Skocz do zawarto艣ci

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj si臋 aby uzyska膰 pe艂ny dost臋p do forum.

Zdj臋cie
* * * * * 1 g艂osy

Mac mini 2012

• Zaloguj si臋, aby doda膰 odpowied藕
598 odpowiedzi w tym temacie

#326 torell

torell
  • 142 post贸w

Napisano 21 listopada 2013 - 17:12

Ja, jak pisa艂em nie czeka艂em ju偶 d艂u偶ej i dokona艂em zakupu Mini z i7. Mam ju偶 przygotowany ram do do艂o偶enia, na biurku stoi Eizo FS2332 i mam nadziej臋, 偶e sprz臋t pos艂u偶y kilka lat. Jako艣 nie spodziewam si臋 nie wiadomo czego po nowej wersji Mini, je艣li w og贸le b臋dzie nied艂ugo. A na Black Friday chcia艂em czeka膰 tylko z powodu ceny, jednak obecna z MM jest naprawd臋 OK.

#327 Marriu-4088b2fcfa

Marriu-4088b2fcfa
  • 802 post贸w

Napisano 21 listopada 2013 - 18:23

ile da艂e艣? pochwal si臋!

#328 opa_pl

opa_pl
  • 411 post贸w

Napisano 21 listopada 2013 - 19:35

Przymierzam si臋 do zakupu mini. Czy do艂o偶enie ramu nie spowoduje utraty gwarancji?

#329 RBB

RBB
  • 1聽371 post贸w

Napisano 21 listopada 2013 - 19:38

ile da艂e艣? pochwal si臋!

Pewnie tyle ile kosztuje i7 w MM.
Zestaw APPLE Mac Mini, Komputery stacjonarne - Media Markt

#330 JEDI_V-03965dee98

JEDI_V-03965dee98
  • 2聽630 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dOBERSCHLESIEN

Napisano 21 listopada 2013 - 20:13

Dolozenie RAM-u nie spowoduje utraty gwarancji.

#331 anx239

anx239
  • 679 post贸w
  • Sk膮dWroc艂aw

Napisano 21 listopada 2013 - 21:50

Ja te偶 nie doczeka艂em si臋 od艣wie偶enia Miniak贸w. Niestety nie mog艂em ju偶 d艂u偶ej czeka ze swoim iMakiem Late 2006 24", s艂u偶y艂 dobrze przez wiele lat ale ju偶 dzia艂a艂 zbyt wolno. Wi臋c kupi艂em Mini i7 2.3 GHz. Od razu wymieni艂em dysk talerzowy 1 TB 5400 rpm na SSD 256 i w por贸wnaniu do starego iMaka jest przepa艣膰 :shock:. Dodatkowo dokupi艂em kalwiatur臋 Apple BT i myszk臋 Magic Mouse oraz monitor Dell U2412m (24" 1920x1200 LED IPS mat). Zestaw jest rewelacyjny, pozostaje rozbudowa膰 ram do 16 GB i mam spok贸j na najbli偶sze 3 - 4 lata. Polecam kupowa膰 a nie czeka膰 i zastanawia膰 si臋 czy b臋dzie nowy czy zamkn膮 lini臋 Mini.

#332 opa_pl

opa_pl
  • 411 post贸w

Napisano 21 listopada 2013 - 22:31

Dolozenie RAM-u nie spowoduje utraty gwarancji.

A wymiana dysku?

#333 RBB

RBB
  • 1聽371 post贸w

Napisano 21 listopada 2013 - 22:48

A wymiana dysku?

Je艣li oddasz z wymienionym dyskiem to na pewno tak, je艣li jednak przed oddaniem do serwisu w艂o偶ysz fabrycznie zamontowany dysk to pewnie nie.

#334 opa_pl

opa_pl
  • 411 post贸w

Napisano 21 listopada 2013 - 23:07

Je艣li oddasz z wymienionym dyskiem to na pewno tak, je艣li jednak przed oddaniem do serwisu w艂o偶ysz fabrycznie zamontowany dysk to pewnie nie.

Czyli mo偶na wymieni膰 dysk w spos贸b aby nie pozostawi膰 艣ladu po takiej operacji ;)

Warto dok艂ada膰 do procesora 2,6?

#335 RBB

RBB
  • 1聽371 post贸w

Napisano 21 listopada 2013 - 23:38

Czyli mo偶na wymieni膰 dysk w spos贸b aby nie pozostawi膰 艣ladu po takiej operacji ;)

Je艣li kto艣 by si臋 upar艂 to pewnie co艣 znajdzie. W ka偶dym razie 偶adnej plomby nie zauwa偶y艂em wi臋c nic nie jest zerwane.
Co do procesora to nie pomog臋, nie mam zielonego poj臋cia, sam mam i5.

#336 Hubson83

Hubson83

• 903 post贸w
  • Sk膮dWarszawa, PL

Napisano 22 listopada 2013 - 01:06

Pierwsze pytanie: Mo偶na, ale trzeba to zrobi膰 umiej臋tnie, najlepiej z zestawem odpowiednich wkr臋tak贸w Hex/Torx. Szczeg贸lnie trzeba uwa偶a膰 przy wypinaniu zasilania wiatraka, ta艣my SATA od dysku czy grilla od Wi-Fi. S膮 to drobne cz臋艣ci i trzeba si臋 z nimi delikatnie obchodzi膰.

Drugie pytanie: Jak napiszesz do czego b臋dziesz u偶ywa艂 tego komputera, to 艂atwiej b臋dzie co艣 doradzi膰 :)

#337 focus

focus
  • 267 post贸w

Napisano 22 listopada 2013 - 02:19

przy艂膮cz臋 si臋 do pytania: Zastanawiam si臋 na mini do obr贸bki pe艂noklatkowych RAW-贸w w Lightroom. Warto dop艂aci膰 do i7 2,6? Wychodzi mi, 偶e maksymalna wersja jak膮 mo偶na z tej skrzyneczki wycisn膮膰 to na podstawie cen allegro i7 2.6 ~3700 z艂 dwa dyski ssd samsung 840 pro 256 GB RAID 0 ~1720 z艂 16 GB ~550 z艂 robi si臋 z tego oko艂o 6000 z艂 Do tego oczywi艣cie monitor i klawiaturka (tablet pi贸rkowy ju偶 jest) I tutaj pytanie - kt贸ra wersja MacBooka pro mam podobn膮 wydajno艣膰?

#338 kostek_ja

kostek_ja
  • 228 post贸w
  • Sk膮dWarszawa, PL

Napisano 22 listopada 2013 - 03:32

Podstawa 15tki + 16GB RAMu, czyli ponad 9600 PLN w AOS. Procesor por贸wnywalny, ewentualnie na lekki minus, ale za to mamy du偶o bardziej wydajn膮 grafik臋 (istotne przy obr贸bce zdj臋膰) i szybszy dysk. Do tego ju偶 w pakiecie mamy ekran, klawiatur臋 i powiedzmy myszk臋, oraz mobilno艣膰 kt贸ra jest niesamowitym plusem, nawet jak nie jest niezb臋dna. Jednak do jakie艣 bardziej precyzyjnej pracy potrzebujemy co najmniej myszki. Sam niedawno zam贸wi艂em Maca mini (przyjdzie na prze艂omie listopada i grudnia), aby robi艂 za serwer domowy. Rozwa偶a艂em czy nie zaczeka膰 na update, ale doszed艂em do wniosku 偶e procesor nowej generacji cz臋sto nie daje wzrostu wydajno艣ci, a zu偶ycie pr膮du mnie 艣rednio obchodzi. Nowe WiFi nie ma znaczenia gdy偶 i tak b臋dzie podpi臋ty pod LAN. Dysk SSD na PCIe te偶 nic nie wnosi gdy偶 i tak musia艂bym korzysta膰 z zewn臋trznych HDD, a skoro by艂by ca艂y czas w艂膮czony to i tak nie b臋d臋 korzysta艂 z zalet szybkiego dysku. Ewentualne mniejsze gabaryty dzi臋ki SSD nie robi膮 mi r贸wnie偶 偶adnej r贸偶nicy. Ni偶szy ha艂as te偶 nie gdy偶 zewn臋trzne HDD i tak b臋d膮 ha艂asowa膰. Jedynym powodem do czekania jest grafika, gdy偶 czasami by艂by podpinany do telewizora i u偶ywany jako og贸lnodost臋pny komputer, czy w niekt贸rych przypadkach jako odtwarzacz wideo. Z tym jednak sobie i HD4000 poradzi bez problemu.

#339 focus

focus
  • 267 post贸w

Napisano 22 listopada 2013 - 09:27

W temacie procesora, wyniki ze strony Mac Benchmarks - Geekbench Browser maj膮 realne prze艂o偶enie na codzienn膮 prac臋 z Lightroomem? nie wiem czy traktowa膰 to jak wyroczni臋...

Dyski w nowych rMBP s膮 faktycznie szybsze od SSD w RAID 0?

W tej chwili mam MBP 17" i mimo, 偶e du偶y, bardzo doceniam jego mobilno艣膰, tyle 偶e m贸j ma matow膮 matryc臋. Do tej z nowym MBP konieczny wydaj臋 si臋 by膰 zewn臋trzny EIZO czy NEC, bo boj臋 si臋 , 偶e b臋d膮 umyka膰 szczeg贸艂y w cieniach i 艣wiat艂ach.
hmmm, ...retin臋 da si臋 sensownie wykalibrowa膰?

#340 kostek_ja

kostek_ja
  • 228 post贸w
  • Sk膮dWarszawa, PL

Napisano 22 listopada 2013 - 16:57

W temacie procesora, wyniki ze strony Mac Benchmarks - Geekbench Browser maj膮 realne prze艂o偶enie na codzienn膮 prac臋 z Lightroomem? nie wiem czy traktowa膰 to jak wyroczni臋...

Jedynie pogl膮dowo. Tak ma艂e r贸偶nice nic nie wnosz膮, ale grafika, kt贸ra jest du偶o lepsza w rMBP, wniesie ju偶 sporo do pracy w CS6. rMBP b臋dzie zwyczajnie wydajniejsze do pracy z grafik膮.

Dyski w nowych rMBP s膮 faktycznie szybsze od SSD w RAID 0?

M贸j b艂膮d, na pocz膮tku my艣la艂em o po艂膮czeniu SSD z HDD. 2xSamsung 840 pro b臋dzie szybszy, pytanie tylko brzmi czy w Macu mini nam to co艣 daje. Dysk w praktyce daje nam szybsze wstawanie systemu, szybsze w艂膮czanie program贸w, oraz szybsze budzenie i usypianie. I tak jak w laptopie zmienia nam to bardzo du偶o tak komputer stacjonarny cz臋sto chodzi ca艂y czas i nie robi nam to wi臋kszej r贸偶nicy. W dodatku przy pojedynczym SSD na SATA3 艣redniej jako艣ci wszystko dzieje si臋 ju偶 na tyle szybko 偶e zmiana na plus nie robi wi臋kszej r贸偶nicy. I nie chodzi tutaj w艂a艣ciwie o sam膮 pr臋dko艣膰 dysku 100MB/s w HDD vs 500MB/s w SSD, a o czas dost臋pu. W SSD te 500MB/s mamy w艂a艣ciwie od razu. HDD musi si臋 rozkr臋ci膰, ustawi膰 odpowiednio g艂owice, co trwa ca艂kiem d艂ugo. R贸偶nica mi臋dzy 750MB/s w nowych rMBP (czy 850MB/s tak jak u mnie przy 1TB) vs ponad 1GB/s w 2x840 pro nie b臋dzie odczuwalna, szczeg贸lnie 偶e w mini 艣rednio z tego korzystamy a w MBP korzystamy ca艂y czas.

Oczywi艣cie odczujemy szybszy dysk w momencie jak nam b臋dzie brakowa膰 RAMu, ale w艂a艣nie dlatego rozmawiamy o wersji 16GB, aby go nie zabrak艂o. RAM pracuje z pr臋dko艣ci膮 ponad 50GB/s (wed艂ug intela w rMBP jest to ponad 75GB/s ale to raczej b艂膮d :) ), wi臋c pr臋dko艣膰 SSD i tak jest przy tym 艣mieszna :)

#341 grandL

grandL
  • 23 post贸w

Napisano 22 listopada 2013 - 18:48

W jednym ze sklep贸w dosta艂em info 偶e gdy wsadzi si臋 w ten sprz臋t dwie r贸偶ne ko艣ci (np. 2GB i 8GB) to nie b臋d膮 one tak szybkie jak jednakowe ko艣ci (np 2x4GB) - jak to ma si臋 w praktyce?

#342 kostek_ja

kostek_ja
  • 228 post贸w
  • Sk膮dWarszawa, PL

Napisano 22 listopada 2013 - 20:36

Kiedy艣 to by艂a prawda. Teraz chyba wszystkie procesory s膮 co najmniej 2 kana艂owe, wi臋c jest to bzdura. Jakby艣 mia艂 2 kana艂owy procesor i 4 sloty na RAM to mo偶esz wsadzi膰 dwie r贸偶ne pary, ale ka偶da ko艣膰 w konkretnej parze musi by膰 taka sama. W dodatku w贸wczas jest istotne kt贸r膮 ko艣膰 wk艂adasz w kt贸ry slot.

#343 focus

focus
  • 267 post贸w

Napisano 23 listopada 2013 - 07:38

R贸偶nica mi臋dzy 750MB/s w nowych rMBP (czy 850MB/s tak jak u mnie przy 1TB) vs ponad 1GB/s w 2x840 pro nie b臋dzie odczuwalna, szczeg贸lnie 偶e w mini 艣rednio z tego korzystamy a w MBP korzystamy ca艂y czas.

Zmiana HDD na SSD da艂a mi kopa chyba w ka偶dym obszarze pracy na MBP. I sam nie wiem, dlaczego nagle mam niedosyt :)
W zasadzie to potrzebuj臋 przyspieszenia, mo偶e nie tyle w imporcie czy eksporcie plik贸w w Ligtroomie, ale braku jakichkolwiek lag贸w podczas pracy np. p臋dzlem do korygowania ekspozycji w Lightroomie czy w Photoshopie w filtrach typu deformacja i sk艂adaniu panoram.

Je偶eli chcia艂bym pod艂膮czy膰 zewn臋trzny monitor 27" powy偶ej HD, lepiej mini na i7 czy rMBP 15"?

#344 kostek_ja

kostek_ja
  • 228 post贸w
  • Sk膮dWarszawa, PL

Napisano 23 listopada 2013 - 18:04

Tak jak pisa艂em w laptopach dysk ma du偶o wi臋ksze znaczenie :) Czy podczas owej obr贸bki zdj臋膰 wszystko si臋 mie艣ci艂o w RAMie czy jednak swapowa艂 na dysk? W rMBP masz lepsz膮 grafik臋, wi臋c lepiej rMBP.

#345 focus

focus
  • 267 post贸w

Napisano 23 listopada 2013 - 21:55

hmm , co do swapowania na dysk nie jestem pewny.... w tej chwili d艂ubi臋 w cs3 i istat podaje: wired: 891MB active: 4.38GB inactive: 2.41GB free: 326MB swap:330MB (1GB) jak to interpretowa膰? sporo nieaktywnego RAMu a mimio to co艣 posz艂o na dysk?

#346 kostek_ja

kostek_ja
  • 228 post贸w
  • Sk膮dWarszawa, PL

Napisano 23 listopada 2013 - 22:11

W Photoshopie masz wska藕nik u偶ycia RAMu w procentach. 100% znaczy 偶e wszystko jest na RAMie, a 99% i mniej znaczy 偶e ju偶 swapuje na dysk. Nie pami臋tam gdzie on jest. Musisz wygoogla膰.

#347 jacek00

jacek00
  • 368 post贸w
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 26 listopada 2013 - 12:28

W Photoshopie masz wska藕nik u偶ycia RAMu w procentach. 100% znaczy 偶e wszystko jest na RAMie, a 99% i mniej znaczy 偶e ju偶 swapuje na dysk. Nie pami臋tam gdzie on jest. Musisz wygoogla膰.

Tak to jest jak si臋聽co艣 pisze, a nie do ko艅ca ma si臋 poj臋cie.

Przede wszystkim Lightroom a normalny PS to s膮 zupe艂nie dwa r贸偶ne produkty, kt贸re w 偶aden spos贸b nie maj膮 ze sob膮 niczego wsp贸lnego.
LR w og贸le nie u偶ywa karty graficznej do wsparcia swojej pracy! Ma to miejsce w normalnym PS, ale nie nale偶y tego traktowa膰 jako wyroczni臋, bo karta graficzna wspiera tylko par臋 funkcji i poprawia ich dzia艂anie, ale bez tej karty te偶 da si臋 z powodzeniem pracowa膰 i w wi臋kszo艣ci przypadk贸w nikt nie zauwa偶y r贸偶nicy w wydajno艣ci.

No i ostatnia kwestia o u偶yciu RAMu. Oczywi艣cie im wi臋cej tym lepiej, ale PS normalny zawsze b臋dzie u偶ywa膰 dysku, nawet jak przydzielisz 100% ramu! Oczywi艣cie 100% przydziela膰 nikt nie zaleca - powinno si臋 da膰 ok 75% dla PS'a.

#348 torell

torell
  • 142 post贸w

Napisano 04 grudnia 2013 - 08:36

Mo偶e komu艣 pomo偶e w podj臋ciu decyzji: Jak pisa艂em wcze艣niej, zakupi艂em Mini z procesorem i7. Komputer mia艂 s艂u偶y膰 do pracy typowo biurowej oraz okazjonalnego montowania film贸w w iMovie. Oczywi艣cie, wszystko dzia艂a艂o pi臋knie, szybko i bez 偶adnych problem贸w, tylko... s艂yszalny by艂 szum wentylatora. Mo偶e nie nazwa艂bym tego ha艂asem, ale jako, 偶e posiadam jeszcze Macbooka Pro 13" i jest on praktycznie bezg艂o艣ny, to ten lekki szum wentylatora troszk臋 mnie irytowa艂. Dlatego zdecydowa艂em si臋 na zwrot (zakup przez internet w MM, wi臋c nie by艂o problemu) i wzi膮艂em ta艅szy model z procesorem i5. Od razu wymieni艂em RAM na 16 GB. Komputer jest idealnie cichy, praktycznie bezg艂o艣ny (bardziej s艂ycha膰 brz臋czenie monitora). Najbardziej obawia艂em si臋 wydajno艣ci w iMovie (g艂贸wnie chodzi艂o mi o timeline, bo jak montuj臋 1 film na miesi膮c, to nie ma dla mnie znaczenia, czy film b臋dzie konwertowa艂 si臋 2 czy 4 godziny), ale moje obawy okaza艂y si臋 bezpodstawne, bo okazuje si臋, 偶e iMovie nie wykorzystuje 4 rdzeni procesora., wi臋c r贸偶nica w wydajno艣ci mi臋dzy procesorem i5 a i7 przy konwertowaniu si臋ga mo偶e max. 15%. My艣l臋, 偶e przy moich wymaganiach nie jest ona warta r贸偶nicy w cenie mi臋dzy dro偶szym, a ta艅szym modelem. Mo偶e, je艣li bym pracowa艂 na FCP, to w贸wczas zakup jednostki z i7 by艂by uzasadniony, ale w obecnej sytuacji, jestem bardzo zadowolony, a kwot臋 prawie 1.000 pln, kt贸ra mi zosta艂a z dro偶szego modelu przeznacz臋 na dysk SSD. To taka moja subiektywna opinia. Ps. co do nowych Mini, u resellera apple dowiedzia艂em si臋 (cho膰, to pewnie wr贸偶enie z fus贸w), 偶e raczej nie b臋dzie w tym roku nowej linii Mini, a je艣li ju偶, to na pewno nie wcze艣niej, ni偶 po wprowadzeniu do sprzeda偶y Maca Pro. Pozdr.

#349 Hubson83

Hubson83

• 903 post贸w
  • Sk膮dWarszawa, PL

Napisano 04 grudnia 2013 - 10:11

Mnie te偶 irytowa艂 ten szum w Miniaczu, ale jak wk艂ada si臋 tak mocny procek do ma艂ej puszki, to ten grzejnik trzeba jako艣 sch艂odzi膰 :). Gratuluj臋 zakupu, ja te偶 zosta艂bym przy Mini, bardzo fajny komputerek, ale niestety by艂 dla mnie troszk臋 za ma艂o wydajny, szczeg贸lnie w kwestii grafiki. M臋czy艂em si臋 na nim...

#350 Bomberek

Bomberek
  • 179 post贸w
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 04 grudnia 2013 - 12:22

Miniacza kupi艂em kiedy艣 ojcu do netu i maila - podstawowy model. Jednak po jakim艣 czasie ja zacz膮艂em go wykorzystywa膰 od czasu do czasu jak wpadam na kaw臋 do rodzic贸w. Niestety w por贸wnaniu do mojego MBPr odczuwa艂em strasznego mu艂a w miniaczu. Niedawno wymieni艂em HDD na SSD OCZ Vertex oraz z 2 GB ramu zrobi艂em 8GB i sprz臋t dosta艂 skrzyde艂 jakbym nowy model kupi艂 :-) . Polecam tak膮 drobn膮 modyfikacj臋. Inna maszyna si臋 z miniacza robi . :D. Wentylator te偶 si臋 rzadziej w艂acza i go praktycznie nie s艂ychac.

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 4

0 u偶ytkownik贸w, 3 go艣ci, 0 anonimowych

Bing (1)