Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Miejsce na dysku - dylemat.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
25 odpowiedzi w tym temacie

#1 lookash

lookash
  • 401 postów
  • SkądPoznań

Napisano 09 września 2007 - 18:39

Dzisiaj byłem w poznańskim iSpocie i pogadałem sobie na spokojnie z jednym ze sprzedawców (swoja drogą w porzo goście). Zastanawiam się nad kupnem Mac Mini. Już na forum ludzie odpowiedzieli mi że do tworzenia grafiki w Photoshopie i całym Creativ Suite taki kompik ze spokojem starcza. Moje pytanie teraz natomiast jest inne. O ile brak nagrywarki w tańszej wersji Miniaka (bo na taką jednak bym się zdecydował) mogę przeboleć bo mam dwa inne PCty w domu w których mam owe nagrywarki, to zastanawia mnie sprawa dysku. Ta wersja ma 80GB. Teraz mam w kompie 160GB. Chciałbym oszacować czy taki dysk mi wystarczy na moje pliki. Tworzyłbym raczej od razu drugą partycję bo jakoś nie wierzę w niezawodności systemów (obojetnie jakich) i wole trzymać moje pliki na których pracuję zdala od systemoweych. Wiadomo na początku na pewno bawiłbym się całym systemem i instalował go jeszcze raz dla własnej zabawy i poznania go :) Ile zajmuje prosto po instalacji cały Mac OS X? Mówimy tu oczywiście o wgraniu całego dostępnego oprogramowania dodawanego za darmo do systemu. Domyślam się że OSX jak każdy inny system lubi się "rozrastać" w miarę pracy. Ile tak pozostanie mi miejsca na takiej 80tce przy dłuższej pracy z systemem. Nie wiem czy nie lepiej dokupić jakiś osobny wiekszy dysk i wsadzić do zewnętrznej kieszeni. Ale to są dodatkowe koszta ;)

#2 PavelM

PavelM
  • 1 535 postów
  • SkądKraków

Napisano 09 września 2007 - 18:54

Nie ma sensu tworzyć drugiej partycji, natomiast jest sens zainwestować w zewnętrzny HD (skoro tak bardzo zależy Ci na bezpieczeństwie danych) do kopiowania projektów Rozwiązuje to również problem małego dysku. Oczywiście, przy instalacji systemu można odznaczyć elementy, które nie będą Ci potrzebne - można w ten sposób zaoszczędzić sporo miejsca.

#3 b.milewski

b.milewski
  • 4 486 postów
  • SkądGlasgow

Napisano 09 września 2007 - 18:59

Czemu nie ma sensu robić drugiej partycji? tzn chcesz powiedzieć, że jeśli system padnie to po instalacji systemu nadal zachowujemy swoje mp3, dokumenty itp?

#4 wloczykij

wloczykij
  • 12 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 września 2007 - 19:06

W moim mini system zajmuje około 10MB (nie wiem jak jest na intelu), lecz myślę, że w 15 powinien się zamknąć. Jeśli zajmujesz się zawodowo grafiką, to polecam zakup zewnętrznego dysku, a na wewnętrznym trzymać oprogramowanie i ewentualnie jakieś dodatki, dokumenty, muzykę. To zapewni po pierwsze porządek na dysku, po drugie przyspieszy pracę (chyba). Ja mam taki podział podczas pracy z dźwiękiem, wygodnie i spokojnie. A jeśli chodzi o system, będzie działał dopóki go nie zepsujesz kasując jakieś pliki czy rozszerzenia, albo instalując coś niesprawdzonego. OSX jak się w nim nie grzebie jest stabilny. Mam go od lutego i na razie żadnej awarii.

#5 MacGyver

MacGyver
  • 1 263 postów

Napisano 09 września 2007 - 19:09

Zewnętrzny hdd na firewire jak najbardziej.

#6 lookash

lookash
  • 401 postów
  • SkądPoznań

Napisano 09 września 2007 - 19:15

Czemu nie ma sensu robić drugiej partycji? tzn chcesz powiedzieć, że jeśli system padnie to po instalacji systemu nadal zachowujemy swoje mp3, dokumenty itp?

Też jestem ciekaw tego. Nic nie zaginie w praniu?

A jeśli chodzi o system, będzie działał dopóki go nie zepsujesz kasując jakieś pliki czy rozszerzenia, albo instalując coś niesprawdzonego. OSX jak się w nim nie grzebie jest stabilny. Mam go od lutego i na razie żadnej awarii.

No właśnie na początku zabawy z systemem zamierzam pogrzebać troche w nim żeby wiedzieć co i jak. Chce znać cały system i dokladnie wiedzieć co i jak w nim piszczy :)

Co do dysku zewnętrznego to na początku nie kupiłbym raczej nic takiego. No ewentualnie później ale to tylko na zasadzie dysk + kieszeń do niego i gdzieś pod biurko go ;)

Czekam jeszcze na odpowiedź kogoś kto ma intela i pracuje na nim troche dłużej :)

#7 kwieto

kwieto
  • 640 postów

Napisano 09 września 2007 - 19:33

Też jestem ciekaw tego. Nic nie zaginie w praniu?

Nic.
Masz opcję albo zainstalować system "na" starym systemie (zachowując wszystkie ustawienia użytkownika), lub zainstalować system z archiwizacją ustawień użytkowników (zostaną przeniesione do teczki "Previous System(s)". W przypadku tej ostatniej opcji potem pozostaje Ci przeniesienie właściwych teczek do katalogu Twojego użytkownika (np. preferencje programów, zawartość maila czy biblioteki iTunes, i tak dalej.
Wszystkie pliki które nie należą do katalogów systemowych (teczki: Library, System i Users) w ogóle nie są ruszane.

Z powyższego wynika, że robienie osobnej partycji na system mija się z celem. Nawet jeśli stanie się coś takiego, żeby trzeba było formatować dysk, to można najpierw postawić system z archiwizacją ustawień, a następnie te ustawienia skopiować na płytę.

Jeśli idzie o wielkość, to OS X nie puchnie jakoś znacznie. Jedyne co przybywa to pliki dotyczące użytkowników (preferencje, plik zawierający pocztę itp), samemu systemowi niewiele przybywa (głównie katalog "application suppirt" przy instalowaniu niektórych programów)

#8 PavelM

PavelM
  • 1 535 postów
  • SkądKraków

Napisano 09 września 2007 - 19:36

Jeśli coś padnie to prędzej dysk, a na to nie pomoże podział na partycje.
Musisz wiedzieć, że Mac OS X nie miesza teczek użytkowników z teczka zawierającą system. Po ponownej instalacji nadal masz swoje dokumenty, ustawienia poczty itp, itd. Pod warunkiem, że nie wybierzesz opcji: Erase and Install ;-) . Tu więcej może zaszkodzić użyszkodnik :-) , któremu się wydaje, że pozna cały system (łącznie z unixem) w dwa tygodnie.

#9 Wicko

Wicko
  • 1 405 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 09 września 2007 - 19:50

Zastanawiam się jaki jest system, którego padnięcie oznacza automatyczną utratę danych z jego partycji. Niby jak?

#10 PavelM

PavelM
  • 1 535 postów
  • SkądKraków

Napisano 09 września 2007 - 20:09

Zastanawiam się jaki jest system, którego padnięcie oznacza automatyczną utratę danych z jego partycji. Niby jak?

Taki, który się odtwarza poleceniem: format C:\ ;-)

#11 Wicko

Wicko
  • 1 405 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 09 września 2007 - 20:17

Domyślam się, że mówisz o Windows. Przecież Windows można naprawić dokładnie tak samo, a nawet na więcej sposobów niż OS X beź żadnego formatowania..

#12 PavelM

PavelM
  • 1 535 postów
  • SkądKraków

Napisano 09 września 2007 - 20:39

Domyślam się, że mówisz o Windows.
Przecież Windows można naprawić dokładnie tak samo, a nawet na więcej sposobów niż OS X beź żadnego formatowania..

Ale dla wielu to jedyny znany sposób odtwarzania padniętego systemu ;-)
Dlatego powstał ten wątek.

#13 lookash

lookash
  • 401 postów
  • SkądPoznań

Napisano 09 września 2007 - 20:46

Ale dla wielu to jedyny znany sposób odtwarzania padniętego systemu ;-)
Dlatego powstał ten wątek.

Jakoś nie dla wszystkich. A wątek ten powstał nie dlatego, a po to żebym oszacował czy dysk 80gb ktory mam w zestawie z mini bedzie wystarczający dla mnie. Szkoda ze nadal nie dostałem satysfakcjonującej mnie odpowiedzi ile zajmuje system na macu.

Taki, który się odtwarza poleceniem: format C:\ ;-)

Na raczej nie odtwarza. Rownie dobrze moge powiedziec ze na os x czemu nie zachowuja sie dane jak sformatuje partycje :/

Nie lubie takiego nabijania sie z systemow. Każdy system jest taki jaki jest. Każdy ma swoje plusy i minusy. Nie ma idealnego ani właściwego.

BTW jak wyglada sprawa podpiecia klawiatury windowsowej do maca? Bo Myszk jak mysz bedzie wykrywana, ale jak z klawa? Wiem ze dziala normalnie ale przeciez obie klawiatury roznia sie troche dodatkowymi przyciskami.

#14 PavelM

PavelM
  • 1 535 postów
  • SkądKraków

Napisano 09 września 2007 - 21:21

Jakoś nie dla wszystkich. A wątek ten powstał nie dlatego, a po to żebym oszacował czy dysk 80gb ktory mam w zestawie z mini bedzie wystarczający dla mnie. Szkoda ze nadal nie dostałem satysfakcjonującej mnie odpowiedzi ile zajmuje system na macu.

Na raczej nie odtwarza. Rownie dobrze moge powiedziec ze na os x czemu nie zachowuja sie dane jak sformatuje partycje :/

Nie lubie takiego nabijania sie z systemow. Każdy system jest taki jaki jest. Każdy ma swoje plusy i minusy. Nie ma idealnego ani właściwego.

BTW jak wyglada sprawa podpiecia klawiatury windowsowej do maca? Bo Myszk jak mysz bedzie wykrywana, ale jak z klawa? Wiem ze dziala normalnie ale przeciez obie klawiatury roznia sie troche dodatkowymi przyciskami.

Trudno mi powiedzieć ile miejsca zajmie system w Twoim przypadku, to zależy od zainstalowanych składników.
U mnie, katalogi: System (1,51 GB) + Library (9,28 GB) + Applications (8,89 GB). Ale ja nie liczę się jeszcze z miejscem ;-).
Apple podaje, że minimalne wymagania dla systemu (jako całości) to 3 GB.

80 GB na początek może być, ale warto odkładać na zewnętrzny HD. To naprawdę dobra rada.
Dyski i obudowy do dysków dla mini:
http://www.gravis.de...erke/&pid=10351
http://www.gravis.de...rke/&pid=298271
http://www.gravis.de...erke/&pid=17375
http://www.gravis.de...000000000000163
http://www.gravis.de...rke/&pid=298268
http://www.gravis.de...erke/&pid=49053

Jeszcze raz twierdzę, że nie ma potrzeby dzielenia dysku na partycje.

Klawiatura na USB będzie OK. Tak przynajmniej podają żródła ;-)

Nie nabijam się z systemu, pracuję też na XP.

#15 lookash

lookash
  • 401 postów
  • SkądPoznań

Napisano 09 września 2007 - 21:43

Czy takie obudowy i dyski dedykowane sa konieczne? Nie wystarczy zwykła kieszeń z usb na dysk, nawet zwykly 3,5 za 50zl?

#16 kwieto

kwieto
  • 640 postów

Napisano 09 września 2007 - 21:48

U mnie, katalogi: System (1,51 GB) + Library (9,28 GB) + Applications (8,89 GB). Ale ja nie liczę się jeszcze z miejscem ;-)

Apple'owskie produkty (jako jedyne) ładują sporo rzeczy do systemowych katalogów. Jeśli ktoś ma np. zainstalowany GarrageBand czy pakiet FinalCut, to wszystkie biblioteki z efektami lądują do katalogu Library - który wtedy faktycznie puchnie niemiłosiernie. Nie jest to jednak wynik działania systemu, tylko doinstalowania do niego dodatkowych komponentów
W sumie nie wiem czemu produkty Apple wsadzają swe biblioteki do systemowego Library, ja bym wolał odpowiednią teczkę w katalogu Applications.
Do katalogu "Applications" lądują natomiast wszelkie instalowane programy, jak ktoś ma dużo softu, to ten folder również mu "spuchnie" - znowu nie wynika to z działania systemu ale ilości softu który się ma zainstalowany.

Co do klawiatury - windowsowa działa, klawisz "windows" staje się klawiszem "japko"

#17 Ruczaj

Ruczaj
  • 3 528 postów
  • SkądPoznan

Napisano 09 września 2007 - 23:04

Nie dziel takiego malego dysku, nie ma sensu. Ja zrobilem taki blad w Powerbooku i zaluje. Teoretycznie mam np 3 gb wolne, ale praktycznie rozbite miedzy dwie partycje i nie moge np przerzucic na dvd duzego pliku.
Tym bardziej, ze do Mini sa fajne dyski zewnetrzne, np
http://cortland.pl/2...Mac'a_Mini.html

#18 Bronek

Bronek
  • 13 postów

Napisano 09 września 2007 - 23:22

Ja też wymyśliłem: "Porządek musi być!". I pomimo, że od dwóch lat korzystałem tylko z linuksa , zrobiłem dwie partycje na moim maku. Dosyć szybko wracałem do jednej :-). A dysk zewnętrzny jest wg mnie konieczny. Ja swój kupiłem za ok 60zł! (tylko kieszeń + mój stary dysk z PC). Ważne rzeczy mam w dwóch miejscach. Pozdrawiam

#19 iWP

iWP
  • 336 postów
  • SkądGliwice

Napisano 09 września 2007 - 23:34

Applications-3.47GB Library-9.13GB System-1.71GB Po 3 tygodniach użytkowania, nie instalowałem systemu odnowa, więc pewnie z 3GB można odzyskać nie instalując sterowników do wszystkich drukarek itp.

#20 lookash

lookash
  • 401 postów
  • SkądPoznań

Napisano 10 września 2007 - 00:46

Dzieki za odpowiedzi. Już wiem mniej wiecej ile liczyc na system wiec wiem na ile wytarczy mi dysk twardy.

BTW kupowanie dysku zewnetrznego takiego jak podal Ruczaj (LINK) to dla mnie troche przesada. Nie dałbym tyle za dysk twardy. Wolałbym dysk 3,5" 250gb i wrzucic go w obudowe z FW i USB a calosc schowac pod biurko ;)

#21 ArthurGreen

ArthurGreen
  • 452 postów
  • SkądMszana Dolna, Poland

Napisano 10 września 2007 - 01:04

Ja mam iOmege 2.5" 160 Gb na firewire. Nie widzę lepszego rozwiązania. Całą muzykę, filmy i wszystko co duże i ważne trzymam na tym dysku. Jeszcze jedna zaleta. Do mojej plazmy 42" kupiłem odtwarzacz dvd jakiejś firmy "krzak" z gniazdem Usb, podpinam do niego ów zewnętrzny dysk i bez żadnych kombinacji oglądam Divixy na moim Tv.. Kupiłem ten dysk na allegro za 290 zł.

#22 lookash

lookash
  • 401 postów
  • SkądPoznań

Napisano 10 września 2007 - 01:25

A mam jeszcze pytanie co do wymiany zewnetrznych czesci z macu mini. Chciałbym potwierdzic pewne informacje o ktorych czytalem na forum i o ktorych dowiedzialem sie w iSpocie. Czy jak wymienie wlasnorecznie ram oraz dysk w miniaku to trace gwarancje? Czy sa tam jakiekolwiek plomby gwarancyjne ktore dadza znac w serwisie ze otieralem takiego maca? Sprzedawca w iSpocie powiedzial mi nieoficjalnie ze jakbym przyszedl do niego jak konczy robote to moze mi za friko wymienic i ram i dysk (innej firmy) i co najwazniejsze nie strace gwarancji. Czy moze byc takie cos prawda? Oni to jakos dokumentują w papierku od gwarancji czy jak? Ze taka czesc byla oficjalnie wkladana? a jak wygląda z głośnością w macu mini? Teraz mój Pecet jest wyciszony na tyle że prawie w ogóle go nie słysze. A jak to wygląda z mini. Na zdjęciach widziałem ze ma mały szybkoobrotowy wiatraczek. Nie generuje to za duzego halasu?

#23 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 10 września 2007 - 02:23

Nie tracisz gwarancji wymieniając sam podzespoły możliwe do wymiany. Nie wiem jak z głośnością miniaka ale skoro to trochę większy laptop to na pewno jest cichy jako ten laptop. Piszę jako posiadacz PB G4 Alluminium, dlatego miniak C2D jest na pewno cichszy a na mojego PB w ogole nie narzekam. Pewnie ktoś już ma nowego miniaka to odpisze.

#24 Jaras

Jaras
  • 568 postów

Napisano 11 września 2007 - 10:27

Mam mini 1.42 G4 i jestem pod względem hałasu w 100% zadowolony. W normalnej, spokojnej pracy (podczas ciszy nocnej) nie słychać go wogóle (nawet dysku!!!). W stresie (np. intensywna animacja flash lub obciążony przez dłuższy czas obliczeniami w Photoshopie) trochę słychać wentylator (szum), ale trwa to dosyć*krótko i później jest już spokój. Napęd Combo trochę*stuka przy wkładaniu płyty, przy kopiowaniu z niej plików słychać jej szum. Za to przy oglądaniu filmów na DVD napędu nie słychać*wogóle - chyba się przełącza w jakiś specjalny tryb (cichy/wolny). Tak więc o hałas nie masz się co martwić. Myślę, że podobnie jest na intelach.

#25 luc68

luc68
  • 223 postów
  • SkądBytom

Napisano 11 września 2007 - 12:20

Praktycznie zawsze na windowsie XP gdy katalog moje dokumenty masz na dysku systemowym ulega destrukcji. Jest wprawdzie opcja napraw ale zwyczajowo ludzie pracuja na systemie tak dlugo az nie da sie nic juz zrobic. Wiec i opcja napraw czasami nic nie daje. Jednoczesnie struktura partycji NTFS uniemozliwia dostanie sie do danych, jakos brak narzedzi DOSowych ktore odczytaly by te dane i zgraly w bezpieczne miejsce. Porzadna naprawa windowsa to format a wiec utrata danych. Tak byly takie narzezia i sprawny urzytkownik by sobie z tym poradzil, warunek sprawny uzytkownik. Przecietniak poprostu traci. W MAC-OS nie ma az takiego ryzyka, instalator przewiduje zniszczenie systemu i nie tracenie danych.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych