Skocz do zawarto艣ci

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj si臋 aby uzyska膰 pe艂ny dost臋p do forum.

Zdj臋cie
- - - - -

Mac OS X - sagem fast 800 (neostrada) - pomocy!!!

• Zaloguj si臋, aby doda膰 odpowied藕
42 odpowiedzi w tym temacie

#26 Redviking

Redviking
  • 583 post贸w

Napisano 29 grudnia 2009 - 00:10

Nie bierz liveboxa. Kazdy inny router byle nie livebox (o ile livebox wogole zasluguje na miano rutera). Livebox kosztuje 10PLN na miesiac wiec po uzytkowaniu przez rok wydasz 120PLN, a wlasnie wszedl w tepsie do oferty nowy modem ZTE Wifi i kosztuje 99PLN jednorazowo i ci zostaje na wlasnosc.

#27 babel85

babel85
  • 29 post贸w

Napisano 29 grudnia 2009 - 00:41

o dzi臋ki za podpowiedz tak zrobi臋.... mam nadziej臋 偶e z tym ruterem nie ma problemu na macach

---- Dodano 29-12-2009 o godzinie 10:44 ----
hmm zrobi艂em wszystko dok艂adnie tak jak w tej instrukcji jednak przy pr贸bie po艂膮czenia wy艣wietla mi komunikat 偶e nie mo偶e znale藕膰 serwera PPPoE gdzie le偶y problem??

#28 Redviking

Redviking
  • 583 post贸w

Napisano 29 grudnia 2009 - 11:01

Ustawione VPI=0 VCI=35 PPPoA VC?

To moze chodzi o hasla? sprobuj parametry rejestracyjne: username: rejestracja@neostrada.pl password: rejestracja
Uprzedzalem ze latwo nie bedzie.

#29 babel85

babel85
  • 29 post贸w

Napisano 29 grudnia 2009 - 11:17

hmm tzn ustawi艂em tak jak w tej instrukcji VPI=0 VCI=38 PPPoA LLC..... no teraz to ju偶 mi ten mac wszed艂 na ambicj臋 z t膮 neo....:)

#30 Redviking

Redviking
  • 583 post贸w

Napisano 29 grudnia 2009 - 23:54

Neostrada ma tak jak podawalem wyzej, to jest dla innego uslugodawcy, tyle ze jest instrukcja jak to zrobic. Tepsa wogole tego nie podaje, dlatego robi sie jak ta instrukcja ale z wlasciwymi parametrami.

#31 glu

glu
  • 1 post贸w

Napisano 22 stycznia 2010 - 21:28

Probuje w艂a艣nie pod艂膮czy膰 si臋 na Macu do internetu przez neostrad臋 ale ci膮gle wyskakuje mi b艂膮d, 偶e "could not find a PPPoE server".
Znalaz艂am niby sterowniki do Sagem 800 na OS X intelowskiego, zainstalowa艂am i zn贸w nic. Szlag mnie ju偶 trafia. Jest jaki艣 na to spos贸b ?
Probowa艂am konfigurowa膰 wg instrukcji kt贸r膮 daje neostrada, ale u mnie wygl膮da艂o to inaczej ni偶 w instrukcji. A Pani (potem Pan) z technicznego wsparcia uparcie powtarzali, 偶e "my nie wspieramy tego systemu" i nie s膮 w stanie mi pom贸c.
Help !

_________________________________________________________________________________________

Mam podobny problem, 艂膮cze si臋 przez modem: SAGEM FAST 800 USB. Zainstalowa艂em sterowniki ver. 4.0.6 i modem dzia艂a.
KONFIGURACJA MODEMU:
VPI: 8
VCI: 35
Enkapsulacja: PPPoE LLC

Po zainstalowaniu modemu utworzy艂o si臋 po艂膮czenie: adapter Ethernet (en2). (lampka 艣wieci na 偶贸艂to)
Konfiguracja:
Status: Po艂膮czono (komunikat: adapter Ethernet (en2) ma samodzielnie przydzielony adres IP i nie mo偶e po艂膮czy膰 si臋 z Internetem)
Konfiguracja IPv4: u偶ywaj膮c DHCP
Adres IP: 169.254.46.198
Maska podsieci: 255.255.0.0
Router: brak
Serwer DNS:brak
[B]Domeny przesz..:
brak
Co艣 jest nie tak bo DHCP nie przydziela z艂y adres i mask臋, brak bramy.
Pr贸bowa艂em te偶 utworzy膰 po艂膮czenie PPPoE (艣wieci si臋 na 偶贸艂to), ale przy pr贸bie po艂膮czenia (po jakim艣 czasie) komunikat by艂 nast臋puj膮cy: Po艂膮czenie sieciowe, Nie mo偶na by艂o znale藕膰 serwera PPPoE hmm
login dla Netii: Internet

Je偶eli macie jakie艣 sugestie to piszcie. Z g贸ry dzi臋kuj臋!!

P.S.
Helpdesk NETII to jaka艣 偶enada a nie pomoc!!!

#32 macieks72

macieks72

• 9聽873 post贸w

Napisano 22 stycznia 2010 - 21:39

O matko ;) Nie wiedzia艂em 偶e kto艣 jeszcze u偶ywa takich modem贸w, w czasach gdy routery s膮 tanie jak barszcz, proste w konfiguracji i bezpieczniejsze.

#33 Redviking

Redviking
  • 583 post贸w

Napisano 23 stycznia 2010 - 13:49

Hmmm 8/35? A moze to na laczu tepsy? jesli tak to wydawalo mi sie ze netia juz od pewnego czasu jedzie tak jak tepsa na 0/35 VCMUX?
No dokladnie tutaj link
Sprobuj.

#34 vvoj

vvoj
  • 3 post贸w

Napisano 09 lutego 2010 - 11:04

Dodam tylko drobny szczeg贸艂 o kt贸rym wtedy gdy instalowa艂em sterowniki do segem fast 800 brakowa艂o informacji. Zauwa偶cie, 偶e w instrukcji neostrady instalacji modemu Sagem Fast 800 na MAC OS X jest na pewnym etapie pytanie Czy jeste艣 pod艂膮czony do sieci? Nast臋pnie s膮 dwie drogi post臋powania. Po nieudanych pr贸bach pod艂膮czenia modemu, przetestowa艂em t膮 drug膮 opcj臋, pod艂膮czy艂em Maca do iPlusa. Instaluj膮c modem mia艂em po艂膮czenie z sieci膮. Wszystko zadzia艂a艂o tak jak w instrukcji, sterowniki zainstalowa艂em nie z p艂yty tylko pobrane ze strony sagem. Powodzenia. Wi臋cej w tej sprawie nie pomog臋, poniewa偶 nie pami臋tam, ju偶 nie korzystam z tego modemu.

#35 Redviking

Redviking
  • 583 post贸w

Napisano 09 lutego 2010 - 23:31

Teraz jesli ktos chce uruchamiac neostrade niech nie bierze sagema tylko ZTE831, bo ten ma wejscie ethernet.

#36 OzzyMac

OzzyMac
  • 324 post贸w
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 11 lutego 2010 - 21:19

Wniosek taki 偶e najlepiej do neostrady kupi膰 inny modem. I tu moje pytanie jaki najlepiej ruter bezprzewodowy kupi膰 do neostrady i maca z SL?

#37 Jahri

Jahri
  • 19 post贸w
  • Sk膮dPozna艅, PL

Napisano 11 lutego 2010 - 21:47

z moich dotychczasowych doswiadczen jako telemarketera TP sa (tak, niektorzy pracuja w tej upierdliwej branzy) oraz z doswiadczen uzytkownika liveboxa i internetu nasuwa mi sie kilka wnioskow: uno: livebox to ka艂 dos: livebox to ka艂 bo trzeba jeszcze za niego p艂aci膰 tres: TyPy to firma ktora mowi: tak oczywiscie mam wsparcie na apple tylko musi map nadusic start>ustawienia... cuatro: trudno sie dziwic chlopaka z obsugi technicznej ktorzy zarabiaja tyle co kosz wymiany matrycy w mac book air zeby mieli apple i chociaz z wlasnych doswiadczen na pomoc cinco: sprzety dawane w "prezencie" przez ta firme nie sa najlepszej jakosci. Sa najta艅sze i czasem najgorsze a gdy jest cos dobrego rzucone jest tylko pare sztuk moja propozycja? Wiem ze nie wszedzie dochodzi intenet inny niz neozdrada dlatego gdy juz jestesmy zmuszeni do korzystania z uslug tp to polecam wlasny modem. Modemy livebox sa tylko dzierzawione dlatego kombinowac tez nie polecam bo sa smieszne kary za zniszczenie.

#38 OzzyMac

OzzyMac
  • 324 post贸w
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 11 lutego 2010 - 21:51

OK A mo偶e jaka艣 konkretna propozycja routera. Albo inaczej, jakie parametry dok艂adnie musi mie膰 tki router.

#39 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7聽682 post贸w

Napisano 11 lutego 2010 - 22:24

Niezawodny sprz臋t: Linksys by Cisco Nie polec臋 konkretnego modelu poniewa偶 ka偶dy ma inne potrzeby i priorytety co do funkcji, mo偶liwo艣ci i parametr贸w - wi臋c przejrzyj po prostu ofert臋 i wybierz sprz臋t odpowiadaj膮cy Twoim w艂asnym potrzebom.

#40 OzzyMac

OzzyMac
  • 324 post贸w
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 12 lutego 2010 - 08:19

A czy ten model sprawdzi si臋 z neostrad膮 i macbookiem z 10.6.2 na pok艂adzie?
ROUTER WiFi LINKSYS WAG120N NEOSTRADA ADSL W-WA (907387593) - Aukcje internetowe Allegro

#41 Haseo

Haseo
  • 245 post贸w
  • Sk膮din膮d

Napisano 13 lutego 2010 - 10:07

Tego linksysa nie polecam, mia艂em kiedy艣 na nim chwilowo 艂膮cze. Strony nie dzia艂a艂y tak szybko jak na speed streamie, kt贸ry przedstawi艂em poni偶ej. Opcje qos w tym routerze linksysa mog膮 sobie wsadzi膰! Po w艂膮czeniu tego, przegl膮danie stron na 3 komputerach na raz to masakra.
Ja ze swojej strony polec臋 inne rozwi膮zanie:
1) Speed Steam 4100
2) Dowolny ap, najlepiej z obs艂ug膮 802.11n
Rozwi膮zanie podobne dzia艂a u mnie w domu (jeszcze jest router na debianie, ale on daje tylko prio na www i przycina stream video). Jednak偶e po takich przer贸bkach, ja mog臋 spokojnie gra膰 w combat arms bez 偶adnych lag贸w, a kto艣 na drugim komputerze ogl膮da filmy na youtube.

#42 shrek2oo7

shrek2oo7
  • 1聽492 post贸w
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 13 lutego 2010 - 10:30

Tego linksysa nie polecam, mia艂em kiedy艣 na nim chwilowo 艂膮cze. Strony nie dzia艂a艂y tak szybko jak na speed streamie, kt贸ry przedstawi艂em poni偶ej. Opcje qos w tym routerze linksysa mog膮 sobie wsadzi膰! Po w艂膮czeniu tego, przegl膮danie stron na 3 komputerach na raz to masakra.
Ja ze swojej strony polec臋 inne rozwi膮zanie:
1) Speed Steam 4100
2) Dowolny ap, najlepiej z obs艂ug膮 802.11n
Rozwi膮zanie podobne dzia艂a u mnie w domu (jeszcze jest router na debianie, ale on daje tylko prio na www i przycina stream video). Jednak偶e po takich przer贸bkach, ja mog臋 spokojnie gra膰 w combat arms bez 偶adnych lag贸w, a kto艣 na drugim komputerze ogl膮da filmy na youtube.

Najlepiej gdyby mia艂 802.11n 5GHz.

#43 czareknster

czareknster
  • 99 post贸w
  • Sk膮dWarsZawa

Napisano 28 lutego 2010 - 14:26

instalacja sagem fast 800 mac os x 10.5.X

Leopard, Tiscali, Sagem F@ST 800 - How to - Mac Forums

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 1

0 u偶ytkownik贸w, 1 go艣ci, 0 anonimowych