Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Wycena aplikacji/gier - stawki

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
48 odpowiedzi w tym temacie

#1 TheMoonwalls-c1df9413b1

TheMoonwalls-c1df9413b1
  • 678 postów

Napisano 22 października 2012 - 10:49

Temat ten zakładam w dwóch celach:
1. Żeby wyjaśnić skąd wzięła mi się stawka 1000 USD za prace programistyczne nad grą w stylu Jetpack Joyride (Jetpack Joyride - Official Trailer - YouTube).
2. Żebyśmy mogli ustalić uśrednione stawki, ażeby nie tworzyć cen dumpingowych.

Na samym początku zaznaczę, że ja nie robię i nie robiłem nigdy prac dla kogoś (w tej branży) - zdarzało mi się pomagać (za darmo) znajomym, ale nigdy nie robiłem tego za pieniądze. Więc konkurencji z mojej strony nie ma i nie będzie - moim jedynym źródłem dochodu są moje własne gry na AppStorze.

Ad. 1. Skąd wzięła mi się stawka 1000 USD za tenże projekt? Zakładam, że każdy kto to czyta wie jak wygląda i działa Jetpack Joyride. Jest to gra bardzo łatwa do napisania i przynajmniej w moim przypadku - dość szybka do zrobienia. Gdybym nie miał nic swojego do zrobienia, to zajęłoby mi to max. 1.5 miesiąca (bez grafik, dźwięków itd.). Oczywiście wszystko zależałoby od dodatkowych wymagań zlecającego - to co podaje, to informacje dla podstawowej wersji gry.
Sama kwota to stosunek skomplikowania projektu, do optymistycznych, przewidywanych dochodów z tegoż projektu (wziąłem pod uwagę wszystkie koszty, włącznie z grafiką i muzyką).
Wybrałem więc kwotę, która z punktu widzenia obu stron byłaby odpowiednia (zaokrągliłem ją w dół).

O rynku oprogramowania nie mam pojęcia, ale w grach siedzę od dłuższego czasu - pracę magisterską z ekonomii pisałem w Katedrze Metod Ilościowych (pod kierunkiem kierownika tejże katedry), dotyczyła ona praktycznego prognozowania wyników finansowych na przykładzie przedsiębiorstwa teleinformatycznego, produkującego gry na iOS. 90% samej pracy to były wyliczenia, tabele i wykresy, które były oparte na dość długich badaniach i obserwacjach, oraz rozmowach z developerami.
Z doświadczenia mogę powiedzieć, że realne odchylenia od spodziewanych zysków z moich gier, zwykle są dość niewielkie - tj zazwyczaj zarabiam z danego tytułu mniej więcej tyle, ile się wyliczyłem w trakcie produkcji.
Moja największa pomyłka dotyczyła mojego najnowszego tytuły - Wake up Mr. Moore!.

Mam nadzieję, że wyjaśniłem wszelkie wątpliwości dotyczące punktu pierwszego.

Co do punktu drugiego, to zachęcam do dyskusji, tak żeby zminimalizować różnice pomiędzy najniższymi, a najwyższymi stawkami za prace programistyczne.

Pozdrawiam!

#2 P_P

P_P
  • 131 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 22 października 2012 - 11:02

1.5 miesiąca to 240 godzin 1000 dolarów = 3147 zł według dzisiejszego kursu z nbp.pl 3147/240 = 13.11 za godzinę pracy po odliczeniu podatku dochodowego ;] 10.75 - jak w biedronce na kasie dla porównania firma w której pracuję, bierze od klientów za godzinę mojej pracy 270 zł (warszawa) ja jak wyceniam aplikacje na freelansie, staram się trzymać w widełkach 50-100 zł za godzinę w zależności od klienta (wiadomo, jak jakaś mała firma, to trzeba zjechać z ceną)

#3 TheMoonwalls-c1df9413b1

TheMoonwalls-c1df9413b1
  • 678 postów

Napisano 22 października 2012 - 11:08

1.5 miesiąca to 240 godzin
1000 dolarów = 3147 zł według dzisiejszego kursu z nbp.pl
3147/240 = 13.11 za godzinę pracy
po odliczeniu podatku dochodowego ;] 10.75 - jak w biedronce na kasie

dla porównania firma w której pracuję, bierze od klientów za godzinę mojej pracy 270 zł (warszawa)

ja jak wyceniam aplikacje na freelansie, staram się trzymać w widełkach 50-100 zł za godzinę w zależności od klienta (wiadomo, jak jakaś mała firma, to trzeba zjechać z ceną)

I tu wychodzą różnice - Ty jako profesjonalista prawidłowo się cenisz. W moim przypadku mały interesik, który miał mi przynieść drobne kieszonkowe w trakcie studiów, zamienił się z czasem w moje jedyne źródło utrzymania :)

#4 P_P

P_P
  • 131 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 22 października 2012 - 11:17

Pewnie lepiej programujesz ode mnie ;) dziwi mnie ta stawka (tak jak napisałem - jak w sklepie na kasie). Nie po to człowiek uczy się programowania żeby zarabiać 2000 zł miesięcznie. W szczególności w Objective-C.

#5 TheMoonwalls-c1df9413b1

TheMoonwalls-c1df9413b1
  • 678 postów

Napisano 22 października 2012 - 11:25

Pewnie lepiej programujesz ode mnie ;) dziwi mnie ta stawka (tak jak napisałem - jak w sklepie na kasie). Nie po to człowiek uczy się programowania żeby zarabiać 2000 zł miesięcznie. W szczególności w Objective-C.

Uwierz mi, że na pewno nie lepiej :) U mnie jest dość prosto, bo korzystam z zewnętrznych SDK, które ułatwiają pracę (zdarza mi się nawet kupować gotowe fragmenty kodu, oferowane przez innych użytkowników tychże programów). Gdybym miał robić wszystko od zera w Xcode, to pewnie rok czasu bym się męczył z każdą grą :P

#6 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 22 października 2012 - 11:33

Ja piszę jeszcze słabiej, ale też uważam, że praca poniżej 100zł/h trochę mija się z celem. W przypadku gości co pytali nas wszystkich o cenę gry a'la jetpack, to zauważcie, że ta gra zarabia krocie na in-app, bo była kiedyś w top grossing. Ty napiszesz aplikację za stawkę godzinową niższą niż w McDonald's, a komuś, po odpowiedniej promocji, gra zwróci się w kilka dni.

#7 TheMoonwalls-c1df9413b1

TheMoonwalls-c1df9413b1
  • 678 postów

Napisano 22 października 2012 - 11:38

Ja piszę jeszcze słabiej, ale też uważam, że praca poniżej 100zł/h trochę mija się z celem. W przypadku gości co pytali nas wszystkich o cenę gry a'la jetpack, to zauważcie, że ta gra zarabia krocie na in-app, bo była kiedyś w top grossing. Ty napiszesz aplikację za stawkę godzinową niższą niż w McDonald's, a komuś, po odpowiedniej promocji, gra zwróci się w kilka dni.

Daję głowę, że nie - po co ktoś miałby grać w podróbkę kiedy jest oryginał? Sam znam ze 20 podobnych gier do JJ (ba, nawet część jest zrobiona przez moich znajomych), które nic nie zarabiają - nie wzbiły się w rankingach w żadnym liczącym się sklepie (dane z AppAnnie).
Tak samo jak z Angry Birds - ile jest podróbek tej gry? 100? 200? A ile dobrze się sprzedaje?

Zakładanie, że moja gra będzie się dobrze sprzedawać, kiedy jej pierwowzór zarabia miliony jest z gruntu tak słuszne, jak myślenie, że wprowadzenie 75% stawki podatkowej dla najbogatszych, zwiększy wpływy z tychże podatków.

#8 P_P

P_P
  • 131 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 22 października 2012 - 11:42

Idąc tym tropem - aplikacje, które nie będą na siebie zarabiały bo są darmowe (reklamowe itd) należałoby pisać za darmo. Albo zamiast sprzedawać żarówki - jeszcze do nich dopłacać klientom, bo niedość że nabywcy się taka żarówka nie zwróci to jeszcze będzie ciągnęła prąd ;] To jest ryzyko klienta - inwestuje kasę w aplikację, która nie musi mu się zwrócić.

#9 TheMoonwalls-c1df9413b1

TheMoonwalls-c1df9413b1
  • 678 postów

Napisano 22 października 2012 - 11:47

Idąc tym tropem - aplikacje, które nie będą na siebie zarabiały bo są darmowe (reklamowe itd) należałoby pisać za darmo

Z założenia celem aplikacji reklamowej nie jest jakikolwiek bezpośredni zysk, a wpłynięcie pośrednio na przychody z innej działalności - czyli pisanie za darmo też mijałoby się z celem :)
A inne? W zasadzie każda aplikacja (nawet darmowa, bez in-app purchases i reklam) ma wpływ na poziom przychodów z innych aplikacji - jeśli masz 10 gier, w tym jedną darmową, która jest popularna, to ta ostatnia napędza Ci sprzedaż pozostałych tytułów.

#10 wojtkow

wojtkow

• 6 767 postów

Napisano 22 października 2012 - 11:58

Akurat czy zleceniodawcy zleci się gra to mnie średnio interesuje :P Co najwyżej mogę mu podpowiedzieć, ze to chybiony interes, ale na pewno nie zejdę ze stawką. Sam nie chciałem zakładać tego wątku, bo jako osoba działająca od początku grupy deweloper na tym forum, mógłbym zostać odebrany jako grupa nacisku ;). Skoro wątek już jest to dorzucę swoje 3 grosze. Ja w swojej działalności stosuję prostą stawkę 800 zł netto/rb, przy czym zakłam, że rb = 8h (choć pracuję więcej :(). Stawki niższe uważam, za dumping i staram się tępić. Dlaczego, bo większość niższych stawek jest oferowana przez osoby nie prowadzące DG i nie płacącej podatków. Psuje to rynek i jest szkodliwe dla obu stron, firmy tworzące tracą zlecenia a odbiorcy dostają na ogół towar niższej jakości, pozbawiony na ogół wsparcia (zwłaszcza w dłuższym okresie). Swoje wyceny zawszę robię rzetelnie, bazując na w doświadczeniu: jestem informatykiem - programistą z wykształcenia (PP), zawodu i pasji. Przez kilkanaście lat pracowałem kolejno jako programista, projektant, analityk, kierownik i w końcu dyrektor IT. Można więc powiedzieć, że zjadłem na tym zęby. Natomiast, jak na razie, nie mam silnej potrzeby wykonywania zleceń, mam dużo własnych pomysłów, a tylko jedno życie i 24 godziny w dobie ;) - więc zlecenie musi być konkurencyjne wobec moich własnych projektów.

#11 P_P

P_P
  • 131 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 22 października 2012 - 12:02

W takim razie ja już poniżej 100 zł/h nie będę schodził ;] (chociaż i tak na razie zdarzyło mi się to może 2 razy i to tylko przy wycenie, która jak się potem okazało przerosła budżet klienta i tak o jakieś 10 razy :D)

#12 enoch

enoch
  • 74 postów
  • SkądWarszawa/Szczecin

Napisano 22 października 2012 - 12:04

Trochę mało 1000$ za półtora miesiąca pracy to na prawde jakiś hiper dumping :). Nawet robiąc prostsze rzeczy na potrzeby kieszonkowego, w Szczecinie, wiele lat temu zarabiałem więcej. Pytanie z drugiej strony, czy koszt wykonania takiej aplikacji u doświadczonego programisty powinien zejść poniżej 10 000 zł? To pewnie zależy od tego czy klient jest z Polski czy z zagranicy?

#13 wojtkow

wojtkow

• 6 767 postów

Napisano 22 października 2012 - 12:08

Tej gry nie wycenię, bo nie znam się na gamedev. Natomiast zdarzało mi się robić aplikacje poniżej 10 tyś, jak były proste to czemu nie. A co do ceny 1000 USD, to obawiam się, że nawet hindusi mieli by problem ze zrobieniem czegoś za te pieniądze.

#14 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 22 października 2012 - 14:18

Owa cena 1000$ może spowodować to, co dzieje się ze stronami www. Ja robię za 5k stronę z szablonem napisanym przeze mnie, pod cms, od pierwszej linijki kodu. Grafika jest oryginalna, kod jest krótki i optymalny. Na to wyskakuje student, co za 300zł wgrywa wordpresa i zmienia kilka kolorów w szablonie standardowym... jeśli odbiorca jest poważny, to nawet takiej oferty nie dostanie, ale cóż, żyjemy w Polsce...

#15 TheMoonwalls-c1df9413b1

TheMoonwalls-c1df9413b1
  • 678 postów

Napisano 22 października 2012 - 14:52

Co do cen, to znam osobiście kogoś, kto zrobił swego czasu dość spory przebój na iPhone'a (Aug 16, 2010 - 30 miejsce na wszystkie aplikacje w amerykańskim AppStorze - dane z AppAnnie) - starszy facet z Londynu, który teraz zajął się robieniem gier na zlecenie - jego stawki są uzależnione od samej gry, ale rozmawiałem jakiś czas temu z gościem, dla którego ten zrobił dwie gry - za jeden full tytuł, z grafiką, dźwiękami i muzyką płacił coś koło 1500 GBP - co daje jakieś 2400 USD.
Więc uważam, że biorąc pod uwagę mój poziom (o niebo niższy od w/w osoby) i fakt, że do zrobienia byłby tylko kod, to cena 1000 USD byłaby uczciwa, gdybym miał rzeczywiście się tym zająć.

---------- Wpis dodano o 15:52 ---------- Poprzedni wpis dodano o 15:45 ----------

Ciekawa jest ta ikonografika, która została stworzona przez portal FB "Polski GameDev", na podstawie 200 ankiet rozesłanych do pracowników różnych polskich studiów (zarówno małych, jak i dużych). To co nas najpewniej najbardziej zainteresuje jest zakładka z programistami.

Dołączona grafika

#16 enoch

enoch
  • 74 postów
  • SkądWarszawa/Szczecin

Napisano 22 października 2012 - 14:57

UK Z drugiej strony zwróciła się kiedyś do mnie znajoma kolegi z prośbą o napisanie prostej aplikacji (skomplikowanej raczej bym nie napisał, jako że wciąż moje umiejętności ze względu na brak czasu określiłbym jako: "na początku drogi" :)). Miał to być, w skrócie, taki test osobowy, kilka pytań, i w oparciu o szablony wyświetlenie informacji o typie osoby. W UK jakaś firma chciała jej to zrobić za jakieś 2,5k funtów :)

#17 gtatarkin

gtatarkin
  • 401 postów

Napisano 22 października 2012 - 15:31

W UK jakaś firma chciała jej to zrobić za jakieś 2,5k funtów :)

To zobacz jakie są stawki za grafikę 2D w renomowanych firmach. Zazwyczaj do zrobienia sprite znacznie taniej jest zakupić bardzo dobry model 3D i z Blendera zrzucić animacje do png aby potem zrobić z nich właściwy arkusz.

BTW. Sam grafikiem nie jestem, może jakieś proste obróbki ale nic ponadto. Zrobiłem jakiś czas temu działający silnik do kosmicznej strzelanki i kolejny klon tower defence. Po krótkim wywiadzie na rynku czekają na lepsze czasy w skarpecie :/

#18 wojtkow

wojtkow

• 6 767 postów

Napisano 22 października 2012 - 15:39

@TheMoonwalls - pytanie tylko ile czasu zajęło wyprodukowanie tej gry za 1500 funtów. Bo na pewno nie 6 tygodni, w Londynie są trochę inne stawki niż u nas (bo i koszty inne).

#19 Andrzej Puczyk

Andrzej Puczyk

• 2 857 postów
  • SkądLublin, Poland

Napisano 22 października 2012 - 16:40

Firma, w której pracuję, za 1 dzień pracy programisty iOS bierze powyżej 500 € i to jest standardowa stawka, z którą nikt nawet nie dyskutuje. Druga sprawa, że nie piszemy takich prostych aplikacji, tylko duże projekty. Niemniej uważam że za grę tego typu, przy poświęceniu na nią 2-3 miesięcy pracy jednego programisty (wiadomo, że zespół zrobi to szybciej, ale środki są te same), można spokojnie wziąć nie mniej niż 15 000 - 20 000 pln. Swoją drogą ja piszę właśnie dużo prostszy projekt dla klienta w Stanach i gość płaci naprawdę porządną kasę bez żadnego gadania, nie ma mowy o wykłócaniu się o jakieś pieniądze, dostał stawkę i ją po prostu zaakceptował. IMO u nas powinno być tak samo, a zaniżanie kwot do 1000$ naprawdę mocno szkodzi. Poza tym kosztów nie można liczyć przez pryzmat "możliwych przychodów", bo to co z taką grą zrobi zleceniodawca nie powinno mieć żadnego znaczenia dla programisty. Wyceniać trzeba przez pryzmat włożonej pracy, tylko i wyłącznie :)

#20 izdum

izdum
  • 135 postów

Napisano 22 października 2012 - 17:42

@Andrzej Szkoda tylko że znając lubelskie warunki to pewnie Ci programiści iOS dostają tyle albo niewiele więcej za miesiąc pracy ile firma bierze za ich dzień...

#21 Andrzej Puczyk

Andrzej Puczyk

• 2 857 postów
  • SkądLublin, Poland

Napisano 22 października 2012 - 17:45

@Andrzej Szkoda tylko że znając lubelskie warunki to pewnie Ci programiści iOS dostają tyle albo niewiele więcej za miesiąc pracy ile firma bierze za ich dzień...

Niestety tak, ale to pominąłem, bo na ten temat w ogóle szkoda gadać...

#22 wojtkow

wojtkow

• 6 767 postów

Napisano 22 października 2012 - 18:46

Zawsze można się przeprowadzić, albo zacząć pracować na własny rachunek. To jest jednak zupełnie inny temat.

#23 TheMoonwalls-c1df9413b1

TheMoonwalls-c1df9413b1
  • 678 postów

Napisano 22 października 2012 - 19:04

Ze swojej strony mogę powiedzieć tyle, że znając rynek gier na iOS, nie wydałbym więcej na produkcję gry niż 10 tysięcy zł (wliczając w to koszt ew. programisty, grafiki, muzyki, dźwięków, testów itd.). Może to i mało, ale byłaby realna szansa zwrotu zainwestowanej kwoty - i to przy większych tytułach. Co do klona Jetpack Joyride uważam, że górną granicą jest 5000 zł (powody podałem w jednym z postów powyżej, który traktował o kopiach istniejących gier). Uważam, że jeśli ktoś inwestuje więcej w produkcję amatorską (mówię tylko o grach na iOS i tylko o małych firmach bądź osobach indywidualnych - profesjonalne studia mają własnych programistów), to dla mnie jest ewidentnym, że albo nie zna realiów, albo jest wyjątkowym optymistą. Moi znajomi, którym udało się wbić na Overall Top Paid Games w USA nie inwestowali nawet połowy tych kwot w swoje gry. Średnia, którą wyliczyłem opierając się tylko na grach, które odniosły sukces (zrobionych przez ludzi jakich znam) wynosi 693 USD.

#24 wojtkow

wojtkow

• 6 767 postów

Napisano 22 października 2012 - 19:14

A jak wyliczyłeś te 693 USD, bo ma wrażenie, że tu jest błąd metodologiczny. A ogólnie, to pisanie gier uważam obecnie za mało opłacalne, trzeba mieć spory kapitał, żeby coś sensownego napisać i wypromować (bo to jest bardzo ważne).

#25 Andrzej Puczyk

Andrzej Puczyk

• 2 857 postów
  • SkądLublin, Poland

Napisano 22 października 2012 - 19:18

Uważam, że jeśli ktoś inwestuje więcej w produkcję amatorską (mówię tylko o grach na iOS i tylko o małych firmach bądź osobach indywidualnych - profesjonalne studia mają własnych programistów), to dla mnie jest ewidentnym, że albo nie zna realiów, albo jest wyjątkowym optymistą.

Z tym że martwienie się o takie rzeczy nie należy do obowiązków zleceniobiorcy. Jeśli ktoś decyduje się na zamówienie gry/aplikacji/czegokolwiek, musi się liczyć z kosztami, niezależnie od tego czy mu się to zwróci czy nie. To w gestii zleceniodawcy jest myślenie nad tym czy inwestowanie kasy w dany pomysł ma sens i czy rzeczywiście będą z tego jakieś przychody. Zadaniem, w tym wypadku, programisty jest wycenienie tego na podstawie jakichkolwiek standardów rynkowych i ewentualne napisanie. Zaniżanie cen działa negatywnie na otoczenie, więc nie powinno się tego robić, tym bardziej jeśli planujesz kiedyś pracować i żyć na własny rachunek.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych