Miejsce na dysku - dylemat.
Napisano 09 września 2007 - 18:39
Napisano 09 września 2007 - 18:54
Napisano 09 września 2007 - 18:59
Napisano 09 września 2007 - 19:06
Napisano 09 września 2007 - 19:09
Napisano 09 września 2007 - 19:15
Też jestem ciekaw tego. Nic nie zaginie w praniu?Czemu nie ma sensu robić drugiej partycji? tzn chcesz powiedzieć, że jeśli system padnie to po instalacji systemu nadal zachowujemy swoje mp3, dokumenty itp?
No właśnie na początku zabawy z systemem zamierzam pogrzebać troche w nim żeby wiedzieć co i jak. Chce znać cały system i dokladnie wiedzieć co i jak w nim piszczyA jeśli chodzi o system, będzie działał dopóki go nie zepsujesz kasując jakieś pliki czy rozszerzenia, albo instalując coś niesprawdzonego. OSX jak się w nim nie grzebie jest stabilny. Mam go od lutego i na razie żadnej awarii.
Co do dysku zewnętrznego to na początku nie kupiłbym raczej nic takiego. No ewentualnie później ale to tylko na zasadzie dysk + kieszeń do niego i gdzieś pod biurko go
Czekam jeszcze na odpowiedź kogoś kto ma intela i pracuje na nim troche dłużej
Napisano 09 września 2007 - 19:33
Też jestem ciekaw tego. Nic nie zaginie w praniu?
Nic.
Masz opcję albo zainstalować system "na" starym systemie (zachowując wszystkie ustawienia użytkownika), lub zainstalować system z archiwizacją ustawień użytkowników (zostaną przeniesione do teczki "Previous System(s)". W przypadku tej ostatniej opcji potem pozostaje Ci przeniesienie właściwych teczek do katalogu Twojego użytkownika (np. preferencje programów, zawartość maila czy biblioteki iTunes, i tak dalej.
Wszystkie pliki które nie należą do katalogów systemowych (teczki: Library, System i Users) w ogóle nie są ruszane.
Z powyższego wynika, że robienie osobnej partycji na system mija się z celem. Nawet jeśli stanie się coś takiego, żeby trzeba było formatować dysk, to można najpierw postawić system z archiwizacją ustawień, a następnie te ustawienia skopiować na płytę.
Jeśli idzie o wielkość, to OS X nie puchnie jakoś znacznie. Jedyne co przybywa to pliki dotyczące użytkowników (preferencje, plik zawierający pocztę itp), samemu systemowi niewiele przybywa (głównie katalog "application suppirt" przy instalowaniu niektórych programów)
Napisano 09 września 2007 - 19:36
Czemu nie ma sensu robić drugiej partycji? tzn chcesz powiedzieć, że jeśli system padnie to po instalacji systemu nadal zachowujemy swoje mp3, dokumenty itp?
Jeśli coś padnie to prędzej dysk, a na to nie pomoże podział na partycje.
Musisz wiedzieć, że Mac OS X nie miesza teczek użytkowników z teczka zawierającą system. Po ponownej instalacji nadal masz swoje dokumenty, ustawienia poczty itp, itd. Pod warunkiem, że nie wybierzesz opcji: Erase and Install ;-) . Tu więcej może zaszkodzić użyszkodnik :-) , któremu się wydaje, że pozna cały system (łącznie z unixem) w dwa tygodnie.
Napisano 09 września 2007 - 19:50
Napisano 09 września 2007 - 20:09
Zastanawiam się jaki jest system, którego padnięcie oznacza automatyczną utratę danych z jego partycji. Niby jak?
Taki, który się odtwarza poleceniem: format C:\ ;-)
Napisano 09 września 2007 - 20:17
Napisano 09 września 2007 - 20:39
Domyślam się, że mówisz o Windows.
Przecież Windows można naprawić dokładnie tak samo, a nawet na więcej sposobów niż OS X beź żadnego formatowania..
Ale dla wielu to jedyny znany sposób odtwarzania padniętego systemu ;-)
Dlatego powstał ten wątek.
Napisano 09 września 2007 - 20:46
Jakoś nie dla wszystkich. A wątek ten powstał nie dlatego, a po to żebym oszacował czy dysk 80gb ktory mam w zestawie z mini bedzie wystarczający dla mnie. Szkoda ze nadal nie dostałem satysfakcjonującej mnie odpowiedzi ile zajmuje system na macu.Ale dla wielu to jedyny znany sposób odtwarzania padniętego systemu ;-)
Dlatego powstał ten wątek.
Na raczej nie odtwarza. Rownie dobrze moge powiedziec ze na os x czemu nie zachowuja sie dane jak sformatuje partycje :/Taki, który się odtwarza poleceniem: format C:\ ;-)
Nie lubie takiego nabijania sie z systemow. Każdy system jest taki jaki jest. Każdy ma swoje plusy i minusy. Nie ma idealnego ani właściwego.
BTW jak wyglada sprawa podpiecia klawiatury windowsowej do maca? Bo Myszk jak mysz bedzie wykrywana, ale jak z klawa? Wiem ze dziala normalnie ale przeciez obie klawiatury roznia sie troche dodatkowymi przyciskami.
Napisano 09 września 2007 - 21:21
Jakoś nie dla wszystkich. A wątek ten powstał nie dlatego, a po to żebym oszacował czy dysk 80gb ktory mam w zestawie z mini bedzie wystarczający dla mnie. Szkoda ze nadal nie dostałem satysfakcjonującej mnie odpowiedzi ile zajmuje system na macu.
Na raczej nie odtwarza. Rownie dobrze moge powiedziec ze na os x czemu nie zachowuja sie dane jak sformatuje partycje :/
Nie lubie takiego nabijania sie z systemow. Każdy system jest taki jaki jest. Każdy ma swoje plusy i minusy. Nie ma idealnego ani właściwego.
BTW jak wyglada sprawa podpiecia klawiatury windowsowej do maca? Bo Myszk jak mysz bedzie wykrywana, ale jak z klawa? Wiem ze dziala normalnie ale przeciez obie klawiatury roznia sie troche dodatkowymi przyciskami.
Trudno mi powiedzieć ile miejsca zajmie system w Twoim przypadku, to zależy od zainstalowanych składników.
U mnie, katalogi: System (1,51 GB) + Library (9,28 GB) + Applications (8,89 GB). Ale ja nie liczę się jeszcze z miejscem ;-).
Apple podaje, że minimalne wymagania dla systemu (jako całości) to 3 GB.
80 GB na początek może być, ale warto odkładać na zewnętrzny HD. To naprawdę dobra rada.
Dyski i obudowy do dysków dla mini:
http://www.gravis.de...erke/&pid=10351
http://www.gravis.de...rke/&pid=298271
http://www.gravis.de...erke/&pid=17375
http://www.gravis.de...000000000000163
http://www.gravis.de...rke/&pid=298268
http://www.gravis.de...erke/&pid=49053
Jeszcze raz twierdzę, że nie ma potrzeby dzielenia dysku na partycje.
Klawiatura na USB będzie OK. Tak przynajmniej podają żródła ;-)
Nie nabijam się z systemu, pracuję też na XP.
Napisano 09 września 2007 - 21:43
Napisano 09 września 2007 - 21:48
U mnie, katalogi: System (1,51 GB) + Library (9,28 GB) + Applications (8,89 GB). Ale ja nie liczę się jeszcze z miejscem ;-)
Apple'owskie produkty (jako jedyne) ładują sporo rzeczy do systemowych katalogów. Jeśli ktoś ma np. zainstalowany GarrageBand czy pakiet FinalCut, to wszystkie biblioteki z efektami lądują do katalogu Library - który wtedy faktycznie puchnie niemiłosiernie. Nie jest to jednak wynik działania systemu, tylko doinstalowania do niego dodatkowych komponentów
W sumie nie wiem czemu produkty Apple wsadzają swe biblioteki do systemowego Library, ja bym wolał odpowiednią teczkę w katalogu Applications.
Do katalogu "Applications" lądują natomiast wszelkie instalowane programy, jak ktoś ma dużo softu, to ten folder również mu "spuchnie" - znowu nie wynika to z działania systemu ale ilości softu który się ma zainstalowany.
Co do klawiatury - windowsowa działa, klawisz "windows" staje się klawiszem "japko"
Napisano 09 września 2007 - 23:04
Tym bardziej, ze do Mini sa fajne dyski zewnetrzne, np
http://cortland.pl/2...Mac'a_Mini.html
Napisano 09 września 2007 - 23:22
Napisano 09 września 2007 - 23:34
Napisano 10 września 2007 - 00:46
BTW kupowanie dysku zewnetrznego takiego jak podal Ruczaj (LINK) to dla mnie troche przesada. Nie dałbym tyle za dysk twardy. Wolałbym dysk 3,5" 250gb i wrzucic go w obudowe z FW i USB a calosc schowac pod biurko
Napisano 10 września 2007 - 01:04
Napisano 10 września 2007 - 01:25
Napisano 10 września 2007 - 02:23
Napisano 11 września 2007 - 10:27
Napisano 11 września 2007 - 12:20
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych