Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

10% kwoty i kredyt bez zaświadczenia o zarobkach?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
36 odpowiedzi w tym temacie

#1 iSzym

iSzym
  • 1 244 postów
  • SkądRadom / New York

Napisano 11 września 2007 - 14:52

Witam! Nie wiedziałem gdzie umieścić ten temat więc piszę tutaj.. Słyszałem gdzieś, że Apple wprowadziło taki system, że przy wpłacie 10% kwoty danego produktu - można wziąć kredyt bez zaświadczenia o zarobkach - płacąc normalnie co miesiąc ratę. Czy to prawda? Pytałem w autoryzowanym punkcie (reseler) i nic o tym nie wiedział.. A jeśli tak - czy sumuje się to z promocją edukacyjną 10%?

#2 goto206-13305c6036

goto206-13305c6036
  • 605 postów
  • SkądŁódź

Napisano 11 września 2007 - 15:02

Nie wiem jak jest ze zniżką studencką, ale kwestia rat to już rzecz banku obsługującego i umowy z SAD-em. W tym przypadku jest to chyba Beneficial i podobnie jak przy innych tego typu instytucjach zmniejszyli ostatnio wymagania co do zdolności kredytowej. Nie oznacza to jednak, że można nie mieć żadnych zarobków - bo i tak trzeba złożyć oświadczenie do weryfikacji: adres firmy, NIP i inne dane. Kłamstwo może mieć tu bardzo krótkie nogi. I nie jestem też pewien czy ta kwota to właśnie 10% ceny i czy nie ma tu jakiejś zależności od wysokości ceny.

Więcej szczegółów tu

Można zapytać też w iSpocie, bo reselerzy ma swoje własne umowy z bankami. Ja na przykład kupowałem w systemie Żagiel, ale był to reseler (firma Avernet), a nie SAD.
  • iSzym lubi to

#3 iSzym

iSzym
  • 1 244 postów
  • SkądRadom / New York

Napisano 11 września 2007 - 15:35

Nie oznacza to jednak, że można nie mieć żadnych zarobków - bo i tak trzeba złożyć oświadczenie do weryfikacji: adres firmy, NIP i inne dane. Kłamstwo może mieć tu bardzo krótkie nogi. I nie jestem też pewien czy ta kwota to właśnie 10% ceny i czy nie ma tu jakiejś zależności od wysokości ceny.

hm znalazłem coś takiego:

Dokonując wstępnej wpłaty w wysokości 10% wartości sprzętu można uzyskać kredyt bez konieczności przedstawiania dokumentów poświadczających stały dochód.

A co do dochodów to jedyne (udokumentowane) źródło moich dochodów to stypendium - czy to również zalicza się do źródła stałych dochodów? Co jeśli chciałbym rozłożyć kredyt na np. 2 lata - a stypendium przydzielone mam na razie tylko do końca roku szkolnego?

#4 goto206-13305c6036

goto206-13305c6036
  • 605 postów
  • SkądŁódź

Napisano 11 września 2007 - 15:38

Wiesz, doświadczenie uczy mnie, że w takich przypadkach o szczegółach dowiadujesz sie dopiero w momencie zakupu. Zadzwoń do kogoś kompetentnego. Na stronie, którą podałem są numery i maile do osób, które się tym zajmują. Pamiętaj, że taka promocja w iSpotach i na stronie SAD-u, wcale nie wyklucza zakupów na podobnych warunkach w innych sklepach (typu autoryzowani reselerzy). Tak naprawdę wszystko zależy od banku. A banki ostatnio luuubią dawać kredyty ;)

#5 bachoo

bachoo
  • 335 postów
  • SkądŁódź

Napisano 11 września 2007 - 15:40

no kolorowo nie jest. Moja sytuacja z kwietnia 2007 Chcialem wziasc MBP na raty + znizka studencka. Nie bylo by problemow gdyby nie to ze nie mam stalego zatrudnienia. Nie zdziwilo mnie to bo takto kazdy z ulicy moglby se wziasc co chce. Rachunki z umowy o dzielo autorskie tez nie byly podstawa do wziacia kredytu bo w programie komputerowym kredytodawcy (lukas czy tam zagiel) nie bylo rubryki na w/w dane Wiec poszukalem dalej i znalazlem informacje ze wplacajac 25% ceny nie ma problemow. Nie potrzeba zaswiadczen, ze starczy tylko dowod osobisty itd. Gdy stalem z gotowka w kieszeni w sklepie (autoryzowany reseller) okazalo sie ze i tak jakbym wplacil 50% ceny (tyle mialem) to i tak jakies zaswiadczenia, dokumenty o zatrudnieniu sa potrzebne. w sklepie doradzali ze moze na dziadka (obaj nie zyją) .. to moze na babcie (też) .... final finalów z pomoca przyszli rodzice udzielajac mi kredytu. Straszyc nie chce ale prosto nie jest.
  • iSzym lubi to

#6 zdenek117

zdenek117
  • 394 postów
  • SkądLublin

Napisano 11 września 2007 - 15:52

Ale biorąc kredyt na kogoś, traci się chyba zniżkę studecnką? Chyba że ma się mamę nauczycielkę :] Wtedy będę jej spłacał kredyt :P

#7 beyboss

beyboss
  • 85 postów
  • SkądKraków

Napisano 11 września 2007 - 15:57

hm znalazłem coś takiego:

A co do dochodów to jedyne (udokumentowane) źródło moich dochodów to stypendium - czy to również zalicza się do źródła stałych dochodów? Co jeśli chciałbym rozłożyć kredyt na np. 2 lata - a stypendium przydzielone mam na razie tylko do końca roku szkolnego?

Obawiam się, że chyba nic z tego. Banki uznają przeważnie umowę o pracę. Chciałem kupic iMac'a też wpłacając 10%, i niestety nie mając stałego zatrudnienia nie miałem szans na pozytywne rozpatrzenie wniosku. Skończyło się na gotówce.
  • iSzym lubi to

#8 Paweł K.

Paweł K.
  • 544 postów

Napisano 11 września 2007 - 16:36

Przy tym kredycie musisz mieć albo umowę o pracę, albo działalność gospodarczą prowadzoną minimum 3 miesiące. Nie chcą zaświadczeń o zarobkach, tylko 2 dokumenty tożsamości. Wysokość zarobków/przychodów tylko się deklaruje, bez konieczności udokumentowania.
  • iSzym lubi to

#9 bachoo

bachoo
  • 335 postów
  • SkądŁódź

Napisano 11 września 2007 - 16:38

Ale biorąc kredyt na kogoś, traci się chyba zniżkę studecnką?

Chyba że ma się mamę nauczycielkę :] Wtedy będę jej spłacał kredyt :P

no wlanie nie. dziwne ale podobno nie. bo np mac moze byc brany na studenta a kredyt na kogos innego. jakos tak to idzie.

---- Dodano 11-09-2007 o godzinie 17:39 ----

Przy tym kredycie musisz mieć albo umowę o pracę, albo działalność gospodarczą prowadzoną minimum 3 miesiące. Nie chcą zaświadczeń o zarobkach, tylko 2 dokumenty tożsamości. Wysokość zarobków/przychodów tylko się deklaruje, bez konieczności udokumentowania.

ooo własnie. jest tak jak Paweł mówi.

#10 clr

clr
  • 1 326 postów

Napisano 11 września 2007 - 16:46

zapraszam do pko bp po nowa pożyczke, 0 poręczycieli, 0 zaświadczeń o zarobkach z pracy, tylko podpisujecie zaświadczenie ze macie 'jakiś' przychód ;) mozna wziasc od 0zl-20,000.00 PLN
  • iSzym lubi to

#11 scurvy_shadow

scurvy_shadow
  • 825 postów
  • SkądŁódź

Napisano 11 września 2007 - 17:06

I ze niby w pko daja tak bez problemowo te pieniadze? I z jakim oprocentowaniem ta pozyczka?

#12 clr

clr
  • 1 326 postów

Napisano 11 września 2007 - 17:12

podczas jednej wizyty w banku zalatwiasz wszystko, jakies 5-15 min to wszystko powinno zajac doradcy,

info
korzysci , warunki itd

od raty i % to doradca na miejscu ci wyjasni bo nie wiadomo na jak dlugo i ile chcesz wziasc.

#13 bachoo

bachoo
  • 335 postów
  • SkądŁódź

Napisano 11 września 2007 - 17:27

zapraszam do pko bp po nowa pożyczke, 0 poręczycieli, 0 zaświadczeń o zarobkach z pracy, tylko podpisujecie zaświadczenie ze macie 'jakiś' przychód ;)

mozna wziasc od 0zl-20,000.00 PLN

nigdy nie ma tak kolorowo.... oczywiscie na końcu. bo jezeli delikwent sciemnie ze ma prace albo w pracy zarabia 500zl a chce se wziasc 20.000 albo jest normalny a mu sie w zyciu noga podwinie to bank w jakis sposob musi swoje odebrac z conajmneij 50% zarobkiem. Nie ma bata zeby bylo inaczej.

pozatym tam na stronie pko napisane jest ze wymagaja zaswiadczenia o dochodach...

#14 Ruczaj

Ruczaj
  • 3 528 postów
  • SkądPoznan

Napisano 11 września 2007 - 17:32

To 10 % i brak zaswiadczen jest np w Cortlandzie. Ale..zobacz sobie szczegoly. Bandyctwo rat polega na tym, ze nawet przy szybkiej splacie w 10 ratach musisz doplacic 11 %.

#15 iSzym

iSzym
  • 1 244 postów
  • SkądRadom / New York

Napisano 11 września 2007 - 18:05

pozatym tam na stronie pko napisane jest ze wymagaja zaswiadczenia o dochodach...

Nie zaświadczenie tylko oświadczenie - a to różnica

I nie oświadczenie o zatrudnieniu tylko oświadczenie o dowolnych dochodach..

Już złożyłem wniosek, czekam na odpowiedź konsultanta ;)

Dziękuję za pomoc :)

#16 pajączek

pajączek
  • 21 postów

Napisano 11 września 2007 - 18:29

Słuchajcie. Ja wiem jak to jest, bo kupowałem na kredyt MacBooka w iSpocie.

To jest tak że kredytu udziela bank HSBC (HongKong-Shanghai Bank of China) którego przedstawicielem w Polszcze jest Beneficial Bank.

To że nie wymagają zaświadczenia nie oznacza wcale, że nie musisz mieć stałego dochodu Jeżeli wpłacisz 10% nie musisz mieć takiego zaświadczenia w iSpocie. Natomiast potem, w trakcie wypełniania wniosku przez sprzedawcę, musisz podać nazwę firmy, dane oraz oświadczyć ile zarabiasz. Musisz także podać, kiedy zawarłeś umowę i kiedy jest jej koniec.

Jeżeli pracujesz na Umowę Zlecenia, musi ona trwać od jakiegoś czasu i jej koniec musi się pokrywać z końcem kredytu. Inaczej nie dostaniesz nigdy w życiu. Banki się jej boją jak ognia.

I czy wpłacisz 10% czy 80% nic to nie zmieni. W rubryce zatrudnienie musi byc coś wpisane.

Pozdrawiam
pajączek

#17 wieslawo

wieslawo
  • 3 698 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 11 września 2007 - 18:44

nie wiem jak jest w iSpotach ale w iKei było właśnie nie pamiętam 10 czy 20% sumy i raty bez przedstawiania dochodów, owszem padło kilka pytań o źródło dochodów, umowa o dzieło, nazwa firmy dla której pracuje, adres, sprawdzili w zasadzie czy istnieje, jeszcze poprawili mnie bo z pamięci dalem inny adres, ulica się zgadzała, numer nie ;) i po chwili oczekiwania dostałem kredyt, i to właśnie Beneficial, w połowie pięknego spłacania rat, dostałem telefon że mogę wziąć kolejny kredyt do 50.000 PLN jeżeli chce i do tego celu wystarczy wyciąg z banku z 3 ostatnich miesięcy, który mogę im nawet mejlem wysłać, więc albo inni mają lepsze warunki i większe zaufanie, albo SAD ma kiepskie warunki i brak wiary w ludzi.

#18 iSzym

iSzym
  • 1 244 postów
  • SkądRadom / New York

Napisano 11 września 2007 - 18:54

wieslawo: ale byłeś zatrudniony tam? czy podałeś adres tak o?

I jeszcze jedno - czy mogą to być podane dane firmy etc. w Niemczech?

#19 pajączek

pajączek
  • 21 postów

Napisano 11 września 2007 - 19:08

wieslawo: to nie tak. iSpot tutaj nie ma nic do gadania. Oni tylko wklepują dane do komputera i przekazują do banku. A co do tego, że dostałeś kredyt na umowę o dzieło to jestem zdziwiony. Nigdzie na to nie dają.

#20 bachoo

bachoo
  • 335 postów
  • SkądŁódź

Napisano 11 września 2007 - 19:36

jestem ciekaw jak w takim przypadku kiedy delikwent nie splaca kredytu ( i niekoniecznie tu musi byc nieuczciwosc.... rozne przypadki chodza po ludziach) bank egzekfuje naleznosc dla siebie. Jest to np taki student ktory wszystko co oficjalnie ma to wlasnie ten laptop i wynajety pokoj w akademiku. itp

#21 pajączek

pajączek
  • 21 postów

Napisano 11 września 2007 - 19:40

Przychodzi ruska mafia i wierci wkrętarką dziury w kolanie ;) A poważnie, to pewnie wstępują na drogę prawną. Nie wiem jakie mają metody, ale raczej im się udaje - inaczej bank nie byłby bankiem.

#22 zdenek117

zdenek117
  • 394 postów
  • SkądLublin

Napisano 11 września 2007 - 21:01

To 10 % i brak zaswiadczen jest np w Cortlandzie. Ale..zobacz sobie szczegoly. Bandyctwo rat polega na tym, ze nawet przy szybkiej splacie w 10 ratach musisz doplacic 11 %.

Ale tak samo jest w iSpotach? Czy poprostu cena jest dzielona na 10 czesci?

#23 Ruczaj

Ruczaj
  • 3 528 postów
  • SkądPoznan

Napisano 11 września 2007 - 22:59

jestem ciekaw jak w takim przypadku kiedy delikwent nie splaca kredytu ( i niekoniecznie tu musi byc nieuczciwosc.... rozne przypadki chodza po ludziach) bank egzekfuje naleznosc dla siebie. Jest to np taki student ktory wszystko co oficjalnie ma to wlasnie ten laptop i wynajety pokoj w akademiku. itp

Nie boj, nie boj.. Bank nie bedzie sie meczyl z Toba, tylko sprzedadza dlug firmie windykacyjnej. Taka firma to jest zloty biznes w Polsce, bo jak czytalem prawie 1/3 ludzi ktorzy maja komorki nie placa rachunkow.

#24 pajączek

pajączek
  • 21 postów

Napisano 11 września 2007 - 23:19

Ale tak samo jest w iSpotach? Czy poprostu cena jest dzielona na 10 czesci?

Po prostu cena dzielona jest na 10 lub 20 części. Żadnych innych opłat. (mam nadzieje bo taki kredyt zaciągnąłem ;))

#25 bachoo

bachoo
  • 335 postów
  • SkądŁódź

Napisano 12 września 2007 - 02:25

Po prostu cena dzielona jest na 10 lub 20 części. Żadnych innych opłat. (mam nadzieje bo taki kredyt zaciągnąłem ;))

sprawdz czy po splaceniu ostatniej raty nie ma jeszcze wyrownania - to ma jakas swoja nazwe - ze inflacja ze kurs czegos tam ... cos takiego czytalem w 19pkt z 20 umowy.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych