Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iMac Late 2012 - opinie

• Please log in to reply
1426 replies to this topic

#551 pynieq

pynieq
  • 418 posts
  • SkądWarszawa

Posted 23 March 2013 - 11:58

U mnie przeszlo juz dwa miesiace. Zadnych usterek, grzania sie etc. Uptime wlasciwie non stop. Resety wylacznie do updatow systemu. A myk z ssd w kieszonce usb 3.0 sprawdza sie znakomicie.

#552 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 23 March 2013 - 12:34

Wreszcie modele 27'' dostępne od ręki 24 godziny. Wersje ponadpodstawowe 4-6 dni roboczych. Szkoda tylko że cen nie zredukowali jak w przypadku rMBP :)

#553 montu

montu
  • 310 posts
Posted 24 March 2013 - 14:29

Kolejny problem się pojawił. Słaby zasięg wifi. Wcześniej działało super, a po naprawie działa tak wolno, że nie da się nic zrobić lub wcale nie działa. Działa jedynie jak jest kilka cm od routera. Inne sprzęty (iPad, iPhone itd.) działają normalnie, więc to nie jest wina neta.
Żałuję, że sprzedałem iMaca 2008 i kupiłem tego złoma... Miesiąc czekania na niego, 1 tydzień w serwisie i szykuje się kolejna wysyłka...

Pamiętaj, że to Ty kupiłeś "złoma", nie inni. Miałeś pecha i współczuję. W moim, już prawie 3-miesięcznym iMac'u wszystko w porządku. Co się tyczy WiFi - jest znacznie lepszy zasięg niż w, posiadanych przeze mnie i testowanych w tych samych warunkach, Mac Book Air 13 i, zwłaszcza, Mac Book Pro 17. A także w PC desktop. A więc WiFi jest do chrzanu nie w nowych iMac'ach, tylko w bublach, które niektórym udało się kupić.

#554 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 24 March 2013 - 15:18

Sam byłem posiadaczem modelu 27'' 2012/13 i niestety miał duchy na matrycy. Skorzystałem z opcji zwrotu i kupiłem model 2011. Komputer świetny ale negatywnie opinie i przykre doświadczenia mnie trochę zniechęciły. Najbardziej to chciałbym zobaczyć rMBP 17'' już w nowej serii Intel-a.

#555 JEDI_V-03965dee98

JEDI_V-03965dee98
  • 2630 posts

Posted 26 March 2013 - 21:06

@bar-trek,mozesz miec tak jak moj kumpel z nowym lapkiem asusa,b.slaby zasieg,do 3m jeszcze cos bylo a potem sie tracil.Wzialem go rozkrecilem(kichac gwarancje) i okazalo sie,ze wtyczka jednej z anten nie siedziala w gniezdzie,kto wie,czy u ciebie nie ma podobnie.

#556 bar-trek

bar-trek
  • 6159 posts

Posted 27 March 2013 - 07:22

Prawdopodobnie jutro sprzęt wróci z serwisu. Niestety nic nie zrobili. Programy testowe nie wykazały nieprawidłowości, czyli nawet nie rozebrali komputera. Jak przyjdzie to potestuje go do świąt i jeżeli nic się nie zmieni odsyłam go z powrotem. Trochę to uciążliwe, bo nie po to wydałem ponad 8k, żeby komp spędzał czas w serwisie... Ponadto na kilku forach zagranicznych znalazłem osoby, które mają ten sam problem. Jedna z nich rownież wcześniej miała komputer w serwisie i po naprawie jednej z rzeczy pojawił się problem z zasięgiem. Nie wiem wtedy czy potem im zasugerować aby go rozebrali i zobaczyli, ewentualnie wymienili antene, czy co...

#557 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 30 March 2013 - 10:58

Mógłby ktoś sprawdzić jaka jest temperatura iMaca grając na Full Detalach 2560x1440 w Diablo III.

#558 Gość_tygrysio_*

Gość_tygrysio_*

Posted 30 March 2013 - 12:41

Okolice 85 stopni na grafice na Crysis 3. Przy Diablo pod OSX nie widziałem więcej niż 78-79. PS. Crysis 3 odpalone na grafice podkręconej +200/350

#559 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 04 April 2013 - 18:46

Mam takie pytanie, duża jest różnica w praktyce pomiędzy GTX 675 a 680. Tak się waham co wybrać, najbardziej rozchodzi mi się o GTA V o ile będzie na Win.

#560 Hubson83

Hubson83

• 903 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 05 April 2013 - 14:29

Niestety, nie myślałem że kiedyś to powiem, ale przestrzegam wszystkich przed nowym iMakiem 2012. Niestety mój już 3 egzemplarz ma kolejna wadę i w przyszłym tygodniu jedzie do serwisu. Pierwszemu padł dysk, drugi się przegrzewał, a w tym po miesiącu używania na ekranie pojawił się zaciek, wygląda tak jakby szyba odwarstwiła się od matrycy. Jest to podłużny poziomy pasek o długości 15-20 cm na pół ekranu, jakby do środka nalała się woda albo dostało się powietrze. Nie wiem skąd to się wzięło i od czego ale generalnie jestem załamany. Że minęło już 14 dni od otrzymania produktu nie przysługuje mi już zwrot lub wymiana i wada musi zostać stwierdzona przez serwis, wybrałem iSource. Komputer kupowany przez Apple Online Store więc będę się bił o wymianę i to na lepszy model. Nie mam zamiaru naprawiać 1,5 miesięcznego komputera za ponad 10 koła. Po 3 egzemplarzach będę się domagał rekompensaty albo stracą kolejnego klienta. Mam już serdecznie dość! Apple robi sobie żart.pl.

#561 Erykos

Erykos
  • 2847 posts

Posted 05 April 2013 - 14:35

A czego iSource wybrałeś? Nie można odesłać do AOS?

#562 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 05 April 2013 - 14:42

Komputer kupowany przez Apple Online Store więc będę się bił o wymianę i to na lepszy model.

Nie licz na to, jedyne co mogą zrobić to dać nowy (taki sam) egzemplarz choć najprawdopodobniej naprawią.

Masz strasznego pecha, sam się waham z zakupem tego komputera ale obawiam się wad na dłuższą metę. Nie jest to tani sprzęt i co gorsze gwarancja potrafi trwać kilkanaście dni.

Powinieneś wykupić Apple Care.

#563 Hubson83

Hubson83

• 903 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 05 April 2013 - 14:44

Nie można, odesłać możesz tylko w 14 dni od otrzymania sprzętu, u mnie minął już ponad miesiąc. Są tylko dwa autoryzowane serwisy wydające takie ekspertyzy, Cortland i iSource. Po kiepskich opiniach o Cortlandzie wybrałem iSource, szczególnie że u nich na taką ekspertyzę czeka się 2-3 dni i mam tu na miejscu w Warszawie. Oni wydadzą opinię i potem będę się bił z AOS.

- - - Połączono posty - - -

Nie licz na to, jedyne co mogą zrobić to dać nowy egzemplarz.

Masz strasznego pecha, sam się waham z zakupem tego komputera ale obawiam się wad na dłuższą metę.

Powinieneś wykupić Apple Care.

Będę na to liczył bo to już 3 egzemplarz! Komputer służy mi do pracy, do spraw biznesowych i takie jeżdżenie po serwisach i wymiany narażają mnie tylko na straty. To nie jest sprzęt za 2 tysie tylko za 5 razy więcej. Ja akurat jestem zawziętą osobą i nie popuszczę. Naprawa mnie nie interesuje, to nowy komputer i ma działać jak nowy.

#564 Hubson83

Hubson83

• 903 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 05 April 2013 - 17:59

Poważnie zastanawiam się nad wymianą matrycy w serwisie, sprzedażą tego iMaca i zakupie MacBooka Pro 15" z Retiną w najmocniejszej konfiguracji.

#565 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 05 April 2013 - 18:04

Poważnie zastanawiam się nad wymianą matrycy w serwisie, sprzedażą tego iMaca i zakupie MacBooka Pro 15" z Retiną w najmocniejszej konfiguracji.

Dobra rada, jak nie potrzebujesz FV kupuj na Allegro nie AOS.

#566 Hubson83

Hubson83

• 903 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 05 April 2013 - 18:07

Dobra rada, jak nie potrzebujesz FV kupuj na Allegro nie AOS.

Ja właśnie biorę na firmę i mogę sobie odliczyć więc AOS jest dla mnie dobrym rozwiązaniem. Jednego się obawiam, migracji z Time Capsule. Nie wiem czy jak zrzucę teraz to wszystko na 15" MacBooka to czy będzie to wszystko śmigać jak trzeba razem z Parallels, czy rozdziałka i reszta się dostosuje.

#567 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 05 April 2013 - 18:17

Up. Będzie działać, jestem po przesiadce iMac 27" - rMBP 15. Także nie powinno byc problemów.

#568 Hubson83

Hubson83

• 903 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 05 April 2013 - 18:28

Up.

Będzie działać, jestem po przesiadce iMac 27" - rMBP 15. Także nie powinno byc problemów.

A nie wiesz jak się zachowuje maszyna wirtualna po przesiadce z 27" na 15" i z i5 na i7?
Ty masz tą wersję z prockiem 2.8 czy w standardzie z 2.7? Nad dyskiem się nie zastanawiam bo 512GB mi w zupełności wystarczy, skoro obecnie wykorzystuje niecałe 250GB. Zastanawiam się tylko nad procesorem.

#569 Adam13

Adam13
  • 4 posts

Posted 05 April 2013 - 20:17

Checklista dla nowego iMaca Chociaż przeczytałem wszystkie wcześniejsze posty o iMac 2012 gdzie niemal wszyscy którzy kupili ten model mieli jakieś usterki a nawet kiedy go wymieniali to też mieli userki to postanowiłem mocno zaryzykować i kupiłem iMaca 21,5' 16Gb Fusiondrive na Apple Store online i czekam na przesyłkę. Zakładam, że mam 14 dni na przetestowanie i ewentualną rezygnację z zakupu. Maca odbieram we wtorek więc będę komunikował jeśli u mnie wystąpią jakieś problemy. Mam jednak prośbę - czy możecie poradzić jak gruntownie warto przetestować taki komputer i co ważniejsze na jakich programach można sprawdzić te parametry? Z góry dziękuję za porady - na razie mam taką checklistę ale może warto jeszcze coś sprawdzić: Dead pixels? Backlight bleed? Stuck pixels? Scratches on aluminum? Scratches on glass? Yellowing on screen? Uniform color across screen? Level display or crooked? Image Retention? Fan noise? CPU matches order? GPU matches order? RAM matches order? Camera works? Speakers work? Fusion drive matches order? Brand of hard disk?

#570 Hubson83

Hubson83

• 903 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 05 April 2013 - 20:36

Ja też miałem 14 dni na "przetestowanie" i dwukrotnie z tego skorzystałem, jednak po tych 14 dniach ratuje Cię tylko serwis bo inna opcja nie wchodzi w grę. Wada w moim już trzecim egzemplarzu pojawiła się po 1,5 miesiąca.

#571 Hubson83

Hubson83

• 903 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 06 April 2013 - 09:45

Decyzja już chyba podjęta, kupuję Retinę MacBooka Pro 15", iMaca zawożę do serwisu w celu potwierdzenia usterki i będę walczył z AOS o zwrot kasy, ze względu na to iż jest to już 3 wadliwy egzemplarz. Nie mam żadnej gwarancji że 4 się nie schrzani po jakimś czasie, więc bardzo im za tego wspaniałego nowego iMaka dziękuję.

#572 TheOktik

TheOktik
  • 405 posts
  • SkądWarsaw, Poland, Poland

Posted 06 April 2013 - 10:01

Decyzja już chyba podjęta, kupuję Retinę MacBooka Pro 15", iMaca zawożę do serwisu w celu potwierdzenia usterki i będę walczył z AOS o zwrot kasy, ze względu na to iż jest to już 3 wadliwy egzemplarz. Nie mam żadnej gwarancji że 4 się nie schrzani po jakimś czasie, więc bardzo im za tego wspaniałego nowego iMaka dziękuję.

Nie dziwię Ci się, że jesteś już zrezygnowany. Pewnie bym zrobiło to samo.
Ja ze swojego jestem bardzo zadowolony choć może nie miał jeszcze czasu się zepsuć przez dwa tygodnie działania z PhotoShop kilka godzin dziennie.
Jedno co zauważyłem od razu po zakupie do jeden ciemniejszy pixel, który jest widoczny tylko na szarym tle i trzeba wiezieć gdzie jest. Nie zamierzaam narazie nic z tym robić.

#573 montu

montu
  • 310 posts
Posted 06 April 2013 - 14:22

No tak... Wprawdzie mój iMac spisuje się bardzo dobrze, o czym kilkakrotnie wspominałem, ale Wasze złe doświadczenia, skłaniają mnie do wykupienia AppleCare Protection Plan na trzy lata. Coraz częściej zastanawiam się nad tym... Może to kwestia czasu, gdy u mnie coś się zacznie dziać, choć jak mówię, czytam Wasze, zwłaszcza Hubson83, wypowiedzi z rosnącym zdziwieniem i trochę nawet niedowierzaniem.

#574 klaus

klaus
  • 422 posts
  • SkądM-G miasto anioła

Posted 06 April 2013 - 14:23

@Hubson83 - współczuję. Ja osobiście mam imac-a od zawsze w domu (e-maca pod to także podciągam) i od roku 1999 było ich raptem 4 (wliczając najnowszego z przed 11 dni). I owszem matryca w 7,1 po 5 latach zassała kurz - twu na Apple) to żaden nigdy nie miał wady, emaca mam do dzisiaj a zielonego imac-a G3 oddałem w promocji za emac-a do cortland. Szkoda że wtedy lampki nie zakupiłem. I mogę zaśpiewać jak Dżem z Harleyem (osobiście Ducati) nigdy mnie nie zawiódł.... W pracy jest już ciut inaczej było od stołu do montażu w 1992 potem "barby army" i szok w 1994 - łał LC II, Macintosh 7100. Mnie dopuszczą w 95 do kompa i tak zostanie. W domu bez maca (pierwsza okładka na atari a potem na amiga) w 1998 żony PC zawita pod strzechę. Quark będzie tak zje..... że uuuu. Kupię w USA imac-a. Przepraszam za historię ale 40 lat to dziwny wiek. a 20 lat z Jabcem zawodowo to także kawał dziwactwa. Znam jeszcze klika osób które nie miały nigdy windowsa ani linuxa ect. - jedna z nich to moja córka - toto kupił mac-a. salute - imac forever. I to nie jest fanboy a jedynie mac "ewangelista" bo tak się w życiu się złożyło - ale mnie te wizytówki denerwowały.

#575 pynieq

pynieq
  • 418 posts
  • SkądWarszawa

Posted 06 April 2013 - 14:35

U mnie za 5 dni minie 3 miesiace. Wszystko w jak najlepszym porzadku.

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users