Bardzo niedokładny GPS
Napisano 16 sierpnia 2012 - 17:59

Napisano 16 sierpnia 2012 - 18:14
Napisano 16 sierpnia 2012 - 18:27
Napisano 16 sierpnia 2012 - 18:30
A ja nie rozumiem ludzi który chcą na siłę wychwalać dany produkt. Wystarczyło potwierdzić - "Tak, 3GS ma tragiczny moduł GPS i jest to tylko zabawka a nie narzędzie pracy". Skoro kupuję telefon z GPS'em to mogę ten telefon okazjonalnie wykorzystać jako nawigację - po co kupować kolejne zewnętrzne urządzenie na jeden wyjazd raz na parę miesięcy? Bardziej opłacalny był by zakup AM czy TT z iTunes niż kolejna nawigacja... Poza tym po co mi telefon z GPS'em który na dobrą sprawię nie działa tak ja powinien?
Nie chcę "Super" dokładnego GPS'a - chcę jedynie nawigację która na czas pokaże mi jak jechać w nieznanym terenie. Skoro inni producenci potrafią (wcześniej miałem kilka telefonów z GPS'em - żaden nie był tak niedokładny jak 3GS - stad mój post), to dlaczego Apple miało by nie potrafić stworzyć czegoś równie dobrego?
Czytanie ze zrozumieniem się kłania. Napisałem że zarówno w 3GS jaki i 4 których używałem GPS działał dobrze w sumie z tego co pamiętam w 3g też nie miałem z nim problemu od zawsze używałem TomTom-a.
Napisano 16 sierpnia 2012 - 18:31
Napisano 16 sierpnia 2012 - 18:36
Napisano 16 sierpnia 2012 - 18:39
Napisano 16 sierpnia 2012 - 18:39
Hmm... Może to kwestia aplikacji? Jest jakaś wersja trial TT na iOS?
Nie słyszałem nigdy o darmowej wersji TomTom-a.
Napisano 16 sierpnia 2012 - 18:42
Napisano 16 sierpnia 2012 - 18:44
Napisano 16 sierpnia 2012 - 18:57
OleYek - Ok, rozrzut mi nie przeszkadza puki auto nie zmienia trasy i nie jedzie po polu zamiast po drodze

Chyba trzeba sprzedać nowe zabawki i wrócić do starych rozwiązań... Złomnia ciągle czeka :] Aczkolwiek iOS strasznie mi się podoba, że jest Finger Friendly - po przesiadce z Windows Mobile (6.5) czuć sporą różnicę

Napisano 16 sierpnia 2012 - 18:59
renqien - oba telefony trzymałem w rękach (jazda jako pasażer) i w każdym miejscu było dokładnie to samo czy przód czy bok... Jeden miał AGPS odpalony, drugi nie (nie mam dwóch aktywnych kart sim). W aucie nie miałem nigdy problemów z GPS'em - nawet N95 działała lepiej niż oba iPhone'y.
OleYek - Ok, rozrzut mi nie przeszkadza puki auto nie zmienia trasy i nie jedzie po polu zamiast po drodze
Chyba trzeba sprzedać nowe zabawki i wrócić do starych rozwiązań... Złomnia ciągle czeka :] Aczkolwiek iOS strasznie mi się podoba, że jest Finger Friendly - po przesiadce z Windows Mobile (6.5) czuć sporą różnicę
Sprzedaj 2 x 3gs i kup 4.
Napisano 16 sierpnia 2012 - 19:20
Napisano 16 sierpnia 2012 - 19:51
Może nie chodzi to o gps, ale tak jak kolega powiedział, nawigację w nieznanym terenie.Nie rozumiem ludzi którzy chcą mieć super GPS w telefonie... Należy pamiętać o jednym iPhone to telefon z GPS-em, nie GPS z telefonem...
No ale wracając do tematu. Użytkowałem jakiś czas 3gs i w Lublinie działał dobrze, dokładnie pokazywał z ile skręcić itp (używam TomTom-a).
Ostatnio jadąc nad Solinę używałem GPS-u z iPhone 4(też TomTom) i muszę powiedzieć że podróż z nim to czysta przyjemność (tylko raz coś się pochrzaniło i musiałem zawracać bo za wcześnie kazał mi skręcić). Generalnie wg. mnie nie ma co liczyć na mega GPS bo to tylko telefon. Chcesz mieć super dokładny GPS kup sobie Nawigację.
Miałem wcześniej SE Xperia X8, gdzie gps był bardzo dokładny, nie było żadnych opóźnień, mapa "obracała się" wtedy kiedy skręcałem.
Na tej samej aplikacji na iPhone 3GS (sygic), gps jest, jak wyżej mówicie niedokładny. Jeżeli jedzie się powoli, wtedy nie ma problemów z obróceniem mapy w odpowiednim miejscu, ale jeżeli jedzie się już te 60km/h, po skręceniu nawigacja pokazuje tak, jakbyśmy jechali dalej tą samą drogą. Dopiero po kilkunastu sekundach nadąża za nami.
Może iOS 6 coś wniesie w tej sprawie? Nowy Baseband? Może, wątpię w to.
Wg. mnie jest to błąd sprzętowy, słaba antena, może słabej jakości moduł GPS.
W tym samym miejscu, przy czystym niebie Xperia X8 ma Excellent Fix, a iPhone 3GS Good Fix / Poor Fix.
Napisano 16 sierpnia 2012 - 20:13
Napisano 16 sierpnia 2012 - 20:50
Generalnie w przypadku GPS rozrzut 10-15m jest całkiem normalny, ponieważ jest to ograniczenie GPSa dla urządzeń cywilnych.
1 maja 2000 prezydent USA Bill Clinton nakazał wyłączenie mechanizmu SA (Selective Availability) zakłócającego efemerydę satelity i poprawki zegarów atomowych, dzięki czemu dokładność określania pozycji dla zwykłych użytkowników wzrosła do około 4-12 metrów.
Napisano 16 sierpnia 2012 - 22:42
Rzeczywiście - zbyt duży koncert życzeń. Produkty Appla są świetnej jakości, ale mocno trzymają cenę. Nie znajdę właściwie żadnej przestażałej 3-letniej konstrukcji w cenie 3GS'a, za logo trzeba płacićCytat Napisał ip3 Zobacz post
No chyba, że wejdzie IP5 i 4 nówka na allegro na starcie zjedzie poniżej 1000zł - będzie się można zastanawiać
Gdzieś za 3 lata być może za tyle kupisz nowego iPhone 4.

Pozdrawiam
Napisano 16 sierpnia 2012 - 23:12
Napisano 17 sierpnia 2012 - 07:34
How to Delete GPS Cache After Baseband Chip Replacement | BeijingiPhoneRepair.com
Napisano 17 sierpnia 2012 - 08:52
Napisano 17 sierpnia 2012 - 15:12
Napisano 17 sierpnia 2012 - 16:05
Napisano 17 sierpnia 2012 - 21:54
Napisano 17 sierpnia 2012 - 22:08
Napisano 17 sierpnia 2012 - 23:08
Ja np kupiłem niedawno “najtańszy smartfon świata: lg swift l3“ i pomimo jego niskiej ceny gps działa znakomicie czego nie mogę powiedzieć o moim 3gs:/
Podsumowując:
Telefon (3gs), a raczej jego funkcje (gps) powinny działać conajmniej bardzo dobrze, w końcu można czegoś wymagać od telefonu który jest
amazing
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych