iPhone 4 + CheckMend + 3UK
Napisano 18 sierpnia 2012 - 14:21
Ostatnio udało mi się nabyć iPhona 4 z blokadą simlock na brytyjską sieć 3 UK. Zakupiłem kartę startową pay as you go i tak jak sprzedający powiedział jest simlock na tą sieć.Otrzymywałem oczywiście sms-y od operatora o obowiązującej mnie taryfie zachęceniu do doładowania konta i tak dalej (nawet ankiety do rozwiązania). Nie posiadałem w ty miesiącu za dużo czasu(tel kupiłem pod koniec lipca) na zajęcie się sprawą zdjęcia simlocka. Po przeczytaniu lektury dotyczącej zdjęcia simlocka u operatora oraz innych problemach związanych z kupnem telefonu z UK postanowiłem sprawdzić ten telefon dokładnie czy wszystko jest ok aby nie wyjść na nierozgarniętego. Wykonałem usługę CheckMend która mi pokazała żetelefon jest zablokowany na jedną sieć i wiele sieci oczywiście dodam również, że ta usługa nie wykryła że telefon jest NIE skradziony lub zagubiony.
I tutaj się rodzą moje pytania
1. Czy CheckMend potrafi się mylić?
2. Czy na terenie Polski z kartą operatora 3 UK przy zakładanej blokadzie IMEI tel powinien działać?
Dziękuje za odpowiedź
Napisano 18 sierpnia 2012 - 14:44
Napisano 18 sierpnia 2012 - 14:56

Napisałem do operatora żeby wyjaśnił sytuację czekam na odpowiedź

Napisano 18 sierpnia 2012 - 15:17
Napisano 18 sierpnia 2012 - 18:45

Napisano 18 sierpnia 2012 - 19:17
Napisano 19 sierpnia 2012 - 00:42

Napisano 19 sierpnia 2012 - 08:51
Hmmm no okej jednak uważam, że nie mam nic na sumieniu. Kontaktowałem się z moim przyjacielem prawnikiem który wytłumaczył mi sprawę i powiedział, że nie można mnie obciążyć winną o paserstwo ponieważ nie byłem świadomy tego czynu oraz nie wiedziałem nic o takich działaniach. Na dowód mam raport CheckMend wykonania + datę zakończenia aukcji na allegro. Z tego co wiem 3 uk posiada polsko języcznego konsultanta który mógłby to potwierdzić oraz telefon był sprzedawany z pudełkiem oraz kablem. Tak wiem wiem pudełko można kupić na allegro lub ebay ale w środku znajduje się kod kreskowy i jakiś numer tak, że napewno można dojść do tego. Poczekam, co powie operator, ponieważ jestem uczciwym człowiekiem i nie mam nic sobie do zarzucenia ze swojej strony Kupiłem telefon + kupiłem kartę operatora + utrzymuje stały kontakt z biurem obsługi klienta + sam zgłosiłem się w celu wyjaśnienia sprawy
o dalszych wynikach sprawy będę informował na bierząco
Na pudełku masz IMEI jak jest taki sam jak ten w telefonie jest od tego telefonu jak nie to masz pecha.
A tak swoją drugą nie wiem czy niewiedza chroni przed odpowiedzialnością karną...
Napisano 19 sierpnia 2012 - 10:41
Na pudełku masz IMEI jak jest taki sam jak ten w telefonie jest od tego telefonu jak nie to masz pecha.
A tak swoją drugą nie wiem czy niewiedza chroni przed odpowiedzialnością karną...
Niestety sprawdziłem i nie mam tej nalepki

Chroni mnie ponieważ to co na aukcji allegro musi być zgodne ze stanem faktycznym telefonu jeśli nie jest napisane, że telefon był ZABLOKOWANY NA SIECI W WIELKIEJ BRYTANI to na jakiej podstawie należy wnioskować że jest. Ewidentny przykład wprowadzenia w błąd klienta narażenie na straty moralne itp itd
Napisano 19 sierpnia 2012 - 11:16
Napisano 19 sierpnia 2012 - 11:22

Napisano 20 sierpnia 2012 - 22:08
Napisano 20 sierpnia 2012 - 22:21
Napisano 20 sierpnia 2012 - 22:32
Napisano 20 sierpnia 2012 - 22:37
Napisano 20 sierpnia 2012 - 22:40
Napisano 20 sierpnia 2012 - 22:48
Operator potwierdzi status telefonu Skradziony /zagubiony/ nie uregulowany finansowo.
Przecież operator jasno Ci napisał, że nie będzie z Tobą rozmawiał, tylko z właścicielem telefonu, a właściciel telefonu sprzedał go, wiedząc jaki jest jego status, więc kto ma co niby potwierdzić. Operator kolokwialnie mówiąc umył ręce i wysłał Cię na drzewo.
Napisano 20 sierpnia 2012 - 23:00

Napisano 20 sierpnia 2012 - 23:27
Napisano 20 sierpnia 2012 - 23:53
Napisano 21 sierpnia 2012 - 00:17
Operator może powiedzieć o ile ma wyraźne podejrzenia, jeśli chodzi o proceder brania ubezpieczonych telefonów, a potem ich zgłaszania jako zagubione lub skradzione.
Nie może, bo złamie prawo! Czy Ty nie rozumiesz tego? To jest sprawa między operatorem a jego klientem i ich relacje są poufne i przekazanie jakiejkolwiek informacji obcej osobie spowodowało by złamaniem prawa, a operatora naraziło na wielomilionowe odszkodowanie ze strony klienta. Niech to do Ciebie dotrze w końcu. Nie jesteś stroną w tej sprawie, wyraźnie Ci napisali. Chciałeś zaoszczędzić, kupiłeś telefon z simlockiem i teraz masz problem. Nie Ty pierwszy i nie ostatni zapewne.
Napisano 21 sierpnia 2012 - 12:12

to nie ściągne simlocka? gadałem z typem na allegro i przyjął zamówienie ale w innym temacie napisali mi że nie ma szans
Napisano 21 sierpnia 2012 - 12:33
Napisano 21 sierpnia 2012 - 14:37
Napisano 21 sierpnia 2012 - 14:54
Sa firmy ktore z zablokowanego tez sciagaja simlocki u operatora np O2. tylko jest to o 80zl drozsze.
Pierwsze slysze o czyms takim. Jak mozna sciagnac simlocka z telefony ktory u danego operatora jest zarejestrowany jako kradziony lub zgubiony?
No chyba ze ich pracownik dorabia sobie na boku.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych