Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Mac OS X - sagem fast 800 (neostrada) - pomocy!!!

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
42 odpowiedzi w tym temacie

#1 Soozie

Soozie
  • 5 postów

Napisano 19 sierpnia 2007 - 12:27

Probuje właśnie podłączyć się na Macu do internetu przez neostradę ale ciągle wyskakuje mi błąd, że "could not find a PPPoE server". Znalazłam niby sterowniki do Sagem 800 na OS X intelowskiego, zainstalowałam i znów nic. Szlag mnie już trafia. Jest jakiś na to sposób ? Probowałam konfigurować wg instrukcji którą daje neostrada, ale u mnie wyglądało to inaczej niż w instrukcji. A Pani (potem Pan) z technicznego wsparcia uparcie powtarzali, że "my nie wspieramy tego systemu" i nie są w stanie mi pomóc. Help !

#2 Filip Rychlik

Filip Rychlik

aka felippe

• 2 928 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 19 sierpnia 2007 - 13:02

Do sagema nie ma sterowników na intela, już było o tym na forum Zresztą proponuję skorzystać z opcji szukaj

#3 Soozie

Soozie
  • 5 postów

Napisano 19 sierpnia 2007 - 13:37

Przeszukałam już całe forum i niewiele to pomogło. Znalazłan inf że sterowniki "gdzieś: są, pzoa tym sama mam plik który był opisany własnie tak, choć nie wiadomo co tam się w środku ukrywa tym bardziej że nie działa :(

#4 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 19 sierpnia 2007 - 14:06

6,

Soozie:

- na forum myapple.pl była już taka dyskusja : http://www.myapple.p...ead.php?t=41898

- na tej stronie : http://lgsagem.free....ers_fast800.htm NIE MA STEROWNIKÓW DO MACINTELI

#5 Macio

Macio
  • 331 postów

Napisano 19 sierpnia 2007 - 14:48

Są sterowniki na intelmaca

#6 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 19 sierpnia 2007 - 14:58

6, link ?

#7 Doc

Doc
  • 308 postów
  • SkądLublin

Napisano 19 sierpnia 2007 - 16:48

kokos dlaczego tobie zawsze na początku posta pokazuje sie cyfra 6

#8 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 19 sierpnia 2007 - 18:17

:smile: 6 = sześć = cześć (po spożyciu substanci intoksykujących)

#9 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 19 sierpnia 2007 - 21:17

kokos - na tej stronie http://lgsagem.free....ers_fast800.htm jest chyba sterownik na intela

Driver Fast 800 Macintosh intel core duo Version française ( PPPoA VCMUX ) oznaczony jako NEW

#10 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 19 sierpnia 2007 - 21:29

6, szyt..... mógłbym przysiąc, że rano go nie było .... ślepnę albo tracę zmysły.... zbadam się jutro :sad:

#11 grzegor

grzegor
  • 1 125 postów
  • SkądKRK

Napisano 19 sierpnia 2007 - 23:43

6,

szyt..... mógłbym przysiąc, że rano go nie było .... ślepnę albo tracę zmysły.... zbadam się jutro :sad:

Hmm... Kilka dni temu ich nie było jeszcze albo muszę się z Kokosem wybrać do lekarza :)

#12 mekintosz

mekintosz
  • 964 postów

Napisano 10 stycznia 2008 - 15:12

Ku gwoli scislosci - sterowniki te obsluguja tylko PPPoA - nie obsluguja PPPoE, wiec z neo nici ;)

#13 edi15ta@gazeta.pl

edi15ta@gazeta.pl
  • 312 postów

Napisano 11 stycznia 2008 - 13:17

Ku gwoli scislosci - sterowniki te obsluguja tylko PPPoA - nie obsluguja PPPoE, wiec z neo nici ;)

Te sterowniki obsluguja wszystko i Neo spokojnie hula. Wiem bo sam korzystalem z Sagema na Tygrsku. Niestety nie ma sterow na Leo... :(

#14 kamillys

kamillys
  • 854 postów
  • Skądokolice W-wy

Napisano 17 marca 2008 - 20:28

Neostrada to korzysta z PPPoA!

#15 Redviking

Redviking
  • 583 postów

Napisano 18 marca 2008 - 01:01

Neostrada zdecydowanie PPPoA, VCMUX, VPI=0, VCI=35. chociaz podobno PPPoE taz sie nadaje.

#16 silverball

silverball
  • 218 postów
  • Skądhome is where the heart lies

Napisano 18 marca 2008 - 01:19

Bylo tak: ze 20 razy ustawialem PPPoA, VCMUX, VPI=0, VCI=35. A za 21 nie poszlo, przestawilem na PPPoE i wtedy ruszylo. Moj wniosek - jak tp da, tak bedzie i reguly na nich brak.

#17 fellippe

fellippe
  • 35 postów

Napisano 24 marca 2008 - 14:49

A czy idzie ominac jakos komunikat o koniecznym restarcie podczas podlaczania modemu??

#18 Iras PL

Iras PL
  • 284 postów

Napisano 26 marca 2008 - 18:11

Padł mi router i z tej okazji próbowałem przetestować omawiane sterowniki. Pełne fiasko. Po instalacji wymagane jest ponowne uruchomienie, po którym system nie chce się poprawnie załadować - zatrzymuje się na oknie z informacją o konieczności zresetowania przez przytrzymanie przycisku power.

#19 fellippe

fellippe
  • 35 postów

Napisano 26 marca 2008 - 18:16

Padł mi router i z tej okazji próbowałem przetestować omawiane sterowniki. Pełne fiasko. Po instalacji wymagane jest ponowne uruchomienie, po którym system nie chce się poprawnie załadować - zatrzymuje się na oknie z informacją o konieczności zresetowania przez przytrzymanie przycisku power.

Wyjmij z usb modem, wlacz normalnie system i wtedy podlacz modem... powienien sie zsynchronizowac...

#20 Pierrot

Pierrot
  • 29 postów
  • SkądSanok

Napisano 26 marca 2008 - 18:32

Ten model modemu sagema to kompletna porażka. Nawet jeśli uda się go poprawnie zainstalować i zmusić do współpracy z maciem, to nie ma co liczyć na bezproblemowe działanie. Co jakiś czas modem potrafi rozłaczyć połączenie, a na domiar złego kiedy jest ustawiona opcja automatycznego połączenia i nastąpi to połączenie zbyt szybko, cały system twardo się wiesza. Do niedawna myślałem, że zawieszenie się tigera jest niemoźliwe, a jednak temu modemowi udaje się to powodować dość często ;). Na PC ten Sagem też się rozłacza. Wymieniłem modem na modemorouter cerberus z wifi i wyjściami ethernet. Jeszcze mi się nie zdażyło, żeby rozłączył połączenie nie mówiąc już o powieszeniu systemu. Radzę od razu rozbić modem Sagema młotkiem, albo wyrzucić przez okno.

#21 fellippe

fellippe
  • 35 postów

Napisano 26 marca 2008 - 20:35

Ten model modemu sagema to kompletna porażka. Nawet jeśli uda się go poprawnie zainstalować i zmusić do współpracy z maciem, to nie ma co liczyć na bezproblemowe działanie. Co jakiś czas modem potrafi rozłaczyć połączenie, a na domiar złego kiedy jest ustawiona opcja automatycznego połączenia i nastąpi to połączenie zbyt szybko, cały system twardo się wiesza. Do niedawna myślałem, że zawieszenie się tigera jest niemoźliwe, a jednak temu modemowi udaje się to powodować dość często ;). Na PC ten Sagem też się rozłacza. Wymieniłem modem na modemorouter cerberus z wifi i wyjściami ethernet. Jeszcze mi się nie zdażyło, żeby rozłączył połączenie nie mówiąc już o powieszeniu systemu. Radzę od razu rozbić modem Sagema młotkiem, albo wyrzucić przez okno.

Szczerze mowiac oprocz wspomnianego problemu z uruchomieniem systemu (nieraz) nie widze innych nefatywnych spraw w dzialaniu Sagema, co wiecej tez uwazalem ten modem za przyslowiowe G... do poki nie spotkalem sie z kiepska linia od tp gdzie Sagem dziala a np oslawiony Linksys WAG200G nie daje sobie rady...

#22 Makowa Panienka

Makowa Panienka
  • 194 postów

Napisano 26 marca 2008 - 23:11

Szczerze mowiac oprocz wspomnianego problemu z uruchomieniem systemu (nieraz) nie widze innych nefatywnych spraw w dzialaniu Sagema, co wiecej tez uwazalem ten modem za przyslowiowe G... do poki nie spotkalem sie z kiepska linia od tp gdzie Sagem dziala a np oslawiony Linksys WAG200G nie daje sobie rady...

Nom sagem na macu działa mi extra. Zero wad.

mam też ruter linksys adsl2 gateway totalna porażka. za nic nie mogę go skonfigurować.

#23 babel85

babel85
  • 29 postów

Napisano 28 grudnia 2009 - 23:40

czytam to wszystko i już się powoli gubię, Mam takie proste pytanie mam nowego maca z leopardem na pokładzie, modem Sagem Fast 800 czy jest taka opcja że uda mi się zainstalować neo na macu...???

#24 Redviking

Redviking
  • 583 postów

Napisano 28 grudnia 2009 - 23:47

Uda sie, tylko trzeba sie oszarpac i nie ma gwarancji ze ruszy.
Instrukcja tutaj
Dla neostrady VPI=0, VCI=35 PPPoA VC
Powiedzialbym ze skorka nie warta wyprawki, lepszy jakis router, ale jesli chesz - probuj.

#25 babel85

babel85
  • 29 postów

Napisano 29 grudnia 2009 - 00:05

no właśnie za dwa tygodnie będę miał liveboxa i się zastanawiam czy na liveboxie też będą takie problemy?? a niestety na dwa tygodnie potrzebuję neta w macu mieć....

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych