Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Bardzo niedokładny GPS

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
37 odpowiedzi w tym temacie

#1 ip3

ip3
  • 49 postów

Napisano 16 sierpnia 2012 - 17:59

Witajcie Czy każdy 3GS posiada tak niedokładny moduł GPS'a? Dziś kupiłem drugiego 3GS'a, bo myślałem że w pierwszym jest uszkodzony moduł (downgreadowałem BB z iPada), niestety oba zachowują się niemal identycznie: 1. Odświeżanie pozycji (najmniejszy problem) - co sekundę - nie można chodź ciut szybciej? 2. Dokładność (a raczej niedokładność) - przy niemal bezchmurnym niebie oba 3GSy często pokazywały pozycję odchyloną od mojej o kilka metrów w prawo bądź lewo, mimo Good Fix'a (w.g. GPS Status'a z App Store). Nawigacja często się gubi - dalej jedzie prosto, gdy już ja skręciłem i inne tego typu kwiatki. 3. Najgorsze - opóźnienie - moja aktualna pozycja jest pokazywana na mapie z opóźnieniem kilku sekund (2-3) co daje w ruchu miejskim przesunięcie około 200m. Przez to nawigacja staje się praktycznie bezużyteczna bo zamiast słuchać komunikatów muszę się wpatrywać w wyświetlacz czy przypadkiem zaraz nie będę skręcał. Mój poprzedni telefon - Samsung Omnia II słynący z tragicznego GPS'a i tak działa duuużo lepiej niż moje oba 3GS'y :) Może jest jakiś tweak w cydii na poprawę powyższych problemów? Może jakiś update? Czy w 3G GPS zachowuje się tak samo (miałem przez tydzień 3G, ale miał uszkodzony GPS i nie miałem jak tego porównać...)? A IP4? Pozdrawiam Dawid

#2 Paf

Paf
  • 8 094 postów

Napisano 16 sierpnia 2012 - 18:14

Nie rozumiem ludzi którzy chcą mieć super GPS w telefonie... Należy pamiętać o jednym iPhone to telefon z GPS-em, nie GPS z telefonem... No ale wracając do tematu. Użytkowałem jakiś czas 3gs i w Lublinie działał dobrze, dokładnie pokazywał z ile skręcić itp (używam TomTom-a). Ostatnio jadąc nad Solinę używałem GPS-u z iPhone 4(też TomTom) i muszę powiedzieć że podróż z nim to czysta przyjemność (tylko raz coś się pochrzaniło i musiałem zawracać bo za wcześnie kazał mi skręcić). Generalnie wg. mnie nie ma co liczyć na mega GPS bo to tylko telefon. Chcesz mieć super dokładny GPS kup sobie Nawigację.

#3 ip3

ip3
  • 49 postów

Napisano 16 sierpnia 2012 - 18:27

A ja nie rozumiem ludzi który chcą na siłę wychwalać dany produkt. Wystarczyło potwierdzić - "Tak, 3GS ma tragiczny moduł GPS i jest to tylko zabawka a nie narzędzie pracy". Skoro kupuję telefon z GPS'em to mogę ten telefon okazjonalnie wykorzystać jako nawigację - po co kupować kolejne zewnętrzne urządzenie na jeden wyjazd raz na parę miesięcy? Bardziej opłacalny był by zakup AM czy TT z iTunes niż kolejna nawigacja... Poza tym po co mi telefon z GPS'em który na dobrą sprawię nie działa tak ja powinien? Nie chcę "Super" dokładnego GPS'a - chcę jedynie nawigację która na czas pokaże mi jak jechać w nieznanym terenie. Skoro inni producenci potrafią (wcześniej miałem kilka telefonów z GPS'em - żaden nie był tak niedokładny jak 3GS - stad mój post), to dlaczego Apple miało by nie potrafić stworzyć czegoś równie dobrego?

#4 Paf

Paf
  • 8 094 postów

Napisano 16 sierpnia 2012 - 18:30

A ja nie rozumiem ludzi który chcą na siłę wychwalać dany produkt. Wystarczyło potwierdzić - "Tak, 3GS ma tragiczny moduł GPS i jest to tylko zabawka a nie narzędzie pracy". Skoro kupuję telefon z GPS'em to mogę ten telefon okazjonalnie wykorzystać jako nawigację - po co kupować kolejne zewnętrzne urządzenie na jeden wyjazd raz na parę miesięcy? Bardziej opłacalny był by zakup AM czy TT z iTunes niż kolejna nawigacja... Poza tym po co mi telefon z GPS'em który na dobrą sprawię nie działa tak ja powinien?

Nie chcę "Super" dokładnego GPS'a - chcę jedynie nawigację która na czas pokaże mi jak jechać w nieznanym terenie. Skoro inni producenci potrafią (wcześniej miałem kilka telefonów z GPS'em - żaden nie był tak niedokładny jak 3GS - stad mój post), to dlaczego Apple miało by nie potrafić stworzyć czegoś równie dobrego?

Czytanie ze zrozumieniem się kłania. Napisałem że zarówno w 3GS jaki i 4 których używałem GPS działał dobrze w sumie z tego co pamiętam w 3g też nie miałem z nim problemu od zawsze używałem TomTom-a.

#5 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 16 sierpnia 2012 - 18:31

W ip4 działa bardzo dobrze, potwierdzam. W 3GS nie wiem, ale podejrzewam że jest podobnie.

#6 ip3

ip3
  • 49 postów

Napisano 16 sierpnia 2012 - 18:36

Hmm... Może to kwestia aplikacji? Jest jakaś wersja trial TT na iOS?

#7 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 16 sierpnia 2012 - 18:39

Dziwne, u mnie w 3G i 4 GPS działa prawidłowo i nie zauważyłem problemów. Porównywałem z Ameo i działa tak samo, pokazuje tak samo, w tych samych miejscach krzyczy komendy. Dane masz włączone? A-GPS poprawia dokładność pobierając z internetu dane o położeniu satelitów, więc może w tym jest pies pogrzebany? Miałem kiedyś problem z GPS w Ameo albo jakimś innym urządzeniu, że przez przednią szybę ni diabła nie był dokładny. Dopiero przy bocznej szybie było dobrze. Okazało się, że to jakaś szyba atermiczna, czy jakaś inna czarodziejska i ograniczała odbiór sygnałów z satelity.

#8 Paf

Paf
  • 8 094 postów

Napisano 16 sierpnia 2012 - 18:39

Hmm... Może to kwestia aplikacji? Jest jakaś wersja trial TT na iOS?

Nie słyszałem nigdy o darmowej wersji TomTom-a.

#9 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 16 sierpnia 2012 - 18:42

To ja się wtrącę, ponieważ używałem na wszystkich GPSa trochę, i tak: 3G -tragedia, ale od biedy dawał radę 3GS i 4 - na podobnym poziomi, całkiem przyzwoicie brak większych problemów, ze wskazaniem na iP4 mniej się gubi w dużych metropoliach z wysoką zabudową 4s - bajka, bije na głowę większość PNA/PND szybkością łapania FIXa i dokładnością, ale to chyba zawdzięcza obsłudze GLONASSa. Generalnie w przypadku GPS rozrzut 10-15m jest całkiem normalny, ponieważ jest to ograniczenie GPSa dla urządzeń cywilnych.

#10 Smoczy

Smoczy
  • 4 066 postów
  • SkądPrzemyśl

Napisano 16 sierpnia 2012 - 18:44

U mnie w 3GS GPS działa bardzo dobrze,na mapach pokazuje mi dokładnie,jedynie coś na 5.1.1 coś ma problemy ze znalezieniem lokalizacji korzystając z Map,wcześniej tak nie miałem,nie wiem jak Wy.

#11 ip3

ip3
  • 49 postów

Napisano 16 sierpnia 2012 - 18:57

renqien - oba telefony trzymałem w rękach (jazda jako pasażer) i w każdym miejscu było dokładnie to samo czy przód czy bok... Jeden miał AGPS odpalony, drugi nie (nie mam dwóch aktywnych kart sim). W aucie nie miałem nigdy problemów z GPS'em - nawet N95 działała lepiej niż oba iPhone'y.

OleYek - Ok, rozrzut mi nie przeszkadza puki auto nie zmienia trasy i nie jedzie po polu zamiast po drodze :)

Chyba trzeba sprzedać nowe zabawki i wrócić do starych rozwiązań... Złomnia ciągle czeka :] Aczkolwiek iOS strasznie mi się podoba, że jest Finger Friendly - po przesiadce z Windows Mobile (6.5) czuć sporą różnicę :)

#12 Paf

Paf
  • 8 094 postów

Napisano 16 sierpnia 2012 - 18:59

renqien - oba telefony trzymałem w rękach (jazda jako pasażer) i w każdym miejscu było dokładnie to samo czy przód czy bok... Jeden miał AGPS odpalony, drugi nie (nie mam dwóch aktywnych kart sim). W aucie nie miałem nigdy problemów z GPS'em - nawet N95 działała lepiej niż oba iPhone'y.

OleYek - Ok, rozrzut mi nie przeszkadza puki auto nie zmienia trasy i nie jedzie po polu zamiast po drodze :)

Chyba trzeba sprzedać nowe zabawki i wrócić do starych rozwiązań... Złomnia ciągle czeka :] Aczkolwiek iOS strasznie mi się podoba, że jest Finger Friendly - po przesiadce z Windows Mobile (6.5) czuć sporą różnicę :)

Sprzedaj 2 x 3gs i kup 4.

#13 ip3

ip3
  • 49 postów

Napisano 16 sierpnia 2012 - 19:20

Nie lubię nosić przy sobie drogich zabawek. I tak 600-700zł to jak na telefon zdecydowanie za dużo. Edit: No chyba, że wejdzie IP5 i 4 nówka na allegro na starcie zjedzie poniżej 1000zł - będzie się można zastanawiać

#14 skoczek12

skoczek12
  • 530 postów

Napisano 16 sierpnia 2012 - 19:51

Nie rozumiem ludzi którzy chcą mieć super GPS w telefonie... Należy pamiętać o jednym iPhone to telefon z GPS-em, nie GPS z telefonem...
No ale wracając do tematu. Użytkowałem jakiś czas 3gs i w Lublinie działał dobrze, dokładnie pokazywał z ile skręcić itp (używam TomTom-a).
Ostatnio jadąc nad Solinę używałem GPS-u z iPhone 4(też TomTom) i muszę powiedzieć że podróż z nim to czysta przyjemność (tylko raz coś się pochrzaniło i musiałem zawracać bo za wcześnie kazał mi skręcić). Generalnie wg. mnie nie ma co liczyć na mega GPS bo to tylko telefon. Chcesz mieć super dokładny GPS kup sobie Nawigację.

Może nie chodzi to o gps, ale tak jak kolega powiedział, nawigację w nieznanym terenie.
Miałem wcześniej SE Xperia X8, gdzie gps był bardzo dokładny, nie było żadnych opóźnień, mapa "obracała się" wtedy kiedy skręcałem.
Na tej samej aplikacji na iPhone 3GS (sygic), gps jest, jak wyżej mówicie niedokładny. Jeżeli jedzie się powoli, wtedy nie ma problemów z obróceniem mapy w odpowiednim miejscu, ale jeżeli jedzie się już te 60km/h, po skręceniu nawigacja pokazuje tak, jakbyśmy jechali dalej tą samą drogą. Dopiero po kilkunastu sekundach nadąża za nami.

Może iOS 6 coś wniesie w tej sprawie? Nowy Baseband? Może, wątpię w to.
Wg. mnie jest to błąd sprzętowy, słaba antena, może słabej jakości moduł GPS.
W tym samym miejscu, przy czystym niebie Xperia X8 ma Excellent Fix, a iPhone 3GS Good Fix / Poor Fix.

#15 celeronixx

celeronixx
  • 39 postów
  • SkądBournemouth, UK

Napisano 16 sierpnia 2012 - 20:13

Ja posiadam 3GS i podobnie, aktualizuje pozycje na mapie co 10 sekund lub co 30 nawet czasem, fixa potrafi szukac od 2 minut do 20 minut w porywach, słowem - bezuzyteczny. Mialem 2 lata temu 3G i TomTom działał bardzo dokładnie chociaż zdażały sie zwisy 1-2 sekundowe względem poruszanego pojazdu.. Jesli potrzebuje chwilowo GPS mam odbiornik TomTom na Bluetooth i wykupiony RoqyBT z Cydii za 4 funty i tu juz jest pieknie fixa na wolnym powietrzu szuka do 10-15 sekund i dokladnosc jest bardzo zadowalająca.

#16 crisco

crisco
  • 1 485 postów

Napisano 16 sierpnia 2012 - 20:50

Generalnie w przypadku GPS rozrzut 10-15m jest całkiem normalny, ponieważ jest to ograniczenie GPSa dla urządzeń cywilnych.

1 maja 2000 prezydent USA Bill Clinton nakazał wyłączenie mechanizmu SA (Selective Availability) zakłócającego efemerydę satelity i poprawki zegarów atomowych, dzięki czemu dokładność określania pozycji dla zwykłych użytkowników wzrosła do około 4-12 metrów.

#17 ip3

ip3
  • 49 postów

Napisano 16 sierpnia 2012 - 22:42

Cytat Napisał ip3 Zobacz post
No chyba, że wejdzie IP5 i 4 nówka na allegro na starcie zjedzie poniżej 1000zł - będzie się można zastanawiać
Gdzieś za 3 lata być może za tyle kupisz nowego iPhone 4.

Rzeczywiście - zbyt duży koncert życzeń. Produkty Appla są świetnej jakości, ale mocno trzymają cenę. Nie znajdę właściwie żadnej przestażałej 3-letniej konstrukcji w cenie 3GS'a, za logo trzeba płacić ;) Nie robiłem rozeznania w cenach IP4 stad taka gafa ;) Popatrzę, popróbuję - jest podział 50:50 - jedni piszą, że wszystko jest ok, inni potwierdzają moje obawy co do jakości odbiornika. Jak będzie jakiś progres - napiszę.
Pozdrawiam

#18 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 16 sierpnia 2012 - 23:12

Panowie, spokojnie, OT wywalony ;P Wracając do tematu, to że 3GS słabo nawiguje, to może być problem konkretnej sztuki, ponieważ używałem sporo nawigacji i 3GS dawał spokojnie radę, na tyle dobrze, że wszędzie doprowadził bez większych problemów.

#19 indu

indu
  • 972 postów
Napisano 17 sierpnia 2012 - 07:34

Miałem podobny problem , pomógł ten poradnik:

How to Delete GPS Cache After Baseband Chip Replacement | BeijingiPhoneRepair.com

#20 k0gut

k0gut
  • 67 postów

Napisano 17 sierpnia 2012 - 08:52

posiadam 3GS-a po downgradzie z BB iPada. Czasami GPS zachowuje się tragicznie (szczególnie w TT) a czasami łapie Excelent FIXa i nie ma żadnych problemów. Tak jak było powiedziane, jest to telefon + GPS więc bardzo wielkiej dokładności się nie spodziewam ale dla mojego użytkowania jest idealny. Nie testowałem na innych programach nawigacyjnych (TT już był dużym wydatkiem) ale np na Endomondo działa bardzo zadowalająco. Fixa łapie w maksymalnie 10 sek. Śledzi trasę z małym błędem. Natomiast mój znajomy używający SE (nie pamiętam modelu, ale jakiś nowy) lub Samsunga Gio nie może złapać żadnego fixa na Endomondo. Tragicznie śledzi trasę lub w ogóle pokazuje bzdury.

#21 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 17 sierpnia 2012 - 15:12

Z całym szacunkiem ale najeżdzanie na Apple po tym jak się wykonało JB, świadczy tylko o głupocie. Orginany 3GS nie ma żadnego problemu z GPSem i proszę nie wprowadzać tutaj szumu. Jeśli coś się dzieje to zwykle przez jakąś appkę w tle. Wystarczy wyrzucenie jej z MT. Ewentualne opóźnienia mogą oznaczać, że uptime był za długi. Wtedy restart wystarcza - ale to akurat się tyczy wszystkich wersji telefonów nie tylko Apple.

#22 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 17 sierpnia 2012 - 16:05

To jest właśnie to, porobią JB i potem płacz. Gdzieś jest nawet temat o problemach w 3GS z GPS-em po zrobieniu JB.

#23 Kamil1994

Kamil1994
  • 170 postów
  • Skądokolice Zakopanego

Napisano 17 sierpnia 2012 - 21:54

Mozliwe ale np w andku (samsung galaxy gio czy lg swift l3) po roocie (odpowiednik jb) nie bylo zmian gps i nie było tam takich “jaj“ z gpsem jak w 3gs :/

#24 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 17 sierpnia 2012 - 22:08

Nie widzę związku.

#25 Kamil1994

Kamil1994
  • 170 postów
  • Skądokolice Zakopanego

Napisano 17 sierpnia 2012 - 23:08

Chodzi o to ze jednak dobrze by bylo gdyby telefon który początkowo kosztował dobrze ponad tysiąc złotych byl “niezawodny“
Ja np kupiłem niedawno “najtańszy smartfon świata: lg swift l3“ i pomimo jego niskiej ceny gps działa znakomicie czego nie mogę powiedzieć o moim 3gs:/

Podsumowując:
Telefon (3gs), a raczej jego funkcje (gps) powinny działać conajmniej bardzo dobrze, w końcu można czegoś wymagać od telefonu który jest

amazing

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych