Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Naklejka zbliżeniowa paypass (AliorSync) vs iPhone 4

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
33 odpowiedzi w tym temacie

#1 fischu

fischu
  • 152 postów
  • SkądDąbrowa Górnicza

Napisano 04 września 2012 - 12:17

Czy orientuje się ktoś może jak wygląda sprawa z naklejką zbliżeniową, przyklejoną do tylnej części obudowy iPhona?Pierwszy raz mam okazję z niej skorzystać, niestety kilkukrotna próba zapłaty w sklepie zakończyła się fiaskiem. Starałem się wyszukać jakichś informacji na ten temat w internecie, aczkolwiek nigdzie nie ma szczegółowych danych jak taka naklejka powinna być stosowana.

#2 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 04 września 2012 - 12:26

To może z naklejką jest coś nie tak? Ja co prawda nigdy nie wpadłem na pomysł ozdabiania swojego telefonu takim czymś, ale w Twoim wypadku nie powinno to być przyczyną problemu.

#3 razr

razr
  • 1 664 postów
  • SkądKatowice, SI

Napisano 04 września 2012 - 12:49

Co prawda ja miałem naklejkę z BZWBK, ale podobna sytuacja. Naklejka okazała uszkodzona. Naklej lepiej na etui - niewiadomo czy nie zostawi kleju.

---------- Wpis dodano o 13:49 ---------- Poprzedni wpis dodano o 13:44 ----------

PS Aktywowałeś kartę/naklejkę?

#4 MurcieFan

MurcieFan
  • 1 415 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 września 2012 - 13:37

mam tą naklejke, pewnie masz uszkodzoną bo mi działa tez z iPhone 4 ok.

#5 jarooo

jarooo
  • 349 postów
  • SkądTarnów

Napisano 04 września 2012 - 13:42

Te naklejki to jakieś g... Miałem taką z Aliora i próbowałem nią zapłacić kilka razy. Nie udało się ani raz. Odkleiłem, wyrzuciłem do śmieci. Używam zwykłej karty.

#6 fischu

fischu
  • 152 postów
  • SkądDąbrowa Górnicza

Napisano 04 września 2012 - 13:43

Dzięki za odpowiedź. Zgłoszę w takim razie tą sprawę do Aliora. Kartę oczywiście aktywowałem i przykleiłem na sam środek. Teoretycznie powinna działać bez zarzutów, ale biorąc pod uwagę, że mogą wystąpić zakłócenia w zależności od powierzchni, na którą się przykleja wolałem zapytać. krakers, długo przekonywałem się do tego aby przykleić coś na obudowę :) Nie jest to na pewno żaden ozdobnik, ale czasami zdarza mi się wyskoczyć np. na rower, popływać itp. gdzie staram się ograniczyć ilość zabieranych rzeczy. Limit 50 zł w tym momencie w zupełności wystarcza, a telefon jednak zawsze wolę mieć przy sobie. EDIT: W BOKu stwierdzono, że może być to też wina włączonego WiFi. Zobaczymy. Przy najbliższej nadarzającej się okazji wypróbuje i napisze, czy faktycznie wystarczy go wyłączyć ;)

#7 j4błk0

j4błk0
  • 124 postów
  • SkądKoszalin

Napisano 08 września 2012 - 01:27

Ja też myślę że lepiej nakleić na jakieś etui. Masz wtedy pewność że klej nie zostanie, No i raczej normalnie zapłacisz :) No ale to Twój wybór. Pozdrawiam.

#8 modlin

modlin
  • 538 postów
  • SkądLynchburg, TN

Napisano 10 września 2012 - 17:10

A jak by tak zdemontować tył i przykleić ją na klapkę od tyłu/baterie/gdzieś tam? Naklejka pomimo szybki powinna działać. W ten sposób mamy normalny, ładny telefon oraz opcję do płacenia (i złodziej by się nie połapał). W zależności od grubości naklejki to może być genialny pomysł. ps. może konstrukcja takiej naklejki pozwala na wyjęcie chipa ?

#9 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 10 września 2012 - 20:29

Ta naklejka jest grubości zwykłej karty kredytowej, a jest nawet trochę grubsza. Myślisz, że jest tyle miejsca pod obudową iPhone'a?

#10 proxx

proxx
  • 1 264 postów

Napisano 10 września 2012 - 20:40

Nie zmieści się pod obudową,sprawdzałem.

#11 modlin

modlin
  • 538 postów
  • SkądLynchburg, TN

Napisano 10 września 2012 - 22:51

Gdyby nie to że nie posiadam platynowej karty, a od wykręcenia numeru do połączenia z konsultantem dzieli mnie długa droga wyborów tonowych, sam bym zamówił sobie taką naklejkę. Niech ktoś ją weźmie pod lampkę (zwykłą halogenową) i zobaczy jakiej wielkości jest chip. Na bank można go gdzieś tam upchnąć.

#12 montizoot

montizoot
  • 2 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 15 września 2012 - 18:32

Naklejka Paypass pod obudową iPhone'a. Dołączę się do wątku. a propos tego czy naklejka zmieści się pod obudową - tak, właśnie mam ją wsadzoną. Tylko jest jeszcze jeden problem, mianowicie od tyłu "klapka" iPhone'a jest pokryta metalem i (przynajmniej wg. mnie) to zaburza działanie fal radiowych co uniemożliwia korzystanie z naklejki. Nie wiem jak temu zaradzić. Czy ma ktoś pojęcie jak umiejscowić chip ? Czy Ta naklejka składa się tylko z chipa RFID (umieszczonego po środku) czy jeszcze z anteny okręconej wokół niego. Popróbuję jeszcze z umieszczeniem karty w różnych miejscach (choć każda zmiana wiąże się z wycieczką do sklepu :) ) i jak mi się coś uda to stworzę tutorial :). Z góry dziękuję za odpowiedzi na powyższe pytania. Pozdrawiam

#13 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 15 września 2012 - 20:56

Jest jeszcze antena. Dlatego sam chip nie zadziała. Tutaj np. prześwietlona karta Multibanku. Jeżeli przetnie się kartę obok chipa(tam gdzie idzie antena) co robi wiele osób to płatności zbliżeniowe nie będą działać.

#14 proxx

proxx
  • 1 264 postów

Napisano 16 września 2012 - 10:27

Ale to jest karta,może naklejka nie ma anteny ? montizoot gdzie zamontowałeś dokładnie naklejkę ? nie odstaje obudowa ?

#15 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 16 września 2012 - 10:45

Jeżeli naklejka by nie miała anteny byłaby tym samym co przecięta karta - samym chipem bez zbliżeniowej funkcjonalności. Coś fale nadawać i odbierać musi.

#16 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 17 września 2012 - 10:46

Pociąłem naklejkę Alior, która, jestem niemal pewien, jest identyczna jak ta Alior Synca i widzę, że jest tam obwód wokół karty, który prawdopodobnie jest anteną.

#17 cidik

cidik
  • 317 postów

Napisano 17 września 2012 - 11:22

Z tego co wiem Alior i Alior Synca, to matka-córka... tego samego banku

#18 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 17 września 2012 - 11:38

Dlatego mówię, że jestem niemal pewien, że naklejka jest identyczna.

#19 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 17 września 2012 - 12:19

Co do pomysłu umieszczenia jej obok baterii. Próbowałem zapłacić kartą niewyciągniętą z portfela za bilet w tramwaju, we Wrocławiu. Wyskakiwał błąd. Jak wyciągnąłem kartę, to od razu zaskoczyło.

#20 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 17 września 2012 - 12:41

Może masz dwie karty z RFID w portfelu? Niekoniecznie muszą to być karty kredytowe/debetowe.

#21 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 17 września 2012 - 12:57

Może masz dwie karty z RFID w portfelu? Niekoniecznie muszą to być karty kredytowe/debetowe.

Nie mam. To moja pierwsza taka karta.

#22 proxx

proxx
  • 1 264 postów

Napisano 17 września 2012 - 13:21

Jeśli umieścicie naklejka pod klapka i płatność nie przejdzie,proponuje oddzielić naklejke folią aluminiowa od baterii,może pomoc.

#23 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 17 września 2012 - 14:00

Jeśli umieścicie naklejka pod klapka i płatność nie przejdzie,proponuje oddzielić naklejke folią aluminiowa od baterii,może pomoc.

Ale ta naklejka tam nie wejdzie...

#24 proxx

proxx
  • 1 264 postów

Napisano 17 września 2012 - 18:07

U mnie weszła.Trochę na wcisk,ale weszła.

#25 montizoot

montizoot
  • 2 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 18 września 2012 - 09:26

Naklejke włożyłem mniej wiecej na środku . Pozniej trzeba było troszkę pokombinować klapką i było ok . Pózniej przykleiłem ją bezpośrednio do baterii i tez sie zamknęło. Na początku troszkę odstawało ale jak się otworzyło i zamknęło jeszcze raz to było ok . Problem w tym że nie łapie przez klapkę. Jednak jak rozkrecilem iphona 4 kolegi to nie miał tego metalu na klapce jednak nie mam jak tego sprawdzić . Więc gdyby ktoś miał iPhone 4 nie 4s to mogłoby zadziałać . :) prosze o informacje i pozdrawiam wszystkich !

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych