Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPad vs Samsung Galaxy Note 10.1

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
54 odpowiedzi w tym temacie

#26 Shea

Shea
  • 19 postów

Napisano 26 listopada 2012 - 16:28

Rejestracja w gameHubie czy google store?

#27 Nasedo

Nasedo
  • 1 743 postów
  • SkądLondyn

Napisano 26 listopada 2012 - 16:41

Określę to jako rejestracje... u Samsunga. Google Store to osobna historia, gdzie niejako jesteśmy zmuszeni zarejestrować się by korzystać z Play Store.

Congratulations! You have just received a welcome voucher.

You can rent or buy a movie and TV show using the voucher. The welcome voucher will appear as a payment method during the payment process where applicable.

Learning Hub - bonus pochodzi z osobnej aplikacji i jest do wykorzystania w tejże aplikacji.

#28 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 26 listopada 2012 - 17:55

Brak matrycy IPS to duży minus.

#29 Shea

Shea
  • 19 postów

Napisano 26 listopada 2012 - 18:13

Ano, ale podobno ta cała technologia wacoma nie może na niej działać w jakiś sposób i to dlatego :<

#30 Nasedo

Nasedo
  • 1 743 postów
  • SkądLondyn

Napisano 27 listopada 2012 - 23:30

[ATTACH=CONFIG]12439[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]12440[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]12441[/ATTACH] Mam nadzieję, że owe zrzuty ekranu powiedzą więcej na temat prezentu powitalnego od Samsunga.

#31 djjF

djjF
  • 69 postów

Napisano 28 listopada 2012 - 03:36

Rzuć okiem na:
Samsung Galaxy Note 10.1 - przegląd funkcjonalności rysika S Pen - YouTube

IMO iPad do notatek ręcznych to pomyłka ;)

#32 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2 464 postów

Napisano 28 listopada 2012 - 03:45

E tam:) Ja używam Bamboo Paper z rysikiem Bamboo i jest super. Szkicuję i opisuję layouty www, robię wstępne szkice logotypów...

#33 Nasedo

Nasedo
  • 1 743 postów
  • SkądLondyn

Napisano 28 listopada 2012 - 11:32

Z tego co wiem, Bamboo Paper jest także w wersji na Androida - jednak, osobiście nie testowałem tej aplikacji na żadną z platform. Video-recenzja Bamboo Paper z rysikiem Bamboo na iPada: Zachęcam również do zobaczenia prezentacji Note 10.1:

#34 maciekdzieciol

maciekdzieciol
  • 1 436 postów
  • SkądWarsaw, Poland

Napisano 28 listopada 2012 - 11:50

A ja zakupiłem sobie Bamboo Paper, co prawda mało się różni wersja free od płatnej ale nie duzy pieniądz, a całkiem znośnie można robić notatki.

#35 Shea

Shea
  • 19 postów

Napisano 28 listopada 2012 - 17:43

A reakcja ekranu na rysik w którym tablecie jest lepsza?

#36 Nasedo

Nasedo
  • 1 743 postów
  • SkądLondyn

Napisano 28 listopada 2012 - 17:47

Obawiam się, ze zdania mogą być podzielone. Zwolennicy rysików Bamboo w połączeniu z aplikacja i iPadem - z pewnością będą wskazywać na te rozwiązanie, ja z kolei obstaje przy Samsungu - nie tylko z powodu reakcji tabletu / ekranu na rysik - ale na całokształt. Proponuje już sprawdzić to osobiście.

#37 Shea

Shea
  • 19 postów

Napisano 28 listopada 2012 - 18:23

Niestety nie mam możliwości sprawdzenia ipada z rysikiem, bo zaden sklep nie chce mi udostepnic rysika :(

#38 Nasedo

Nasedo
  • 1 743 postów
  • SkądLondyn

Napisano 28 listopada 2012 - 18:35

To może przetestuj Samsunga i ocen sama jego możliwości. Chociaż znając polskie punkty detaliczne, rysik jest dawno ukradziony a tabletu nie można dotknąć, bo się jeszcze zepsuje, a przez pancerna szybę, to żaden test.

#39 Shea

Shea
  • 19 postów

Napisano 28 listopada 2012 - 21:21

Samsunga testowałam i byl calkiem ok, tylko wlasnie zastanawialam sie czy apple jest lepszy :P Martwi mnie poprostu ten android, duzo osob mowi ze jest niestabilny i moge stracic dane...

#40 Nasedo

Nasedo
  • 1 743 postów
  • SkądLondyn

Napisano 28 listopada 2012 - 21:40

Nie ma odpowiedzi na to, czy jest lepszy czy jest gorszy. Zdania są podzielone. Nie mogę powiedzieć, ze na pewno będziesz zadowolona z ........ a rozczarowana ............... - nie mam pojęcia. Co do tracenia danych... to taka dość bzdurna opinia. Jeżeli aplikacja Ci się powiesi / wysypie - to na iOSie jak i na Androidzie stracisz dane. Jeżeli nie masz kopii zapasowej a urządzenie się zepsuje np. stracisz dane.

#41 Shea

Shea
  • 19 postów

Napisano 28 listopada 2012 - 22:18

A, właśnie, wiesz może czy da się jakoś w samsungu oddzielić obszar, na którym będzie nadgarstek? Albo włączyć obsługę ekranu wyłącznie przez rysik? Druga sprawa, jest opcja np przybliżania częsci ekranu i pisania na takim zzoomowanym kwadraciku?

#42 Nasedo

Nasedo
  • 1 743 postów
  • SkądLondyn

Napisano 29 listopada 2012 - 00:35

Można włączyć opcję rozpoznawania tylko S Pena, próbowałem tego w Notes S i faktycznie bez wzgledu na ruch ręki, palca, na ekranie (kartce) pojawia się tylko to, co napisałem lub narysowałem rysikiem. Nie rozumiem drugiej części pytania.

#43 maciekdzieciol

maciekdzieciol
  • 1 436 postów
  • SkądWarsaw, Poland

Napisano 29 listopada 2012 - 07:59

Kurczę, tak jak telefony z Androidem mnie w ogóle nie przekonują do siebie, to ten Galaxy Note 10.1 całkiem fajnie wygląda na tym filmiku, przynajmniej fajnie jest to zaprezentowane, chyba będę się musiał przejść i zobaczyc jak w praktyce działa ten tablecik. @Nasedo Ty miałeś może z nim kontakt na dłużej? Czy tylko tak przez chwilę w sklepie?

#44 Nasedo

Nasedo
  • 1 743 postów
  • SkądLondyn

Napisano 29 listopada 2012 - 11:42

@maciekdzieciol ja kupiłem ten tablet. Piszę na ten temat tutaj:
http://myapple.pl/ja...tml#post2020858

Miałem z nim kontakt zanim kupiłem, mam z nim codzienny kontakt po zakupie. Jeżeli masz jakieś pytania związane z tym urządzeniem - zadaj je proszę.

W innym temacie napisałeś:

Co do samego Androida, jak to w S III było tak jest i w Note II, widgetów nawalone(...)

Co do ikon na pulpitach, widżetów - to sam decydujesz o tym, jak będzie urządzenie wyglądało. Jeżeli jesteś minimalistą - możesz mieć jedną ikonę na jednym pulpicie i to wszystko - jak zdecydujesz mieć napchane widżetów i innych wodotrysków - możesz też to zrobić - masz wybór. Jeżeli miałeś styczność z Note II, Note 10.1 nie powinno być zaskoczeniem - również czterordzeniowiec, 2GB RAM - ja zdecydowałem się na wersję WiFi (jak zawsze - nie kupiłem nigdy, żadnego tableta w wersji 3G).

#45 Shea

Shea
  • 19 postów

Napisano 29 listopada 2012 - 11:56

[url=http://www.youtube.com/watch?v=Beh-51Xh2Sc]Noteshelf for iPad - YouTube[/url]
chodzi mi o opcję zaprezentowaną w tym filmiku dokładnie w 4 minucie

#46 maciekdzieciol

maciekdzieciol
  • 1 436 postów
  • SkądWarsaw, Poland

Napisano 29 listopada 2012 - 11:58

@maciekdzieciol ja kupiłem ten tablet. Piszę na ten temat tutaj:
http://myapple.pl/ja...tml#post2020858

Miałem z nim kontakt zanim kupiłem, mam z nim codzienny kontakt po zakupie. Jeżeli masz jakieś pytania związane z tym urządzeniem - zadaj je proszę.

W innym temacie napisałeś:

Co do ikon na pulpitach, widżetów - to sam decydujesz o tym, jak będzie urządzenie wyglądało. Jeżeli jesteś minimalistą - możesz mieć jedną ikonę na jednym pulpicie i to wszystko - jak zdecydujesz mieć napchane widżetów i innych wodotrysków - możesz też to zrobić - masz wybór. Jeżeli miałeś styczność z Note II, Note 10.1 nie powinno być zaskoczeniem - również czterordzeniowiec, 2GB RAM - ja zdecydowałem się na wersję WiFi (jak zawsze - nie kupiłem nigdy, żadnego tableta w wersji 3G).

Ano mam pytanko, miałeś może iPada wcześniej? Od razu zapytam jesli miałeś, jaka różnica była jak sie przesiadłeś z iPada na 10.1?

#47 Nasedo

Nasedo
  • 1 743 postów
  • SkądLondyn

Napisano 29 listopada 2012 - 12:48

Noteshelf for iPad - YouTube
chodzi mi o opcję zaprezentowaną w tym filmiku dokładnie w 4 minucie

Proponuję obejrzeć raz jeszcze prezentację. Dokładnie takiej opcji nie ma / nie widzę / nie ma w sofcie, który mamy po wyjęciu z pudełka. Jeżeli dobrze Ciebie zrozumiałem, chciałabyś mieć możliwość edycji powiększonej części obrazu strony. Jeżeli tak - odbywa się to w taki sposób, że gestem "szczypania" powiększasz wybrany fragment obszaru roboczego, a następnie edytujesz go.
http://www.youtube.com/watch?v=qbgBxr4H59A

Warto też spojrzeć, co kryje się za aktualizacją softu:
http://www.youtube.com/watch?v=LZ3krff1JCE

Ano mam pytanko, miałeś może iPada wcześniej? Od razu zapytam jesli miałeś, jaka różnica była jak sie przesiadłeś z iPada na 10.1?

Pisałem w podanym niedawno linku, że byłem i jestem posiadaczem iPada. Są to różne systemy - a od różnorodności nie stronię. Posiadam również tablet z Windows 8 PRO. Trudno wyjaśnić różnice - kiedy mówimy o przesiadce - iPad to pierwsza wersja, doskonale się sprawująca - Note 10.1 - to najnowsza wersja. Trudno jest porównać malucha ze skórzanymi siedzeniami, do nowego Golfa, który ma siedzenia w standardzie... z tworzywa sztucznego ;)

Zanim zdecydowałem się na Note 10.1 - miałem przyjemność testowania Galaxy III, Note, Note II i owe urządzenia zrobiły na mnie pozytywne wrażenie. W innym wątku napisałem też, że za obecną cenę iPhone 5, kupuję ten tablet + 16GB wersję Nexusa 4 - cena jest zatem w moim rozumieniu atrakcyjna.

Na dzień dzisiejszy nie widzę siebie - mimo posiadania dwóch iPhone oraz iPada - korzystającego z systemu wyższego niż 5.1.1 - mój wybór - ale w takim wypadku nie mam możliwości nabycia nowego urządzenia ze starszym systemem.

iPada oraz Note będę używał do zbliżonych czynności (jak również Acera ICONIA W500 z Windows 8 PRO) - głównie praca, internet, korespondencja, nieco multimediów. Nie umiem napisać o przesiadce, może dlatego, że iPada się nie pozbyłem. Z Androidem mam do czynienia od początku... gdzie rozczarowaniom nie było końca. System sypiący się jak Windows 95 u nastolatka... tragedia - jednak, Android rośnie w siłę - rośnie też jego stabilność - szczególnie, kiedy otrzymujemy dopracowany soft.
Jednak - obecnie żaden soft nie jest dopracowany. iOS 6.x - śmiechu warte. Jelly Bean? Dziura na dziurze. Windowsowa ósemka w telefonach - śmiać się czy płakać? No ja przepraszam...

#48 Shea

Shea
  • 19 postów

Napisano 29 listopada 2012 - 23:36

Hm, a mógłbyś pokazać na screenie jak się ustawia wyłączne wykrywanie rysika?

#49 Nasedo

Nasedo
  • 1 743 postów
  • SkądLondyn

Napisano 30 listopada 2012 - 10:10

Proszę uprzejmie: [ATTACH=CONFIG]12462[/ATTACH] Ustawienia te są dostępne z poziomu Notes S - nie zaś z poziomu ustawień głównych.

#50 patrickb

patrickb
  • 1 postów

Napisano 04 grudnia 2012 - 17:47

a czy mógłbyś porównać dostępne aplikacje na ios/androida dostosowane do tabletu, używam androida na telefonie i znam dostępne tu aplikacje ale jestem ciekawy jak wygląda w przypadku tabletu, z tego co piszą to ios ma więcej lepiej dopracowanych tabletowych aplikacji, czy czegoś Ci brakuje na galaxy note?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych