Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iMac Late 2012 - opinie

• Please log in to reply
1426 replies to this topic

#901 montu

montu
  • 310 posts
Posted 15 July 2013 - 10:23

Niezły żart.. E sata to świetna sprawa - obecne w prawie każdym laptopie , każdej płycie głównej... Oczywiście tylko Apple tego nie ma. Każdy dysk podpięty na E sata pracuje z maksymalnym transferem , no i nie nie zajmuje nam portów usb.

Jakbys nie wiedzial: Jestesmy na forum Apple (nazywa sie to myApple.pl), w temacie poswieconym komputerowi iMac Late 2012. Nie odkrywaj Ameryki, synku, bo wielu przed Toba tego dokonalo.

Gwoli pelnej jasnosci - nie zrozumialem Iro, gdyz ten olal nieco interpunkcje. Czy wy, dzieciaki, myslicie, ze nie wiem, co to eSATA?

#902 JEDI_V-03965dee98

JEDI_V-03965dee98
  • 2630 posts

Posted 15 July 2013 - 10:26

Mniej hamburgerow,a dzieciaku to do swojego bachora w domu gadaj.

#903 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 15 July 2013 - 13:56

iMac wrócił z serwisu, wieczorem sprawdzę czy działa. Pudełko w którym był wysłany (szare) wygląda jak psu z dupy wyjęte, zapewne zasługa DHL jak i Cortland który nie umie normalnie nakleić taśmy.

#904 Hubson83

Hubson83

• 903 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 15 July 2013 - 14:22

iMac wrócił z serwisu, wieczorem sprawdzę czy działa.

Pudełko w którym był wysłany (szare) wygląda jak psu z dupy wyjęte, zapewne zasługa DHL jak i Cortland który nie umie normalnie nakleić taśmy.

Daj znać jak komputer wygląda wizualnie po powrocie z serwisu, jak go skleili itp. To mnie ciekawi...

#905 KAKA

KAKA
  • 33 posts

Posted 15 July 2013 - 16:08

Jakbys nie wiedzial: Jestesmy na forum Apple (nazywa sie to myApple.pl), w temacie poswieconym komputerowi iMac Late 2012. Nie odkrywaj Ameryki, synku, bo wielu przed Toba tego dokonalo.

Gwoli pelnej jasnosci - nie zrozumialem Iro, gdyz ten olal nieco interpunkcje. Czy wy, dzieciaki, myslicie, ze nie wiem, co to eSATA?

Synku to mów do swojego taty , kulturalny użytkowniku srapla. Gryzie cię w oczy że to co masz w ładnej obudowie z dziadowskim chłodzeniem to obcięta o kilka rzeczy płyta z Pc ? Zawsze jak rozmawiałem z użytkownikami komputerów mac to słyszałem że ich nie interesuje to co w środku - komputer ma działać. Teraz podniecacie się każdą nowością Intela gorzej niż dzieci , thuderbolt to można sobie w tyłek wsadzić - martwy standard - jeżeli nie pojawi się on na szeroką skalę w pc to za kilka lat zniknie.

#906 Hubson83

Hubson83

• 903 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 15 July 2013 - 16:51

Panowie dajcie sobie siana, niech każdy zostanie przy swoim i tyle, bo mega ot się robi.

#907 prozakdream

prozakdream
  • 99 posts
  • SkądPL/NYC

Posted 15 July 2013 - 22:31

Planuję kupno iMac'a 27 cali w konfiguracji : 3.4GHz Quad-core Intel Core i7, Turbo Boost up to 3.9GHz 256GB Flash Storage NVIDIA GeForce GTX 680MX 2GB GDDR5 + 32gb ramu ale nie od Apple Ale zastanawiam się czy lepiej byłoby się wstrzymać i poczekać na iMaca z procesorem Haswell. Nie wiem czy warto czekać ?

#908 Madrox24

Madrox24
  • 202 posts

Posted 15 July 2013 - 22:35

Ja bym brał iMac'a teraz (i właśnie tak zrobiłem ;) ) .

#909 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 15 July 2013 - 22:37

up. Tylko co ten Haswell da, lepszą zintegrowaną grafikę oraz mniejsze zużycie prądu. Skok wydajności będzie przy następnej generacji Intela. Obecny iMac to świetny sprzęt, nie zdziwię się jak w tym roku nie zobaczymy nowego iMac'a bo co tam wsadzą.

#910 lubieherbate

lubieherbate
  • 399 posts

Posted 15 July 2013 - 22:37

Synku to mów do swojego taty , kulturalny użytkowniku srapla. Gryzie cię w oczy że to co masz w ładnej obudowie z dziadowskim chłodzeniem to obcięta o kilka rzeczy płyta z Pc ? Zawsze jak rozmawiałem z użytkownikami komputerów mac to słyszałem że ich nie interesuje to co w środku - komputer ma działać. Teraz podniecacie się każdą nowością Intela gorzej niż dzieci , thuderbolt to można sobie w tyłek wsadzić - martwy standard - jeżeli nie pojawi się on na szeroką skalę w pc to za kilka lat zniknie.

Lecz się zakompleksiony człowieczku.
Że tak pozwolę się w ten OT wepchnąć.

#911 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 15 July 2013 - 22:43

@lubieherbate Dostałeś już swojego iMaca, jak nie jak długo trzeba teraz czekać (domyślam się że zakup w AOS) ?

#912 prozakdream

prozakdream
  • 99 posts
  • SkądPL/NYC

Posted 15 July 2013 - 22:57

up.

Tylko co ten Haswell da, lepszą zintegrowaną grafikę oraz mniejsze zużycie prądu. Skok wydajności będzie przy następnej generacji Intela.

Obecny iMac to świetny sprzęt, nie zdziwię się jak w tym roku nie zobaczymy nowego iMac'a bo co tam wsadzą.

Dużo ludzi lekceważy zmniejszenie poboru prądu przez komputery. Dzięki temu zaoszczedzi się trochę na rachunkach za prąd.

#913 lubieherbate

lubieherbate
  • 399 posts

Posted 16 July 2013 - 08:13

@lubieherbate

Dostałeś już swojego iMaca, jak nie jak długo trzeba teraz czekać (domyślam się że zakup w AOS) ?

Nie, zamawiałem go w x-komie (700zł taniej, niż w AOS w tej konfiguracji), spodziewam się, że będzie u mnie dziś lub jutro ;)

#914 dzikipl

dzikipl
  • 533 posts

Posted 16 July 2013 - 08:19

Dużo ludzi lekceważy zmniejszenie poboru prądu przez komputery. Dzięki temu zaoszczedzi się trochę na rachunkach za prąd.

To prawda, ale zależy od tego ile iMac prądu bierze. Sam monitor 27" pewnie ponad 100W ale o ile więcej reszta? W zestawie mac mini i 27" pobór prądu przez komputer to 10% zestawu :)

#915 Hubson83

Hubson83

• 903 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 16 July 2013 - 09:06

Ja chyba jutro zamawiam najmocniejszą konfigurację z i7, grafiką 2GB i dyskiem SSD 512GB. Wiem, że te dyski od Apple są drogie i trochę się przepłaca, ale poczytałem trochę, zobaczyłem testy i naprawdę warto dołożyć te 2,5 koła za takie osiągi. Jest dużo szybszy od Fusion Drive no i nie ma HDD, gdzie w ostatnich 4 iMakach padły mi 2. Poza tym biorę na firmę, więc zawsze wychodzi taniej. Szukam kupca na nowiutki egzemplarz w mojej obecnej konfiguracji. Jeżeli ktoś chce kupić iMaka 27" to zapraszam, mogę wysłać kurierem w każde miejsce w Polsce. Komputer przyjedzie do mnie jakoś w przyszłym tygodniu. Tu jest fajne porównanie SSD w rMBP z Fusion Drive w iMaku:

#916 jacek_mini

jacek_mini
  • 79 posts

Posted 16 July 2013 - 09:27

W iMacu z SSD będzie nawet trochę szybciej niż w rMBP. U mnie jest to zapis 430, odczyt 450 MB/s.

#917 KAKA

KAKA
  • 33 posts

Posted 16 July 2013 - 09:42

Lecz się zakompleksiony człowieczku.
Że tak pozwolę się w ten OT wepchnąć.

Właśnie widać kto tutaj ma kompleks małej fujarki.

#918 lubieherbate

lubieherbate
  • 399 posts

Posted 16 July 2013 - 09:55

Owszem, widać Dołączona grafika

#919 kucyk

kucyk
  • 1918 posts

Posted 16 July 2013 - 10:13

Wroce do tematu czyszczenia ekranu w nowym iMac. Przelecialem temat na forum Apple i rozwiazanie jest tak proste, ze zajelo mi troche czasu, zeby w nie uwierzyc i sprobowac. Potrzebne sa dwie rzeczy: 1) zmoczona woda, dobrze wycisnieta mikrofibra 2) druga sucha mikrofibra (sprawdzila sie tak od Apple, nie wiem jak inne) Ta mokra na poczatek, przejechac po ekranie dosc solidnie, aby zetrzec caly brud. Zostaja takie smugi, ze ciezko uwierzyc, ze sucha mikrofibra to sciagnie, ale sciaga i robie to perfekcyjnie, doslownie 30 sekund i ekran jest jak wyjety z pudelka, zero smug, nawet pod katem pod slonce, ciagle ciezko mi uwierzyc co mozna zdzialac sama woda (zawsze czyms psikalem) i mikrofibra :) Nie szukajcie zadnych specyfikow do tego ekranu, bo jest to absolutnie niepotrzebne.

#920 lubieherbate

lubieherbate
  • 399 posts

Posted 16 July 2013 - 10:19

@kucyk - przez lata czyściłem dokładnie w ten sposób ekran poprzedniego iMaca - potwierdzam, efekty są więcej niż zadowalające ;)

#921 KAKA

KAKA
  • 33 posts

Posted 16 July 2013 - 10:26

Owszem, widać Dołączona grafika

Dziadek zawsze mi powtarzał : Nie dyskutuj z idiotą! Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.

Więc odpuszczam , baw się.

#922 Hubson83

Hubson83

• 903 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 16 July 2013 - 10:28

Ja pier..., że Wam się to nie nudzi. Jak dzieci...

#923 lubieherbate

lubieherbate
  • 399 posts

Posted 16 July 2013 - 10:39

Z mojej strony to również był koniec dyskusji z Tobą, ponieważ wyznaję podobną zasadę. Dorośnij. Kończąc tę żałosną dyskusję, mam jeszcze jedno pytanie do użytkowników nowego iMac'a 27 - jak wyglądają temperatury przy odtwarzania filmów na YT pod Mac OS? Trzeba podkręcać systemowo wiatraki czy jest do zaakceptowania? Szczerze mówiąc, to na MacBooku nie widziałem żadnej różnicy między HTML5, a flashem pod tym względem - grzał się równo.

#924 renqien

renqien

Koniec...

• 20740 posts

Posted 16 July 2013 - 11:39

E, weźcie grabki, wiaderka i idźcie do piaskownicy porzucać sobie piaskiem po głowach, a nie robicie śmietnik na forum!

#925 montu

montu
  • 310 posts
Posted 16 July 2013 - 12:55

To prawda, ale zależy od tego ile iMac prądu bierze. Sam monitor 27" pewnie ponad 100W ale o ile więcej reszta? W zestawie mac mini i 27" pobór prądu przez komputer to 10% zestawu :)

mój iMac w tej chwili - 72.1W

Ja chyba jutro zamawiam najmocniejszą konfigurację z i7, grafiką 2GB i dyskiem SSD 512GB. Wiem, że te dyski od Apple są drogie i trochę się przepłaca, ale poczytałem trochę, zobaczyłem testy i naprawdę warto dołożyć te 2,5 koła za takie osiągi. Jest dużo szybszy od Fusion Drive no i nie ma HDD, gdzie w ostatnich 4 iMakach padły mi 2. Poza tym biorę na firmę, więc zawsze wychodzi taniej.

To chyba najrozsądniesze rozwiązanie. SSD w Mac'ach jet niezły, ale HDD, które wkładają są raczej mizernej wydajności. O jakości nie piszę bo sami wiecie lepiej.

Wroce do tematu czyszczenia ekranu w nowym iMac. Przelecialem temat na forum Apple i rozwiazanie jest tak proste, ze zajelo mi troche czasu, zeby w nie uwierzyc i sprobowac. Potrzebne sa dwie rzeczy:
1) zmoczona woda, dobrze wycisnieta mikrofibra
2) druga sucha mikrofibra (sprawdzila sie tak od Apple, nie wiem jak inne)

Ta mokra na poczatek, przejechac po ekranie dosc solidnie, aby zetrzec caly brud. Zostaja takie smugi, ze ciezko uwierzyc, ze sucha mikrofibra to sciagnie, ale sciaga i robie to perfekcyjnie, doslownie 30 sekund i ekran jest jak wyjety z pudelka, zero smug, nawet pod katem pod slonce, ciagle ciezko mi uwierzyc co mozna zdzialac sama woda (zawsze czyms psikalem) i mikrofibra :) Nie szukajcie zadnych specyfikow do tego ekranu, bo jest to absolutnie niepotrzebne.

Dokładnie tak! Moja żona tak właśnie mi czyści iMac'a. Jest jak nowy.

E, weźcie grabki, wiaderka i idźcie do piaskownicy porzucać sobie piaskiem po głowach, a nie robicie śmietnik na forum!

Samym kolorem czcionki i podpisem pod avatarem wojny się nie wygra...

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users