Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPad vs Samsung Galaxy Note 10.1

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
54 odpowiedzi w tym temacie

#51 Nasedo

Nasedo
  • 1 743 postów
  • SkądLondyn

Napisano 05 grudnia 2012 - 11:52

Nie będę w stanie porównać tych aplikacji. Dlaczego? Po pierwsze - posiadam nieco staroci na iPadzie, które muszę skalować - tak samo zdarza się z aplikacjami na Androidzie. Nie szukając daleko - Speedtest. Niektórym może zależeć na aplikacjach biurowych, innym zaś na aplikacjach dla najmłodszych, a ktoś inny z kolei oczekuje tylko i wyłącznie korzystania z internetu na tym urządzeniu. W moim przypadku - ów tablet ma służyć do korzystania z internetu - przeglądarki Chrome, Firefox, Dolphin Browser HD. Korzystam aktywnie z poczty, nie tylko z kont Google ale i również innych. Notes S / S Note, to niebywała aplikacja wspierająca pracę biurową, naukę, czy nawet dziecięcą zabawę - rysik ma tu doskonałe pole do popisu - oczywiście jest to optymalizowane dla tableta. Na iOS czegoś takiego nie miałem, nie miałem takiej możliwości. Multimedia? Więcej formatów na powitanie - nawet bez konieczności pobierania dodatkowych odtwarzaczy, obsługa napisów. Tu zatrzymam się na chwilę przy odtwarzaczach multimediów. Apple oferuje swoje treści ze sklepu - w tym przypadku Google nie jest wyjątkiem, płacisz - dostajesz. Jednak, jak wiemy nie wszystko znajduje się w owych sklepach, są produkty niszowe, niedostępne nigdzie. Odtwarzacze w iOS - to droga przez mękę - Apple i tak dokonało cudu, umożliwiając wrzucanie plików - jednak, dla danej pojedynczej aplikacji. Wyobraźmy sobie sytuację. Mamy sobie odtwarzacz, który nazwiemy ODTWARZACZ1. Mamy film, który nazwiemy FILM1. Podłączamy tablet Apple koniecznie do własnego komputera, w przypadku posiadania ich więcej - koniecznie do tego, w którym jest iTunes i dokonujemy procesu. Jeżeli okazuje się, że ów odtwarzacz jest niedoskonały? Co robimy? Pobieramy ODTWARZACZ2... ale to nie ważne, że mamy już FILM1 wgrany na iUrządzenie. Musimy znów podłączyć tablet i wgrać ten film tym razem do drugiej aplikacji. W przypadku tabletu opartego na Androidzie - multimedia są dostępne dla każdej aplikacji obsługującej je. Czy czegoś mi brakuje? Nie zastanawiałem się jeszcze nad aplikacją biurową - rozważam jakąś, ale nie posiadałem tego w iPadzie - chyba też nie zdecyduję się na to w drugim tablecie. Poza tym, jeżeli czegoś będzie mi brakowało - sięgam po drugi tablet. Nie pozbywam się iPada.

#52 sancruz3

sancruz3
  • 2 436 postów

Napisano 05 grudnia 2012 - 13:36

Ja odradzam Samsunga. Mam aktualnie SGT 2 10.1 i nie jest rewelacja jak mialbym wyadac znowu ponad 2tys na takiego typu urzadzenie to bedzie to iPad i to Mini bo jest idealny do wszystkiego i mam mala ramke. Ale jesli na ringu postawimy SGT2 10.1 i i iPada to iPad go gniecie raz, ze wykonaniem a dwa ilosc programow i to, ze dziala plynnie bo Samsunga wiesza sie i wolno dziala czasami przy malej ilosci softu w urzadzeniu.

#53 Nasedo

Nasedo
  • 1 743 postów
  • SkądLondyn

Napisano 05 grudnia 2012 - 14:30

Ja odradzam Samsunga. Mam aktualnie SGT 2 10.1 i nie jest rewelacja

Przede wszystkim - model, który masz jest poprzednikiem Note 10.1 - to może mieć znaczenie. Twój model ma "tylko" 1GB RAM, ma dwurdzeniowy procesor. Jeżeli weźmiemy pod uwagę fakt, że na starcie może mieć zajętej około 600MB pamięci - to do dyspozycji użytkownika nie ma za wiele.
Nie zgodzę się z twierdzeniem o odradzaniu Samsunga - ale zgodzę się z twierdzeniem, że obecnie Twój model - nie ma rewelacyjnych parametrów.

jak mialbym wyadac znowu ponad 2tys na takiego typu urzadzenie to bedzie to iPad i to Mini bo jest idealny do wszystkiego i mam mala ramke.

Przede wszystkim cena Note 10.1 to niecałe 1300 złotych. iPad Mini kosztuje nawet nieco drożej... a pozwolę sobie wyrazić opinię, że nie jest idealny do wszystkiego. Ale, jeżeli argument o "małej ramce" jest głównym atutem... to wybacz. Można uznać, że nie rozmiar się liczy, ale... charakter.

Ale jesli na ringu postawimy SGT2 10.1 i i iPada to iPad go gniecie raz, ze wykonaniem a dwa ilosc programow i to, ze dziala plynnie bo Samsunga wiesza sie i wolno dziala czasami przy malej ilosci softu w urzadzeniu.

Gniecie? Może podaj mi sytuacje w których ów Samsung się wiesza, aplikacje które tak się zachowują, a może sam system. Wolno działa? To chyba żarty.

#54 thor88

thor88
  • 40 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 24 lutego 2013 - 11:19

Z całym szacunkiem, miałem przez chwilę tablet z Androidem (zarówno Note 10.1- dwa tygodnie i Asus Transformer TF300TG -jakieś dwa miesiące), szczerze powiem. Nigdy więcej. Z wielką radością straciłem na odsprzedaży i wróciłem do ipada. Android się wiesza, laguje. Potrafi się zamyślić bez żadnego powodu. A bateria? Niby wszystko dobrze ale... zostawiając ipada na dwa dni bez użytkowania stracimy może 3-5 proc baterii, zróbmy to samo z Androidem? minimum 50% zjedzone na samo utrzymanie urządzenia. Może i rysik w technologii wacoom fajny jednak tablet ma być sprawny, wygodny i mobilny. PS. No i karta Aero2 z Androidami strasznie działa, rozłącza, zawiesza się. Z ipadem działa idealnie.

#55 buldoggg

buldoggg
  • 544 postów
  • SkądKatowice

Napisano 24 lutego 2013 - 14:59

[CIACH]

Twój wpis został usunięty ze względu na błędną pisownię. Napisz jeszcze raz, poprawnie.
Pamiętaj, na tym forum bezwzględnie przestrzegamy zasad jęz. polskiego. Przeczytaj koniecznie TO.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych