Skocz do zawarto艣ci

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj si臋 aby uzyska膰 pe艂ny dost臋p do forum.

Zdj臋cie
- - - - -

Naklejka zbli偶eniowa paypass (AliorSync) vs iPhone 4

• Zaloguj si臋, aby doda膰 odpowied藕
33 odpowiedzi w tym temacie

#1 fischu

fischu
  • 152 post贸w
  • Sk膮dD膮browa G贸rnicza

Napisano 04 wrze艣nia 2012 - 12:17

Czy orientuje si臋 kto艣 mo偶e jak wygl膮da sprawa z naklejk膮 zbli偶eniow膮, przyklejon膮 do tylnej cz臋艣ci obudowy iPhona?Pierwszy raz mam okazj臋 z niej skorzysta膰, niestety kilkukrotna pr贸ba zap艂aty w sklepie zako艅czy艂a si臋 fiaskiem. Stara艂em si臋 wyszuka膰 jakich艣 informacji na ten temat w internecie, aczkolwiek nigdzie nie ma szczeg贸艂owych danych jak taka naklejka powinna by膰 stosowana.

#2 krakers

krakers
  • 8聽135 post贸w
  • Sk膮dNibylandia

Napisano 04 wrze艣nia 2012 - 12:26

To mo偶e z naklejk膮 jest co艣 nie tak? Ja co prawda nigdy nie wpad艂em na pomys艂 ozdabiania swojego telefonu takim czym艣, ale w Twoim wypadku nie powinno to by膰 przyczyn膮 problemu.

#3 razr

razr
  • 1聽664 post贸w
  • Sk膮dKatowice, SI

Napisano 04 wrze艣nia 2012 - 12:49

Co prawda ja mia艂em naklejk臋 z BZWBK, ale podobna sytuacja. Naklejka okaza艂a uszkodzona. Naklej lepiej na etui - niewiadomo czy nie zostawi kleju.

---------- Wpis dodano o 13:49 ---------- Poprzedni wpis dodano o 13:44 ----------

PS Aktywowa艂e艣 kart臋/naklejk臋?

#4 MurcieFan

MurcieFan
  • 1聽415 post贸w
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 04 wrze艣nia 2012 - 13:37

mam t膮 naklejke, pewnie masz uszkodzon膮 bo mi dzia艂a tez z iPhone 4 ok.

#5 jarooo

jarooo
  • 349 post贸w
  • Sk膮dTarn贸w

Napisano 04 wrze艣nia 2012 - 13:42

Te naklejki to jakie艣 g... Mia艂em tak膮 z Aliora i pr贸bowa艂em ni膮 zap艂aci膰 kilka razy. Nie uda艂o si臋 ani raz. Odklei艂em, wyrzuci艂em do 艣mieci. U偶ywam zwyk艂ej karty.

#6 fischu

fischu
  • 152 post贸w
  • Sk膮dD膮browa G贸rnicza

Napisano 04 wrze艣nia 2012 - 13:43

Dzi臋ki za odpowied藕. Zg艂osz臋 w takim razie t膮 spraw臋 do Aliora. Kart臋 oczywi艣cie aktywowa艂em i przyklei艂em na sam 艣rodek. Teoretycznie powinna dzia艂a膰 bez zarzut贸w, ale bior膮c pod uwag臋, 偶e mog膮 wyst膮pi膰 zak艂贸cenia w zale偶no艣ci od powierzchni, na kt贸r膮 si臋 przykleja wola艂em zapyta膰. krakers, d艂ugo przekonywa艂em si臋 do tego aby przyklei膰 co艣 na obudow臋 :) Nie jest to na pewno 偶aden ozdobnik, ale czasami zdarza mi si臋 wyskoczy膰 np. na rower, pop艂ywa膰 itp. gdzie staram si臋 ograniczy膰 ilo艣膰 zabieranych rzeczy. Limit 50 z艂 w tym momencie w zupe艂no艣ci wystarcza, a telefon jednak zawsze wol臋 mie膰 przy sobie. EDIT: W BOKu stwierdzono, 偶e mo偶e by膰 to te偶 wina w艂膮czonego WiFi. Zobaczymy. Przy najbli偶szej nadarzaj膮cej si臋 okazji wypr贸buje i napisze, czy faktycznie wystarczy go wy艂膮czy膰 ;)

#7 j4b艂k0

j4b艂k0
  • 124 post贸w
  • Sk膮dKoszalin

Napisano 08 wrze艣nia 2012 - 01:27

Ja te偶 my艣l臋 偶e lepiej naklei膰 na jakie艣 etui. Masz wtedy pewno艣膰 偶e klej nie zostanie, No i raczej normalnie zap艂acisz :) No ale to Tw贸j wyb贸r. Pozdrawiam.

#8 modlin

modlin
  • 538 post贸w
  • Sk膮dLynchburg, TN

Napisano 10 wrze艣nia 2012 - 17:10

A jak by tak zdemontowa膰 ty艂 i przyklei膰 j膮 na klapk臋 od ty艂u/baterie/gdzie艣 tam? Naklejka pomimo szybki powinna dzia艂a膰. W ten spos贸b mamy normalny, 艂adny telefon oraz opcj臋 do p艂acenia (i z艂odziej by si臋 nie po艂apa艂). W zale偶no艣ci od grubo艣ci naklejki to mo偶e by膰 genialny pomys艂. ps. mo偶e konstrukcja takiej naklejki pozwala na wyj臋cie chipa ?

#9 krakers

krakers
  • 8聽135 post贸w
  • Sk膮dNibylandia

Napisano 10 wrze艣nia 2012 - 20:29

Ta naklejka jest grubo艣ci zwyk艂ej karty kredytowej, a jest nawet troch臋 grubsza. My艣lisz, 偶e jest tyle miejsca pod obudow膮 iPhone'a?

#10 proxx

proxx
  • 1聽264 post贸w

Napisano 10 wrze艣nia 2012 - 20:40

Nie zmie艣ci si臋 pod obudow膮,sprawdza艂em.

#11 modlin

modlin
  • 538 post贸w
  • Sk膮dLynchburg, TN

Napisano 10 wrze艣nia 2012 - 22:51

Gdyby nie to 偶e nie posiadam platynowej karty, a od wykr臋cenia numeru do po艂膮czenia z konsultantem dzieli mnie d艂uga droga wybor贸w tonowych, sam bym zam贸wi艂 sobie tak膮 naklejk臋. Niech kto艣 j膮 we藕mie pod lampk臋 (zwyk艂膮 halogenow膮) i zobaczy jakiej wielko艣ci jest chip. Na bank mo偶na go gdzie艣 tam upchn膮膰.

#12 montizoot

montizoot
  • 2 post贸w
  • Sk膮dCz臋stochowa

Napisano 15 wrze艣nia 2012 - 18:32

Naklejka Paypass pod obudow膮 iPhone'a. Do艂膮cz臋 si臋 do w膮tku. a propos tego czy naklejka zmie艣ci si臋 pod obudow膮 - tak, w艂a艣nie mam j膮 wsadzon膮. Tylko jest jeszcze jeden problem, mianowicie od ty艂u "klapka" iPhone'a jest pokryta metalem i (przynajmniej wg. mnie) to zaburza dzia艂anie fal radiowych co uniemo偶liwia korzystanie z naklejki. Nie wiem jak temu zaradzi膰. Czy ma kto艣 poj臋cie jak umiejscowi膰 chip ? Czy Ta naklejka sk艂ada si臋 tylko z chipa RFID (umieszczonego po 艣rodku) czy jeszcze z anteny okr臋conej wok贸艂 niego. Popr贸buj臋 jeszcze z umieszczeniem karty w r贸偶nych miejscach (cho膰 ka偶da zmiana wi膮偶e si臋 z wycieczk膮 do sklepu :) ) i jak mi si臋 co艣 uda to stworz臋 tutorial :). Z g贸ry dzi臋kuj臋 za odpowiedzi na powy偶sze pytania. Pozdrawiam

#13 krakers

krakers
  • 8聽135 post贸w
  • Sk膮dNibylandia

Napisano 15 wrze艣nia 2012 - 20:56

Jest jeszcze antena. Dlatego sam chip nie zadzia艂a. Tutaj np. prze艣wietlona karta Multibanku. Je偶eli przetnie si臋 kart臋 obok chipa(tam gdzie idzie antena) co robi wiele os贸b to p艂atno艣ci zbli偶eniowe nie b臋d膮 dzia艂a膰.

#14 proxx

proxx
  • 1聽264 post贸w

Napisano 16 wrze艣nia 2012 - 10:27

Ale to jest karta,mo偶e naklejka nie ma anteny ? montizoot gdzie zamontowa艂e艣 dok艂adnie naklejk臋 ? nie odstaje obudowa ?

#15 krakers

krakers
  • 8聽135 post贸w
  • Sk膮dNibylandia

Napisano 16 wrze艣nia 2012 - 10:45

Je偶eli naklejka by nie mia艂a anteny by艂aby tym samym co przeci臋ta karta - samym chipem bez zbli偶eniowej funkcjonalno艣ci. Co艣 fale nadawa膰 i odbiera膰 musi.

#16 krakers

krakers
  • 8聽135 post贸w
  • Sk膮dNibylandia

Napisano 17 wrze艣nia 2012 - 10:46

Poci膮艂em naklejk臋 Alior, kt贸ra, jestem niemal pewien, jest identyczna jak ta Alior Synca i widz臋, 偶e jest tam obw贸d wok贸艂 karty, kt贸ry prawdopodobnie jest anten膮.

#17 cidik

cidik
  • 317 post贸w

Napisano 17 wrze艣nia 2012 - 11:22

Z tego co wiem Alior i Alior Synca, to matka-c贸rka... tego samego banku

#18 krakers

krakers
  • 8聽135 post贸w
  • Sk膮dNibylandia

Napisano 17 wrze艣nia 2012 - 11:38

Dlatego m贸wi臋, 偶e jestem niemal pewien, 偶e naklejka jest identyczna.

#19 virgin71

virgin71

• 12聽562 post贸w
  • Sk膮dWroc艂aw

Napisano 17 wrze艣nia 2012 - 12:19

Co do pomys艂u umieszczenia jej obok baterii. Pr贸bowa艂em zap艂aci膰 kart膮 niewyci膮gni臋t膮 z portfela za bilet w tramwaju, we Wroc艂awiu. Wyskakiwa艂 b艂膮d. Jak wyci膮gn膮艂em kart臋, to od razu zaskoczy艂o.

#20 krakers

krakers
  • 8聽135 post贸w
  • Sk膮dNibylandia

Napisano 17 wrze艣nia 2012 - 12:41

Mo偶e masz dwie karty z RFID w portfelu? Niekoniecznie musz膮 to by膰 karty kredytowe/debetowe.

#21 virgin71

virgin71

• 12聽562 post贸w
  • Sk膮dWroc艂aw

Napisano 17 wrze艣nia 2012 - 12:57

Mo偶e masz dwie karty z RFID w portfelu? Niekoniecznie musz膮 to by膰 karty kredytowe/debetowe.

Nie mam. To moja pierwsza taka karta.

#22 proxx

proxx
  • 1聽264 post贸w

Napisano 17 wrze艣nia 2012 - 13:21

Je艣li umie艣cicie naklejka pod klapka i p艂atno艣膰 nie przejdzie,proponuje oddzieli膰 naklejke foli膮 aluminiowa od baterii,mo偶e pomoc.

#23 krakers

krakers
  • 8聽135 post贸w
  • Sk膮dNibylandia

Napisano 17 wrze艣nia 2012 - 14:00

Je艣li umie艣cicie naklejka pod klapka i p艂atno艣膰 nie przejdzie,proponuje oddzieli膰 naklejke foli膮 aluminiowa od baterii,mo偶e pomoc.

Ale ta naklejka tam nie wejdzie...

#24 proxx

proxx
  • 1聽264 post贸w

Napisano 17 wrze艣nia 2012 - 18:07

U mnie wesz艂a.Troch臋 na wcisk,ale wesz艂a.

#25 montizoot

montizoot
  • 2 post贸w
  • Sk膮dCz臋stochowa

Napisano 18 wrze艣nia 2012 - 09:26

Naklejke w艂o偶y艂em mniej wiecej na 艣rodku . Pozniej trzeba by艂o troszk臋 pokombinowa膰 klapk膮 i by艂o ok . P贸zniej przyklei艂em j膮 bezpo艣rednio do baterii i tez sie zamkn臋艂o. Na pocz膮tku troszk臋 odstawa艂o ale jak si臋 otworzy艂o i zamkn臋艂o jeszcze raz to by艂o ok . Problem w tym 偶e nie 艂apie przez klapk臋. Jednak jak rozkrecilem iphona 4 kolegi to nie mia艂 tego metalu na klapce jednak nie mam jak tego sprawdzi膰 . Wi臋c gdyby kto艣 mia艂 iPhone 4 nie 4s to mog艂oby zadzia艂a膰 . :) prosze o informacje i pozdrawiam wszystkich !

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 0

0 u偶ytkownik贸w, 0 go艣ci, 0 anonimowych