A jak wyliczy艂e艣 te 693 USD, bo ma wra偶enie, 偶e tu jest b艂膮d metodologiczny.
A og贸lnie, to pisanie gier uwa偶am obecnie za ma艂o op艂acalne, trzeba mie膰 spory kapita艂, 偶eby co艣 sensownego napisa膰 i wypromowa膰 (bo to jest bardzo wa偶ne).
Mam tendencj臋 do przegl膮dania gier znajomych na AppAnnie - zauwa偶y艂em, 偶e coraz wi臋cej z nich robi naprawd臋 dobre gry, kt贸re zajmuj膮 wysokie miejsca w rankingach. Wybra艂em 5 tytu艂贸w, kt贸re spe艂nia艂y nast臋puj膮ce warunki:
1. Highest rank dla kategorii Top Paid Games w USA by艂 w pierwszej 200-tce w tym roku kalendarzowym.
2. Znam tw贸rc臋 tej偶e gry.
3. Jest to gra 2D (odrzuca艂em tytu艂y 3D jako,聽偶e sam ich nie robi臋).
4. Jest to gra na iPhone'a (uniwersalne i iPadowe odrzuca艂em)
W艣r贸d wybranych tytu艂贸w znalaz艂a si臋: gra przygodowa point&click, endless runner (a raczej wariacja na temat klasycznego endless runnera) i trzy gry z tzw. dzia艂u casual.
Napisa艂em do ich tw贸rc贸w (cz臋艣膰 mam w znajomych na FB i utrzymujemy sta艂y kontakt) i zapyta艂em ile mniej wi臋cej wynios艂y koszty produkcji tych tytu艂贸w (bez ew. koszt贸w marketingowych, koszt贸w sprz臋tu, licencji developerskiej itp.). Ka偶dy poda艂 mi przybli偶on膮 kwot臋 - doda艂em je do siebie, a nast臋pnie gotowy wynik podzieli艂em przez 5 (bo wybra艂em 5 gier). Wysz艂o mi 693 USD.
EDIT: Tu zapomnia艂em doda膰 - kwoty przez nich podawane by艂y zar贸wno w USD, jak i w GBP - GBP zamieni艂em na USD po 艣rednim kursie GBP-USD w dniu wyliczania.
Tu dodam, 偶e ka偶dy z tw贸rc贸w to indie - tak samo jak ja (czyli osoba indywidualna, bez studia i bez zaplecza). Ka偶dy sam programuje, cz臋艣膰 z nich sama robi艂a grafiki, jeden z nich sam robi艂 wszystko (grafik臋, kod, muzyk臋). W ostatnim wypadku koszty by艂y oczywi艣cie najmniejsze i zani偶y艂y og贸ln膮 艣redni膮. Zazwyczaj najwy偶szym kosztem by艂y grafiki.
Oczywi艣cie nikt z nich nie wylicza艂 koszt贸w pracy w艂asnej, oraz w艂asnego czasu.
---------- Wpis dodano o 20:34 ---------- Poprzedni wpis dodano o 20:29 ----------
Z tym 偶e martwienie si臋聽o takie rzeczy nie nale偶y do obowi膮zk贸w zleceniobiorcy. Je艣li kto艣 decyduje si臋聽na zam贸wienie gry/aplikacji/czegokolwiek, musi si臋聽liczy膰 z kosztami, niezale偶nie od tego czy mu si臋聽to zwr贸ci czy nie. To w gestii zleceniodawcy jest my艣lenie nad tym czy inwestowanie kasy w dany pomys艂 ma sens i czy rzeczywi艣cie b臋d膮 z tego jakie艣 przychody. Zadaniem, w tym wypadku, programisty jest wycenienie tego na podstawie jakichkolwiek standard贸w rynkowych i ewentualne napisanie. Zani偶anie cen dzia艂a negatywnie na otoczenie, wi臋c nie powinno si臋 tego robi膰, tym bardziej je艣li planujesz kiedy艣 pracowa膰 i 偶y膰 na w艂asny rachunek.
Dla mnie to tzw. element etyki zawodowej. Jasne, 偶e mo偶na policzy膰 po 200 z艂 za godzin臋 pracy, pracowa膰 przez miesi膮c, a do klienta odezwa膰 si臋 po dw贸ch miesi膮cach i policzy膰 za ca艂o艣膰.
Mia艂em kiedy艣 sytuacj臋, gdy znajomy chcia艂,聽偶ebym napisa艂 mu aplikacj臋 u偶ytkow膮, kt贸ra by艂aby niejako rozszerzeniem dla jego aplikacji na PC - mog艂em wzi膮膰 za to do艣膰 艂adn膮 sum臋, ale odradzi艂em mu to, wiedz膮c, 偶e to co chcia艂 偶ebym mu napisa艂 nie mia艂oby specjalnej racji bytu na AppStorze i w og贸le na iOS.