Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iPhone 5 vs Nokia Lumia 920

• Please log in to reply
958 replies to this topic

#251 Dusiek

Dusiek
  • 541 posts
  • SkądWrocław

Posted 17 October 2012 - 20:30

Z całym szacunkiem ale absolutnie nie zgadzam się z Twoimi tezami.. Jako chyba pierwszy na świecie podałeś taką definicję smartfonu (zresztą nie popartą dowodami) ;)

Nie musisz się ze mną zgadzać. To moje zdanie. Każdy ma swoje i po to jest włąśnie dyskusja. Jak podasz mi inną definicję smartfonu popartą dowodami to odszczekam wszystko co napisałem ;)

Może to nie jest dowód (może co najwyżej delikatna poszlaka) ale spróbuj wyobrazić sobie iPhona bez iTunes. Taka właśnie - moim zdaniem - jest Lumia. Fajna z bajerami i z dobrymi papierami ale zasadniczo to nie smartfon. To telefon.

#252 NouNejm

NouNejm
  • 717 posts
  • SkądToruń

Posted 17 October 2012 - 21:22

Nie musisz się ze mną zgadzać. To moje zdanie. Każdy ma swoje i po to jest włąśnie dyskusja. Jak podasz mi inną definicję smartfonu popartą dowodami to odszczekam wszystko co napisałem ;)

Może to nie jest dowód (może co najwyżej delikatna poszlaka) ale spróbuj wyobrazić sobie iPhona bez iTunes. Taka właśnie - moim zdaniem - jest Lumia. Fajna z bajerami i z dobrymi papierami ale zasadniczo to nie smartfon. To telefon.

W takim wypadku, co jeżeli nigdy nie wydałem ani grosza w App Store lub iTunes, bo starczają mi darmowe aplikacje, a muzykę wolę na płytach? Dodatkowo nie mam miliona spraw zapisanych w kalendarzy, nie robię notatek, a kontakty mam cały czas zapisywane na Gmailu. Wolę za to poprzeglądać wygodnie internet, pograć w proste gierki, przejrzeć Facebooka, popisać z ludźmi na Facebook Messengerze czy zrobić ładne zdjęcia. Czy w takiej sytuacji każdy smartfon będzie dla mnie telefonem? To niedorzeczne. Smartfon to telefon, na którym mogę robić w miarę sprawnie robić kilka rzeczy naraz oraz kiedy te rzeczy są wzajemnie ze sobą połączone, np. mogę zrobić zdjęcie i szybko wstawić je na Facebooka. To oferuje każdy z największych systemów operacyjnych. Dla mnie Lumia to smartfon.

#253 szad

szad
  • 431 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 17 October 2012 - 21:27

Jak podasz mi inną definicję smartfonu popartą dowodami to odszczekam wszystko co napisałem ;)

mówisz i masz... Smartfon – Wikipedia, wolna encyklopedia
każdy z systemów ma swój sklep z aplikacjami, chmurę, sklep z muzyką.. nie wiem w czym miałby być lepszy iOS od całej reszty. np. w sklepie Google jest cała masa darmowych aplikacji które np. na iOS są płatne :)

#254 Harry Brown

Harry Brown
  • 373 posts
  • SkądKrakau

Posted 17 October 2012 - 22:36

Bardzo dobrze powiedziane, dodajmy do tego jeszcze skype i mamy kompletny smartfonowy raj, który moim zdaniem wkrótce dokopie i iosowi i androidowi.

+ jeszcze: radio, "wbudowane" (sprawne) mapy z gps-em, nfc, rozszerzalność pojemości telefonu kartką mini-SD o 32, 64 GB, możliwość podpięcia telefonu do byle monitora z wejściem HDMI, USB-on-the-go — no tak, nokie nie są smartfonami.

(a takwogle, ja jestem zwolennikiem/użytkownikiem symbianka, jest oldskulowy :D, a Nokia 808 jest najlepszym multimedialnym (audio-wideo) telefonem (z elementami smartfona)).

#255 Dusiek

Dusiek
  • 541 posts
  • SkądWrocław

Posted 17 October 2012 - 22:37

W takim wypadku, co jeżeli nigdy nie wydałem ani grosza w App Store lub iTunes, bo starczają mi darmowe aplikacje (...)

A te darmowe wyciągnąłeś z szuflady w sypialni rozumiem?

(...) każdy z systemów ma swój sklep z aplikacjami, chmurę, sklep z muzyką.. nie wiem w czym miałby być lepszy iOS od całej reszty. np. w sklepie Google jest cała masa darmowych aplikacji które np. na iOS są płatne :)

Nie powiedziałem, że iOS jest lepszy od innych systemów tylko, że Lumia jest gorsza od iPhona. Sklep Google natomiast to oferuje raczej soft do konkurencyjnej platformy i nie jest to ta, z której kożysta Lumia zdaje się... Chyba, że widziałeś Lumie z Androidem... Ja nie widziałem.

#256 528eae9968

528eae9968
  • 7222 posts
Posted 18 October 2012 - 07:09

Wracając do tematu...
Uważam, że porównywanie Lumii do iP to... nieporozumienie. Dlaczego? Bo iP jest smartfonem a Lumia jest telefonem z ekranem dotykowym. To za mało żeby być smartfonem. To co trzyma się w ręku to tylko przedłużenie całego systemu. Apple oferuje iTunes ze sklepami z Appkami, muzyką, filmami, podcastami. Kiosk z gazetami, które można prenumerować. Jest też iCloud co stanowi idealne połączenie wszystkich urządzeń z jabłkiem na plecach i nie tylko, itp itd. Lumia jest przedłużeniem... niczego.
Telefony dotykowe z Androidem też są smartfonami ale Nokia Lumia (i inne Nokie) smartfonami nie są. Zgodze się, że są solidnymi i ładnymi telefonami ale to chyba właśnie gwóźdź do trymny Nokii. Telefony to wspomnienie dawnej świetności Nokii.

Uważam, że nie masz pojęcia o smartfonach, tym bardziej o Windows Phone 7 albo zwyczajnie trollujesz.
Równie dobrze iPhone 5 nie jest dla mnie smartfonem, zgodzę się że jest ładnym telefonem (wspomnieniem dawnej świetności Apple).

To moje zdanie. Każdy ma swoje.

Każdy ma racjonalne argumenty a ty nie masz.

---------- Wpis dodano o 08:09 ---------- Poprzedni wpis dodano o 08:07 ----------

Nie rozumiem..? Co kopia zapasowa ma wspólnego z edycją klawiatury? : ) To była retoryczna prośba, wiem że bez JB nie da rady.

Być może plik odpowiedzialny za klawiaturę jest w kopi zapasowej ;-) Wtedy można go zmienić i po odtworzeniu iOS masz modyfikacje bez JB.

#257 wieslawo

wieslawo
  • 3698 posts
  • SkądL-no/P-ń

Posted 18 October 2012 - 07:22

Dusiek a ten soft to oferuje kto? Apple dla iOs czy Google dla Google Play czy...może to jednak deweloperzy? Weźmy sobie np. EA, które oferuje NFS dla wszystkich trzech systemów, weźmy Roxio, którego Angry Birds znajdziemy również na wszystkie 3 systemy. Więc co to za argument? Bez różnicy jak nazwiemy sklep z aplikacjami, deweloperzy zwłaszcza, jeżeli to duży wydawca, tworzy swoje oprogramowanie na iOs, Andrioda i Windows Mobile.

#258 slawrumia

slawrumia
  • 1293 posts
  • SkądRumia

Posted 18 October 2012 - 08:35

Nie powiedziałem, że iOS jest lepszy od innych systemów tylko, że Lumia jest gorsza od iPhona. ...

Powiedziałeś coś gorszego że nawet nie jest smartfonem.
Najzwyczajniej trolujesz .

#259 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 18 October 2012 - 12:41

W takim wypadku, co jeżeli nigdy nie wydałem ani grosza w App Store lub iTunes, bo starczają mi darmowe aplikacje, a muzykę wolę na płytach? Dodatkowo nie mam miliona spraw zapisanych w kalendarzy, nie robię notatek, a kontakty mam cały czas zapisywane na Gmailu. Wolę za to poprzeglądać wygodnie internet, pograć w proste gierki, przejrzeć Facebooka, popisać z ludźmi na Facebook Messengerze czy zrobić ładne zdjęcia. Czy w takiej sytuacji każdy smartfon będzie dla mnie telefonem? To niedorzeczne. Smartfon to telefon, na którym mogę robić w miarę sprawnie robić kilka rzeczy naraz oraz kiedy te rzeczy są wzajemnie ze sobą połączone, np. mogę zrobić zdjęcie i szybko wstawić je na Facebooka. To oferuje każdy z największych systemów operacyjnych. Dla mnie Lumia to smartfon.

To wszystko zrobisz też "dumbphonem" za zeta.

#260 528eae9968

528eae9968
  • 7222 posts
Posted 18 October 2012 - 12:47

To wszystko zrobisz też "dumbphonem" za zeta.

Słowo "wygodnie" jest tu kluczem dlatego się z Tobą nie zgadzam.
Po za tym iPhone też jest za zeta :D
iPhone 5 także w Plusie - za 1 zł z taryfą bez limitu - Plus, iphone 5, iPhone | media2.pl

#261 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 18 October 2012 - 13:23

W takim abonamencie to wiesz... Vertu też by był za zeta w umowie 10.000 zł na 8 lat.

#262 GIZIU

GIZIU
  • 923 posts
  • SkądWarszawa

Posted 18 October 2012 - 13:47

Kurde, przeglądam filmy z Lumią 920 i jestem zakochany w tym telefonie. Niby jestem zadowolony z iP4 ale jednak nawet iP5 wygląda kiepsko na filmach obok Lumii. Ktoś z Was planuje zakup 920-tki od razu po premierze ? Czy znajdę gdzieś w necie możliwość zobaczenia jakie są obecnie aplikacje dostępna na wp8 ?

#263 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 18 October 2012 - 14:07

Hmm, czyżby na stronie marketplace?

Windows Phone Polska: Sklep z aplikacjami i grami

#264 virgin71

virgin71

• 12562 posts
  • SkądWrocław

Posted 18 October 2012 - 15:35

nie wiem w czym miałby być lepszy iOS od całej reszty. np. w sklepie Google jest cała masa darmowych aplikacji które np. na iOS są płatne :)

Tak, darmowe są Angry z reklamami i Alex z reklamami... Takich wersji nie ma na iOS. iOS ma wersje Lite.

#265 bohen25

bohen25
  • 127 posts
  • SkądToruń

Posted 18 October 2012 - 16:38

Kurde, przeglądam filmy z Lumią 920 i jestem zakochany w tym telefonie. Niby jestem zadowolony z iP4 ale jednak nawet iP5 wygląda kiepsko na filmach obok Lumii. Ktoś z Was planuje zakup 920-tki od razu po premierze ? Czy znajdę gdzieś w necie możliwość zobaczenia jakie są obecnie aplikacje dostępna na wp8 ?

Właśnie wczoraj odmówiłem Ip5, czekam z niecierpliwością na Lumię 920, Galaxy Note 2 lub Lg Optimus G jak wejdą do oferty abonamentowej Tmobile. Fakt Nokia wymiata.

#266 aw2012

aw2012
  • 54 posts

Posted 18 October 2012 - 16:54

Właśnie wczoraj odmówiłem Ip5, czekam z niecierpliwością na Lumię 920, Galaxy Note 2 lub Lg Optimus G jak wejdą do oferty abonamentowej Tmobile. Fakt Nokia wymiata.

Nokia "wymiata"? co wymiata? To tylko telefon! jak każdy inny! miałem w życiu już kilka najnowszych modeli telefonów i pewnie jeszcze kilka będę miał więc myślę że "nie zdrowo się podniecacie" koledzy i koleżanki a pan "bohen25" szczególnie'

#267 kosa666

kosa666
  • 322 posts

Posted 18 October 2012 - 17:26

Luzik, ja tam zanim kupię iP5 (którego i tak praktycznie nie m od ręki) zaczekam by pomacać Lumię 920. :) a nóż utwierdzę się w mojej tezie, ze czas na zmiany w mojej kieszeni ;)

#268 Gecko

Gecko
  • 151 posts
  • SkądWarszawa

Posted 18 October 2012 - 17:26

Nokia "wymiata"? co wymiata? To tylko telefon! jak każdy inny! miałem w życiu już kilka najnowszych modeli telefonów i pewnie jeszcze kilka będę miał więc myślę że "nie zdrowo się podniecacie" koledzy i koleżanki a pan "bohen25" szczególnie'

A iPhone też nie jest tylko telefonem?

#269 Dusiek

Dusiek
  • 541 posts
  • SkądWrocław

Posted 18 October 2012 - 17:36

Powiedziałeś coś gorszego że nawet nie jest smartfonem.
Najzwyczajniej trolujesz .

Podtrzymuje. Nokia nie produkuje smartfonów. Produkuje telefony. Jeśli masz inne zdanie - nie widzę problemu. Możesz mieć. Ale jeżeli twierdzisz, że twoja opinia jest lepsza bo znasz się lepiej to Ty najzwyczajniej trolujesz...

#270 aw2012

aw2012
  • 54 posts

Posted 18 October 2012 - 17:39

[QUOTE=Gecko;1993887]A iPhone też nie jest tylko telefonem?[/QUOTE]

[QUOTE=kosa666;1993886]Luzik, ja tam zanim kupię iP5 (którego i tak praktycznie nie m od ręki) zaczekam by pomacać Lumię 920. :) a nóż utwierdzę się w mojej tezie, ze czas na zmiany w mojej kieszeni ;)[/QUOTETo miśię podoba!Bardzo dobre podejście do sprawy.
@gecko jest a jakże to tylko ładny telefon! akurat mi ostatnio "pasuje"po HTC ONE X,mam też Galaxy s3 i najnowszą Motorolę i stwierdzam że bardzo dobrze współpracuje z moim macbookiem i to jest ważne dla mnie ! a sam telefon? jest jaki jest napewno drogi!

#271 bohen25

bohen25
  • 127 posts
  • SkądToruń

Posted 18 October 2012 - 17:47

Podniecam się bo to lubię, a tak w ogóle odbiegacie od tematu. Amen

#272 wieslawo

wieslawo
  • 3698 posts
  • SkądL-no/P-ń

Posted 18 October 2012 - 17:58

Dusiek czy Ty czytasz co piszesz??? Uważam że słońca nie ma. Zamiast tego jest namalowane żółte kółko na niebie. Jeżeli uważasz że słońce jest to nie widzę problemu. Możesz uważać że jest jakieś tam słońce. Ale jeżeli twierdzisz, że słońce istnieje i jeszcze uważasz że masz racje bo raz czy drugi się opaliłeś to najzwyczajniej w świecie trolujesz.... Ręce opadają.

#273 bohen25

bohen25
  • 127 posts
  • SkądToruń

Posted 18 October 2012 - 18:40

Dusiek czy Ty czytasz co piszesz???

Uważam że słońca nie ma. Zamiast tego jest namalowane żółte kółko na niebie. Jeżeli uważasz że słońce jest to nie widzę problemu. Możesz uważać że jest jakieś tam słońce. Ale jeżeli twierdzisz, że słońce istnieje i jeszcze uważasz że masz racje bo raz czy drugi się opaliłeś to najzwyczajniej w świecie trolujesz....

Ręce opadają.

Popieram

#274 Dusiek

Dusiek
  • 541 posts
  • SkądWrocław

Posted 18 October 2012 - 19:15

Dusiek czy Ty czytasz co piszesz???

Uważam że słońca nie ma. Zamiast tego jest namalowane żółte kółko na niebie. Jeżeli uważasz że słońce jest to nie widzę problemu. Możesz uważać że jest jakieś tam słońce. Ale jeżeli twierdzisz, że słońce istnieje i jeszcze uważasz że masz racje bo raz czy drugi się opaliłeś to najzwyczajniej w świecie trolujesz....

Ręce opadają.

Troszkę odlatujesz :)
Wszystko bierzesz dosłownie jakbyś miał 3 lata. Jak mówie, że nie uważam Lumii za smartfona to oznacza to, że JA nie uważam jej za smartfona. Podobnie jak JA nie uważam produktów Daewoo za samochody lub Sony Alfa za lustrzankę.
Jeśli TY uważasz inaczej. Lub TY nie potrafisz szerzej interpretować tekstu pisanego to napisz poprostu, że się nie zgadzasz a nie: "słońca nie ma..."

#275 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 18 October 2012 - 19:36

Jak coś sie mieści w słownikowej definicji smartfona/samochodu/lustrzanki to tym jest. Na szczescie pojedyńcze opinie nic nie znaczą, więc nie ma sie co spinać.

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users