysłana jako gift). Musze urzędowi celnemu odesłać kserokopie dowodu osobistego i przetlumaczony paragon. No i czy teraz jak to wyśle to co bede musiał zapłacic przy odbiorze? Cło, podatek?

#107 kala77

kala77
  • 35 postów
  • SkądWaWa / NY

Napisano 16 marca 2008 - 05:37

Tak przy odbiorze będziesz musiał zapłacić cło, podatek + opłaty urzędu celnego a po odprawie wyślą ci to kurierem do domu a opłatę wnosisz przy odbiorze albo do 7-dni od odbioru paczki. Twoja ciocia powinna wysłać do urzędu celnego oświadczenie (moze to zrobić drogą elektroniczną lub ty to zrób za nia ;) ile zapłaciła za towary przesłane w paczce. Jak nie było paragonu w pudełku w którym wysłała paczkę to niech napisze w oświadczeniu że telefon był kupiony np. za 260$ w sklepie i towar był po naprawie np. to przynajmniej mniejsze opłaty może zapłacisz jak ci to uwzględnią.

#108 Gucioslaw

Gucioslaw
  • 11 postów

Napisano 16 marca 2008 - 17:31

Witam. Niedługo zostanę szczęśliwym posiadaczem (mam nadzieję) Iphone'a. Babcia zakupiła go w NY dzięki uprzejmości Polaków którzy też kupowali (jeżeli nas czytają to serdecznie ich pozdrawiam ;) ) bowiem babcia nie ma amerykańskiej karty kredytowej. W związku z tym rachunek mają tamci ludzie. I teraz pytanie: w razie gdyby telefon byłby wysyłany paczką na podstawie czego urząd celny dokonuje wyceny sprzętu? Czy babcia musiałaby pisac na paczce jej wartośc, pomimo iż nie ma żadnego dowodu zakupu? Cały czas liczę jednak, ze zabierze go koleżanka babci która leci do Polski. Pozdrawiam

#109 laza

laza
  • 192 postów
  • SkądGniezno/Poznań

Napisano 16 marca 2008 - 21:40

To może gwoli wyjaśnienia dla wszystkich, bo sam kupowałem w NY 2 tygodnie temu w Apple Store.
Jest limit 2 sztuki na osobę - nie ważne czy mieszkaniec USA, PL, czy Mozambiku ;)
Koszt = 399$ plus podatek == ok. 432$ I tyle to kosztuje w stanach obecnie

momencik, czyli jak chce nabyć iphona po prostu ide do sklepu i kupuję?! bez żadnych umów z A&T?! pozdr

#110 clericgrammaton

clericgrammaton
  • 499 postów

Napisano 17 marca 2008 - 01:17

momencik, czyli jak chce nabyć iphona po prostu ide do sklepu i kupuję?! bez żadnych umów z A&T?! pozdr

bez zadnych umow... kupujesz tak jak bułki rano czy tam chleb jadasz tego nie wiem...

#111 makim

makim
  • 75 postów
  • SkądChicago/Warszawa

Napisano 20 marca 2008 - 22:35

panowie ogolnie mozna powiedziec ze nie ma sensu sie wyglupiac. Dollar tanieje, idz na allegro i wydaj te 1400-1500zl i miej z glowy, nie kombinuj, bo z clem, czasem i nerwami ktore stracisz import sie nie oplaca.

#112 Cinn

Cinn
  • 117 postów

Napisano 13 maja 2008 - 21:35

witam! ja robilem z laptopem i Touchem tak: Sis kupila nowki w USA otworzyla na chacie, zamknela oryginalne opakowania, wsadzila to 1 paczki wszystko razem z folia babelkowa coby sie nie poniszczylo wyslala do mnie bez rachunkow, jako rzeczy uzywane-pomoc naukowa dla dziecka za posrednictwem znanej prywatnej firmy ktora wysyla paczki USA-PL koszt paczki: ok 70 USD jedyny podatek to 10% (lub 9%) dodane do ceny co akurat jest norma bo w USA wszystkie ceny podane sa bez tego 10%podatku na elektronike, ktora to kase placisz przy kasie gdy kupujesz sprzet:) rachunek dla gwarancji dostalem jako scan na mail, ktory musi byc honorowany poniewaz niektore paragony wiadomo, ze blakna:) urzad celny ma prawo otworzyc paczke, jesli masz w niej rachunek-laduja Ci clo W zeszly tyg kontaktowalem sie z serwisem Apple w PL-aby naprawili sprzet w ramach gwarancji wystarczy sprawdzic na stronie apple do kiedy mas zgwarancje po nr seryjnym sprzetu, nie potrzeba rachunkow. @makim: generalnie masz racje bo wychodzi to samo co z aukcjami, chociaz jesli ktos wysyla paczke i mozesz sie przylaczyc do niej-automatycznie idzie po kosztach w dol i wtedy sie oplaca, przyklad HP Pavilion w PL (nowka w sklepie) 3900PLN a w USA ten sam po przeliczeniu 2200PLN :) pozdrawiam

#113 jenyyy

jenyyy
  • 26 postów

Napisano 14 maja 2008 - 03:36

Ja mieszkam w USA - gdyby ktos potrzebowal jakis sprzet - Iphona, Ipada, laptopa niech pisze - dogadamy sie na temat ceny

#114 maksym92

maksym92
  • 21 postów

Napisano 24 maja 2008 - 19:41

ja nie wiem o czym Wy tutaj rozmawiacie :) Na allegro za nowke sztuke dacie tyle, a moze nawet i mniej niz ze Stanow, wiec po co sie martwic podatkami, zalatwianiem kupna, przesylka etc.? ja np. znalazlem iPhone ze sklepu w Krakowie - nowka sztuka, sciagniety simlock - 1350 zl. Dla pewnosci mozna sie przejechac po odbior osobisty:) ja nie skorzystam jednak, bo dla mnie to wurzycanie pieniedzy na zabawke :) poczekam troche az stanieje ;)

#115 johny102

johny102
  • 16 postów

Napisano 26 czerwca 2008 - 17:43

witam przeczytaem wszystkie tematy i widze ze w róznych przypadkach róznie to bywa teraz jestem w szkocji toucha zostawilem w domu i chce kupic iphonea lecz ceny na ebay uk nie sá zachwycajáce co byscie mi poradzili aby mi to wyszlo w miare tanio ? z gory wielkie dzieki za wasza cenna pomoc pzdr.

#116 johny102

johny102
  • 16 postów

Napisano 15 lipca 2008 - 12:59

kur..... dzieki za pomoc

#117 gERmAn

gERmAn
  • 470 postów
  • SkądKraków

Napisano 15 lipca 2008 - 13:08

ja kupuje w techmarkecie. trzeba czekac do wrzesnia ale sie oplaca z taką ceną...

Techmarket.pl: sklep internetowy, aparaty cyfrowe, laptopy, palmtopy, GPS, Mp3, antyradary.

#118 SpokoYo

SpokoYo
  • 54 postów

Napisano 15 lipca 2008 - 14:37

ja kupuje w techmarkecie. trzeba czekac do wrzesnia ale sie oplaca z taką ceną...

Techmarket.pl: sklep internetowy, aparaty cyfrowe, laptopy, palmtopy, GPS, Mp3, antyradary.

A co wspólnego iphon z techmarku do Iphona z USA i cła??

#119 Machiavelli910

Machiavelli910
  • 215 postów

Napisano 14 listopada 2008 - 18:38

Pozwolę sobie odświeżyć temat, by nie zakładać nowego wątku. Ostatnio mam możliwość zakupu iPhone'a w USA i zastanawiam się między dwoma opcjami wysłania paczką lub osobistego przewiezienia. Osobiście preferuję drugą opcję, ale czy przewiezienie iPhone'a w bagażu zasadniczym nie grozi wykryciem go przez celników (wiele rzeczy tą drogą woziłem ;) ale jeszcze nigdy elektroniki) , bo zależy mi, by dotarł cały i w pudełku.

#120 podly78

podly78
  • 100 postów
  • SkądGdynia

Napisano 14 listopada 2008 - 23:53

Ruletka ;) Ja pare razy wiozlem jednego laptoka w podrecznym a drugiego w ladowni, sprzet fotograficzny podobnie (duuuze obiektywy glownie)... Zawsze bez problemow ale rozne slyszalem historie. Aaa.. i zawsze wiozlem sprzet rozpakowany bez pudelek itp. Instrukcje i inne dokumenty zakupu w laptopie w podrecznym. Ludzie ktorym przywozilem taki sprzet wiedzieli skad on pochodzi wiec brak opakowania im nie przeszkadzal.

#121 Zdzir

Zdzir
  • 9 postów

Napisano 02 stycznia 2009 - 15:01

? A ile kosztuje dokładnie bez tax iPhone w Stanach kupowany w Apple Store, bez uaktywniania go w sieci At&T?

#122 easymike

easymike
  • 328 postów

Napisano 07 stycznia 2009 - 08:56

Ja tylko dodam, ze clo na iPhona to 0%.

#123 dyndas

dyndas
  • 4 424 postów

Napisano 07 stycznia 2009 - 10:26

A ile kosztuje dokładnie bez tax iPhone w Stanach kupowany w Apple Store, bez uaktywniania go w sieci At&T?

taki telefon nie istnieje.

//T

#124 easymike

easymike
  • 328 postów

Napisano 08 stycznia 2009 - 22:30

potwierdzam

taki telefon nie istnieje.

//T

wróciłem z USA w niedzielę i taka opcja jest niemożliwa

#125 Tvardy

Tvardy
  • 1 postów

Napisano 30 listopada 2009 - 14:17

Chciałbym kupić iPhone ze Stanów. Muszę płacić i cło i podatek? Dedukowałem sobie, że kupując w Stanach wyjdzie mi to taniej niż w PL, ale po doliczeniu tego wszystkiego wychodzi właściwie jeden kij. Jest w ogóle możliwe obejście tych 'wspaniałych' opłat?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych