Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

[TUTORIAL] Emulacja Amigi do gier: E-UAE + Hi-Toro

• Please log in to reply
60 replies to this topic

#26 tomasz_konrad

tomasz_konrad
  • 165 posts
  • SkądGdańsk / Kielce

Posted 11 September 2007 - 08:57

Dokup sobie obudowe tower do A1200, bedziesz mial zorro.

Tak jak napisałem, zwarta konstrukcja to jest to co mnie urzeka w Amigach ;-) Obudowy tower czy to Elbox'u czy Infinitiv jakoś kojarzą mi się z PieCem :-p

#27 Kwiatki

Kwiatki
  • 1096 posts
  • SkądPoznan

Posted 11 September 2007 - 09:49

Tak jak napisałem, zwarta konstrukcja to jest to co mnie urzeka w Amigach ;-) Obudowy tower czy to Elbox'u czy Infinitiv jakoś kojarzą mi się z PieCem :-p

w desktopie wlozysz apollo lub bliza 040 , do tego dysk 2.5cala i cdrom typu slim - zrobisz wyprowadzenie po svhs polozysz na biureczku - podlaczysz pod tv lub karte tv w maku i miod malinka

#28 tomasz_konrad

tomasz_konrad
  • 165 posts
  • SkądGdańsk / Kielce

Posted 11 September 2007 - 10:21

w desktopie wlozysz apollo lub bliza 040 , do tego dysk 2.5cala i cdrom typu slim - zrobisz wyprowadzenie po svhs polozysz na biureczku - podlaczysz pod tv lub karte tv w maku i miod malinka

Zgadza się, myślałem nawet nad tym żeby upchnąć napęd optyczny jakoś w środku obudowy 8-) dyski 2,5" teraz tanie i pojemne. Dałem ciała sprzedając swoją A1200 kilka lat temu, miałem na pokładzie Blizzard'a 1230, 4MB Fast RAM, 850 MB HDD Caviar'a... a miałem ją od nowości i to nie Commodore'a tylko już Amiga Technologies... aż wstyd że się pozbyłem.

#29 Kwiatki

Kwiatki
  • 1096 posts
  • SkądPoznan

Posted 11 September 2007 - 10:46

Zgadza się, myślałem nawet nad tym żeby upchnąć napęd optyczny jakoś w środku obudowy 8-) dyski 2,5" teraz tanie i pojemne. Dałem ciała sprzedając swoją A1200 kilka lat temu, miałem na pokładzie Blizzard'a 1230, 4MB Fast RAM, 850 MB HDD Caviar'a... a miałem ją od nowości i to nie Commodore'a tylko już Amiga Technologies... aż wstyd że się pozbyłem.

nic straconego ;-) a1200 sa tanie jak barszczyk

#30 altcomputing

altcomputing
  • 1098 posts
  • SkądŚwidnica

Posted 11 September 2007 - 11:51

nie wiem czy az takie tanie... ostatnio pogonilem swoja a1200 z M-Teciem 030/28, 8MB, 20GB 2.5" (fakt ze w swietnym stanie) za ponad 300PLN

#31 Ruczaj

Ruczaj
  • 3528 posts
  • SkądPoznan

Posted 11 September 2007 - 15:14

No znamy to... przeciez Apple jest niedoscignionym mistrzem jesli chodzi o kompaktowosc (od czasow Clasica, Performy, iMakow, ostatnio Mini!). Tez nie chcialoby mi sie przepakowywac sprzetu w klamota...

Mi po roznych przygodach z roznymi Amigami (z Amy od razu wskoczylem na Maka, zadnego peceta w miedzyczasie, nigdy w zyciu nie mialem...) pozostala jeszcze jedna taka czarnulka - A CD32. Smieszna nibyAmiga. Zostawilem sobie na pamiatke, i do SuperStardusta ;)

#32 Laborman

Laborman
  • 397 posts
  • SkądDeep Space 9

Posted 11 September 2007 - 15:19

Jak tam ten tutorial do instalacji OS na UAE. Bo próbuje zrobić to jak pod WinUae i jakoś mi nie wychodzi.

#33 kamillys

kamillys
  • 854 posts
  • Skądokolice W-wy

Posted 11 September 2007 - 20:02

mi na E-UAE się kiedyś udało. Ściągnełem obrazy dyskietki z neta, do emulatora i poszło.

#34 altcomputing

altcomputing
  • 1098 posts
  • SkądŚwidnica

Posted 11 September 2007 - 20:25

na razie jeszcze tutoriala nie bedzie... maly deficyt wolnego czasu, moze w weekend sie za to zabiore, a moze uda sie wczesniej.

#35 chris.zurada

chris.zurada
  • 3977 posts
  • SkądTychy, Poland

Posted 13 September 2007 - 14:18

Super! Mam co prawda jeszcze Amige 500 tylko ze: - zepsulem joystick jak chcialem go naprawic (czyli go dobilem) - myszka juz nie ma takiego fajnego "klik" (czyli trzeba sie silowac z przyciskami) Pamietam jak zaczynalem bawic sie programowaniem w Basic. Mialem jakas ksiazke po niemiecku i za Chiny nic z niej nie rozumialem. Po prostu przepisywalem przykladowe kody zrodlowe. Ale i tak przewaznie grywalem w Settlers.To pewnie dlatego myszka padla :) Ech, to byly czasy. A teraz bede mial emulacje na maca! Swietna sprawa. Dzieki za tutoriala. Niedlugo sprawdze jak dziala na moim maczku. BTW, pracowalem w tym roku w recyclingu rzeczy elektronicznych i ku mojemu zdziwieniu ludzie wyrzucali stare amigi prosto na smietnik na przemielenie. I co ciekawsze, sporo G3 i G4 tez znalazlem. Kazdego dnia jablek bylo min 3 (pracowalem 2 miesiace). Moze to glupio zabrzmi, ale te komputery dzialaja... Po prostu ludzie ich nie chca juz i po prostu wyrzucaja...zamiast sprzedac... Ale to wykracza juz troszke poza to forum ;) Pozdrawiam

#36 tomasz_konrad

tomasz_konrad
  • 165 posts
  • SkądGdańsk / Kielce

Posted 14 September 2007 - 08:34

BTW, pracowalem w tym roku w recyclingu rzeczy elektronicznych i ku mojemu zdziwieniu ludzie wyrzucali stare amigi prosto na smietnik na przemielenie. I co ciekawsze, sporo G3 i G4 tez znalazlem. Kazdego dnia jablek bylo min 3 (pracowalem 2 miesiace). Moze to glupio zabrzmi, ale te komputery dzialaja... Po prostu ludzie ich nie chca juz i po prostu wyrzucaja...zamiast sprzedac... Ale to wykracza juz troszke poza to forum ;)

To dla mnie prawdziwa skarbnica! Nie orientujesz się może czy takie placówki istnieją gdzieś w okolicach woj. świętokrzyskiego? Potrzebuję sporo elementów, szczególnie scalaków. Kilka płyt głównych od C-64, Amigi 500, ZX Spectrum, jakiś mikrokontrolerów przemysłowych by się przydało 8-)

Że ludzie takie złoto wyrzucają... ;-)

#37 Laborman

Laborman
  • 397 posts
  • SkądDeep Space 9

Posted 14 September 2007 - 09:06

Sam bym w takiej kopalni pogrzebal. Jakby ktoś miał dostęp do takich skarbów to proszę o kontakt :)

#38 TimmY

TimmY
  • 621 posts

Posted 14 September 2007 - 09:51

Co zrobic aby w trakcie emulacji myszka nie uciekala poza pole emulowane? W przypadku jakiejs gry po prostu kursor przechodzi na pole Mac OSa, jestem pewien, ze bardzo latwo mozna to wylaczyc.

#39 macdesk

macdesk
  • 849 posts
  • SkądWarszawa

Posted 14 September 2007 - 10:15

Jeżeli ktoś potrzebuje AIAB (Amiga In A Box) - gotowy przygotowany system dla Amigi w postaci plikodysku to służę pomocą, strona tego nie działa już i ciężko to namierzyć w necie.

#40 Kwiatki

Kwiatki
  • 1096 posts
  • SkądPoznan

Posted 14 September 2007 - 10:37

Jeżeli ktoś potrzebuje AIAB (Amiga In A Box) - gotowy przygotowany system dla Amigi w postaci plikodysku to służę pomocą, strona tego nie działa już i ciężko to namierzyć w necie.

w sieci jest AMIKIT - tylko trzeba posiadac os3.9

http://amikit.amiga.sk/

#41 altcomputing

altcomputing
  • 1098 posts
  • SkądŚwidnica

Posted 14 September 2007 - 11:52

Co zrobic aby w trakcie emulacji myszka nie uciekala poza pole emulowane? W przypadku jakiejs gry po prostu kursor przechodzi na pole Mac OSa, jestem pewien, ze bardzo latwo mozna to wylaczyc.

Nie mam teraz pod reka maka ale w hi toro jest dostepna sciagawka dot. klawiszologii (wspominalem tutorialu), i tam jest napisane ktorym klawiszem sie blokuje mysz

#42 olmahk

olmahk
  • 68 posts
  • SkądTarnowskie Góry

Posted 10 October 2007 - 19:41

z większością się zgadzam i raduje się moje serce :)

co do CD Slim to lepiej dorzucić te kilka złotych i kupić CDRWslim

http://www.ppa.pl/ar...w A1200 desktop

opis montażu według którego upchnąłem w swoim desktopie cedeka dodatkowo mam wsadzony HDD 20GB i Apollo 1240/40 + 64MB FAST'u (nieźle naszukałem się podstawki pod SIMM obróconej pod kątem 90 sopni) co tu dużo gadać sprzęt jest zarypisty :grin:

zresztą jaki mam sprzęt jest w podpisie :lol:

#43 misioslaw

misioslaw
  • 1595 posts
  • SkądTychy

Posted 10 October 2007 - 20:22

Pod windowsem problem ten był rozwiązywany za pomocą programu mousehack.
Znajdziesz go w arhiwum z WinUAE w katalogu Amiga Programs. Może na macu też pomoże.
http://winuae.net/files/WinUAE1440.zip

#44 Ruczaj

Ruczaj
  • 3528 posts
  • SkądPoznan

Posted 10 October 2007 - 20:22

Nie wie, jak u was, ale u mnie 1200 chodzi jak zyleta, A500 nie ma dzwieku (zadna zmiana w preferencjach nie daje poprawy).

#45 altcomputing

altcomputing
  • 1098 posts
  • SkądŚwidnica

Posted 10 October 2007 - 22:31

Nie wie, jak u was, ale u mnie 1200 chodzi jak zyleta, A500 nie ma dzwieku (zadna zmiana w preferencjach nie daje poprawy).

Nie wiem, nie sprawdzalem zbyt dokladnie, a teraz niebardzo mam jak :( daj A500 procek 68020, More compatible, Speed: Match A500 i wlacz JIT, moze pomoze.

#46 Maverick

Maverick
  • 141 posts
  • SkądGDA, PL

Posted 12 October 2007 - 00:47

Nie wiem, nie sprawdzalem zbyt dokladnie, a teraz niebardzo mam jak :( daj A500 procek 68020, More compatible, Speed: Match A500 i wlacz JIT, moze pomoze.

a ja bym proponowal takie ustawienia na poczatek:
plik konfiguracyjny Amiga 500
A pozniej ewentualnie sprobowac inny ROM (1.3 lub 2.04), nic wiecej mi nie przychodzi do glowy w tej chwili... i oczywiscie Jumping Jackson do testow dzwieku :)
Tak przy okazji, jesli z jakimis grami dla A500 sa problemy to wywalic slow i fast, chip 512k-1mega i koniecznie predkosc stacji dyskietek na 100%

#47 olmahk

olmahk
  • 68 posts
  • SkądTarnowskie Góry

Posted 29 October 2007 - 22:04

am miniaka i wszystko jest ok EUAE odpala poprawnie AMISys też mi działa ale.... właśnie ani nie potrafię zmountować CDROMU na świeżo zainstalowanym dysku ani nie potrafie odpalić go z AmiSYS'u a nawet i tu bylo moje najgorsze doświadczenie przerzuciłem system żywcem z mojej A1200 gdzie mam zmountowany CD ROM i też nie działa Jakieś pomysły co mam zrobić żeby macowy CDek był wykrywany w WB W AmiSYS pisze mi że napęd jest zmountowany ale po włożeniu płytki do maca nie wykrywa mi jej i nie montuje

#48 toki

toki
  • 1211 posts
  • SkądPL

Posted 30 October 2007 - 13:41

trochę mnie dziwi podejście ludzi z tego forum. Jak Laborman pisał o hackintoshu i instalowaniu tigera na PC to zarzucali mu łamanie prawa, łamanie regulaminu, wyzywali od złodziei itp. Teraz w najlepsze spora część bawi się emulatorami Amigi na 'lewych' ROMach i jakoś nikomu to nie przeszkadza. Co z Wami Koledzy? Mentalność Kalego?

#49 altcomputing

altcomputing
  • 1098 posts
  • SkądŚwidnica

Posted 30 October 2007 - 13:54

lewych ROMach? A jeśli posiadam A1200 i oryginalny OS 3.1 oraz 3.9 to nie jest legalne? Copyright AmigaOS mówi, że z ROMem Amigi można sobie poczyniać w celach prywatnych do woli, o ile jest się posiadaczem odpowiedniego modelu Amigi, mało tego, jeśli mam A500 a chcę używać ROMu 3.1 z emulatorem - to też mogę, nawet jeśli moja A500 ma ROM v1.2. Wtedy warunkiem jest użycie wersji ROM 3.1 przeznaczonej dla A500. Licencja ma uzasadnienie w tym, że wielu Amigowców nie wymienia ROMów jako takich, tylko remapuje nowsze ich wersje w pamięci RAM - i jest to legalne. Sprawa wyjaśniona?

#50 toki

toki
  • 1211 posts
  • SkądPL

Posted 30 October 2007 - 14:00

alt Ty jesteś akurat innym przypadkiem ale sporo osób nie posiada amigi a emulatora używa. Czy wtedy jest legalnie? (pytam tylko dlatego że jakiś czas temu była wielka wojna i jak laborman wspomniał zakończyła się nawet ostrzeżeniami)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users