Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iPhone 5 - dostępność i zakup w Polsce.

• Please log in to reply
3348 replies to this topic

#3001 wasil16

wasil16
  • 541 posts
  • SkądMielno

Posted 01 December 2012 - 17:47

Ja również mogę się pochwalić Czarnym 16Gb z Orange. Telefon w stanie idealnym, 46tydzień produkcji, fabryka C3 :) Pozdrawiam!

#3002 eragooo

eragooo
  • 120 posts

Posted 01 December 2012 - 17:53

Ktoś reklamował iP5 w T-Mobile? Mam żółty ekran, powinni wymienić od ręki czy będą się bawić w refuby?

#3003 mattkally

mattkally
  • 564 posts
  • SkądZambrów

Posted 01 December 2012 - 23:46

01 Dec 2012 00:44:47 Liege Euro Hub Shipment Arrived In Warehouse 30 Nov 2012 23:36:25 Liege Euro Hub Shipment In Transit. Paczka przeleży w Belgii weekend. Jest szansa, że dostanę ją w poniedziałek? Niby 3/12 to termin dostawy, ale zaczynam mieć wątpliwości :)

#3004 tomaug

tomaug
  • 14 posts

Posted 02 December 2012 - 00:03

Witam

Jestem zainteresowany kupnem Iphona 5 64GB Biały. Biały ponieważ czarne szybko się ponoć rysują ale to już inna kwestia. Zaczęłem czytać forum i trafiłem na cenę ok. 3750zł BRUTTO na stronie [url=http://store.apple.com/pl]Oficjalny Apple Store PL - Kup nowego MacBooka Pro z ekranem Retina, nowego iPada, iPhone'a, iPoda, Apple TV - Apple Store (Polska)[/url] Potrzebuję na firmę bo chcę odliczyć VAT, co prawda firma nie jest moja ale znajomy zwróci mi VAT. NA stronie iSpot cena to 3999zł Brutto. I teraz za bardzo nie wiem o co chodzi dlaczego jest taka różnica. Czy jak kupię telefon na stronie [url=http://store.apple.com/pl]Oficjalny Apple Store PL - Kup nowego MacBooka Pro z ekranem Retina, nowego iPada, iPhone'a, iPoda, Apple TV - Apple Store (Polska)[/url] to czy będę miał gwarancję w polsce, oraz czy w przypadku modelu nietrafionego mogę go zwrócić lub wymienić na nowy bez wad.
Proszę o informację bo już się pogubiłem i nie wiem o co tutaj chodzi gdzie jest jakiś chaczyk, dlaczego tylko na tej stronie telefon jest taki tani a wszędzie to ok. 4tyś. Jeszcze jedno czy ten sklep [url=http://store.apple.com/pl]Oficjalny Apple Store PL - Kup nowego MacBooka Pro z ekranem Retina, nowego iPada, iPhone'a, iPoda, Apple TV - Apple Store (Polska)[/url] to jest to samo co w sk®cie tutaj na forum jest nazywane AOS ?
Bardzo proszę o wyrozumiałość i odpowiedź na moje pytania.

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

#3005 stroner30

stroner30
  • 747 posts
  • SkądPoznań, PL

Posted 02 December 2012 - 00:27

Witam

Jestem zainteresowany kupnem Iphona 5 64GB Biały. Biały ponieważ czarne szybko się ponoć rysują ale to już inna kwestia. Zaczęłem czytać forum i trafiłem na cenę ok. 3750zł BRUTTO na stronie Oficjalny Apple Store PL - Kup nowego MacBooka Pro z ekranem Retina, nowego iPada, iPhone'a, iPoda, Apple TV - Apple Store (Polska) Potrzebuję na firmę bo chcę odliczyć VAT, co prawda firma nie jest moja ale znajomy zwróci mi VAT. NA stronie iSpot cena to 3999zł Brutto. I teraz za bardzo nie wiem o co chodzi dlaczego jest taka różnica. Czy jak kupię telefon na stronie Oficjalny Apple Store PL - Kup nowego MacBooka Pro z ekranem Retina, nowego iPada, iPhone'a, iPoda, Apple TV - Apple Store (Polska) to czy będę miał gwarancję w polsce, oraz czy w przypadku modelu nietrafionego mogę go zwrócić lub wymienić na nowy bez wad.
Proszę o informację bo już się pogubiłem i nie wiem o co tutaj chodzi gdzie jest jakiś chaczyk, dlaczego tylko na tej stronie telefon jest taki tani a wszędzie to ok. 4tyś. Jeszcze jedno czy ten sklep Oficjalny Apple Store PL - Kup nowego MacBooka Pro z ekranem Retina, nowego iPada, iPhone'a, iPoda, Apple TV - Apple Store (Polska) to jest to samo co w sk®cie tutaj na forum jest nazywane AOS ?
Bardzo proszę o wyrozumiałość i odpowiedź na moje pytania.

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

Wiec tak: na początek haczyk piszemy przez 'h' a nie 'ch' ;-)

A w odpowiedzi na pytanie: Twóje linki to oficjalny sklep Apple czyli Apple Online Store (w skrócie AOS). To w sumie jedyny dostępny w Polsce bezpośredni oficjalny sklep Apple. Oczywiście tylko internetowy. Stacjonarnych jeszcze nie ma. Z fakturą tam nie ma problemu, choc poczytaj na tym forum są odpowiednie tematy, bo na początku były problemy, teraz już jest ok, ale z tego co pamiętam musisz konto założyć na takie same dane jak ta firma.

iSpot to sklep autoryzowany przez Apple, ale nie jest to ich sklep. Ceny sobie ustalają jakie chcą, więc mają drożej.

Ogólna rada jest taka, że oczywiście najlepiej kup w AOS. Co do gwarancji lub ewentualnych wad fabrycznych również AOS to najlepszy wybór, bo jest tam bezproblemowa wymiana, na nowy zafoliowany. W iSpotach są czasem niezłe jaja (również można poczytać na forum).

#3006 mattkally

mattkally
  • 564 posts
  • SkądZambrów

Posted 02 December 2012 - 01:25

Wiec tak: na początek haczyk piszemy przez 'h' a nie 'ch' ;-)

Jak już masz czepiać się błędów, to wychwytuj wszystkie ;)

Edit
@stronger30: Tak w skrócie to iSpot kupuje sprzęt bezpośrednio od Apple, a następnie sprzedaje je po swoich, wyższych cenach. Dlatego jeżeli jest możliwość kupienia taniej oraz bez żadnych pośredników w postaci resellerów, to na Twoim miejscu kupiłbym go w AOS. Tutaj masz link do oficjalnego sklepu Apple dla firm.

#3007 botar

botar
  • 13 posts

Posted 02 December 2012 - 09:13

01 Dec 2012 00:44:47 Liege Euro Hub Shipment Arrived In Warehouse
30 Nov 2012 23:36:25 Liege Euro Hub Shipment In Transit.

Paczka przeleży w Belgii weekend. Jest szansa, że dostanę ją w poniedziałek? Niby 3/12 to termin dostawy, ale zaczynam mieć wątpliwości :)

Tydzień temu miałem identyczna sytuacje, tylko że z ipadem. Wieczorem w piątek tablet dotarł do Liege, a w poniedziałek odebrałem go od kuriera tnt (Warszawa).

#3008 misiek1

misiek1
  • 30 posts

Posted 02 December 2012 - 10:42

Kiedy można skorzystać z odnośnika "drukuj fakturę", mam już paczkę w statusie wysłane od dnia wczorajszego. Po kliknięciu na drukuj fakturę muszę utworzyć konto apple ID ?, bo tam mnie właśnie przekierowuje. Zaznaczam, że zamawiałem jako gość.

#3009 tomaug

tomaug
  • 14 posts

Posted 02 December 2012 - 10:45

Jak już macie mnie poprawiać to faktycznie poprawiajcie wszystkie błędy, pozostał jeszcze jeden :) zamiast "Zaczęłem" powinno być "Zacząłem" ale to szczegół. Każdy z nas czasami popełnia błędy, jak widać :) Bardzo dziękuję za odpowiedź, bardzo mi pomogła. W związku z tym że faktycznie jest problem z fakturą VAT a dokładniej jej rozliczeniem, z powodu NIP-u który musi być europejski oraz z powodu rozliczeń samego VAT-u.Chyba będę zmuszony kupić w zwykłym polskim sklepie, mam na myśli Cortland. Co o nim myślicie, ? Czy jest godny polecenia ? Czy gwarancja jest wówczas od Appla ? czy lepiej osobiście czy przez internet kupić, (jestem z Warszawy gdzie mają sklep). I podstawowe pytanie czy również jest łatwo i sprzedający nie robi problemów z wymianami nawet kilkukrotnymi w przypadku sprzętu który lekko odstaje od tego co powinno być dostarczone? Jedyne co szkoda to to że w AOS nie jest to takie proste. Zwrot VAT-u w moim przypadku przez kolegę to przysługa dlatego nie chciałbym obciążać go dodatkowymi czynnościami. Jeszcze raz dziękuję za pomoc, wiedziałem że można na was liczyć. Pozdrawiam

#3010 kristof461

kristof461
  • 2340 posts

Posted 02 December 2012 - 11:55

Kiedy można skorzystać z odnośnika "drukuj fakturę", mam już paczkę w statusie wysłane od dnia wczorajszego. Po kliknięciu na drukuj fakturę muszę utworzyć konto apple ID ?, bo tam mnie właśnie przekierowuje. Zaznaczam, że zamawiałem jako gość.

Ale mówisz o odnośniku "drukuj fakturę" obok "śledź przesyłkę"? Ja następnego dnia napewno mogłem już z tego korzystać i również zamawiałem jako gość tylko w takim przypadku zamiast konta muszę wpisać numeru zamówienia i maila.Niestety po wypisaniu tego wszystkiego przekierowuje mine z powrotem na tą główną stronę z zamówieniem. Przez to nie mogę sprawdzić z którego tygodnia jest mój egzemplarz. Ktoś już mi odpisał że być może jest za wcześnie ale wszystkie znaki wskazują że iPhone powinien dojść już w poniedziałek więc jak nie teraz to kiedy?

#3011 misiek1

misiek1
  • 30 posts

Posted 02 December 2012 - 12:53

Ale mówisz o odnośniku "drukuj fakturę" obok "śledź przesyłkę"? Ja następnego dnia napewno mogłem już z tego korzystać i również zamawiałem jako gość tylko w takim przypadku zamiast konta muszę wpisać numeru zamówienia i maila.Niestety po wypisaniu tego wszystkiego przekierowuje mine z powrotem na tą główną stronę z zamówieniem. Przez to nie mogę sprawdzić z którego tygodnia jest mój egzemplarz. Ktoś już mi odpisał że być może jest za wcześnie ale wszystkie znaki wskazują że iPhone powinien dojść już w poniedziałek więc jak nie teraz to kiedy?

Dokładnie chodzi mi właśnie o ten odnośnik, ja mam to samo i nie wiem dlaczego i kiedy można to sprawdzić :roll: , chyba dopiero po otrzymaniu iphone-a.

#3012 SeNuke

SeNuke
  • 769 posts

Posted 02 December 2012 - 13:53

Dokładnie chodzi mi właśnie o ten odnośnik, ja mam to samo i nie wiem dlaczego i kiedy można to sprawdzić :roll: , chyba dopiero po otrzymaniu iphone-a.

Ja mogłem wydrukować fakturę od razu jak wskoczył status WYSŁANY klikając odnośnik własnie koło statusu :)

#3013 tomaug

tomaug
  • 14 posts

Posted 02 December 2012 - 14:17

Pomyliłem cytaty, sorki

- - - Połączono posty - - -

Jak już macie mnie poprawiać to faktycznie poprawiajcie wszystkie błędy, pozostał jeszcze jeden :) zamiast "Zaczęłem" powinno być "Zacząłem" ale to szczegół. Każdy z nas czasami popełnia błędy, jak widać :)
Bardzo dziękuję za odpowiedź, bardzo mi pomogła. W związku z tym że faktycznie jest problem z fakturą VAT a dokładniej jej rozliczeniem, z powodu NIP-u który musi być europejski oraz z powodu rozliczeń samego VAT-u.Chyba będę zmuszony kupić w zwykłym polskim sklepie, mam na myśli Cortland. Co o nim myślicie, ? Czy jest godny polecenia ? Czy gwarancja jest wówczas od Appla ? czy lepiej osobiście czy przez internet kupić, (jestem z Warszawy gdzie mają sklep). I podstawowe pytanie czy również jest łatwo i sprzedający nie robi problemów z wymianami nawet kilkukrotnymi w przypadku sprzętu który lekko odstaje od tego co powinno być dostarczone? Jedyne co szkoda to to że w AOS nie jest to takie proste. Zwrot VAT-u w moim przypadku przez kolegę to przysługa dlatego nie chciałbym obciążać go dodatkowymi czynnościami. Jeszcze raz dziękuję za pomoc, wiedziałem że można na was liczyć.

Pozdrawiam

Proszę o odpowiedź na moje wcześniejsze pytania.

#3014 kristof461

kristof461
  • 2340 posts

Posted 02 December 2012 - 16:02

Pomyliłem cytaty, sorki

Proszę o odpowiedź na moje wcześniejsze pytania.

Nie chce pouczać ale mógłbyś poczytać na temat Cortlandu nie tylko z perspektywy iPhona 5 ale i innych produktów Apple. Ja nie kupowałem w nigdy w Cortland ale z tego co można wyczytać na forum to użytkownicy w ramach gwarancji dostają samo (zafoliowane) urządzenie bez pudełka (przynajmniej większośćz nich). Jedni mówią że to nowe egzemplarze inni mają co do tego duże wątpliwości. Natomiast ci co kupili w AOS zwracają i rzadko kto ma jakiekolwiek problemy. Podsumowując kupno w AOS to nie tylko zaoszczędzenie kilkuset złotych ale i gwarancja rzetelności ze strony Apple której reseller nie zawsze przestrzega. Co więcej obecnie dostawa iPhone 5 znacznie się skróciła więc nie będziesz czekał tygodniami (czekanie niesamowicie buduje napięcie :)).Oczywiście nie będziesz przecież pierwszy który chce kupić w Cortlandzie, iSpocie czy nawet na Allegro ale prawda jest taka że ten model częściej dotykają "drobne" wady które dla wielu mogą być śmieszne przez co ciężko walczyć o swoje racje dlatego przy tej cenie według mnie nie ma co ryzykować.

#3015 dominozs

dominozs
  • 30 posts

Posted 02 December 2012 - 18:48

Skoro wszyscy sie chwalą to ja tez ,właśnie zamówiłem swojego Białasa w iSpocie .

#3016 mattkally

mattkally
  • 564 posts
  • SkądZambrów

Posted 02 December 2012 - 19:21

Skoro wszyscy sie chwalą to ja tez ,właśnie zamówiłem swojego Białasa w iSpocie .

Długi masz czas oczekiwania ?

#3017 dominozs

dominozs
  • 30 posts

Posted 02 December 2012 - 19:26

no właśnie nie wiem bo nie mogę znaleźć ale w piątek napisali mi ze niby są dostępne od ręki

#3018 shook

shook
  • 72 posts
  • SkądWarszawa

Posted 02 December 2012 - 20:02

Dzisiaj udało mi się kupić 2 Iphone 5 64 gigowe Black :) ( jedna kupilem w Promenadzie a drugą sztuke w Blue City :). Jak mam sprawdzic date produkcji obydwu egzemplarzy ? Po wstępnym obejrzeniu brak jakich kolwiek wad

#3019 dominozs

dominozs
  • 30 posts

Posted 02 December 2012 - 20:19

Klantenservice: Serienummers

Wie ktoś może czy nanoSIM dostanę od ręki w Plusie ?

#3020 mattkally

mattkally
  • 564 posts
  • SkądZambrów

Posted 02 December 2012 - 20:23

Dzisiaj udało mi się kupić 2 Iphone 5 64 gigowe Black :) ( jedna kupilem w Promenadzie a drugą sztuke w Blue City :). Jak mam sprawdzic date produkcji obydwu egzemplarzy ? Po wstępnym obejrzeniu brak jakich kolwiek wad

Jak juz to sprawdzisz to napisz nam tydzien produkcji i fabryke.

#3021 shook

shook
  • 72 posts
  • SkądWarszawa

Posted 02 December 2012 - 20:28

Obydwie sztukI wyprodukowane zostały w 46 tygodniu (November) Fabryka C3. Wszystko OK :)

#3022 kdʘ

kdʘ
  • 257 posts
  • SkądJarosław

Posted 02 December 2012 - 20:57

01 Dec 2012 00:44:47 Liege Euro Hub Shipment Arrived In Warehouse
30 Nov 2012 23:36:25 Liege Euro Hub Shipment In Transit.

Paczka przeleży w Belgii weekend. Jest szansa, że dostanę ją w poniedziałek? Niby 3/12 to termin dostawy, ale zaczynam mieć wątpliwości :)

Ja mam:
01 Dec 2012 05:31:16 Liege Euro Hub Held Hub-spec. Forwarding Need
01 Dec 2012 04:52:11 Liege Euro Hub Shipment Arrived In Warehouse

Termin dostawy na czwartego grudnia. :)

#3023 Syberii

Syberii
  • 50 posts

Posted 02 December 2012 - 22:40

Mój iPhone 5 64GB też jest z Chiny C3 więc myślę, że będzie wszystko ok. Wcześniej miałem iP 4 też z C3 i nie było z nim problemów :) Mój ma być jutro :)

#3024 mattkally

mattkally
  • 564 posts
  • SkądZambrów

Posted 02 December 2012 - 22:53

Mój iPhone 5 64GB też jest z Chiny C3 więc myślę, że będzie wszystko ok. Wcześniej miałem iP 4 też z C3 i nie było z nim problemów :) Mój ma być jutro :)

Mój w końcu też.

#3025 proxx

proxx
  • 1264 posts

Posted 03 December 2012 - 11:44

Ile się czeka na nowy telefon z aos w ramach wymiany starego?od zgloszenia chęci wymiany ile czekaliscie?

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users