Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

[TUTORIAL] Emulacja Amigi do gier: E-UAE + Hi-Toro

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
60 odpowiedzi w tym temacie

#51 altcomputing

altcomputing
  • 1 098 postów
  • SkądŚwidnica

Napisano 30 października 2007 - 14:02

zapomniałem dodać: użytkownik może prywatnie MODYFIKOWAĆ zawartość ROMu Amigi (patchować, dodawać moduły i remapować do RAM) - legalnie, bo taka jest specyfika AmigaOS (takie funkcje udostępniają AmigaOS 3.5 oraz 3.9, a także oprogramowanie third-party) - ciekawe, nie? A my tu mówimy o legalności emulacji.... gdzie sam Installer dla OS3.9 zawiera odrębny skrypt dla środowisk emulowanych... W pełni poprawnie legalne jest posiadanie nawet samej płyty gł. od A500 gdzieś w szafie - ściągasz ROM 1.3 albo 3.1 dla A500 i jesteś czysty.

#52 toki

toki
  • 1 211 postów
  • SkądPL

Napisano 30 października 2007 - 14:05

ja do amigi nic nie mam tak samo jak do jej emulowania ale też nie prowadzę 'wypraw krzyżowych' z tego powodu co połowa forum w przypadku instalowania osX na PC. To sprawa osobista każdego z nas, jeden chce a drugi nie będzie instalował. To tak jakby chcieć w ciągu jednego dnia wymusić żeby kierowcy nie przekraczali prędkości. Ogólnie to jednak mimo całej otoczki związanej z legalnością to fajnie jest odpalić WinUAE czy temu podobne i zobaczyć znajomy widok Workbencha albo zagrać jeszcze raz w Lotusa, Jaguara czy Settlersów.

#53 altcomputing

altcomputing
  • 1 098 postów
  • SkądŚwidnica

Napisano 30 października 2007 - 14:18

zgadza sie... nie wypowiadam sie w kwestii osx86, natomiast w kwestii prawa licencja AmigaOS jest znacznie mniej restrykcyjna niż licencja OS X, dlatego emulacja Amigi nie powinna być porównywana z odpalaniem OS X na PC.

#54 Maverick

Maverick
  • 141 postów
  • SkądGDA, PL

Napisano 30 października 2007 - 15:26

Ja chcialbym tylko dodac, ze emulacja Amigi jest bardziej podobna do emulacji mac'a 68k z systemem, ktory Apple udostepnia na swoich stronach, dokladniej mowiac jesli masz ROM to mozesz legalnie i do woli emulowac sobie taki komputer. Amiga OS do 3.5 w takim przypadku jest o ile sie nie myle "darmowy". Inna sprawa - ilu z Was uzywa UAE bez systemu? Przeciez wiekszosc osob chyba chce pograc w gry, ktore sa abandonware i w wiekszosci nie wymagaja nawet AOS do dzialania, wiec nie kupujecie OS'a 3.5 czy 3.9... OSx86 to juz inna bajka, poniewaz "kradniemy" w ten sposob system, ktory pomijajac juz inne kwestie jest sprzedawany. Podsumowujac: Emulowanie starych Ami to nic nie legalnego jesli ma sie ROM gdzies chocby w szafie. Uruchamianie OSX'a na zwyklych pc, to takie samo piractwo jak uzywanie OSX na apple bez jego zakupu, uzywanie windows'a bez jego zakupu czy uzywanie AmigaOS 4.0 czy Morphos bez jego zakupu. Tak jak mowil Altcomputing - UAE jest legalne, emulacja jest legalna, wszystko jest legalne, wystarczy, ze masz legalny soft (a czy jest czy nie jest to juz mowa w licencjach itp.) Sam mam kilka Amig i pudelko z systemem nowym :) ale gdybym nie mial to i tak emulowalbym jakas A500 do gier bez zbednych emocji. Natomiast gdybym chcial uzywac systemu 3.5+ do 4.x to juz myslalbym o takim czyms jak o kradziezy softu, ktory moge kupic w sklepie. Nie popadajmy w skrajnosci. Nikomu emulowaniem A500 i starych gier chleba nie zabieramy.

#55 olmahk

olmahk
  • 68 postów
  • SkądTarnowskie Góry

Napisano 30 października 2007 - 16:11

Podsumowując jak masz Amige 500 t o możesz emulować A500 jak masz A1200 to A1200 (tylko z właściwym ROM'em ja mam A1200 ale prócz tego mam zakupiony oryginalnie WB 3.5 razem z nim dostałem Kick ROM 3.1 więc mogę emulować A1200 z jednym i drugim ROMem dodatkowo zakupiłem na potrzeby emulowania A600 z ROM'ami 37.299 i 37.300 no i A500 ale z nich romy tylko wyjąłem i wpiąłem je do kawałka styropianu w pudełku z WB 3.5 a tak a'propo to nie tylko ROM trzeba mieć aby być legalnym tylko potrzebny jest też do tego system czy to dyskietki czy to CD bo posiadanie plików ADF na emulowanej Amidze jest to tym uwarunkowane . Z drugiej strony zdaję sobie sprawę że w naszym kraju wiele osób "bawi się" emulowaną Ami nie kwapiąc się nawet o to by poczytać na temat legalności tylko wolą "poszukać" w necie gier, programów etc. Bo tak jest wygodniej. Temat ten jak i inne mające związek z oprogramowaniem jest tematem w naszym kraju trudnym i dopóki nie będziemy mieli jasno określonej kontroli legalności oprogramowania doputy będziemy mogli na temat legalności tylko porozmawiać. A wracając do mojego pytania jak zmountować CD w E-UAE ? pytałem kilka postów wyżej.

#56 altcomputing

altcomputing
  • 1 098 postów
  • SkądŚwidnica

Napisano 30 października 2007 - 19:51

z tym CD - jak znajde chwile to pokombinuje, i dam znac.

#57 KRNABRNY2

KRNABRNY2
  • 2 postów

Napisano 22 grudnia 2008 - 14:19

to jakas masakra! witam na forum, jestem 1 raz:-) sciagnalem zainstalowalem i ruszyla, jakie moje zaskoczenie bylo kiedy sie okazalo ze ten emulator wswietla mi mniej wiecej 1 klatke na sekunde, muzyczka rowniez tak sie zachowuje Kolejne dzwieki pojawiaja sie mniej wiecej co 1 sek, zauwazylem ze jak zakryje okno emulatora innym oknem wszystko jest ok. Przypuszczam wiec ze to kwestia grafiki. co mam robic, nie da sie nawet yszka ruszyc bo trzeba czekac az kursor przesunie sie po kilku sekundach w zadane miejsce? mam ibooka, intel 2GHz i 2GB Ramu? dziekuje za odpowiedz!!

#58 Ruczaj

Ruczaj
  • 3 528 postów
  • SkądPoznan

Napisano 22 grudnia 2008 - 15:59

zgadza sie... nie wypowiadam sie w kwestii osx86, natomiast w kwestii prawa licencja AmigaOS jest znacznie mniej restrykcyjna niż licencja OS X, dlatego emulacja Amigi nie powinna być porównywana z odpalaniem OS X na PC.

No wiesz, bo AmigaOS jest na takim poziomie na jakim jest. Np odpowiadajacy mu Mac Os 7 tez jest za darmoche. A moze nawet bardziej uzyteczny jest ten Mac Os 7 bo przynajmniej jest na nim jakis swiatowej klasy soft ;)

#59 KRNABRNY2

KRNABRNY2
  • 2 postów

Napisano 22 grudnia 2008 - 22:26

..juz ...no udalo mi sie jako tako skonfigurowac to cudo i moglem zobaczyc daaawno zapomniane gierki, bomba!:-) ...to ostatnie pytanko, na poczatku watku byla informacja o stronie z grami. Sciagnalem kilka ale sa one z rozszerzeniem ipf, ktorego nie widzi program jako obraz dyskietki, jak to wlaczyc?

#60 Jankesik

Jankesik
  • 479 postów
  • SkądCzęstochowa/Poland

Napisano 12 lutego 2010 - 14:00

da sie jakos karte graficzną za emulowac pod emulatorem amigi tak by odpalic wb3.9 w rozsądnej rozdzielczości?

#61 Skinnyp

Skinnyp
  • 169 postów
  • SkądGdynia

Napisano 19 lutego 2010 - 13:29

Dziwna sprawa, bo stosując się*ściśle to tutoriala, wszystko zadziałało... za pierwszym razem. Gdy po paru dniach znowu chciałem "oddać się*wspomnieniom" w momencie gdy "włożę dyskietkę" wszystko co widzę, to fioletowy ekran... . Ma ktoś*pomysł o co może chodzić?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych