Skocz do zawarto艣ci

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj si臋 aby uzyska膰 pe艂ny dost臋p do forum.

Zdj臋cie
* * * * * 1 g艂osy

Mac mini 2012

• Zaloguj si臋, aby doda膰 odpowied藕
598 odpowiedzi w tym temacie

#376 grzes_l

grzes_l
  • 3聽397 post贸w
  • Sk膮dGdynia

Napisano 17 grudnia 2013 - 17:55

Nie ma wymogu u偶ywania modu艂贸w tej samej wielko艣ci, to rekomendowane a nie konieczne.

Co do dzia艂ania "jednokana艂owego", nie wiem dlaczego niby ma si臋 to wydarzy膰 skoro mamy zdolno艣膰 "dual channel" i dwie ko艣ci pami臋ci w bankach i nie ma podstaw do tego by nast膮pi艂o spowolnienie.

- - - Po艂膮czono posty - - -

Jeszcze EDIT: p艂yty maj膮 okre艣lone wymagania, wi臋c mo偶e si臋 zdarzy膰, 偶e dwa identyczne modu艂y s膮 wymagane. Mac Mini 2012 nigdzie nie ma ich okre艣lonych. Chyba 偶e gdzie艣 macie dost臋p.

- - - Po艂膮czono posty - - -

No i co do single contra dual. Ma艂o kt贸ry benchmark pokazuje przewag臋 (zwykle pomijaln膮) tego drugiego, wi臋c kolejny kamyczek do "spowolnienia".
Ch臋tnie zobacz臋 benchmarki dla Maca Mini, jedna kosc 8G kontra dwie 4G.

#377 marcin3794-f5eee7a5b2

marcin3794-f5eee7a5b2
  • 215 post贸w

Napisano 17 grudnia 2013 - 19:53

Nie ma wymogu u偶ywania modu艂贸w tej samej wielko艣ci, to rekomendowane a nie konieczne.

Je艣li maj膮 dzia艂a膰 w dualu, to owszem jest taki wym贸g. Polecam zapozna膰 si臋 z angielsk膮 wersj膮 wiki, jest bardziej precyzyjna w tej kwestii: Multi-channel memory architecture - Wikipedia, the free encyclopedia

Rekomendowane, a nie wymagane jest u偶ywanie IDENTYCZNYCH modu艂贸w tj. ta sama marka, model i najlepiej jeszcze seria.

#378 Marriu-4088b2fcfa

Marriu-4088b2fcfa
  • 802 post贸w

Napisano 17 grudnia 2013 - 21:57

Ale ja napisa艂em o po艂膮czeniu dw贸ch ko艣ci pami臋ci o r贸偶艅yc pojemno艣ciach, nic nie wspomnia艂em o innych parametrach. Zak艂adam, 偶e maj膮 te same pr臋dko艣ci i inne parametry, r贸偶ni膮 si臋 tylko pojemno艣ci膮... O co ta ca艂a k艂贸tnia, Szanowni Koledzy?!??!!

#379 marcin3794-f5eee7a5b2

marcin3794-f5eee7a5b2
  • 215 post贸w

Napisano 18 grudnia 2013 - 10:28

Ale ja napisa艂em o po艂膮czeniu dw贸ch ko艣ci pami臋ci o r贸偶艅yc pojemno艣ciach, nic nie wspomnia艂em o innych parametrach. Zak艂adam, 偶e maj膮 te same pr臋dko艣ci i inne parametry, r贸偶ni膮 si臋 tylko pojemno艣ci膮... O co ta ca艂a k艂贸tnia, Szanowni Koledzy?!??!!

Nikt si臋 nie k艂贸ci, pr贸bujemy sobie tylko co艣 wyja艣ni膰 :)

Mowa jest w艂a艣nie o r贸偶nych pojemno艣ciach. Je艣li zamiast 4+4 w艂o偶ysz 8+2 to pami臋ci nie b臋d膮 ju偶 pracowa艂y w trybie dual channel. R贸偶nica w pr臋dko艣ci nie jest du偶a, ale nie mo偶na te偶 powiedzie膰, 偶e nie istnieje.

#380 666

666

Mac Pro doctor

• 2聽401 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 18 grudnia 2013 - 11:58

W wi臋kszo艣ci zastosowa艅 ta r贸偶nica jest marginalna, tak 偶e w艂a艣ciwie mo偶na uzna膰 偶e nie istnieje.
Wyj膮tkiem jest dzia艂anie zintegrowanych kart graficznych, tutaj r贸偶nica mi臋dzy single a dual channel jest spora.
Wi臋ksza przepustowo艣膰 pami臋ci przek艂ada si臋 na wi臋ksz膮 wydajno艣膰 grafiki.
Why you want Dual Channel Memory for your HD4000 integrated graphics. - ItsJustWhatever.com

#381 kostek_ja

kostek_ja
  • 228 post贸w
  • Sk膮dWarszawa, PL

Napisano 19 grudnia 2013 - 03:19

Ja bym doprecyzowa艂 troch臋 wypowiedzi. Mo偶na uzna膰 偶e w realnych zastosowaniach nie odczujemy r贸偶nicy miedzy single a dual chanel, ale nie mo偶na twierdzi膰 偶e r贸偶nica w pr臋dko艣ci jest ma艂a, gdy偶 r贸偶nica jest dwukrotna.

Nie mog艂em na szybko znale藕膰 odpowiedniego przyk艂adu pokazuj膮cego r贸偶nic臋 w pr臋dko艣ci 1 i 2 kana艂贸w. Mo偶e taki nawet nie istnieje ze wzgl臋du na inny typ RAMu. Nie mniej jednak dane intela wyra藕nie pokazuj膮, i偶 przy takim samym typie RAMu DDR3-1600 procesor 4 kana艂owy jest dok艂adnie dwukrotnie szybszy od procesora dwukana艂owego z takim samym typem RAMu.

Dwukna艂owe i7-4771 z RAMem DDR3-1660 osi膮ga 25,6GB/s a 4-kana艂owe i7-3970X z tym samym ramem ju偶 51,2GB/s.

殴r贸d艂o:
ARK | Intel
ARK | Intel

Dok艂adnie tak samo wygl膮da艂oby por贸wnanie trybu jednokana艂owego z dwukana艂owym, co w przypadku Maca mini skutkowa艂oby tym, 偶e po w艂o偶eniu ko艣ci o r贸偶nej pojemno艣ci pr臋dko艣膰 RAMu spad艂aby z 25,6 GB/s do 12,8 GB/s. Jak dla kogo艣 to jest ma艂a zmiana...

#382 666

666

Mac Pro doctor

• 2聽401 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 19 grudnia 2013 - 09:13

. Nie mniej jednak dane intela wyra藕nie pokazuj膮, i偶 przy takim samym typie RAMu DDR3-1600 procesor 4 kana艂owy jest dok艂adnie dwukrotnie szybszy od procesora dwukana艂owego z takim samym typem RAMu.

To jest bzdura jakiej dawno nie czyta艂em. Wi臋ksza przepustowo艣膰 pami臋ci nie czyni procesora dwukrotnie szybszym, Panie "precyzyjny" ;)

#383 kostek_ja

kostek_ja
  • 228 post贸w
  • Sk膮dWarszawa, PL

Napisano 19 grudnia 2013 - 21:53

Sp贸jrz na godzin臋 o kt贸rej to pisa艂em. Troch臋 wyrozumia艂o艣ci ;)

#384 koyoot

koyoot
  • 2聽235 post贸w
  • Sk膮dKo艂o, PL

Napisano 21 grudnia 2013 - 13:21

Ja czekam na nowego Maca Mini. W tej samej obudowie co Mac Pro, tylko ze z "mobilnymi" bebechami. ;)

#385 iron.gery

iron.gery
  • 4聽651 post贸w
  • Sk膮dPolska | USA

Napisano 21 grudnia 2013 - 14:57

Ja czekam na nowego Maca Mini. W tej samej obudowie co Mac Pro, tylko ze z "mobilnymi" bebechami.

;)

Obudowa kosztowa艂aby wi臋cej :)

Inny segment, ceny MP wcale nie s膮 takie wysokie patrz膮c na wydajno艣膰.

#386 koyoot

koyoot
  • 2聽235 post贸w
  • Sk膮dKo艂o, PL

Napisano 21 grudnia 2013 - 16:05

Nikt nie twierdzi ze cena za nowego Mac Mini nie powedrowalaby w gore. Aczkolwiek jestem w stanie sobie wyobrazic zmniejszenie rozmiarow tej obudowy. Nizsze TDP nie wymagaloby az tak duzego rdzenia termicznego. Krotsze pamieci typu SO-DIMM tez nie wymagalyby bog wie jak wielkiej. Do tego miejsce byloby na przynajmniej jedna karte graficzna ;). No i kwestia zasilacza - caly komputer moglby sie zmiescic w 150W maksymalnie. Dwie karty Nvidii GT755M do Tego Haswell i7 2.3 GHz, 16 GB RAM, 256 GB SSD. Ciekawe czy takie cos zamkneloby sie w 1000 dolcow? :)

#387 perzyk

perzyk
  • 302 post贸w
  • Sk膮dWawa

Napisano 22 grudnia 2013 - 10:38

Bawi臋 si臋 ju偶 Mac Mini od wczoraj i siedzia艂em prawie ca艂膮 noc :P powiem Wam, 偶e dla mnie rewelacja :) Czu膰 czasem te 4GB RAMU ale po 艣wi臋tach zmieni臋 na 8GB i my艣l臋, 偶e wystarczy. Og贸lnie jestem zadowolony, w por贸wnaniu do mojego starego PC chodzi strasznie cicho :) Do moich potrzeb Mac Mini narazie sprawuje si臋 idealnie :)

#388 kristofeRR

kristofeRR
  • 87 post贸w

Napisano 23 grudnia 2013 - 12:42

Czy op艂aca si臋 kupi膰 w tym momencie Maca Mini i5 w podstawowej konfiguracji w cenie oko艂o 2 tys? Sprz臋t fabrycznie nowy. Akurat zosta艂oby na rozszerzenie ram i dysk ssd, my艣le 偶e oko艂o 600-700 z艂 by za to wysz艂o. Plus klawiatura i mysz/touchpad.

#389 JEDI_V-03965dee98

JEDI_V-03965dee98
  • 2聽630 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dOBERSCHLESIEN

Napisano 23 grudnia 2013 - 14:45

Oplaca sie,mam model starszy,dolozylem SSD+ram i smiga swietnie.

#390 perzyk

perzyk
  • 302 post贸w
  • Sk膮dWawa

Napisano 25 grudnia 2013 - 10:12

A mnie jedyna rzecz jaka zacz臋艂a irytowa膰 to internet. Czemu po w艂膮czeniu komputera, po za艂adowaniu systemu, nie mam internetu z 2-3 minuty? :o

#391 Jorga

Jorga
  • 148 post贸w
  • Sk膮dGrodzisk Mazowiecki, PL

Napisano 25 grudnia 2013 - 12:27

Kurde, a ja nadal nie wiem czy czeka膰 na nowego Mmini czy zakupi膰 teraz. Odchodzi艂yby mi koszty monitora, poniewa偶 mam Asusa 19 calowego od mojego blaszaka, kt贸ry ledwo, co 偶yje... Pisa艂em ju偶 w moim temacie odno艣nie zakupu do jakich cel贸w bym wykorzystywa艂 miniacza. Wielu z Was [ w tym anx, kt贸ry rozja艣ni艂 mi co nieco ] m贸wi艂o, by zdecydowa膰 si臋 teraz na wersj臋 2.3 i7.. Wszystko fajnie, ale co w momencie, gdy wyjdzie nowy MacMini, kt贸ry b臋dzie mi膮艂 lepszy procesor,grafik臋, w kt贸rym b臋dzie mo偶na wymieni膰 samemu ram/dysk, a jednocze艣nie zachowa cen臋 obecnego sprz臋tu?

#392 JEDI_V-03965dee98

JEDI_V-03965dee98
  • 2聽630 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dOBERSCHLESIEN

Napisano 25 grudnia 2013 - 13:41

Obecnie masz procki z rodziny Ivy Bridge i grafe HD4000,w nowych bedzie zapewne Hanswell i grafa HD4400,4600 lub Iris,to juz zalezy od ciebie czy chcesz czekac,obojetnie kiedy kupisza za chwile masz wrazenie,ze zostales wydutkany,ale tak to jest ze sprzetem elektronicznym.Dzisiaj kupujesz nowosc a jutro masz juz antyk.

#393 Jorga

Jorga
  • 148 post贸w

Napisano 25 grudnia 2013 - 13:51

Obecnie masz procki z rodziny Ivy Bridge i grafe HD4000,w nowych bedzie zapewne Hanswell i grafa HD4400,4600 lub Iris,to juz zalezy od ciebie czy chcesz czekac,obojetnie kiedy kupisza za chwile masz wrazenie,ze zostales wydutkany,ale tak to jest ze sprzetem elektronicznym.Dzisiaj kupujesz nowosc a jutro masz juz antyk.

To wydutkanie odno艣nie sprz臋tu to jasna sprawa, ale nie wiem, kt贸ry z zakup贸w by艂by bardziej op艂acalny.. Czeka膰 na nowego mini, kt贸ry mo偶e mie膰 wszytko zlutowane w sobie i wtedy musz臋 przep艂aci膰 za ram/ssd, czy te偶 postawi膰 na obecn膮, gorsz膮 wydajno艣ciowo wersj臋 [ tak, wiem, 偶e nie wiem jeszcze, co b臋dzie w nowym modelu ], w kt贸r膮 mo偶na ingerowa膰. My艣la艂em te偶 o iMac, ale to ju偶 chyba nie te pieni膮dze (max. 5k).

#394 anx239

anx239
  • 679 post贸w
  • Sk膮dWroc艂aw

Napisano 25 grudnia 2013 - 13:58

@Jorga - Przemy艣l jeszcze raz do czego chcesz wykorzystywa膰 Mini. Ten "nadchodz膮cy Mini, kt贸ry mo偶e nigdy si臋 nie pojawi膰" nie b臋dzie radykalnie szybszy wg. mnie. Mo偶liwe, 偶e w codziennym u偶ytkowaniu wcale r贸偶nicy si臋 nie odczuje. Inna sprawa, 偶e raczej RAM i SSD b臋d膮 niemo偶liwe do wymiany/bardzo drogie.

#395 Jorga

Jorga
  • 148 post贸w

Napisano 25 grudnia 2013 - 14:12

@anx239 - Tak jak Ci ju偶 pisa艂em w moim temacie. Mini mia艂by zast膮pi膰 5-cio letniego PC stacjonarnego, kt贸rego nie chc臋 ju偶 naprawia膰, poniewa偶 siada grafika i chyba ca艂a p艂yta g艂贸wna.. Chcia艂bym spr贸bowa膰 czego艣 innego, ni偶 poczciwy Windows. Potrzebuj臋 sprz臋tu stabilnego, na kt贸rym z 艂atwo艣ci膮 i przyjemno艣ci膮 poogl膮dam sobie filmy w full hd, na kt贸rym b臋d臋 m贸g艂 w amatorski spos贸b edytowa膰 zdj臋cia, na kt贸rym b臋d臋 m贸g艂 pracowa膰 [word, excel, powerpoint], i kt贸ry nigdy mnie nie zawiedzie. Z gier wyrastam, ale konsol臋 kupi臋 kiedy zamieszkam z narzeczon膮.

#396 anx239

anx239
  • 679 post贸w
  • Sk膮dWroc艂aw

Napisano 25 grudnia 2013 - 14:28

Wi臋c Mini i7 b臋dzie lepszy w ka偶dym aspekcie od posiadanego komputera. Wszystkie zadania, kt贸re wymieni艂e艣 b臋d膮 wykonywane szybko. Z miniakami mam do czynienia od kilku lat wi臋c i o stabilno艣ci s艂owo mog臋 napisa膰: jest bardziej ni偶 OK. Nie czekaj, ciesz si臋 mini ju偶 teraz...

#397 Jorga

Jorga
  • 148 post贸w

Napisano 25 grudnia 2013 - 14:34

Ok. Zak艂adaj膮c, 偶e decyduj臋 si臋 na 2.3 i7 to teraz kilka pyta艅: 1. Gdzie kupi臋 go najtaniej? Warto bra膰 dodatkow膮 gwarancj臋? Preferowa艂bym odbi贸r osobisty [ ko艂o swojej firmy mam Cortland i MM - Bemowo Warszawa ]. 2. Jaki SSD i gdzie go kupi膰 w przyzwoitej cenie? Je偶eli sam nie chc臋 wymienia膰 dysku na SSD to mog臋 gdzie艣 da膰 mini by to zrobili? Pytam, poniewa偶 nie chcia艂bym czego艣 zepsu膰. 3. Jaki ram do niego dokupi膰 i gdzie znajd臋 go w przyzwoitej cenie? Wiem, 偶e ju偶 podawali艣cie linki, ale je偶eli to mo偶liwe to chcia艂bym mie膰 wszystko w jednym miejscu. 4. Czy monitor Asus [brak modelu], kt贸rego kupi艂em wraz z blaszakiem b臋dzie kompatybilny z Mac mini?

#398 anx239

anx239
  • 679 post贸w
  • Sk膮dWroc艂aw

Napisano 25 grudnia 2013 - 14:40

Na szybko bo id臋 je艣膰 karpia :) 1 - kup w Apple Online Store PL 2 - Samsung 840 EVO - 128 lub 256 GB 4 - monitor MUSI mie膰 wej艣cie cyfrowe, czyli: HDMI, DVI lub DisplayPort. Je艣li jest tylko analogowe DSub 15 pin to jest problem.

#399 Jorga

Jorga
  • 148 post贸w

Napisano 25 grudnia 2013 - 14:57

@anx - Dzi臋ki za szybk膮 odpowied藕, a na szczeg贸艂y czekam po karpiku. :) Smacznego Karpia i Weso艂ych 艢wi膮t Wszystkim 呕ycz臋! :)

#400 Marriu-4088b2fcfa

Marriu-4088b2fcfa
  • 802 post贸w

Napisano 25 grudnia 2013 - 15:07

W MM b臋dzie najtaniej...

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 2

0 u偶ytkownik贸w, 2 go艣ci, 0 anonimowych