Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iPhone z USA i wysokość cła

• This topic is locked This topic is locked
128 replies to this topic

#51 Mosqit

Mosqit
  • 55 posts
  • SkądGdańsk

Posted 07 November 2007 - 18:08

Dzisiaj doszedł iPhone, szedł 4 dni ze Stanów, prosto do domu bez żadnych ceł, VATów i innych pierdół :D Zaraz oszaleję ze szczęścia, ten telefon jest niesamowity :D

#52 sebek...

sebek...
  • 26 posts
  • SkądBiałystok

Posted 07 November 2007 - 18:30

Dzisiaj doszedł iPhone, szedł 4 dni ze Stanów, prosto do domu bez żadnych ceł, VATów i innych pierdół :D Zaraz oszaleję ze szczęścia, ten telefon jest niesamowity :D

Zdradz sekret, co zrobiles, ze niczego Ci nie doliczyli?! :)

#53 bajorekk

bajorekk
  • 50 posts

Posted 07 November 2007 - 19:00

wlasnie, jak sie udalo? :) jakim sposobem i za pomoca jakiej firmy szla przesylka? i ile cie to kosztowalo?

#54 Vizir

Vizir
  • 300 posts
  • SkądParyż

Posted 07 November 2007 - 20:02

No wlasnie, jak to zrobiles??

#55 Mosqit

Mosqit
  • 55 posts
  • SkądGdańsk

Posted 07 November 2007 - 20:34

Zamawiałem z firmy GT Alliance (gt4all.com), serdecznie polecam. A jak to się stało, że nie doliczyli to sam nie wiem, podałem prawdziwą wartość przesyłki, bo bałem się zaginięcia paczki. Widocznie miałem szczęście :D Sama przesyłka ekspresowa wyniosła mnie 50$.

#56 bajorekk

bajorekk
  • 50 posts

Posted 07 November 2007 - 21:00

to ile łącznie zapłaciłeś?

#57 Mosqit

Mosqit
  • 55 posts
  • SkądGdańsk

Posted 07 November 2007 - 21:41

432$ za iPhone'a i 50$ za przesyłkę - 482$, co daje około 1200 zł :]

#58 bajorekk

bajorekk
  • 50 posts

Posted 07 November 2007 - 22:16

a prowizja dla tej firmy?

#59 Mosqit

Mosqit
  • 55 posts
  • SkądGdańsk

Posted 07 November 2007 - 22:20

Ja zamawiałem iPhone'a ze sklepu Apple.com, który następnie wysłany został do tej firmy i stamtąd do Polski :) Firma wzięła prowizję od przesyłki, tj. 20% prowizja, 30$ faktyczny koszt przesyłki.

#60 suchy

suchy
  • 137 posts
  • SkądŁaziska Górne (k. Katowic)

Posted 08 November 2007 - 09:45

a może ktoś napisać krok po kroku jasno i czytelnie jak kupić iphone w stanach i dostarczyc do nas :-D takie proste howto :-D

#61 MADRAFi

MADRAFi
  • 21 posts
  • SkądWarszawa

Posted 08 November 2007 - 10:03

Zamowilem 2 iphone i 1 ADC Student Membership 31 Pazdziernika. Do dzis zamowienie ma status not yet shiped. Uzylem polskiej karty Visa z Citi, ktora nie zostala obciazona. Dzwonilem do USA by sie dowiedziec czy jest jakis problem ale sie dowiedzialem ze status zamowienia jest "open" i ze jest "still being processed". Pani przeprosila za opoznienia bo maja duzo zamowien. Co nie zmienia faktu ze jestem w kropce bo nie wiem czy zaakceptuja moja karte (billing address jest wpisany w usa, taki sam jak shipping, bo nie dalo sie wpisac adresu w polsce)

#62 iAdam

iAdam
  • 415 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 08 November 2007 - 20:04

Nie chce mi się czytać tych 5 stron, więc najwyżej tu powtórze to, co już wiadomo. Dzwoniłem do urzedu, celnego, izby celnej i wreszcie do informacji celnej, gdzie udzielono mi odpowiedzi. Za takie sprzęty jak iPhone i iPod cło wynosi około 12% plus podatek 22% (od kwoty iphone'a z cłem)

#63 banan

banan
  • 765 posts
  • SkądChi-Town, Rëmiô, Gotenhafen

Posted 09 November 2007 - 15:12

Zamowilem 2 iphone i 1 ADC Student Membership 31 Pazdziernika.
Do dzis zamowienie ma status not yet shiped. Uzylem polskiej karty Visa z Citi, ktora nie zostala obciazona.
Dzwonilem do USA by sie dowiedziec czy jest jakis problem ale sie dowiedzialem ze status zamowienia jest "open" i ze jest "still being processed".
Pani przeprosila za opoznienia bo maja duzo zamowien. Co nie zmienia faktu ze jestem w kropce bo nie wiem czy zaakceptuja moja karte (billing address jest wpisany w usa, taki sam jak shipping, bo nie dalo sie wpisac adresu w polsce)

czy karte Citi masz z Polski czy z US?

#64 dyndas

dyndas
  • 4424 posts

Posted 09 November 2007 - 16:43

Nie chce mi się czytać tych 5 stron, więc najwyżej tu powtórze to, co już wiadomo.
Dzwoniłem do urzedu, celnego, izby celnej i wreszcie do informacji celnej, gdzie udzielono mi odpowiedzi.
Za takie sprzęty jak iPhone i iPod cło wynosi około 12% plus podatek 22% (od kwoty iphone'a z cłem)

Jedna drobna informacja.... Kwota jaka podlega ocleniu (i opodatkowaniu oczywiscie) to suma wartosci sprzetu i kosztow transportu.

pzdrw
//T

#65 pawelj18

pawelj18
  • 85 posts

Posted 24 November 2007 - 10:02

Prosze mi powiedziec jaka bylaby calkowita kwota razem z przesylka clem vate za iphona ktory kosztuje w ameryce 500$ ?? Prosze mi doradzic jaka firma lub w jaki sposob najlepiej go wyslac do Polski aby uniknac cla i vatu ?? Chce go kupic z ebaya. POZDRAWIAM

#66 bajorekk

bajorekk
  • 50 posts

Posted 24 November 2007 - 11:41

mysle ze wyjdzie okolo 1500 zl i z podatkiem i ze wszystkim... tez nad tym myslalem ale doszedlem do wniosku ze to sie nie oplaca, bo za ta cene kupilem juz na allegro :) moge ci podac dobrego sprzedawce jak chcesz!!

#67 pawelj18

pawelj18
  • 85 posts

Posted 24 November 2007 - 12:24

Bylbym wdzieczny :) No to szkoda :/ myslalem ze z USA wyjdize taniej :/ obliczylem ze sam iphone razem z przesylka wyjdzie ok 1300 zl tylke te oplaty ... :/

#68 eronek

eronek
  • 25 posts
  • Skąd3city

Posted 26 November 2007 - 17:29

A my z kumplem mamy taki pomysł, żeby wysłac iphone'a i ipoda touch i jednej paczce do wujka kumpla do Dallas zapłaciłby przy odbiorze i potem wysłałby paczką do nas do gdańska. Czy jest taką mozliwośc? Jesli tak ile wyniósłby mnie koszt takiego iphone'a

---- Dodano 26-11-2007 o godzinie 20:03 ----
tzn. wujek kumpla kupiłby iphone'a i ipoda touch w dallas w apple store i potem poszedł na pocztę i wysłal do PL.

#69 jajcys

jajcys
  • 350 posts

Posted 26 November 2007 - 22:15

czy ktoś z Was jest mi w stanie wytłumaczyć czemu cena KupTeraz na ebayu w USA to 600$? A w sklepie appla 399$ ?

#70 fiiip91

fiiip91
  • 8 posts

Posted 26 November 2007 - 22:37

bo jest sim free jailbroken i w ogole..

#71 adrian-name

adrian-name
  • 172 posts

Posted 27 November 2007 - 05:15

kupiłem tydzień temu w sklepie Apple, sam odblokowałem, działa na karcie Orange Go, wszystko ładnie śmiga, od maps google, po youtube etc.

#72 easymike

easymike
  • 328 posts

Posted 08 December 2007 - 22:16

Płatność Polską kartą kredytową Nie jest prawdą, że nie można płacić Polską kartą kredytową. Normalnie się płaci. Kupiłem iPhone dwie sztuki oraz nowego iPoda nano. Bez żadnych problemów. I jeszcze jedno, urząd celny - ma prawo i często to robi - otwierać paczki. Ja dwie sztuki wziąłem na siebie i doszło bez problemu ale niestety VAT 22% trzeba zapłacić. Pozdrawiam

#73 poldek

poldek
  • 40 posts

Posted 09 December 2007 - 09:55

To fakt ze mozna płacić polską kartą tyle że przy opcji dane adresowe dla bilingu karty trzeba podać z USA. Ja podałem na znajomą a najciekawsze jest to ze wysłała to przez poską agencję lotniczo jako przedmioty gospodarstwa domowego i nie ubezpieczyła tego, podała jeszcze zły adres i mimo to doszły bez cła i vatu. Myslę jednak, ze ta historie można umiescić w kadegori "cuda się zdarzają".

#74 easymike

easymike
  • 328 posts

Posted 09 December 2007 - 20:28

To fakt ze mozna płacić polską kartą tyle że przy opcji dane adresowe dla bilingu karty trzeba podać z USA. Ja podałem na znajomą a najciekawsze jest to ze wysłała to przez poską agencję lotniczo jako przedmioty gospodarstwa domowego i nie ubezpieczyła tego, podała jeszcze zły adres i mimo to doszły bez cła i vatu. Myslę jednak, ze ta historie można umiescić w kadegori "cuda się zdarzają".

Zgadzam się. Też kiedyś pisałem artykuły gospodarstwa domowego i przechodziło. W ten sposób kupiłem wiele laptopów, procesorów i bez cła i vatu. Można jeszcze wkładać w paczki wielkie z ubraniami (nigdy mnie nie nakryli). Wtedy trzeba mieć mega pecha aby wykryli.
Moje zdanie jest takie: chcesz ubezpieczyć i podać zawartość? Napisz, że to gift. Powinno być tylko VAT (mój przypadek 2 razy). Inaczej kłam i podawaj wartość poniżej 100 dol. Nie ma możliwości aby wszystkie paczki otworzyli i sprawdzili. Jeżeli wpadłeś to raczej zmień adres wysyłki (ale tego nie sprawdziłem jeszcze) bo mają w bazie Twój pesel i dane, że oszukałes i jakie cło zapłaciłeś. Mogą na 90% Cię sprawdzać.

#75 steceb

steceb
  • 7 posts

Posted 10 December 2007 - 09:15

To może gwoli wyjaśnienia dla wszystkich, bo sam kupowałem w NY 2 tygodnie temu w Apple Store. Jest limit 2 sztuki na osobę - nie ważne czy mieszkaniec USA, PL, czy Mozambiku ;) Płatność TYLKO kartą - debetową lub kredytową. ALE! wyłączając Visa Electron oraz Maestro. Czyli ja ze swoją kartą z mBanku (Visa Electron) mogłem się obejść smakiem. JEDYNE co mogłem zrobić, to poprosić ciotkę aby przyszła do sklepu, zakupiła na siebie, na swoją kartę, a ja jej oddałem gotówkę. Tyle. Koszt = 399$ plus podatek == ok. 432$ I tyle to kosztuje w stanach obecnie. Odpowiedź na pytanie - czemu od 500$ na ebayu? Ano z powodu tych limitów 2 szt/osobę. Co do przywozu, mogę powiedzieć jedynie że wsadziłem w bagaż zwykły, nie podręczny, a żadnej kontroli tego dnia nie było. Fart. Ale wracali też znajomi dzień później i nadal nic nie sprawdzano na "Nothing to declare". Aha, i dwa tygodnie temu, i teraz, raczej już sprzedają wyłącznie modele wyprodukowane w 45 tygodniu lub później -- czyli z softem 1.1.2, czyli nie do odblokowania na razie! Co najwyżej można z tego na razie zrobić droższego iPoda Touch :) Na dodatkowe pytania mogę spróbować odpowiedzieć tu lub na PM :)

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users