iPhone 4 + CheckMend + 3UK
Napisano 21 sierpnia 2012 - 15:23
Napisano 21 sierpnia 2012 - 16:35
Napisano 21 sierpnia 2012 - 16:51
Napisano 21 sierpnia 2012 - 18:25
Napisano 22 sierpnia 2012 - 01:52
Napisano 22 sierpnia 2012 - 08:20
Napisano 22 sierpnia 2012 - 09:33
Napisano 23 sierpnia 2012 - 11:27
Napisano 23 sierpnia 2012 - 12:23
Dla zainteresowanych byłem dzisiaj na Policji. Policjant sprawdził telefon i nie jest zgłoszony numer IMEI jako kradziony.
To pewnie został zgłoszony o "roszczenia ubezpieczeniowe" i dlatego jest zablokowany w sieci i na terenie UK. Zresztą co za różnica ? Skoro na tych aukcja piszą że bez znaczenia gdzie jest "ptaszek" w check mend i tak zdejmą sima, co wg. mnie jest chore.
Napisano 23 sierpnia 2012 - 12:42
To pewnie został zgłoszony o "roszczenia ubezpieczeniowe" i dlatego jest zablokowany w sieci i na terenie UK. Zresztą co za różnica ? Skoro na tych aukcja piszą że bez znaczenia gdzie jest "ptaszek" w check mend i tak zdejmą sima, co wg. mnie jest chore.
Czy chore? To co operator robi z konkretnym telefonem to ich sprawa (w sensie czy telefon z określonym IMEI się zarejestruje w sieci). Zdejmowanie zabezpieczenia jakim jest simlock (co umożliwi korzystanie z telefonu w innej sieci) to co innego i generalnie nie ma wiele wspólnego z tym pierwszym.
Napisano 23 sierpnia 2012 - 12:50
Czy chore? To co operator robi z konkretnym telefonem to ich sprawa (w sensie czy telefon z określonym IMEI się zarejestruje w sieci). Zdejmowanie zabezpieczenia jakim jest simlock (co umożliwi korzystanie z telefonu w innej sieci) to co innego i generalnie nie ma wiele wspólnego z tym pierwszym.
Ok już wyjaśniam co jest wg mnie chore. Mieszkam i pracuję w UK, biorę sobie iPhone na abonament, wydaję te kilka funtów na start, potem regularnie płace abo. Przejeżdżam do Polski, na urlop. Mój telefon zostaje skradziony. Zgłaszam to (liczę się z tym że są małe szanse na odzyskanie go) ale zawsze jest ten simlock i gnojek który mi go ukradł nie pocieszy sie telefonem , a tu co ? Kradną mi telefon i jeszcze legalnie go sobie odblokowują. A ja zostaję z abonamentem bez swojego telefonu. No śmiech na sali.
Napisano 23 sierpnia 2012 - 12:59
Napisano 23 sierpnia 2012 - 13:49
Lub jest zablokowany bo nie zostały opłacone rachunki za telefon gość wział telefon wydzwonił na kilka tysięcy funtów i zwiał z UKTo pewnie został zgłoszony o "roszczenia ubezpieczeniowe" i dlatego jest zablokowany w sieci i na terenie UK
Rozmawiałem z opeartorem aby podał moje dane właścicielowi tego telefonu zawierając klauzulę że zgadzam się na przetworzenie moich danych osobowych.
Na, co odpowiedział mi, że też nie może tego zrobić...
Więc moim zdaniem jeśli telefon byłby skradziony zagubiony to by pewnie chętnie się skontaktowali ze mną ( z logicznego punktu widzenia )
Głównym problemem są zróżnicowane procedury blokowania IMEI. W Polsce aby zablokować telefon i wogóle rozmawiać o odszkodowaniu ( o ile tak owe jest możliwe) trzeba zgłosić sprawę na Policję. Widocznie w UK takiego obowiązku niema.
Napisano 23 sierpnia 2012 - 13:59
Lub jest zablokowany bo nie zostały opłacone rachunki za telefon gość wział telefon wydzwonił na kilka tysięcy funtów i zwiał z UK
Rozmawiałem z opeartorem aby podał moje dane właścicielowi tego telefonu zawierając klauzulę że zgadzam się na przetworzenie moich danych osobowych.
Na, co odpowiedział mi, że też nie może tego zrobić...
Więc moim zdaniem jeśli telefon byłby skradziony zagubiony to by pewnie chętnie się skontaktowali ze mną ( z logicznego punktu widzenia )
Głównym problemem są zróżnicowane procedury blokowania IMEI. W Polsce aby zablokować telefon i wogóle rozmawiać o odszkodowaniu ( o ile tak owe jest możliwe) trzeba zgłosić sprawę na Policję. Widocznie w UK takiego obowiązku niema.
Operator ma gdzieś co się dzieje z telefonem(już to widzę jak do drzwi puka konsultant aby zabrać telefon). Jedyną osobą którą mogłaby się z tobą kontaktować to właściciel telefonu aby go odzyskać gdyby był kradziony.
Napisano 23 sierpnia 2012 - 14:10

Napisano 24 sierpnia 2012 - 17:16
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych