Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPad vs Samsung Galaxy Note 10.1

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
54 odpowiedzi w tym temacie

#1 Shea

Shea
  • 19 postów

Napisano 25 listopada 2012 - 11:03

Witam, Od dłuższego czasu zastanawiam się nad zakupem Ipada. Chciałabym używać go na uczelni zamiast zeszytu, czyli notatki, nagrywanie wykładów itp. Zauważyłam również, że wyszedł ostatnio tablet samsung galaxy note 10.1 i tu pojawia się dylemat - który z tabletów sprawdzi się lepiej? Czy istnieją rysiki na ipada, które zapewnią mi wygodę szybkiego i w miarę bez lagowego pisania? (Żeby nie było, interesuje mnie tylko i wyłącznie pisanie rysikiem, tekstu komputerowego nie trawię ;P). Czy ipad mimo braku dedykowanego rysika będzie lepiej sprawdzał się w tej roli niż samsung galaxy note 10.1? Oczywiście jestem świadoma faktu, że nie ma sprzętu idealnego do tego typu rzeczy, jednak gdyby trzeba było wybrać, który z tych dwóch jest lepszy?

#2 adrixop95

adrixop95
  • 843 postów
  • SkądSosnowiec, PL

Napisano 25 listopada 2012 - 11:08

Bierz iPada lecz z 3G, w App Store jest masa aplikacji które będą idealnie pasować na uczelnę. Do iPada są specjalne rysiki do rysowania/pisania, przepraszam że akurat Best Buy ale są w Polsce również dostępne:
iPad Stylus Pens - Best Buy

PS. Znalazłem w polskim sklepie (rtv euro agd):
http://www.euro.com....pen-17741.bhtml

#3 iTymcio

iTymcio
  • 35 postów
  • SkądLeszno

Napisano 25 listopada 2012 - 12:25

Zgadzam się z przedmówcą, na note masz Androida co nie zapewnia komfortu pracy przynajmniej to mi się udało zauważyć przy "oglądaniu" jego. Bierz iPada 3 albo 4, a jak wolisz mniejszy ekran to bierz iPada Mini :D

#4 KriX96

KriX96
  • 60 postów
  • SkądProszowice, Poland

Napisano 25 listopada 2012 - 13:53

Dołączam się do pytanie, tyle, że mnie interesowała by pomijając notatki itp: - gry - muzyka - wideo - przeglądanie internetu - oraz ogólnie rozrywka. Który tablet sprawdzi się lepiej w/w zastosowaniach (iPad 4 vs Note 10.1)?

#5 Shea

Shea
  • 19 postów

Napisano 25 listopada 2012 - 13:56

To proszę załóż własny temat, gdyż mi chodzi tylko i wyłącznie o notatki. A do innych aplikacji to wiadomo, że ipad jest lepszy ;)

#6 reader

reader
  • 1 119 postów
  • Skąddokąd?

Napisano 25 listopada 2012 - 14:12

Ok. Trzymamy temat w jednym wątku bez powielania. KriX96: I Shea ma rację - do gier i rozrywki lepszy będzie iPad.

#7 adrixop95

adrixop95
  • 843 postów
  • SkądSosnowiec, PL

Napisano 25 listopada 2012 - 14:17

Shea, do notatek polecam Ci do iPada dokupić klawiaturkę (mam na myśli Apple Wireless Keyboard bo z tej korzystam) będziesz szybciej notować i do tego smart cover lub smart case. Sam używam do notowania na wykładach taki zestaw i powiem Ci że jest on idealny.

#8 KriX96

KriX96
  • 60 postów
  • SkądProszowice, Poland

Napisano 25 listopada 2012 - 14:19

adrixop95: Orientujesz się może czy istnieje taka klawiatura jak dla Surface, czyli taki smart cover z wbudowaną klawiaturą? :)

#9 adrixop95

adrixop95
  • 843 postów
  • SkądSosnowiec, PL

Napisano 25 listopada 2012 - 14:36

@KriX96: google nie boli (iPad case with keyboard), The Best iPad Keyboard Cases | PCMag.com

#10 ibecikwood

ibecikwood
  • 163 postów

Napisano 25 listopada 2012 - 14:46

Sprawdz Adonit Jot- pisze jak długopis. jest dużo pokazówek na Youtube+ apps do notatek.

#11 Shea

Shea
  • 19 postów

Napisano 25 listopada 2012 - 15:00

A można go dostać w Polsce? Andrix, klawiaturę pewnie też sobie kupię, ale raczej nie do pisania na wykładach właśnie ;) Mam takie zboczenie, że potrafię uczyć się wydajnie jedynie ze swojego pisma ;P

#12 adrixop95

adrixop95
  • 843 postów
  • SkądSosnowiec, PL

Napisano 25 listopada 2012 - 15:53

Tutaj posiadasz długopisy/rysiki które powinny działać z iPadem:
Akcesoria do iPada i tabletów multimedialnych - typ: rysik - Ceny, Opinie w Sklepie RTV EURO AGD
Lecz powinno o tym pisać na stronie producenta i tam się powinnaś upewnić.

Osobiście sam korzystam z łatwo dostępnego w Polsce Targus Laser Pen Stylus lecz jest nie jest on tani:
http://www.euro.com....s-amm04eu.bhtml

#13 Shea

Shea
  • 19 postów

Napisano 25 listopada 2012 - 16:15

Takimi rysikami z okrągłą gumową końcówką da się pisać dokładnie małymi literami, czy są też problemy?

#14 ibecikwood

ibecikwood
  • 163 postów

Napisano 25 listopada 2012 - 16:23

zapomnij o tych z gumowa gumka na koncu- nie sa precyzyjne, do notatek fatalne.

#15 adrixop95

adrixop95
  • 843 postów
  • SkądSosnowiec, PL

Napisano 25 listopada 2012 - 16:24

Da się pisać małymi literkami lecz należy się przyzwyczaić do tego, lecz ja używam rysika do rysowania i w tym sprawdza się świetnie.

#16 ibecikwood

ibecikwood
  • 163 postów

Napisano 25 listopada 2012 - 16:52

tez chcialam robic notatki na studiach , raczej to kulfonowate i wolne. Te w formie dlugopisu sa bardziej precyzyjne.

#17 Shea

Shea
  • 19 postów

Napisano 25 listopada 2012 - 16:56

Hm, a czy pisząc takim długopisowym rysikiem można zarysować ekran? Trzeba wtedy kupić folię ochronną, czy można bezpiecznie korzystać bez?

#18 adrixop95

adrixop95
  • 843 postów
  • SkądSosnowiec, PL

Napisano 25 listopada 2012 - 16:58

U mnie nie ma rysek spowodowanych użytkowaniem rysika.

#19 ibecikwood

ibecikwood
  • 163 postów

Napisano 25 listopada 2012 - 17:17

sa to specjalne rysiki do ipada wiec nie ma mowy o ryskach ( zakonczone soecjalna nakladka )

#20 KriX96

KriX96
  • 60 postów
  • SkądProszowice, Poland

Napisano 25 listopada 2012 - 17:30

Hm, ja jeszcze mam takie pytanie: - Da radę tym zastąpić normalną kartkę i długopis? (Chodzi mi o wygodę pisania)

#21 ibecikwood

ibecikwood
  • 163 postów

Napisano 25 listopada 2012 - 17:37

mozliwe, ja jednak tak czesto nie uzywam- wyklady moge nagrac a zreszta i tak wiekszosc mam na stronach mojego kursu. kwestia jest ze raczej reka nie powinno sie dotykac ekranu. Notatki reczne zawsze mozna zeskanowac lub zrobic im zdjecie..

#22 Nasedo

Nasedo
  • 1 743 postów
  • SkądLondyn

Napisano 26 listopada 2012 - 13:41

iPad Mini już od jakiegoś czasu gości na moim lokalnym rynku. Miałem możliwość wiele razy korzystać z tego urządzenia, a jako iż czułem potrzebę zmian... zacząłem zastanawiać się nad kolejnym tabletem. Zamierzałem nadal zostać z moim (najstarszym) iPadem oraz Acer ICONIA W500 (Windows 8 PRO), a zrezygnować z BlackBerry Playbook. Zdałem sobie sprawę, że nie będzie to pierwszy mniejszy tablet z którego rezygnuję - zostawiając duże tablety, tu również biorę pod uwagę wiekowego, ale sprawującego się doskonale iPada (praojca wszystkich iPadów). Poprzednio posiadałem 7" wersję Archosa, którego również się pozbyłem. W porządku, rezygnuję z PlayBook'a - więc co teraz? Przyznam, że kilkakrotnie zastanawiałem się... co by było gdybym... miał iPada Mini, jednak nie on jeden gości na rynku. Sporo zamieszania w ostatnich czasach zrobił Nexus - szczególnie wersja 7 3G rozeszła się jak świeże bułeczki. Był to jeden z konkurentów dla nowego iPada... ale co z tego, jak został wyprzedany a następna dostawa w nieokreślonym czasie... więc myśl o Nexusie upadła. Krążyłem wokół ceny obecnego iPada Mini, uznając że nie chciałbym wydać więcej na nowego tableta, a Nexus 7 3G mieściłby się w tej cenie. iPad Mini... właśnie... niestety został wyposażony w system 6.x, który w moim odczuciu nie dość, że nic nie wnosi - to jeszcze uraczyć mnie chce takimi rzeczami, jak słynny zegar, czy też mapy Apple, których po prostu nie chcę. Chcę zaznaczyć, że żadne z moich trzech iUrządzeń nie posiada systemu wyższego niż 5.1.1 - moje prawo, mój wybór. Moją uwagę przykuł Samsung Galaxy Note 10.1 - który z nieznanych mi przyczyn został oferowany w atrakcyjnej cenie. Obecnie wersja 16GB iPada Mini kosztuje £269, gdzie za SG Note musiałbym zapłacić £253 a do tego, za różnicę w cenie dokupiłem jeszcze pokrowiec. Czy to dobra decyzja? iPada oceniam i oceniałem wysoko pod względem używania polskich znaków na klawiaturze ekranowej. Jest to nie do pobicia. Jednak, posiadając już tablet, również od Apple o takiej samej rozdzielczości, jednak większy... iPad Mini nie wydawał mnie się łakomym kąskiem. Nie będę zachwycał się różnicami odnośnie rozdzielczości i tego, jaki ekran subiektywnie jest ładniejszy oraz czy większe upakowanie pikseli, typ ekranu jest lepszy czy nie - to bardziej nadaje się na test, niż na zwierzenia zakupoholika. Wierzę, że moc procesora może mieć znaczenie. Wierzę też, że system Apple może działać dobrze na słabszym sprzęcie - nie próbuję z tym polemizować. Jednak, za taką samą cenę - dostaję w moim subiektywnym mniemaniu lepszy procesor. Ilość pamięci RAM jest faktem - 512MB dla iPada oraz 2048MB dla Note - robi wrażenie. Możliwość rozszerzenia pamięci za pomocą karty - za dodatkowe 16GB w iPhone musiałbym zapłacić około £80 - rozszerzenie o 32GB kosztować mnie będzie około 25% tej ceny. Być może są to dane techniczne, które ładnie wyglądają na papierze - być może rzeczywiście jest to atrakcyjny sprzęt za rozsądną cenę. Sami określcie co jest prawdą. Nie bez znaczenie jest również implementacja stylusa do tabletu Samsunga. O ile rysiki do sprzętu Apple które widziałem nie zasługiwały na uwagę i tak naprawdę nie oferowały wielkich możliwości, o tyle w przypadku Samsunga owy rysik stanowi integralne i sensowne rozwiązanie, które może być atrakcyjne zarówno dla dorosłych jak i dzieci. Split screen - to coś, czego brakowało mi w innych tabletach, jak również możliwość otwierania więcej niż jednej z aplikacji na istniejącym ekranie... niby nic, a cieszy. Jako wisienkę na torcie - dostałem: - £15 na zakup multimediów - £12.60 na zakup materiałów edukacyjnych - 48GB na dwa lata w DropBox

#23 Shea

Shea
  • 19 postów

Napisano 26 listopada 2012 - 14:08

"- £15 na zakup multimediów - £12.60 na zakup materiałów edukacyjnych" Pierwsze słyszę, kto niby oferuje takie dodatki?

#24 Nasedo

Nasedo
  • 1 743 postów
  • SkądLondyn

Napisano 26 listopada 2012 - 14:36

"- £15 na zakup multimediów
- £12.60 na zakup materiałów edukacyjnych"
Pierwsze słyszę, kto niby oferuje takie dodatki?

Według mnie, owe "dodatki" są od Samsunga, jako prezent powitalny, wliczając w to również powiększenie Dropboxa. Wymagana jest jedynie rejestracja.

#25 maciekdzieciol

maciekdzieciol
  • 1 436 postów
  • SkądWarsaw, Poland

Napisano 26 listopada 2012 - 14:36

"- £15 na zakup multimediów
- £12.60 na zakup materiałów edukacyjnych"
Pierwsze słyszę, kto niby oferuje takie dodatki?

Anglia...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych