iMac Late 2012 - opinie
Posted 13 July 2013 - 20:53

Posted 13 July 2013 - 20:58
Obecnie produkcja trwa 1-3 dni robocze, przesyłka z Chin idzie tydzień. 1-3 tygodnie to coś długo...Jak na razie to dziś mija równo tydzień od zamówienia iMac'a FD (powinien być w przeciągu 1-3 tygodni).
A wy ile czekaliście na swoje iUrządzenie?
Posted 13 July 2013 - 20:58
Dobra, iMac zamówiony - najwyższy, ale seryjny model, bez żadnych dodatków. Mam nadzieję, że nie będę żałował
Teraz trzeba sprzedać Retinę
Gratuluje. Jak odbierzesz daj znać jak się sprawuje

Posted 13 July 2013 - 21:16
Posted 13 July 2013 - 21:19
W Cork są produkowane głównie egzemplarze na wymianę gwarancyjną. Trzy pierwsze iMaki wymienione przez AOS (uszkodzone w ciągu 14 dni od otrzymania) szły do mnie z Chin, teraz czwarty i piąty (uszkodzone po 2 miesiącach od otrzymania) z Cork, gdzie jest europejski oddział Apple Care i to oni w takich przypadkach przejmują sprawę od AOS.imac zamowiony w europie jest produkowany w Cork ( Irlandia)
Posted 13 July 2013 - 21:30
To już piątą sztukę będziesz miał?W Cork są produkowane głównie egzemplarze na wymianę gwarancyjną. Trzy pierwsze iMaki wymienione przez AOS (uszkodzone w ciągu 14 dni od otrzymania) szły do mnie z Chin, teraz czwarty i piąty (uszkodzone po 2 miesiącach od otrzymania) z Cork, gdzie jest europejski oddział Apple Care i to oni w takich przypadkach przejmują sprawę od AOS.
Ja bym się wściekł.
Jak by mi się 2x pod rząd taki sam komp popsuł, to bym zrezygnował.
Posted 13 July 2013 - 21:33
To już piątą sztukę będziesz miał?
Ja bym się wściekł.
Jak by mi się 2x pod rząd taki sam komp popsuł, to bym zrezygnował.
Hubson ściemnia. Kupuje je na części.

Posted 13 July 2013 - 22:43
Posted 14 July 2013 - 02:20
Dlatego chce go sprzedać i wziąć najmocniejszą wersję z niezawodnym SSD. Te HDD od Apple coś się psują za często, zarówno w FD jak i w konfiguracjach z samym HDD. Moim zdaniem coś się wali po zapełnieniu 128GB na SSD, kiedy system zaczyna przenosić pliki na HDD, u mnie właśnie teraz tak było.
Z pierwszą częścią zgadzam się - masz kasę, bierz SSD. Z testów wynika, że mój HDD (1TB) z FD jest wolniejszy niż dobry dysk zewnętrzny na łączu USB3.
Z drugą niezupełnie - mam zapełniony SSD od początku używania kompa. Jakoś się trzyma. Tak kombinuję, żeby na wewnętrznym HDD było jakieś 80% max. Resztę przenoszę na zewnętrzne.
Posted 14 July 2013 - 15:55
Czemu ludziom ciemnote wciskasz, Cork produkuje nowe imacki nie zadne na wymiany gwarancyjne , radziłbym nie wypowiadac się w kwestiach o jakich nie masz pojecia.W cork znajduje się nie tylko europejski apple care ale równiez obsługujący kraje pozaeuropejskie.W Cork są produkowane głównie egzemplarze na wymianę gwarancyjną. Trzy pierwsze iMaki wymienione przez AOS (uszkodzone w ciągu 14 dni od otrzymania) szły do mnie z Chin, teraz czwarty i piąty (uszkodzone po 2 miesiącach od otrzymania) z Cork, gdzie jest europejski oddział Apple Care i to oni w takich przypadkach przejmują sprawę od AOS.
Posted 14 July 2013 - 16:02
Kolego, po pierwsze wyluzuj trochę i się nie unoś. Po drugie, nie wciskam żadnej ciemnoty i fajnie by było gdybyś nie używał takich określeń, kiedy nie masz do tego podstaw. Piszę na podstawie własnych przykładów, gdzie pierwsze 3 egzemplarze miałem wyprodukowane w Chinach (te zlecone do produkcji przez AOS), dwa następne produkował zakład w Cork, kiedy moją sprawę przejęło Apple Care w Irlandii. Ja nigdzie nie napisałem że produkują używane, to po trzecie.Czemu ludziom ciemnote wciskasz, Cork produkuje nowe imacki nie zadne na wymiany gwarancyjne , radziłbym nie wypowiadac się w kwestiach o jakich nie masz pojecia.W cork znajduje się nie tylko europejski apple care ale równiez obsługujący kraje pozaeuropejskie.
Posted 14 July 2013 - 16:15
...Z testów wynika, że mój HDD (1TB) z FD jest wolniejszy niż dobry dysk zewnętrzny na łączu USB3...
To co oni za dziadostwo tam dają?
Od kiedy mam eSATA, na USB 3, czy FW800 szkoda mi czasu.
Za wolne jak dla mnie.
Posted 14 July 2013 - 19:30
To co oni za dziadostwo tam dają?
Od kiedy mam eSATA, na USB 3, czy FW800 szkoda mi czasu.
Za wolne jak dla mnie.
Tzn. żeby być precyzyjnym - Mówię o dysku 1TB z kompletu Fusiion Drive w nowym iMac'u. Dysk Hitachi 3TB SATA III na USB3 okazał się szybszy w benchmarkach. Jednak inne dyski, są wolniejsze. Nie zapominajmy jednak o SSD, który jest częścią owego Fusion Drive, ten ma prędkość 5-krotnie większą, co znacznie podwyższa wydajność całego kompletu.
A sformułowania: "Od kiedy mam eSATA, na USB 3, czy FW800 szkoda mi czasu. " nie bardzo rozumiem...
Posted 14 July 2013 - 21:23
Tzn. żeby być precyzyjnym - Mówię o dysku 1TB z kompletu Fusiion Drive w nowym iMac'u. Dysk Hitachi 3TB SATA III na USB3 okazał się szybszy w benchmarkach. Jednak inne dyski, są wolniejsze. Nie zapominajmy jednak o SSD, który jest częścią owego Fusion Drive, ten ma prędkość 5-krotnie większą, co znacznie podwyższa wydajność całego kompletu.
Jaki to dokładnie model tego Hitachi?
Oni robią bardzo dobre dyski z wyższej półki i bardzo kiepskie, awaryjne z serii tanich.
Co do FD, to wolę mieć osobno SSD i HDD do dyspozycji.
A sformułowania: "Od kiedy mam eSATA, na USB 3, czy FW800 szkoda mi czasu. " nie bardzo rozumiem...
Chodzi o czas kopiowania plików, który po eSATA jest najszybszy, nawet kilkukrotnie.
Posted 14 July 2013 - 21:32
Posted 14 July 2013 - 21:56
...Może jestem tępy, wybacz, ale nadal nie ruzumiem... masz na myśli eSATA, USB3 czy FW800 ?
eSATA, to takie złącze Hot-Swap jak USB, FW, czy TB, jak na razie najszybsze na pojedynczym dysku. Mam transfery na HDD ok 150MB/s, a SSD 500 na 500MB/s.
Możesz nie wiedzieć o co chodzi, bo siedzisz w rezerwacie Apple, a oni jeszcze tego na nowo nie wynaleźli. Co się dziwić. W zeszłym roku wynaleźli USB 3, a ja pod OSX od 3 lat z tego już korzystam (mam polski komputer, nie maka).
Posted 15 July 2013 - 00:32
Napisales ze w cork produkowane sa egzemplarze na wymiane gwarancyjna, a to mija sie z prawda, dlatego napisalem ze wciskasz ludziom ciemnote co nie jest zwrotem obrazliwym,Kolego, po pierwsze wyluzuj trochę i się nie unoś. Po drugie, nie wciskam żadnej ciemnoty i fajnie by było gdybyś nie używał takich określeń, kiedy nie masz do tego podstaw. Piszę na podstawie własnych przykładów, gdzie pierwsze 3 egzemplarze miałem wyprodukowane w Chinach (te zlecone do produkcji przez AOS), dwa następne produkował zakład w Cork, kiedy moją sprawę przejęło Apple Care w Irlandii. Ja nigdzie nie napisałem że produkują używane, to po trzecie.
Posted 15 July 2013 - 01:39
eSATA, to takie złącze Hot-Swap jak USB, FW, czy TB, jak na razie najszybsze na pojedynczym dysku. Mam transfery na HDD ok 150MB/s, a SSD 500 na 500MB/s.
Możesz nie wiedzieć o co chodzi, bo siedzisz w rezerwacie Apple, a oni jeszcze tego na nowo nie wynaleźli. Co się dziwić. W zeszłym roku wynaleźli USB 3, a ja pod OSX od 3 lat z tego już korzystam (mam polski komputer, nie maka).
Ale ja takie transfery mam... hmmm od niechcenia... HDD na USB3 - 180MB/s ; SSD w iMac'u - 525 MB/s... Tak więc nadal Cię nie rozumiem... A wydawało mi się.

Czyli eSATA to wynalazek... nie-amertykański... tj... bo ja wiem... IRO-wski? Daj człowieku spokój. Miałem cię za poważniejszego gościa. Eeeeh. ... ...
Posted 15 July 2013 - 05:36
Ale ja takie transfery mam... hmmm od niechcenia... HDD na USB3 - 180MB/s ; SSD w iMac'u - 525 MB/s... Tak więc nadal Cię nie rozumiem... A wydawało mi się.
Czyli eSATA to wynalazek... nie-amertykański... tj... bo ja wiem... IRO-wski? Daj człowieku spokój. Miałem cię za poważniejszego gościa. Eeeeh. ... ...
Ja też myślałem, że jesteś poważny, a ty mieszasz transfery wewnętrznych dysków z zewnętrznymi.
Musiałbyś porównać pracę na zewnętrznym dysku przez USB3 i eSATA.
Posted 15 July 2013 - 08:57
Posted 15 July 2013 - 09:12
Posted 15 July 2013 - 09:36
Montu jakbys mial choc podstawowa wiedze nt.hacka to bys glupot nie pisal.Maki to sprzetowe kastraty,potem po jakims czasie w firmie ktos idzie po rozum do glowy i na evencie jest amazing usb 3.0 czy inne wynalazki,z ktorych juz caly pc swiat korzysta.
Oho, troll sie uaktywnil. Czlowieku, W ktorym miejscu pisze glupoty? Co mnie obchodzi Hackintosh i wykastrowane mac'i? Czy ja cos o tym pisalem? A tak przy okazji, w Twojej stopce naliczylem az cztery takie kastraty. Jakies zboczenie...?
Posted 15 July 2013 - 09:54
USB 3.0 bardzo późno zauważyli a szkoda, szybki i tani interfejs.
Nawet nie wiedziałem wcześniej że są przenośne dyski TB:
Amazon.com: Seagate GoFlex 1 TB Ultra-Portable External Hard Drive for Mac with Thunderbolt Adapter (STBA1000104): Computers & Accessories
Tylko że drogo w porównaniu do USB3
Amazon.com: Seagate Backup Plus 1 TB USB 3.0 Portable External Hard Drive STBU1000100 (Black): Electronics
Posted 15 July 2013 - 10:04
[...]Mam pytanie do osób, które posiadają iMaca 2012 27" ze standardowym dyskiem HDD 7200. Jak ten dysk się spisuje? [...]
Szału nie ma, między HDD a SSD jest przepaść - czyli wszystko w normie.

PS. W weekend grałem w Battlefield 3 (na GTX 675MX), przy maksymalnej rozdzielczości i wysokich ustawieniach graficznych (z automatu się wzięło i ustawiło) - żadnych przycięć. Tylko wiatrak jakby głośniejszy.

Posted 15 July 2013 - 10:13
Nie mieszam, tylko porównuję. I to w sposób zamierzony. Mam porównywać eSATA? A jak? Ten wynalazek jakoś się nie przyjął. Ja pisałem o tym, co jest, a nie o tym, czego nie ma. Na Mac'u, nie na Hackintosh'u. Poza tym, dlaczego miałbym porównywać eSATA do USB3 ? Ciekawostką jest właśnie to, że zewnętrzny dysk okazuje się być szybszy od wewnętrznego. I tylko to. A Ty piszesz coś o eSATA na Hakintoshach i każesz mi je porównywać...
Niezły żart.. E sata to świetna sprawa - obecne w prawie każdym laptopie , każdej płycie głównej... Oczywiście tylko Apple tego nie ma. Każdy dysk podpięty na E sata pracuje z maksymalnym transferem , no i nie nie zajmuje nam portów usb.
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users