Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iPhone 5 - Pierwsze wrażenia

• Please log in to reply
1823 replies to this topic

#526 effe

effe
  • 6547 posts
  • SkądSzczecin

Posted 11 October 2012 - 20:13

Nie jest źle? To jest porażka! w 2012 roku telefon komórkowy nie jest w stanie wytrzymać więcej niż 6 godzin ciągłej pracy :confused:

To smartfon, nie telefon komórkowy. Jaśniej. iPhone to urządzenie multimedialne z funkcją dzwonienia. Kiedyś telefony komórkowe nie miały takich wyświetlaczy i takich parametrów, więc wytrzymywały 5 dni na baterii, a nawet dłużej. Tylko co oprócz dzwonienia i smsowania się na nich robiło? Nic. Dzisiaj to internet, muzyka, film, gry, programy, zdjęcia GPS, itd itd...
iPhone 5 posiada dobrą baterię jak na dzisiejsze możliwości, a ładowanie telefonu w nocy nie stanowi chyba nikomu problemu.

#527 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 11 October 2012 - 21:02

jest to zmiana kożystna to w przypadku uchwyty samochodowego lub kożystać z wynalazków firm trzecich.

Co Ty nie powiesz.

#528 Dusiek

Dusiek
  • 541 posts
  • SkądWrocław

Posted 11 October 2012 - 21:10

Co Ty nie powiesz.

Bardzo dziękuję za zwrócenie uwagi. Błąd poprawiony.
Twoja odpowiedź wniosła bardzo wiele do tematu. Post nr 2287 nabity...

#529 DeadFish

DeadFish
  • 28 posts
  • SkądWarszawa

Posted 12 October 2012 - 01:49

Niestety, jedna z niewielu rzeczy która od lat pozostaje taka sama to właśnie technologia w jakiej wykonywane są akumulatory. Jest to cały czas to samo, i to właśnie tutaj najbardziej potrzebny jest jakiś przełom. Bo szczerze to nie za bardzo interesuje mnie czy kamera w moim telefonie ma 8, 12 czy 20 mp, bardziej mnie interesuje żeby nie trzymał on dzień tylko tydzień.

#530 dyzio1

dyzio1
  • 95 posts

Posted 12 October 2012 - 07:01

Wydaje mi się, że gdyby pozostali przy grubości 4 i dali większą baterią to dużo więcej pożytku by było.

#531 Baronik

Baronik
  • 395 posts
  • SkądOtwock

Posted 12 October 2012 - 08:36

Dokładnie, jest to jeden z powodów, dla którego wybieram SGS3 - kupuję baterię Mugena 4600 mAh i mam kilka dni działania bez konieczności ładowania. Miałem nadzieję, że Apple da baterię jak w RAZR MAXX - mimo 3300 mAh telefon wciąż pozostaje smukły, więc da się. I dla mnie czasem jest problem z podpięciem na noc, więc wolę sprzęt, który działa długo na jednym ładowaniu.

#532 igiel

igiel
  • 1141 posts
  • SkądLondon, UK

Posted 12 October 2012 - 08:55

Wydaje mi się, że gdyby pozostali przy grubości 4 i dali większą baterią to dużo więcej pożytku by było.

Jestem dokladnie tego samego zdania !
Wtedy nawet rozwazal bym kupno iP5, natomiast co mnie po prostu zadziwia to to ze producenci slepi na to co mowia uzytkownicy!
Kazdy narzeka na baterie , znajomi co maja iP5,SGS3 czy Lumie - kazdy powie ze bateria do kitu, na forach pelno tematow i postow o tym ze czas pracy na baterii to kpina.
A producenci jakby celowo ten temat w ogole omijali , baterie sa coraz gorsze ale no przeciez smartfon ma 6 rdzeni i 30gb ramu i wszystkie te czujniki a to przeciez potrzebuje energii :roll:

#533 Dusiek

Dusiek
  • 541 posts
  • SkądWrocław

Posted 12 October 2012 - 09:06

Może zabrzmi to trochę patetycznie ;) ale SJ powiedział kiedyś ze jakby Henry Ford pytał ludzi czego potrzebują zanim zaczął produkować Forda T to dowiedziałby się, że ludzie potrzebują... szybkiego konia. Apple kieruje się się taką filozofią, że nie pyta ludzi czego potrzebują tylko mówi im to. Potem okazuje się, że mieli racje. Każdy nowy iPhone sprzedawał się w ilościach większych od sumy wszystkich poprzedników. Wszystko wskazuje na to, że z iP5 inaczej nie będzie więc ludzie narzekają stojąc w kolejce z pieniędzmi w ręku. Wszystko ma wady i zalety i ważna jest ich wypadkowa.

#534 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2209 posts
  • SkądBiałystok

Posted 12 October 2012 - 09:13

Tez mysle ze mogli zostawic grubosc starych iP i zagospodarowac to bateria. Ale pomimo ze tak nie zrobili to ja mam jakas wyjatkowa baterie...

Dołączona grafika

#535 Shrek

Shrek
  • 1329 posts

Posted 12 October 2012 - 09:22

Bardzo podobnie mamy, więc nie ma jakiejś wyjątkowości, ja tam nie uważam, żeby było źle.

Dołączona grafika

#536 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2209 posts
  • SkądBiałystok

Posted 12 October 2012 - 09:59

Bateria jest duzo lepsza niz w iP4 wiec i zapewne lepsza niz w iP4S ktory trzymal przeciez slabiej niz iP4 ;) Ale sa przypadki gdzie ludzie traca 1% baterii na 2-3minuty, z tymi egzemplarzami na pewno cos jest nie tak. Pytanie czy to 3G tak pozera baterie, czy maja uszkodzony telefon?

#537 sewer

sewer
  • 19 posts

Posted 12 October 2012 - 11:12

Dajcie już spokój z tym pożeraniem baterii przez 3G. Używam iP w Tokio, gdzie nie ma GSM (3G non stop) i różnica w zużyciu baterii jest niezauważalna.

#538 igiel

igiel
  • 1141 posts
  • SkądLondon, UK

Posted 12 October 2012 - 11:33

Bardzo podobnie mamy, więc nie ma jakiejś wyjątkowości, ja tam nie uważam, żeby było źle.

Dołączona grafika

Hmm a to dziwne, bo ja mam dokladnie taki sam czas "w uzyciu" z tym ze w trybie standby nie 1dzien11godzin a 0dni 7 godzin i tez 65% baterii- i teraz zagadka czy to mi cos dziala "w tle" ze licznik nabija czy cos zwariowalo ;d

BTW. Pytanie, w ile wam sie iP5 laduje ? (chodzi mi tam powiedzmy jak macie ok 10% i pelne ladowanie ile trwa ? )

#539 bacaaa

bacaaa
  • 392 posts
  • SkądPoznań

Posted 12 October 2012 - 11:56

Bateria jest duzo lepsza niz w iP4 wiec i zapewne lepsza niz w iP4S ktory trzymal przeciez slabiej niz iP4 ;) Ale sa przypadki gdzie ludzie traca 1% baterii na 2-3minuty, z tymi egzemplarzami na pewno cos jest nie tak. Pytanie czy to 3G tak pozera baterie, czy maja uszkodzony telefon?

Duży wpływa na baterię zasięg sieci - jak ktoś ma średni i niski to zjada baterię bardzo szybko.

#540 Kamil92

Kamil92
  • 21 posts

Posted 12 October 2012 - 12:34

Może zabrzmi to trochę patetycznie ;) ale SJ powiedział kiedyś ze jakby Henry Ford pytał ludzi czego potrzebują zanim zaczął produkować Forda T to dowiedziałby się, że ludzie potrzebują... szybkiego konia.
Apple kieruje się się taką filozofią, że nie pyta ludzi czego potrzebują tylko mówi im to. Potem okazuje się, że mieli racje. Każdy nowy iPhone sprzedawał się w ilościach większych od sumy wszystkich poprzedników. Wszystko wskazuje na to, że z iP5 inaczej nie będzie więc ludzie narzekają stojąc w kolejce z pieniędzmi w ręku.
Wszystko ma wady i zalety i ważna jest ich wypadkowa.

Tak? To dziwne, że po badaniach rynku wyszło im, że ludzie w smartfonach chcą przede wszystkim większy ekran i takowy dali w nowym iP5.
(Owe wyniki badań przewinęły się przez internet, gdy co dzień pojawiały się nowe informacje dotyczące wojny patentowej Apple-Samsung)

#541 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2209 posts
  • SkądBiałystok

Posted 12 October 2012 - 12:45

Hmm a to dziwne, bo ja mam dokladnie taki sam czas "w uzyciu" z tym ze w trybie standby nie 1dzien11godzin a 0dni 7 godzin i tez 65% baterii- i teraz zagadka czy to mi cos dziala "w tle" ze licznik nabija czy cos zwariowalo ;d

BTW. Pytanie, w ile wam sie iP5 laduje ? (chodzi mi tam powiedzmy jak macie ok 10% i pelne ladowanie ile trwa ? )

Sprawdze po weekendzie ile czasu laduje sie iP5. Jedyne co moze drainowac baterie to cos z zasiegiem i jego przelaczaniem.. lub po prostu walniety sprzetowo jest telefon. Przeciez soft jest ten sam, wiec nie sądzę aby to kwestia ew. poprawki bo problem dotknal by wszystkich.

#542 nrdragon

nrdragon
  • 23 posts

Posted 12 October 2012 - 17:38

Dołączona grafika

mój wynik z tego co widzę też nie wychodzi najgorzej ;)

#543 madhunt3r

madhunt3r
  • 2530 posts

Posted 12 October 2012 - 17:44

Jak się ma wszystko wyłączone 3G, WIFI i dodatkowo ładowany był to nic specjalnego.

#544 Svanar

Svanar
  • 34 posts

Posted 12 October 2012 - 18:02

Dzisiaj chwilkę poużywałem iP 5 i mam mieszane uczucia. Na plus oczywiście wykonanie, spasowanie - jest świetne. Wyświetlacz wygląda ładnie (bardzo) jest jasny, wyraźny i ogólnie fajny. Warto wg. mnie zaznaczyć szybkość działania(oczywiście na plus) i "inny" przycisk home. Ten w iP 5 wydaje się taki twardy, stabilny. O iOS 6 nie będę tutaj pisał, bo to nie ten temat. Mapy próbowałem, są takie sobie: ani dobre ani złe. Gorsze od Googla. Największy minus dla mnie: jest nudny, nie wiem może spodziewałem się czegoś więcej, ale tutaj nic mnie nie powaliło (pomijając aparat) .

#545 Dusiek

Dusiek
  • 541 posts
  • SkądWrocław

Posted 12 October 2012 - 18:05

Nuda rzecz względna. Zawsze możesz kupić kolorowy cover (redbuble ma nieograniczony wybór) albo nakleić jakiś skin.

#546 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 12 October 2012 - 18:07

Nuda rzecz względna. Zawsze możesz kupić kolorowy cover (redbuble ma nieograniczony wybór) albo nakleić jakiś skin.

Ale iOS i tak pozostanie nudny.

#547 Dusiek

Dusiek
  • 541 posts
  • SkądWrocław

Posted 12 October 2012 - 18:10

A spodziewałeś się że będzia jakiś inny niż w poprzednich iP? No chyba, że liczyłeś na windowsowe kafelki?

#548 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 12 October 2012 - 18:11

A spodziewałeś się że będzia jakiś inny niż w poprzednich iP? No chyba, że liczyłeś na windowsowe kafelki?

Nie wyraziłem swoją opinię, czytaj ze zrozumieniem.

#549 Dusiek

Dusiek
  • 541 posts
  • SkądWrocław

Posted 12 October 2012 - 18:15

Rozumiem dokładnie. Zastanawia mnie tylko co Ci zmieszało uczucia. Masz MB, 4S, 4G, nowego iPada i nagle iP5 zaczyna Cię nudzić. Może czas na androida?

#550 Svanar

Svanar
  • 34 posts

Posted 12 October 2012 - 18:46

Wyraziłem tylko swoją opinie. iOS według mnie potrzebuje czegoś, ale nie wiem czego. @dusiek chodziło mi o iOS nie wygład :) bo iP 5 jest bardzo ładny

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users