Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Zakupy na firmę w Apple Online Store Polska z VAT 0%

• This topic is locked This topic is locked
32 replies to this topic

#26 razr

razr
  • 1664 posts
  • SkądKatowice, SI

Posted 04 January 2013 - 21:51

Naliczyli Wam ten cashback?

#27 barthodman

barthodman
  • 7 posts

Posted 14 March 2013 - 00:10

Wg. konsultanta z Alior Sync - nie powinno być problemu :) Naliczają zwrot od kwoty 25000zł i Apple nie jest firmą hazardową.

Przed chwilą rozmawiałem z konsultantem Alior Sync i powiedział mi że musi być opcja "Płacę z Alior Sync". Jak coś zamawiałeś to dostałeś ten zwrot z Sync'a ?

#28 cHaBeOn

cHaBeOn
  • 167 posts
  • SkądGdańsk

Posted 25 October 2020 - 16:23

Witam,

powie ktoś z was czy na teraz coś się w tym temacie zmieniło? wiem, że jedna z możliwości to zamówienie przez infolinie i VAT zwracają po kilku dniach (podobno 4-5 dni) z powrotem na kartę, ale pytanie co dalej, trzeba się jeszcze potem jakoś rozliczać?

#29 otuadiordna

otuadiordna
  • 222 posts

Posted 25 October 2020 - 17:03

Witam,

powie ktoś z was czy na teraz coś się w tym temacie zmieniło? wiem, że jedna z możliwości to zamówienie przez infolinie i VAT zwracają po kilku dniach (podobno 4-5 dni) z powrotem na kartę, ale pytanie co dalej, trzeba się jeszcze potem jakoś rozliczać?

Blokują kwotę brutto a pobierają już tylko netto kwotę. Jeśli masz VAT EU i zweryfikują cię we VIES to dostajesz 0% i tyle. Nic rozliczać nie musisz. Właśnie w tym przewaga faktury 0%. 

• cHaBeOn likes this

#30 lukasznow

lukasznow
  • 18 posts

Posted 05 April 2021 - 22:20

VAT i tak trzeba zapłacić. Jak nie poza krajem, to u nas. Ja robiłem prze dwa lata zakupy potrzebne do działalności w Niemczech. Pewnego pięknego dnia dostałem przemiłe pismo z upomnieniem. Nie dosyć, że miałem do zwrotu wszystko w jednym przelewie, to jeszcze zamiast ichniego 19% zapłaciłem 23%. Za nieznajomość prawa, trzeba zapłacić.

Cześć, nie ma co ludzi straszyć. Jeżeli zakup jest na firmę i służy do użytku firmowego to nie ma się czego bać. Wystawiana jest faktura WDT na stawkę 0% i po sprawie. Jak się kupuje meble ogrodowe i rzeczy do użytku własnego to trzeba zapłacić podatek. Dodam jeszcze, że przy sprzedaży takiego Macbooka trzeba wystawić fakturę z podatkiem 23%. Wszystkie MacBooki jakie kupowałem przez AS są fakturowane przez firmę z Irlandii. Proszę nie straszyć ludzi :)

#31 cronopioverde

cronopioverde

¿Le gusta este jardin?

• 3838 posts

Posted 05 April 2021 - 23:07

Zauważyć tylko nawiasem wypadałoby, że pomiędzy rokiem 2012 (post, na który odpowiedziałeś) a teraz mogło się co nieco zmienić w tej kwestii oraz że użytkownik, który cytowany post napisał, nie logował się na forum od ponad roku, więc chyba się nie za bardzo Twoim ostrzeżeniem przejmie. To tak w kwestii formalnej. ;)

Po pierwsze: na priv mogę zbereźne żarty poopowiadać, pomagam na forum.

Po drugie: brak mojej odpowiedzi na łamaną polszczyznę to wybór purysty. Z tym się nie walczy.
Po trzecie: postawy roszczeniowe zostawiamy dla BOK.
Zmian traffic lights nie przewiduję…

#32 lukasznow

lukasznow
  • 18 posts

Posted 10 April 2021 - 08:58

Zmieniło się niewiele. O ile komputer stacjonarny np. Mac mini powinny znajdować się w miejscu wykonywania działalności, to komputery mobilne mogą być poza firmą. Zakup środków trwałych na firmę ma służyć do prowadzenia działalności gosp. i tego trzeba się trzymać. Zakup takich urządzeń dokonuje się nie poprzez stronę AS, tylko jest specjalna infolinia dla klientów biznesowych i tam dokonuje się takich operacji- nie online! W trakcie rozmowy z konsultantem podajemy NIP firmy (jest sprawdzany czy jest europejski, czy firma jest płatnikiem VAT), parametry urządzenia, które chcemy kupić, numer karty kredytowej i adres dostawy.

#33 ftpd

ftpd

Nie.

• 24174 posts

Posted 10 April 2021 - 09:15

Ten wątek jest bardzo stary, a teraz do takich rzeczy mamy stosowny dział 'Zakupy, garancje, reklamacje'.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users