Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Mac OS X - sagem fast 800 (neostrada) - pomocy!!!

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
42 odpowiedzi w tym temacie

#26 Redviking

Redviking
  • 583 postów

Napisano 29 grudnia 2009 - 00:10

Nie bierz liveboxa. Kazdy inny router byle nie livebox (o ile livebox wogole zasluguje na miano rutera). Livebox kosztuje 10PLN na miesiac wiec po uzytkowaniu przez rok wydasz 120PLN, a wlasnie wszedl w tepsie do oferty nowy modem ZTE Wifi i kosztuje 99PLN jednorazowo i ci zostaje na wlasnosc.

#27 babel85

babel85
  • 29 postów

Napisano 29 grudnia 2009 - 00:41

o dzięki za podpowiedz tak zrobię.... mam nadzieję że z tym ruterem nie ma problemu na macach

---- Dodano 29-12-2009 o godzinie 10:44 ----
hmm zrobiłem wszystko dokładnie tak jak w tej instrukcji jednak przy próbie połączenia wyświetla mi komunikat że nie może znaleźć serwera PPPoE gdzie leży problem??

#28 Redviking

Redviking
  • 583 postów

Napisano 29 grudnia 2009 - 11:01

Ustawione VPI=0 VCI=35 PPPoA VC?

To moze chodzi o hasla? sprobuj parametry rejestracyjne: username: rejestracja@neostrada.pl password: rejestracja
Uprzedzalem ze latwo nie bedzie.

#29 babel85

babel85
  • 29 postów

Napisano 29 grudnia 2009 - 11:17

hmm tzn ustawiłem tak jak w tej instrukcji VPI=0 VCI=38 PPPoA LLC..... no teraz to już mi ten mac wszedł na ambicję z tą neo....:)

#30 Redviking

Redviking
  • 583 postów

Napisano 29 grudnia 2009 - 23:54

Neostrada ma tak jak podawalem wyzej, to jest dla innego uslugodawcy, tyle ze jest instrukcja jak to zrobic. Tepsa wogole tego nie podaje, dlatego robi sie jak ta instrukcja ale z wlasciwymi parametrami.

#31 glu

glu
  • 1 postów

Napisano 22 stycznia 2010 - 21:28

Probuje właśnie podłączyć się na Macu do internetu przez neostradę ale ciągle wyskakuje mi błąd, że "could not find a PPPoE server".
Znalazłam niby sterowniki do Sagem 800 na OS X intelowskiego, zainstalowałam i znów nic. Szlag mnie już trafia. Jest jakiś na to sposób ?
Probowałam konfigurować wg instrukcji którą daje neostrada, ale u mnie wyglądało to inaczej niż w instrukcji. A Pani (potem Pan) z technicznego wsparcia uparcie powtarzali, że "my nie wspieramy tego systemu" i nie są w stanie mi pomóc.
Help !

_________________________________________________________________________________________

Mam podobny problem, łącze się przez modem: SAGEM FAST 800 USB. Zainstalowałem sterowniki ver. 4.0.6 i modem działa.
KONFIGURACJA MODEMU:
VPI: 8
VCI: 35
Enkapsulacja: PPPoE LLC

Po zainstalowaniu modemu utworzyło się połączenie: adapter Ethernet (en2). (lampka świeci na żółto)
Konfiguracja:
Status: Połączono (komunikat: adapter Ethernet (en2) ma samodzielnie przydzielony adres IP i nie może połączyć się z Internetem)
Konfiguracja IPv4: używając DHCP
Adres IP: 169.254.46.198
Maska podsieci: 255.255.0.0
Router: brak
Serwer DNS:brak
[B]Domeny przesz..:
brak
Coś jest nie tak bo DHCP nie przydziela zły adres i maskę, brak bramy.
Próbowałem też utworzyć połączenie PPPoE (świeci się na żółto), ale przy próbie połączenia (po jakimś czasie) komunikat był następujący: Połączenie sieciowe, Nie można było znaleźć serwera PPPoE hmm
login dla Netii: Internet

Jeżeli macie jakieś sugestie to piszcie. Z góry dziękuję!!

P.S.
Helpdesk NETII to jakaś żenada a nie pomoc!!!

#32 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 22 stycznia 2010 - 21:39

O matko ;) Nie wiedziałem że ktoś jeszcze używa takich modemów, w czasach gdy routery są tanie jak barszcz, proste w konfiguracji i bezpieczniejsze.

#33 Redviking

Redviking
  • 583 postów

Napisano 23 stycznia 2010 - 13:49

Hmmm 8/35? A moze to na laczu tepsy? jesli tak to wydawalo mi sie ze netia juz od pewnego czasu jedzie tak jak tepsa na 0/35 VCMUX?
No dokladnie tutaj link
Sprobuj.

#34 vvoj

vvoj
  • 3 postów

Napisano 09 lutego 2010 - 11:04

Dodam tylko drobny szczegół o którym wtedy gdy instalowałem sterowniki do segem fast 800 brakowało informacji. Zauważcie, że w instrukcji neostrady instalacji modemu Sagem Fast 800 na MAC OS X jest na pewnym etapie pytanie Czy jesteś podłączony do sieci? Następnie są dwie drogi postępowania. Po nieudanych próbach podłączenia modemu, przetestowałem tą drugą opcję, podłączyłem Maca do iPlusa. Instalując modem miałem połączenie z siecią. Wszystko zadziałało tak jak w instrukcji, sterowniki zainstalowałem nie z płyty tylko pobrane ze strony sagem. Powodzenia. Więcej w tej sprawie nie pomogę, ponieważ nie pamiętam, już nie korzystam z tego modemu.

#35 Redviking

Redviking
  • 583 postów

Napisano 09 lutego 2010 - 23:31

Teraz jesli ktos chce uruchamiac neostrade niech nie bierze sagema tylko ZTE831, bo ten ma wejscie ethernet.

#36 OzzyMac

OzzyMac
  • 324 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 lutego 2010 - 21:19

Wniosek taki że najlepiej do neostrady kupić inny modem. I tu moje pytanie jaki najlepiej ruter bezprzewodowy kupić do neostrady i maca z SL?

#37 Jahri

Jahri
  • 19 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 11 lutego 2010 - 21:47

z moich dotychczasowych doswiadczen jako telemarketera TP sa (tak, niektorzy pracuja w tej upierdliwej branzy) oraz z doswiadczen uzytkownika liveboxa i internetu nasuwa mi sie kilka wnioskow: uno: livebox to kał dos: livebox to kał bo trzeba jeszcze za niego płacić tres: TyPy to firma ktora mowi: tak oczywiscie mam wsparcie na apple tylko musi map nadusic start>ustawienia... cuatro: trudno sie dziwic chlopaka z obsugi technicznej ktorzy zarabiaja tyle co kosz wymiany matrycy w mac book air zeby mieli apple i chociaz z wlasnych doswiadczen na pomoc cinco: sprzety dawane w "prezencie" przez ta firme nie sa najlepszej jakosci. Sa najtańsze i czasem najgorsze a gdy jest cos dobrego rzucone jest tylko pare sztuk moja propozycja? Wiem ze nie wszedzie dochodzi intenet inny niz neozdrada dlatego gdy juz jestesmy zmuszeni do korzystania z uslug tp to polecam wlasny modem. Modemy livebox sa tylko dzierzawione dlatego kombinowac tez nie polecam bo sa smieszne kary za zniszczenie.

#38 OzzyMac

OzzyMac
  • 324 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 lutego 2010 - 21:51

OK A może jakaś konkretna propozycja routera. Albo inaczej, jakie parametry dokładnie musi mieć tki router.

#39 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 11 lutego 2010 - 22:24

Niezawodny sprzęt: Linksys by Cisco Nie polecę konkretnego modelu ponieważ każdy ma inne potrzeby i priorytety co do funkcji, możliwości i parametrów - więc przejrzyj po prostu ofertę i wybierz sprzęt odpowiadający Twoim własnym potrzebom.

#40 OzzyMac

OzzyMac
  • 324 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 lutego 2010 - 08:19

A czy ten model sprawdzi się z neostradą i macbookiem z 10.6.2 na pokładzie?
ROUTER WiFi LINKSYS WAG120N NEOSTRADA ADSL W-WA (907387593) - Aukcje internetowe Allegro

#41 Haseo

Haseo
  • 245 postów
  • Skądinąd

Napisano 13 lutego 2010 - 10:07

Tego linksysa nie polecam, miałem kiedyś na nim chwilowo łącze. Strony nie działały tak szybko jak na speed streamie, który przedstawiłem poniżej. Opcje qos w tym routerze linksysa mogą sobie wsadzić! Po włączeniu tego, przeglądanie stron na 3 komputerach na raz to masakra.
Ja ze swojej strony polecę inne rozwiązanie:
1) Speed Steam 4100
2) Dowolny ap, najlepiej z obsługą 802.11n
Rozwiązanie podobne działa u mnie w domu (jeszcze jest router na debianie, ale on daje tylko prio na www i przycina stream video). Jednakże po takich przeróbkach, ja mogę spokojnie grać w combat arms bez żadnych lagów, a ktoś na drugim komputerze ogląda filmy na youtube.

#42 shrek2oo7

shrek2oo7
  • 1 492 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 lutego 2010 - 10:30

Tego linksysa nie polecam, miałem kiedyś na nim chwilowo łącze. Strony nie działały tak szybko jak na speed streamie, który przedstawiłem poniżej. Opcje qos w tym routerze linksysa mogą sobie wsadzić! Po włączeniu tego, przeglądanie stron na 3 komputerach na raz to masakra.
Ja ze swojej strony polecę inne rozwiązanie:
1) Speed Steam 4100
2) Dowolny ap, najlepiej z obsługą 802.11n
Rozwiązanie podobne działa u mnie w domu (jeszcze jest router na debianie, ale on daje tylko prio na www i przycina stream video). Jednakże po takich przeróbkach, ja mogę spokojnie grać w combat arms bez żadnych lagów, a ktoś na drugim komputerze ogląda filmy na youtube.

Najlepiej gdyby miał 802.11n 5GHz.

#43 czareknster

czareknster
  • 99 postów
  • SkądWarsZawa

Napisano 28 lutego 2010 - 14:26

instalacja sagem fast 800 mac os x 10.5.X

Leopard, Tiscali, Sagem F@ST 800 - How to - Mac Forums

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych