iPhone 5 vs Nokia Lumia 920
Napisano 02 października 2012 - 10:39

Napisano 02 października 2012 - 11:06

Napisano 02 października 2012 - 11:26
I wystarczy jedna czy dwie głupie cechy, jak chociażby ekran reagujący na dotyk rękawiczki czy ładowanie bez kabla by zrozumieć dlaczego cena jest taka jaka jest.
Ładowanie bezprzewodowe indukcyjne pierwszy wprowadził Palm, kilka lat temu, nie jest to żadna innowacja, jedynie odgrzewany kotlet, który się wcześniej nie przyjął.
Napisano 02 października 2012 - 11:30
A teraz całkiem serio póki co myślę że Wadą Nokii będzie jej a) waga
grubość c) wielkość ogólnie rozmiar. Np taki SGS III nie leży mi w ogóle a SGS II którego miałem chwale sobie po dziś dzień za kształt i wygląd.
Pamiętaj, że to co dla jednych jest wadą dla innych może być zaletą - dla mnie np iP5 jest tak jakby zbyt zabawkowy (lekki i to aluminium zamiast stali szlachetnej :/)
ps- przed chwilą go oglądałem w jenym z salonów Paly i porównywałem do mojego 4S z postanowieniem, że jak mnie powali na nogi to od razu go kupuję.... nie powalił.... zaczekam na Lumię 920 i wtedy na chłodno ocenię co biorę (a tak na marginesie, czy jest już znana dokładna data premiery?)
Napisano 02 października 2012 - 11:31
Lumia 800 to telefon Nokii, a nie Microsoftu. Poza tym już w dniu jej premiery zapowiadali, że dostanie jedną aktualizację do 7.6 Tango, więc było wiadomo, że nie dostanie aktualizacji do 8 Apollo. Pretensje możesz mieć chyba głównie do siebie.Od lat używałem systemy od Microsoftu czy to w starym komputerze czy to w Samsungu Omnia. Gdy pojawił się W 7,5 Mango zaczarował mnie, akurat byłem w posiadaniu SGS II i szybko dokonałem zamiany na L800 oczarowany wyglądem i sentymentem do mobilnych okienek windowsa. Zrezygnowałem z dwóch rdzeni, Amoleda, otwartości systemu, większego wyświetlacza, nagrywania filmów w FullHD i wielu wielu rzeczy których miałem w SGS II a nie dawała mi ich nokia L800. Mimo mojego opętania dokonałem zamiany traktując zakup Nokii jako swojego rodzaju inwestycję w przyszłość. Piękna kampania reklamowa, w internecie w TV na ulicach... szumne zapowiedzi Windowsa Apollo teraz znanego jako Windows 8. Wszystko to okazało się jednym wielkim romansem i shitem ! Albowiem Microsoft wys^**^ał się na swoich klientów nie dając aktualizacji na swoje topowe telefony do Windowsa 8 tłumacząc się tym że byłoby to zbyt kosztowne... W ten sam dzień kiedy odbyła się konferencja i ogłosili że wszyscy dotychczasowi użytkownicy Mango to beta testerzy rozstałem się z moją Lumią (Lumia po portugalsku to "prostytutka") i romans się zakończył. Może i są klienci którym nie zależy w aktualizacjach systemu czy wsparciu producenta ale to co zrobił Microsoft zakrawa o szaleństwo. Owszem używam ich systemów jak Windows 7 itp ale jako fan mobilnych rozwiązań będę omijał ich produkty szerokim łukiem. Także przyszły kliencie i użytkowniku Windowsa 8 ( Mobilnego ) Mocno się zastanów. Nie odbierajcie mojej historii jako hejt ponieważ system Windows ma również sporo zalet ale jak to mówią nie wchodź dwa razy do tej samej wody.
Pozdrawiam
7.5 to tylko aktualizacja, dwa lata wsparcia jest do telefonów które debiutowały z 7.0.Ja wyraziłem tylko swoje zdanie. Właśnie czekam na swojego pierwszego iPhona którym będzie 4S zaraz pewnie przyjedzie kurier nigdy nie miałem styczności z iOS także nie mam swojego zdania jeżeli mnie zawiedzie tak jak Android czy Windows zostawię te platformę i będę dalej szukał swojego ideału. Nie chodzi mi o to aby telefon z przed kilku lat ciągle dostawał aktualizacje ale Microsoft wypuszczająć 7.5 Mango badał rynek i przeprowadzał testy a ja kupując za ciężką kasę produkt oczekuję wsparcia od producenta przynajmniej przez dwa lata. Póki co Apple najbardziej pasuje do mojego ideału ale to się jeszcze okaże.
iOS 6 zbyt wielu nowości nie wnosi, mapy Apple są do bani, nawigacja nie działa offline, a integracja z Facebookiem, Passbook czy funkcja Panoramy to drobne zmiany.Wychodzę z tego samego założenia. Telefon niemal że stary jak świat biorąc pod uwagę aktualny rozwój technologii mobilnych i dostaje iOS 6. Wykastrowany to prawda ale system jest nowy i świeży stabilniejszy i szybszy.
Co do marketingu o którym wspominał ktoś wyżej. Aktualizacja mojej byłej Lumii 800 do WP 7.8 wnosiłaby jedynie inny wygląd interfejsu czyli mieściłby więcej kafelków... Microsoft a raczej jego marketingowcy i specjaliści od PR nazywają aktualizację Windows Phone 7.8 dla mnie to zwykły 7.5 Mango z nowym Luncherem. W przypadku Appla dostajemy cały pełnowartościowy iOS. Obcinane są te możliwości które rzecz jasna nasz telefon nie obsługuje z przyczyn technicznych.
Taniej ci wyjdzie kupić przejściówkę niż zmieniać telefon i kupować nowe akcesoria.Ps- a szczytem skąpstwa która u mnie przelała już chyba szalę goryczy jest zmiana docka- zainwestowałem sporo w stacje dokujące, a tu nawet w standardzie nie dają przejściówki do nowego iPhona, dlatego zostawię jest sobie pod iPada....
To tyle co Samsungi Galaxy S II i Galaxy S III.Ktoś już pisał o cenach? 500 i 600€ za 820 i 920... dla mnie porażka.
Są dużo tańsi.Czemu nie chcą być porządnie tańsi od iPhona?!
Będą HTC 8X z 4,3" oraz 8S z ekranami 4".Czemu nie ma modeli z W8, które zawalczą o rynek telefonów ze średniej półki cenowej? 1200 i 1600 by mnie tak bardzo satysfakcjonowało, że bym chyba nawet ekran 4,3 zdzierżył.
Windows Phone 8X by HTC Ogólne - HTC Smartphones
Windows Phone 8S by HTC Ogólne - HTC Smartphones
Przecież będą Lumie 820 z ekranami 4,3", a pewnie również jeszcze mniejsze 720, 620 i 520.A teraz całkiem serio póki co myślę że Wadą Nokii będzie jej a) waga
grubość c) wielkość ogólnie rozmiar. Np taki SGS III nie leży mi w ogóle a SGS II którego miałem chwale sobie po dziś dzień za kształt i wygląd.
Nokia Lumia 820 - Nokia - Polska
Napisano 02 października 2012 - 11:36
taniej ci wyjdzie kupić przejściówkę niż zmieniać telefon i kupować nowe akcesoria.
Moim zdaniem powinni dać ją gratis- ale wiadomo $$$$
Ps- tak jak przejściówkę na microUSB zgodnie z dyrektywam UE
Napisano 02 października 2012 - 11:43
W końcu to firma komercyjna.Moim zdaniem powinni dać ją gratis- ale wiadomo $$$$
Nie ma takiej dyrektywy.Ps- tak jak przejściówkę na microUSB zgodnie z dyrektywam UE
Napisano 02 października 2012 - 11:52
Napisano 02 października 2012 - 12:21
Napisano 02 października 2012 - 12:32
racja, nie dyrektywa tylko PROTOKÓŁ USTALEŃ które podpisały firmy: Apple, Emblaze Mobile, Huawei Technologies, LGE, Motorola Mobility, NEC, Nokia, Qualcomm, Research In Motion (RIM), Samsung, Sony Ericsson, TCT Mobile (telefony komórkowe ALCATEL), Texas Instruments oraz Atmel. Łącznie marki te obejmują ponad 90% telefonów komórkowych sprzedawanych obecnie w Europie.
Zgodnie z tym protokołem ustaleń, w przypadku telefonów, które nie mają interfejsu Micro-USB, dozwolone jest zastosowanie adaptera.
Nie ma w nim wymogu stosowania Micro USB we wszystkich telefonach, ani rozdawania adapterów za darmo.
Na pewno z czasem zrobią tańsze Lumie.Łukasz, dużo tańsi, to dla mnie 1/2. Pisząc o tanich telefonach z W8, ciągle mówiłem o Nokii. Nie kupię HTC.
Tak samo jak BlackBerry najpierw planuje droższe modele z OS 10, a dopiero póżniej rozszerzyć ofertę.
Napisano 02 października 2012 - 17:29
To chyba byłeś jedyną osobą, która o tym wiedziała. Cały świat nie wiedział o braku aktualizacji do WP8, aż do 20.06.2012 (WindowsPhone Summit)Lumia 800 to telefon Nokii, a nie Microsoftu. Poza tym już w dniu jej premiery zapowiadali, że dostanie jedną aktualizację do 7.6 Tango, więc było wiadomo, że nie dostanie aktualizacji do 8 Apollo. Pretensje możesz mieć chyba głównie do siebie.
7.5 to tylko aktualizacja, dwa lata wsparcia jest do telefonów które debiutowały z 7.0.
Napisano 02 października 2012 - 18:05

Napisano 02 października 2012 - 18:09
Już z pół roku wcześniej były o tym artykuły w sieci, pamiętam bo chciałem kupić Lumię 900, ale zrezygnowałem właśnie z powodu braku aktualizacji do 8 Apollo.To chyba byłeś jedyną osobą, która o tym wiedziała. Cały świat nie wiedział o braku aktualizacji do WP8, aż do 20.06.2012 (WindowsPhone Summit)
Napisano 02 października 2012 - 18:09

[url=http://www.euro.com.pl/search.bhtml?keyword=n7100]n7100 - wyszukane w RTV EURO AGD[/url]
Napisano 02 października 2012 - 18:13
Napisano 02 października 2012 - 18:14
PS - no i do gry wchodzi jeszcze jeden godny gracz
n7100 - wyszukane w RTV EURO AGD
Nie ma większych szans na sukces, bo jeszcze w tym miesiącu ma być premiera nowego Google Nexusa z Androidem 4.2 Key Lime Pie.
A w listopadzie Jolla pokaże swój telefon z MeeGo "Sailfish".
Napisano 02 października 2012 - 18:26
Nie ma większych szans na sukces, bo jeszcze w tym miesiącu ma być premiera nowego Google Nexusa z Androidem 4.2 Key Lime Pie.
A w listopadzie Jolla pokaże swój telefon z MeeGo "Sailfish".
a masz coś więcej na ten temat?
Napisano 03 października 2012 - 12:00
a masz coś więcej na ten temat?
Sporo o tym na sieci.
np.
Next Nexus device to be announced in October, runs Android 4.2 - Android Authority
New Nexus phone reportedly arriving this month with Android 4.2 in tow | Android Community
Ex-Nokia Team to Launch New Phone - WSJ.com
Jolla resuscitates MeeGo with 'Sailfish' OS, plans to show off new device this November -- Engadget
Jolla News Roundup: Code Sailfish, Jolla Alliance, new phone to be announced next month… : My Nokia Blog
Napisano 03 października 2012 - 12:22
Napisano 03 października 2012 - 16:33

PS - a tak na marginesie, dla rozluźnienia [url=http://www.youtube.com/watch?v=Zjrv9-Botx8&feature=youtu.be]Nokia Lumia 920 - Time to #switch - YouTube[/url]

Napisano 03 października 2012 - 16:42

Napisano 03 października 2012 - 17:38
Napisano 03 października 2012 - 17:50
Ta reklama jest średnia - i skierowana chyba tylko do nastolatków... Rozumiem, że telefon może być czarny lub srebrny... każdy inny, jaskrawy to już target w dziewczyny z liceum głównie...
O gustach się nie dyskutuje

PS - a do liceum niedługo się wybiera moja córka a jakoś bardzo mi się spodobała wersja czerwona i ta limonkowa

Napisano 03 października 2012 - 18:00

Napisano 03 października 2012 - 21:42
Bzdura - jesli sie nie dyskutuje o gustach to o czym dyskutowac? O porannej kupie?O gustach się nie dyskutuje

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych