Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 4 + CheckMend + 3UK

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
40 odpowiedzi w tym temacie

#1 lukaszozimek

lukaszozimek
  • 30 postów
  • SkądLublin

Napisano 18 sierpnia 2012 - 14:21

Witam wszystkich.

Ostatnio udało mi się nabyć iPhona 4 z blokadą simlock na brytyjską sieć 3 UK. Zakupiłem kartę startową pay as you go i tak jak sprzedający powiedział jest simlock na tą sieć.Otrzymywałem oczywiście sms-y od operatora o obowiązującej mnie taryfie zachęceniu do doładowania konta i tak dalej (nawet ankiety do rozwiązania). Nie posiadałem w ty miesiącu za dużo czasu(tel kupiłem pod koniec lipca) na zajęcie się sprawą zdjęcia simlocka. Po przeczytaniu lektury dotyczącej zdjęcia simlocka u operatora oraz innych problemach związanych z kupnem telefonu z UK postanowiłem sprawdzić ten telefon dokładnie czy wszystko jest ok aby nie wyjść na nierozgarniętego. Wykonałem usługę CheckMend która mi pokazała żetelefon jest zablokowany na jedną sieć i wiele sieci oczywiście dodam również, że ta usługa nie wykryła że telefon jest NIE skradziony lub zagubiony.

I tutaj się rodzą moje pytania
1. Czy CheckMend potrafi się mylić?
2. Czy na terenie Polski z kartą operatora 3 UK przy zakładanej blokadzie IMEI tel powinien działać?

Dziękuje za odpowiedź

#2 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 18 sierpnia 2012 - 14:44

Jeżeli w Polsce nie jest zablokowany to polska sieć go wpuści, natomiast jeżeli ma faktycznie blokadę operatora, to nie zdejmiesz z niego simlocka.

#3 lukaszozimek

lukaszozimek
  • 30 postów
  • SkądLublin

Napisano 18 sierpnia 2012 - 14:56

[/COLOR]Hmm ale mam w tym momencie włożoną kartę startową 3 UK otrzymuję na mój telefon bezpośrednio informację na temat oferty możliwości doładowania. Otrzymałem ostatnio ankietę dotyczącą świadczonych usług mogę zadzwonić na bezpłatną infolinię itp itd. Czy w takim układzie mój tel nie łaczy się z siecią 3 przez pośredników orange/ t mobile. Na mój rozum wydaje mi się że jeśli operator 3 UK udostępnia mi takie usługi to chyba jest ok. Niewiem dokładnie to sa tylko moje rozważania nad cała tą sytuacją. Znalazłem jeden przypadek gdzie CheckMend się pomylił ale to za mało przypadków :)

Napisałem do operatora żeby wyjaśnił sytuację czekam na odpowiedź :)

#4 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 18 sierpnia 2012 - 15:17

Ale Ty nie jesteś połączony z siecią 3 UK tylko np. z Orange, sieć 3 UK wie tylko, że jej karta zalogowała się do sieci w Polsce ale nie wie z jakiego telefonu. A nawet gdyby wiedziała, to nie ma możliwości go zblokowania w obcej sieci, poza tym blokada jest na urządzenie a nie na kartę SIM.

#5 lukaszozimek

lukaszozimek
  • 30 postów
  • SkądLublin

Napisano 18 sierpnia 2012 - 18:45

Okej rozumiem To mam jeszcze jedno pytanie czy ktoś kontaktował się z operatorem sieci w celu rozwiązania takiej sytuacji ? Zakładam jednak, że CheckMend się nie pomylił i telefon faktycznie jest zablokowany. Ze sprzedającym ten telefon kontakt mam, co najmniej utrudniony. Jakaś porada co zrobić takiej sytuacji?. Czy serwisa Allegro może interweniować lub PayU? W tym momencie na różnych forach wyczytałem, że najlepiej zwrócić tel sprzedającem ci co próbowali kontaktować się z operatorem przyjmują linie obrony taką, że jest się lojalnym klientem nie ma się złych zamiarów itp itd. Z góry dziękuje za pomoc :)

#6 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 18 sierpnia 2012 - 19:17

Z operatorem problem polega na tym, że nie wiadomo czy telefon nie został skradziony albo nastąpiło wyłudzenie odszkodowania, wtedy taki kontakt może się okazać bardzo ryzykowny dla kontaktującego się z operatorem... Operator nie ma obowiązku żadnego względem np. Ciebie, bo nie Ty od operatora kupiłeś urządzenie. Jedyna opcja zwrócić do sprzedawcy.

#7 lukaszozimek

lukaszozimek
  • 30 postów
  • SkądLublin

Napisano 19 sierpnia 2012 - 00:42

Hmmm no okej jednak uważam, że nie mam nic na sumieniu. Kontaktowałem się z moim przyjacielem prawnikiem który wytłumaczył mi sprawę i powiedział, że nie można mnie obciążyć winną o paserstwo ponieważ nie byłem świadomy tego czynu oraz nie wiedziałem nic o takich działaniach. Na dowód mam raport CheckMend wykonania + datę zakończenia aukcji na allegro. Z tego co wiem 3 uk posiada polsko języcznego konsultanta który mógłby to potwierdzić oraz telefon był sprzedawany z pudełkiem oraz kablem. Tak wiem wiem pudełko można kupić na allegro lub ebay ale w środku znajduje się kod kreskowy i jakiś numer tak, że napewno można dojść do tego. Poczekam, co powie operator, ponieważ jestem uczciwym człowiekiem i nie mam nic sobie do zarzucenia ze swojej strony Kupiłem telefon + kupiłem kartę operatora + utrzymuje stały kontakt z biurem obsługi klienta + sam zgłosiłem się w celu wyjaśnienia sprawy :) o dalszych wynikach sprawy będę informował na bierząco :)

#8 Paf

Paf
  • 8 094 postów

Napisano 19 sierpnia 2012 - 08:51

Hmmm no okej jednak uważam, że nie mam nic na sumieniu. Kontaktowałem się z moim przyjacielem prawnikiem który wytłumaczył mi sprawę i powiedział, że nie można mnie obciążyć winną o paserstwo ponieważ nie byłem świadomy tego czynu oraz nie wiedziałem nic o takich działaniach. Na dowód mam raport CheckMend wykonania + datę zakończenia aukcji na allegro. Z tego co wiem 3 uk posiada polsko języcznego konsultanta który mógłby to potwierdzić oraz telefon był sprzedawany z pudełkiem oraz kablem. Tak wiem wiem pudełko można kupić na allegro lub ebay ale w środku znajduje się kod kreskowy i jakiś numer tak, że napewno można dojść do tego. Poczekam, co powie operator, ponieważ jestem uczciwym człowiekiem i nie mam nic sobie do zarzucenia ze swojej strony Kupiłem telefon + kupiłem kartę operatora + utrzymuje stały kontakt z biurem obsługi klienta + sam zgłosiłem się w celu wyjaśnienia sprawy :)

o dalszych wynikach sprawy będę informował na bierząco :)

Na pudełku masz IMEI jak jest taki sam jak ten w telefonie jest od tego telefonu jak nie to masz pecha.
A tak swoją drugą nie wiem czy niewiedza chroni przed odpowiedzialnością karną...

#9 lukaszozimek

lukaszozimek
  • 30 postów
  • SkądLublin

Napisano 19 sierpnia 2012 - 10:41

Na pudełku masz IMEI jak jest taki sam jak ten w telefonie jest od tego telefonu jak nie to masz pecha.
A tak swoją drugą nie wiem czy niewiedza chroni przed odpowiedzialnością karną...

Niestety sprawdziłem i nie mam tej nalepki :( no nic ....
Chroni mnie ponieważ to co na aukcji allegro musi być zgodne ze stanem faktycznym telefonu jeśli nie jest napisane, że telefon był ZABLOKOWANY NA SIECI W WIELKIEJ BRYTANI to na jakiej podstawie należy wnioskować że jest. Ewidentny przykład wprowadzenia w błąd klienta narażenie na straty moralne itp itd

#10 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 19 sierpnia 2012 - 11:16

Tyle, że w razie akcji, policja czy ktokolwiek uderzy najpierw do Ciebie, bo Ciebie znają i to Ty będziesz się tłumaczył, że nie jesteś wielbłądem. To tak nie działa, jeżeli podejrzewasz, że urządzenie mogło pochodzić z przestępstwa, to masz prawny obowiązek zgłosić to odpowiednim służbom. Zatajanie tego jest paserstwem.

#11 lukaszozimek

lukaszozimek
  • 30 postów
  • SkądLublin

Napisano 19 sierpnia 2012 - 11:22

Jasne rozumiem ale narazie nie jestem pewien na 100 %. Czekam na odpowiedź operatora który mi powie co i jak :)

#12 lukaszozimek

lukaszozimek
  • 30 postów
  • SkądLublin

Napisano 20 sierpnia 2012 - 22:08

Dzisiaj dostałem takiego o to e-maila od operatora w sprawie numeru IMEI przedstawiłem całą sytuację i czekam na odpowiedź Thanks for asking us about checking the status of your IMEI on our network. I’m sorry we weren’t able to include this information in our previous email response sent to you right away as we received your this email now. I understand you’re concerned as the report from Check Mend says that the phone is blocked. Just so you know the IMEI number mentioned in your email ie 0xxxxxxxxxxxxx is registered in the name of different customer’s. Just so you know we need to speak to the original owner of the phone to discuss about the status of the phone. We can also only unlock mobiles if the registered owner asks us to. Please contact the person who sold you the phone to contact us and we’ll then look into this for you straight away.

#13 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 20 sierpnia 2012 - 22:21

No a jakiej odpowiedzi się spodziewałeś? Przecież mówiłem, że nic nie zdziałasz.

#14 lukaszozimek

lukaszozimek
  • 30 postów
  • SkądLublin

Napisano 20 sierpnia 2012 - 22:32

Potwierdzi status telefonu jaki faktycznie jest Czy jest skradziony zagubiony lub Czy poprostu są nie zapłacone rachunki

#15 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 20 sierpnia 2012 - 22:37

Kto potwierdzi? Sprzedający? Obawiam się, że oleje sprawę, przecież sprzedał go z premedytacją.

#16 lukaszozimek

lukaszozimek
  • 30 postów
  • SkądLublin

Napisano 20 sierpnia 2012 - 22:40

Operator potwierdzi status telefonu Skradziony /zagubiony/ nie uregulowany finansowo.

#17 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 20 sierpnia 2012 - 22:48

Operator potwierdzi status telefonu Skradziony /zagubiony/ nie uregulowany finansowo.

Przecież operator jasno Ci napisał, że nie będzie z Tobą rozmawiał, tylko z właścicielem telefonu, a właściciel telefonu sprzedał go, wiedząc jaki jest jego status, więc kto ma co niby potwierdzić. Operator kolokwialnie mówiąc umył ręce i wysłał Cię na drzewo.

#18 lukaszozimek

lukaszozimek
  • 30 postów
  • SkądLublin

Napisano 20 sierpnia 2012 - 23:00

No ok zrozumiałem :) jednak i tak mu wysłałem ponownie prośbę o podanie tych informacji i swoją prośbę odpowiednio umotywowałem zobaczymy, co odpiszą teraz.

#19 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 20 sierpnia 2012 - 23:27

Jak do sprzedawcy to ok, może odpisze, ale śmiem wątpić, natomiast operator nie poda więcej informacji Tobie, bo by złamał prawo.

#20 lukaszozimek

lukaszozimek
  • 30 postów
  • SkądLublin

Napisano 20 sierpnia 2012 - 23:53

Do sprzedawcy napisałem również. Operator może powiedzieć o ile ma wyraźne podejrzenia, jeśli chodzi o proceder brania ubezpieczonych telefonów, a potem ich zgłaszania jako zagubione lub skradzione.

#21 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 21 sierpnia 2012 - 00:17

Operator może powiedzieć o ile ma wyraźne podejrzenia, jeśli chodzi o proceder brania ubezpieczonych telefonów, a potem ich zgłaszania jako zagubione lub skradzione.

Nie może, bo złamie prawo! Czy Ty nie rozumiesz tego? To jest sprawa między operatorem a jego klientem i ich relacje są poufne i przekazanie jakiejkolwiek informacji obcej osobie spowodowało by złamaniem prawa, a operatora naraziło na wielomilionowe odszkodowanie ze strony klienta. Niech to do Ciebie dotrze w końcu. Nie jesteś stroną w tej sprawie, wyraźnie Ci napisali. Chciałeś zaoszczędzić, kupiłeś telefon z simlockiem i teraz masz problem. Nie Ty pierwszy i nie ostatni zapewne.

#22 karol88888

karol88888
  • 50 postów

Napisano 21 sierpnia 2012 - 12:12

Witam, mam pytanie czy jeśli sytuacja mojego 4S'a O2 UK wygląda tak: Dołączona grafika

to nie ściągne simlocka? gadałem z typem na allegro i przyjął zamówienie ale w innym temacie napisali mi że nie ma szans

#23 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 21 sierpnia 2012 - 12:33

Jeżeli jest zablokowany to nie da się zdjąć simlocka, ponieważ żądanie zdjęcia simlocka musi wyjść z macierzystej sieci, więc jeżeli u nich jest zablokowane, to nie przejdzie.

#24 Adam1307

Adam1307
  • 235 postów
  • SkądŚląsk

Napisano 21 sierpnia 2012 - 14:37

Sa firmy ktore z zablokowanego tez sciagaja simlocki u operatora np O2. tylko jest to o 80zl drozsze.

#25 skil73

skil73
  • 231 postów
  • SkądAntrim(Irlandia Polnocna)

Napisano 21 sierpnia 2012 - 14:54

Sa firmy ktore z zablokowanego tez sciagaja simlocki u operatora np O2. tylko jest to o 80zl drozsze.

Pierwsze slysze o czyms takim. Jak mozna sciagnac simlocka z telefony ktory u danego operatora jest zarejestrowany jako kradziony lub zgubiony?
No chyba ze ich pracownik dorabia sobie na boku.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych