Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iPhone 5 vs Nokia Lumia 920

• Please log in to reply
958 replies to this topic

#201 kosa666

kosa666
  • 322 posts

Posted 14 October 2012 - 16:45

który to bank jest taki do przodu?
co do reszty sensu naklejek nie widzę, wsiadając do samochodu nawet nie wyjmuje telefonu z kieszeni/torby, sam mi się paruję.

Jednym z takich działań jest najnowszy projekt Banku Zachodniego WBK. 31 lipca 2012 roku wraz z organizacją VISA Europe, firmą Samsung oraz operatorem sieci telefonii komórkowej Orange ukończyliśmy w pełni polskojęzyczną aplikację do mobilnych płatności zbliżeniowych Visa payWave, gotową do wdrażania w zastosowaniu do smartfonów obsługujących technologię NFC.

[URL="http://blog.bzwbk.pl/2012/09/platnosci-mobilne-przyszlosc-juz-dzis"]ŹRÓDŁO[/URL]

PS - z założenia nie mam włączonego bluetooth cały czas - za iP4S nie starczałby mi na jeden dzień :(

#202 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 14 October 2012 - 17:00

Szacun ;)

Raczkująca, własna działalność. Na razie nie mam wiele do roboty ;)

---------- Wpis dodano o 18:00 ---------- Poprzedni wpis dodano o 17:58 ----------

PS - z założenia nie mam włączonego bluetooth cały czas - za iP4S nie starczałby mi na jeden dzień :(

Włączony GPS/WiFI/BT nie zużywa prawie nic baterii. Dopóki jakiś program lub system nie zacznie korzystać to te moduły zachowują sie jak w trybie standby.

#203 Marti701

Marti701
  • 121 posts
  • SkądWarszawa

Posted 14 October 2012 - 20:11

Z płatnościami NFC, to już walczą od zeszłego roku. Największą przeszkodą jest bezpieczeństwo. Niestety NFC jest bardzo kiepsko zabezpieczone, co udowodnił Pan Miller, przejmując kontrole nad telefonami. Czy płatności telefonem są nam potrzebne, czy to po prostu zwykły bajer? I tak nosimy przy sobie dowód osobisty, prawo jazdy, dowód rejestracyjny, więc zabranie dodatkowo jednej, lub dwóch kart kredytowych, płatniczych nie jest problemem. Karta się nie zawiesi, nie rozładuje bateria, nie złapie wirusa, jest mniej podatna na usterki, niż telefon. Dlatego ja nie widze sensu dla płatności, poprzez NFC w telefonie.

#204 kosa666

kosa666
  • 322 posts

Posted 14 October 2012 - 20:48

Pozwolę się nie do końca zgodzić: 1. Jak wychodzisz do sklepu osiedlowego, to nie potrzebne ci jest prawo jazdy ze sobą czy dowód osobisty. Zresztą ile jest osób które w ogóle nie maja prawa jazdy a jakoś płacą kartami. 2. Karta kredytowa (wypukła) jest jeszcze mniej zabezpieczona - przecież wystarczy jej numer, dane odczytane z karty i kod kontrolny (zapisany za jej drugiej strony) by nią zapłacić poprzez internet. Pomyśl sobie teraz czy np. płacąc za autostradę na bramkach zawsze widzisz kartę i nie spuszczasz z niej wzroku? Skąd wiesz czy pracownik jest uczciwy i przypadkiem nie robi sobie zdjęć jej awersu i rewersu? Z autopsji znam przypadki ludzi którzy nie rozstawali się ze swoją kartą, a tu nagle na wyciągu dostali płatności np. z Rumunii czy Hong Kongu. PS - a tak w ogóle to jestem zwolenninikiem teorii, ze jeszcze w tym wieku dojdzie do takiej sytuacji, ze każdy człowiek po urodzeniu będzie miał obowiązkowo wszczepiany chip pod skórę w którym będą zapisane wszelkie jego dane - tak jak teraz robi się to psom. Każdy urzędnik będzie miał skaner którym nas sprawdzi. A i okaże się że każde sprzedawane nowe auto będzie miało założonego GPS-a które poprzez GSM będzie monitorowało np. przekroczenia prędkości i z automatu wystawiało mandat :D

#205 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 14 October 2012 - 21:24

O NWO widze sie czytalo :P Absolutnie nie...

#206 Marti701

Marti701
  • 121 posts
  • SkądWarszawa

Posted 14 October 2012 - 22:58

Pozwolę się nie do końca zgodzić:

1. Jak wychodzisz do sklepu osiedlowego, to nie potrzebne ci jest prawo jazdy ze sobą czy dowód osobisty. Zresztą ile jest osób które w ogóle nie maja prawa jazdy a jakoś płacą kartami.

2. Karta kredytowa (wypukła) jest jeszcze mniej zabezpieczona - przecież wystarczy jej numer, dane odczytane z karty i kod kontrolny (zapisany za jej drugiej strony) by nią zapłacić poprzez internet. Pomyśl sobie teraz czy np. płacąc za autostradę na bramkach zawsze widzisz kartę i nie spuszczasz z niej wzroku? Skąd wiesz czy pracownik jest uczciwy i przypadkiem nie robi sobie zdjęć jej awersu i rewersu? Z autopsji znam przypadki ludzi którzy nie rozstawali się ze swoją kartą, a tu nagle na wyciągu dostali płatności np. z Rumunii czy Hong Kongu.

PS - a tak w ogóle to jestem zwolenninikiem teorii, ze jeszcze w tym wieku dojdzie do takiej sytuacji, ze każdy człowiek po urodzeniu będzie miał obowiązkowo wszczepiany chip pod skórę w którym będą zapisane wszelkie jego dane - tak jak teraz robi się to psom. Każdy urzędnik będzie miał skaner którym nas sprawdzi. A i okaże się że każde sprzedawane nowe auto będzie miało założonego GPS-a które poprzez GSM będzie monitorowało np. przekroczenia prędkości i z automatu wystawiało mandat :D

Jeśli idziesz do sklepu osiedlowego i masz jak zabrać telefon, to zabranie karty nie powinno być problemem. Pamiętaj, że nie wszystkie sklepy posiadają terminale zbliżeniowe. I co przeciągniesz telefon przez czytnik magnetyczny?
A jak zamierzasz zapłacić za autostrade telefonem? Podasz pani telefon i mówisz" Proszę nacisnąć na tą ikone między Angry Birds, a Facebookiem"? Skąd wiesz czy przyłoży do czytnika?

#207 szad

szad
  • 431 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 15 October 2012 - 00:11

cały bajer z płatnościami zbliżeniowymi to właśnie brak potrzeby dawania karty/telefonu komukolwiek.. ja to w ogóle się dziwie że na autostradach nie ma bramek z paypassem i bez człowieka o okienku. akurat w tym temacie placenie telefonem jest bezpieczniejsze niż kartą. mam naklejke na telefonie podłączoną do mojej karty kredytowej i nie biorę ze sobą portfela na spacer z psem czy szybkie zakupy pod domem. nawet można już tak tankować paliwo na Neste A24 :)

#208 kosa666

kosa666
  • 322 posts

Posted 15 October 2012 - 18:26

który to bank jest taki do przodu?

i jeszcze jedno z dzisiejszego dnia:

[URL="http://biznes.onet.pl/grupa-tp-oferuje-platnosci-komorka,18494,5277865,news-detal"]http://biznes.onet.pl/grupa-tp-oferuje-platnosci-komorka,18494,5277865,news-detal[/URL]

#209 528eae9968

528eae9968
  • 7222 posts
Posted 15 October 2012 - 18:40

Dajcie sobie spokój z tym NFC albo przejdźcie na inny wątek.

#210 kosa666

kosa666
  • 322 posts

Posted 15 October 2012 - 18:46

Dajcie sobie spokój z tym NFC albo przejdźcie na inny wątek.

temat dotyczy wyboru pomiędzy Lumią 920 a iPhonem 5 - NFC obok ładowania bezprzewodowego (oprócz samych systemów) to największe różnice, więc rozmowa na ich temat jest jak najbardziej na miejscu

#211 Ernest05

Ernest05
  • 829 posts
Posted 16 October 2012 - 05:43

Nie wiem nad czym tutaj się zastanawiać... Korzystałem z wp7.5 i była to porażka, wątpię żeby 8 był dużym przełomem. Aplikacji tyle co nic, szybkość systemu podobna, cpu wydajniejsze ma lumia, hw ip5. Najważniejszą różnicą jest zaplecze aplikacji i samo wsparcie. Spójrzcie co nokia zrobiła z takimi modelami jak lumia 800,900. Sytuacja chyba jeszcze gorsza niż na androidzie. Na iOS nie płacisz tylko za dobry telefon, ale i za długie wsparcie.

#212 528eae9968

528eae9968
  • 7222 posts
Posted 16 October 2012 - 05:58

Nokia dalej wspiera Lumie 800 i 900. Nic im nie zrobiła.

#213 Ernest05

Ernest05
  • 829 posts
Posted 16 October 2012 - 06:47

Mam na myśli to ze dała wykastrowanego wp 7.8 zamiast wp8

#214 528eae9968

528eae9968
  • 7222 posts
Posted 16 October 2012 - 06:55

Kto co komu dał?

#215 wieslawo

wieslawo
  • 3698 posts
  • SkądL-no/P-ń

Posted 16 October 2012 - 07:18

Yhm, bo iOs 6 na iP 3gs/4/iPad 2 jest taki sam jak na najnowszych zabawkach? No proszę... Wszystko zależy od wsparcia deweloperów. Jeżeli minimum wymagane przez aplikacje to będzie 7.5 czy 7.8 to nic złego się nie stanie. A że mało? Ani Apple ani Android nie startowały z pełnym sklepem, a to że w AppStore jest xxxxx aplikacji, na mnie to nie działa. Wiele z nich to śmieciowe aplikacje, niewiele warte, dublujàce się. Wolę w sklepie mieć 200 aplikacji ale naprawdę wiele wartych niż 200 tysięcy latarek.

#216 piotresce

piotresce
  • 1568 posts
Posted 16 October 2012 - 09:45

Nokia dalej wspiera Lumie 800 i 900. Nic im nie zrobiła.

Ale te urządzenia są dopiero rok na rynku...więc czego oczekiwałeś?

#217 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 16 October 2012 - 09:56

Ale trudno ją o to winić, bo już w dniu premiery Lumii 800 i 900 informowała, że nie dostaną aktualizacji do Windows Phone 8.
W dodatku za ten system odpowiada Microsoft a nie Nokia.

#218 Ernest05

Ernest05
  • 829 posts
Posted 16 October 2012 - 11:03

Wiesławo napisałeś to tak jakby na wp było te 200dobrych aplikacji... Porównanie sie tyczy tego co sie dzieje teraz i nie obchodzi nikogo w tej chwili ze kiedyś na iOS czy androidzie było mało aplikacji. Póki co oba te systemy pod względem funkcjonalności i multimediów goruja nad wp8

#219 Harrunio

Harrunio
  • 325 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 16 October 2012 - 12:39

Wiesławo napisałeś to tak jakby na wp było te 200dobrych aplikacji...
Porównanie sie tyczy tego co sie dzieje teraz i nie obchodzi nikogo w tej chwili ze kiedyś na iOS czy androidzie było mało aplikacji. Póki co oba te systemy pod względem funkcjonalności i multimediów goruja nad wp8

Nie zrozumiałeś, chodzi o to że pełne aplikacji sklepy to tylko chwyt marketingowy bo pomimo że WP ma mniej aplikacji to znajdziesz wszystko co Ci potrzebne, zamiast 20000 latarek masz 10 a i tak wszystkie działają tak samo. Poza tym to gdzie tak górują nad wp8? Wybacz ale wp8 ma takie same możliwości jak iOS czy android. Oczywiście że są między nimi różnice ale, ktoś ma coś co jest lepsze lub inny tego nie ma, ale to kwestia preferencji.

#220 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 16 October 2012 - 12:48

Wiesławo napisałeś to tak jakby na wp było te 200dobrych aplikacji...
Porównanie sie tyczy tego co sie dzieje teraz i nie obchodzi nikogo w tej chwili ze kiedyś na iOS czy androidzie było mało aplikacji. Póki co oba te systemy pod względem funkcjonalności i multimediów goruja nad wp8

Nie do końca, bo dla użytkownika komputera z Windows 8 najbardziej funkcjonalnym telefonem będzie taki z Windows Phone 8.

#221 wieslawo

wieslawo
  • 3698 posts
  • SkądL-no/P-ń

Posted 16 October 2012 - 13:19

Aplikacji może jest i mało ale... Nie oszukujmy się AppStore grami stoi i ogromnà ilościà pierdołowatych aplikacji, które sà bo sà i nieźle wyglàdajà w statystykach. Fakt jak wejdziesz w Market to szukanego typu aplikacji będzie znacznie mniej niż w AppStore ale tak naprawdę szukasz jednej i prawdę mówiàc, to na 98% wybierzesz aplikację, która jest znana i zebrała świetne noty. Tego typu aplikacje znajdziemy w AppStore/Google Play oraz na Windows Phone. AppStore to przede wszystkim ogromny rynek zbytu, a jako że użytkownicy iOS to grupa osób, które posiadajà przecież nie najtańsze urzàdzenia, to logiczne jest, że poczàtkujàcy deweloperzy czy małe studia, kierujà do AppStore jako pierwszego swoje aplikacje. W przypadku Androida, pomimo popularności jest trochę inaczej. Przecież znajdziemy telefony i tablety w każdej grupie cenowej. W przypadku Windows Phone, póki co decyduje popularność. Jednak dla największych wydawców takie ograniczenia czy dylematy nie istniejà. Fakt, może koejność wydawania będzie AppStore, Play i Market, jednak wszystkie najważniejsze aplikacje znajdziemy na każdy z tych systemów. Możemy nie spotkać tych zapełniaczy statystyk, aplikacji dla aplikacji, ale naprawdę majàc do wyboru dobrà aplikacje i znacznie gorszà wybieramy te gorsze?

#222 Ernest05

Ernest05
  • 829 posts
Posted 16 October 2012 - 13:40

Co do wp8 na pc i w telefonie tez bym nie był taki do przodu. Wg. Mnie lepiej obsługa takiego androida czy iOS na pc niż wp przez zune. Jbc. Korzystalem i nie mówię tego na podstawie filmikow z yt

#223 dawid1972

dawid1972
  • 316 posts

Posted 16 October 2012 - 13:54

Aplikacji może jest i mało ale... Nie oszukujmy się AppStore grami stoi i ogromnà ilościà pierdołowatych aplikacji, które sà bo sà i nieźle wyglàdajà w statystykach. Fakt jak wejdziesz w Market to szukanego typu aplikacji będzie znacznie mniej niż w AppStore ale tak naprawdę szukasz jednej i prawdę mówiàc, to na 98% wybierzesz aplikację, która jest znana i zebrała świetne noty. Tego typu aplikacje znajdziemy w AppStore/Google Play oraz na Windows Phone.

AppStore to przede wszystkim ogromny rynek zbytu, a jako że użytkownicy iOS to grupa osób, które posiadajà przecież nie najtańsze urzàdzenia, to logiczne jest, że poczàtkujàcy deweloperzy czy małe studia, kierujà do AppStore jako pierwszego swoje aplikacje. W przypadku Androida, pomimo popularności jest trochę inaczej. Przecież znajdziemy telefony i tablety w każdej grupie cenowej. W przypadku Windows Phone, póki co decyduje popularność. Jednak dla największych wydawców takie ograniczenia czy dylematy nie istniejà. Fakt, może koejność wydawania będzie AppStore, Play i Market, jednak wszystkie najważniejsze aplikacje znajdziemy na każdy z tych systemów. Możemy nie spotkać tych zapełniaczy statystyk, aplikacji dla aplikacji, ale naprawdę majàc do wyboru dobrà aplikacje i znacznie gorszà wybieramy te gorsze?

Nie żebym się czepiał, ale czemu jak chcesz napisać "ą" to piszesz "à". ???
Możesz to zmienić, bo źle się czyta.

#224 528eae9968

528eae9968
  • 7222 posts
Posted 16 October 2012 - 14:19

Aplikacji może jest i mało ale... Nie oszukujmy się AppStore grami stoi i ogromnà ilościà pierdołowatych aplikacji, które sà bo sà i nieźle wyglàdajà w statystykach. Fakt jak wejdziesz w Market to szukanego typu aplikacji będzie znacznie mniej niż w AppStore ale tak naprawdę szukasz jednej i prawdę mówiàc, to na 98% wybierzesz aplikację, która jest znana i zebrała świetne noty. Tego typu aplikacje znajdziemy w AppStore/Google Play oraz na Windows Phone.

AppStore to przede wszystkim ogromny rynek zbytu, a jako że użytkownicy iOS to grupa osób, które posiadajà przecież nie najtańsze urzàdzenia, to logiczne jest, że poczàtkujàcy deweloperzy czy małe studia, kierujà do AppStore jako pierwszego swoje aplikacje. W przypadku Androida, pomimo popularności jest trochę inaczej. Przecież znajdziemy telefony i tablety w każdej grupie cenowej. W przypadku Windows Phone, póki co decyduje popularność. Jednak dla największych wydawców takie ograniczenia czy dylematy nie istniejà. Fakt, może koejność wydawania będzie AppStore, Play i Market, jednak wszystkie najważniejsze aplikacje znajdziemy na każdy z tych systemów. Możemy nie spotkać tych zapełniaczy statystyk, aplikacji dla aplikacji, ale naprawdę majàc do wyboru dobrà aplikacje i znacznie gorszà wybieramy te gorsze?

To się szybko może zmienić choć nie musi.

Obecnie Windows to najpopularniejszy system operacyjny na świecie. W tym miesiącu ma wyjść nowsza wersja z nowym interfejsem która działa szybciej i stabilniej a upgrade ma być w atrakcyjnych cenach. Do tego można spodziewać się wysypu PC z dotykowymi ekranami oraz tablet od Microsoftu.
Bardzo prawdopodobne jest że wkrótce powstanie wiele aplikacji obsługujących nowy interfejs, aplikacji które dzięki niewielkiej modernizacji bez problemu zainstalujemy na telefonie z Windows Phone 8 ;-)

Microsoft ma wielką szanse którą może wykorzystać.

PS:
Nie dziwie się że Apple planuje wydać taniego iPada Mini z 8GB pamięci przed premierą WP8.

PS2. Nie wszyscy używają tych wszystkich aplikacji. Wielu osobą wystarczy wygodny dostęp do internetu w telefonie, dobry aparat i np. Skype.

#225 wieslawo

wieslawo
  • 3698 posts
  • SkądL-no/P-ń

Posted 16 October 2012 - 14:52

@dawid1972 czyta się fatalnie pisze podobnie, ale cholerne apple dało w iPadzie wszystkie możliwe kreskowanie A oprócz tego naszego polskiego z ogonkiem. Wszystko inne jest Ż Ć Ę i co sobie nie wymyśli człowiek z literką A poza tym jednym. Tak miałem na 5.1 tak mam na 6.0.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users