Skocz do zawarto艣ci

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj si臋 aby uzyska膰 pe艂ny dost臋p do forum.

Zdj臋cie
- - - - -

[MUZYKA] Czego s艂uchacie? Co lubicie?

• Zaloguj si臋, aby doda膰 odpowied藕
2031 odpowiedzi w tym temacie

#1426 renqien

renqien

Koniec...

• 20聽740 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 14 lipca 2011 - 19:35

No to ja tym razem troch臋 rozkr臋c臋 imprezk臋, chocia偶 to ju偶 muzyka emeryt贸w ;) Najlepszy kawa艂ek i najlepsza p艂yta w dorobku zespo艂u. Jeszcze z Bonem Scottem. Po nim ju偶 nic nie by艂o takie samo.

#1427 ar3kb

ar3kb
  • 4聽635 post贸w
  • Sk膮dSchlesierland - K枚nigsh眉tte/Laurah眉tte

Napisano 14 lipca 2011 - 20:05

No i to jest brzmienie :) Ren...ruszy艂es juz liste o kilka oczek UP. parmenides to nic osobistego zaznacze :) I mam nadzieje, ze wy艂apa艂es w zdaniach, ze z gustami nie sposob polemizowac :)

#1428 abovePL

abovePL
  • 2聽385 post贸w
  • Sk膮dJaworzno, Poland

Napisano 14 lipca 2011 - 20:06

Ja z kolei bardziej progresywnie, technicznie. W og贸le polecam ca艂膮 p艂ytk臋 "Anjunadeep:03" :)

#1429 parmenides

parmenides
  • 960 post贸w

Napisano 14 lipca 2011 - 20:22

Arras - luz! nie wiem czemu napisa艂e艣 poprzedniego posta - czy dra偶ni艂a ci臋 forma czy muzyka. poprawi臋 si臋 i nie b臋d臋 ju偶 pisa膰 tutaj o swoich osobliwych upodobaniach;) po prostu lubi臋 pogada膰 o muzyce. Marquez w swoim felietonie "Porozmawiajmy lepiej o muzyce" pisa艂 tak: "W jednej z tych ankiet, kt贸re codziennie znajduje w skrzynce, kolejny raz kto艣 mnie pyta, czyj膮 muzyk臋 zabra艂bym ze sob膮 na bezludn膮 wysp臋, gdybym musia艂 sie ograniczy膰 do jednej p艂yty. Odpowiadam bez wahania: "Suity na wiolonczel臋 solo" Jana Sebastiana Bacha, a gdybym si臋 musia艂 ograniczy膰 do tylko jednej z nich to wybra艂bym "suite nr 1". S艂ysza艂em wiele wykona艅, mi臋dzy innymi Pau Casalsa. Poza warto艣cia czysto historyczn膮 jest to nagranie znakomite, lecz ju偶 tak stare, 偶e wiele ze swej 艣wietno艣ci straci艂o. Najwi臋ksze wzruszenie wywo艂uje we mnie nagranie Maurice'a Gendrona, tak wi臋c jego w艂a艣nie p艂yt臋 wzi膮艂bym ze sob膮 na bezludn膮 wysp臋. [...] Przy okazji odpowiem na inne pytanie, jakie nader cz臋sto stawiaj膮 mi dziennikarze: o moje zwi膮zki z muzyk膮. Odpowiem zgodnie z prawd膮: muzyk臋 zawsze lubi艂em bardziej ni偶 literatur臋, nie mog臋 wr臋cz pisa膰 przy muzyce, bo wi臋ksz膮 uwag臋 zwracam na ni膮 ni偶 na to, co pisz臋. I tylko tyle na ten temat moge powiedzie膰, bo uwa偶am, 偶e moje muzyczne zwi膮zki s膮 spraw膮 tak intymn膮, 偶e stanowia cz臋艣膰 偶ycia osobistego. Dlatego w艂a艣nie, kiedy spotykam si臋 z bliskimi przyjaci贸艂mi, nic nie sprawia mi wi臋kszej przyjemno艣ci ni偶 rozmowy o muzyce. M贸j przyjaciel, Jomi Garcia Ascot, opublikowa艂 wspania艂膮 ksi膮偶k臋 o swych prze偶yciach zagorza艂ego melomana, gdzie zacytowa艂 zdanie, kt贸re pare razy wyg艂osi艂em: "Lepsza od muzyki mo偶e by膰 tylko rozmowa na jej temat". Podtrzymuje t臋 opini臋. Najdziwniejsze, 偶e kiedy kto艣 m贸wi, 偶e lubi muzyk臋, prawie zawsze ma na my艣li t臋, kt贸r膮 przez najczystsze umys艂owe lenistwo okre艣lono mianem 'klasycznej'. Czasami nazywa sie j膮 tak偶e "powa偶n膮", co wcale nie zrozwi膮zuje problemu, bo przecie偶 muzyka ludowa tez mo偶e by膰 "powa偶na", cho膰 w zupe艂nie innym stylu. Nawet banalna muzyka komercyjna, kt贸ra nie zawsze jest taka z艂a, jak utrzymuj膮 salonowi m臋drcy, ma prawo do okre艣lenia "powa偶na", cho膰 nie jest to wytw贸r tej samej kultury, co muzyka Mozarta. (...) Najbardziej poruszaj膮c膮 fotografi膮 w obszernej i pi臋knej ikonografii po艣wi臋conej Beli Bartokowi jest ta, na kt贸rej kompozytor sprawia wra偶enie, 偶e zbiera z ust wie艣niaczki jak膮艣 melodi臋 mikrofonem wygl膮daj膮cym jak pierwszy egzemplarz wykonany przez Edisona; to przy u偶yciu takiego sprz臋tu zachowano dla historii cudowne linijki "Corderito de Maria". Dla mnie wszystko jest o wiele prostsze: muzyk膮 jest to, co brzmi, a okre艣lenie, czy brzmi dobrze, czy 藕le, jest kwesti膮 p贸藕niejsz膮. Mam wi臋cej p艂yt ni偶 ksi膮偶ek, ale wielu przyjaci贸艂, zw艂aszcza intetelektualist贸w, dziwi si臋, 偶e moja lista u艂o偶ona w porz膮dku alfabetycznym nie ko艅czy si臋 na Vivaldim. Wpadaj膮 w jeszcze wi臋ksze zdziwienie odkrywaj膮c, 偶e po Vivaldim idzie kolekcja muzyki karaibskiej(...)". znajdziesz to w zbiorze felieton贸w z lat 1980-1984, wydanym pt.: "Morze utraconych opowiada艅 i inne felietony". Muza, 2002 rok, ISBN 83-7319-116-X pozdr, over.

#1430 Smoczy

Smoczy
  • 4聽066 post贸w
  • Sk膮dPrzemy艣l

Napisano 14 lipca 2011 - 20:46

Savatage - dzi艣 wi臋kszo艣膰 muzyk贸w tworzy projekt Trans Siberian Orchestra,r贸wnie偶 w repertuarze tego drugiego mo偶na znale艣膰 utwory Savatage Sama grupa TSO jest najbardziej znana z interpretacji kolend w klimacie rock (3 albumy),oraz dw贸ch studyjnych,w planach maj膮 wystawienie rock-musicalu opartego o album Savatage "Streets - a rock opera" o,oraz calkowicie nowy materia艂.

#1431 arturcisz

arturcisz
  • 10聽155 post贸w
  • Sk膮dSzczecin

Napisano 14 lipca 2011 - 20:51

Ja po Opener'ze wroci艂em do starych p艂yt Prince, ale czad. 艢wietna muzyka, jak sam powiedzia艂 na koncercie "Prawdziwa muzyka, od prawdziwego muzyka" ;) polecam Prince, wspania艂y, czysty funk.

#1432 ar3kb

ar3kb
  • 4聽635 post贸w

Napisano 14 lipca 2011 - 21:09

No ale...parmenides ja prefeuje Suite no.3, sam osobiscie jestem "wielbicielem" tw贸rczosci muzyki organowej Bacha, posiadajac kilka zestaw贸w p艂yt z czego najbardziej cenie sobie 100 best o f the best J.S.Bach wydawnictwa EMI. Mysle, ze nazbiera艂o sie bardzo z Twojej strony osobistych wspominek, ot taka formu艂a Sierockiego, ktorego od zawsze nie jestem w stanie strawic. Te jego "wspominajki"... Dla mnie no. 1 krajowym grajdo艂ku prezenter贸w muzycznych by艂, jest i oby by艂 Marek Niedzwiedzki. Co do muzyki proponowanej przez ciebie...zbyt duzo tych "usypiaczy", no ale najwazniejsze, ze impra ruszy艂a do przodu. Warto poznac r贸zne typy, muzyka bywa jak dobra kuchnia, za duzo miodu powoduje md艂osci , za duzo sielanki w brzmieniach i usypiaczy tez jest niestrawne :)

#1433 parmenides

parmenides
  • 960 post贸w

Napisano 14 lipca 2011 - 21:18

a 3 suita Ci臋 usypia? lubisz jakie艣 konkretne wykonanie czy wsio rawno? o prezenterach muzycznych wola艂bym nie rozmawia膰.

#1434 renqien

renqien

Koniec...

• 20聽740 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 14 lipca 2011 - 21:20

Artur, to dawaj linka do YT. Przy okazji, wklejajcie od razu filmik na forum, 偶eby nie odsy艂a艂o do strony YT, bo mi si臋 za du偶o kart otwiera i trudno to ogarn膮膰. Teraz troch臋 delikatnego 偶e艅skiego g艂osu ;) Lubi臋 moich s膮siad贸w :D

#1435 arturcisz

arturcisz
  • 10聽155 post贸w
  • Sk膮dSzczecin

Napisano 14 lipca 2011 - 21:40

http://www.youtube.com/watch?v=Ij-jM8CcQIQ&feature=youtube_gdata_player

---------- Wpis dodano o 22:39 ---------- Poprzedni wpis dodano o 22:38 ----------

Wklei艂 sie? Bo na ipadzie nie widz臋 :(

#1436 Erykos

Erykos
  • 2聽847 post贸w

Napisano 14 lipca 2011 - 21:40

Nie da si臋 jako艣 da膰 film by艂 widoczny na iPadzie?

#1437 renqien

renqien

Koniec...

• 20聽740 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 14 lipca 2011 - 22:28

No i co艣 do po艣cieli...

#1438 ar3kb

ar3kb
  • 4聽635 post贸w

Napisano 15 lipca 2011 - 11:19

Parmenides Kolego, pytasz o moje preferencje. Sa r贸zne, wynikaja z danego dnia, nastroju i inspiracji czasem cos nas "tknie" na siegni臋cie po p艂yte i...potrafimy p贸艂 dnia skupia膰 sie nawet na jednym kawa艂ku. Ale skoro zosta艂em wywo艂any "do tablicy" bardzo prosz臋: Oczywi艣cie p艂yta brzmi zdecydowanie lepiej, czasem wydaj mi si臋, 偶e "czuj臋" ka偶de wybrzmienie na swojej sk贸rze. I kolejny "kawa艂ek" dla kt贸rego 艣ci膮ga艂em p艂yt臋 ze Stan贸w... tak, jak ten by艂 inspiracj膮 w moim 偶yciu : http://www.youtube.com/watch?v=gYq2iqTNtSo&feature=related Kolejny przyk艂ad z mojej "beczki" muzycznych "r贸znorodno艣ci", istotne w tym wszystkim jest to, o czym Heppner spiewa. Zapewniam, ze kawa艂em prze偶yje kilka kolejnych dekad : schiller i feel you Jakby "na koniec" co艣 z innej strony brzmie艅, kolejny przyk艂ad jak mozna 艣wietnie "bawi膰" sie brzmieniem. Oczywiscie wszystko w klimatach technicznych / elektronicznych / : http://www.youtube.com/watch?v=jFhppG4ZAMI&feature=related

#1439 parmenides

parmenides
  • 960 post贸w

Napisano 15 lipca 2011 - 13:38

Arras, No i w pyt臋! mi艂ego s艂uchania! Garego bardzo lubi臋. Szkoda, 偶e ju偶 nam nic nie zagra. A Prince, to jak m贸wi艂 o nim Miles Davis, to najwi臋kszy mthfckr na scenie. takie okre艣lenie z ust MD by艂o najwi臋kszym wyr贸偶nieniem;) na youtube jest wypowied藕 MD na temat Prince. Przyr贸wnuje go do Jamesa Browna i innych wielkich. a tutaj ich wsp贸lny kawa艂ek. Z tego co wiem, to nigdzie nie wysz艂o. Mia艂 by膰 wsp贸lny kawa艂ek na Tutu, ale w ko艅cu nie wysz艂o. za to zatrudni艂 Micha艂a Urbaniaka na tej p艂ycie. no dobra, ju偶 nie gadam o "osobliwych upodobaniach";) let's get funky. PS mylisz si臋 jednak m贸wi膮c "Nie sposob krytykowac Twojego gustu, choc jak znam zycie w wiekszosci sa to wszystko kawa艂ki gdzies omijane w wiekszym odbiorze.".

#1440 ar3kb

ar3kb
  • 4聽635 post贸w

Napisano 15 lipca 2011 - 22:10

Parmenides, to co pokazujesz dzis / teraz/ odbiega od menu serwowanego poprzednio. To nie tylko jest strawne, to jest wyborne :) I podtrzymam to, ze pomimo wszystko nie spos贸b krytykowa膰 muzyki jakakolwiek by nie by艂a. Ale fakt, o gustach mozna podyskutowa膰 :)

#1441 emigrant

emigrant
  • 2聽397 post贸w
  • Sk膮dBia艂ystok铮縉ew York-Bklyn

Napisano 17 lipca 2011 - 17:45

Mamy lato, wi臋c summer song Satrianiego:

#1442 ar3kb

ar3kb
  • 4聽635 post贸w

Napisano 19 lipca 2011 - 10:15

Nie moge zamie艣cic link贸w...d艂ugo艣膰, dost臋pno艣膰itp. Ale ostatnio wszedzie dos艂ownie m臋cz臋 Trance. A dok艂adniej wszystkie roczniki AvB A State Of Trance od 2004 do 2011. Jak ktos lubi nie musz臋 przekonywa膰.

#1443 abovePL

abovePL
  • 2聽385 post贸w
  • Sk膮dJaworzno, Poland

Napisano 19 lipca 2011 - 17:13

Nie moge zamie艣cic link贸w...d艂ugo艣膰, dost臋pno艣膰itp.
Ale ostatnio wszedzie dos艂ownie m臋cz臋 Trance.
A dok艂adniej wszystkie roczniki AvB A State Of Trance od 2004 do 2011.
Jak ktos lubi nie musz臋 przekonywa膰.

Sprawd藕 serie Forbbiden The Paradise - lata 90 do 97. Seri臋 Magik i In Search of Sunrise. Klasyki i geniusz je偶eli chodzi o Trance. Armina nie specjalnie lubi臋, ale za to stary Tiesto tak do 2005-2006 czarowa艂 ;)

Ponadto Above & Beyond, Andy Moor, Markus Schulz.

#1444 ar3kb

ar3kb
  • 4聽635 post贸w

Napisano 19 lipca 2011 - 22:09

Markus Schulz piszesz ? Mam ca艂a dyskografi臋 :) Pozdrawiam.

#1445 abovePL

abovePL
  • 2聽385 post贸w
  • Sk膮dJaworzno, Poland

Napisano 20 lipca 2011 - 10:27

Markus Schulz piszesz ? Mam ca艂a dyskografi臋 :)
Pozdrawiam.

No to zwracam honor ;)

#1446 abovePL

abovePL
  • 2聽385 post贸w
  • Sk膮dJaworzno, Poland

Napisano 28 lipca 2011 - 23:44

W ko艅cu dojrza艂em do muzyki Amon'a Tobin. Tutaj z kolei jego nieziemski soundtrack - co prawda z gry, ale za to jaki!

#1447 geshu

geshu
  • 301 post贸w
  • Sk膮dCiechan贸w, PL

Napisano 29 lipca 2011 - 01:15

@abovePL pierwszy od 3:20 super, a drugi ca艂y Mnie za艣 ostatnio wpad艂y w r臋ce p艂yty Caf茅 del Mar

#1448 abovePL

abovePL
  • 2聽385 post贸w
  • Sk膮dJaworzno, Poland

Napisano 29 lipca 2011 - 14:09

@geshu KLIMATYCZNIE! ;) Teraz troszk臋聽Pendulum - z faktu, 偶e uzupe艂niam bibliotek臋 o Prodigy, Depeche Mode, Deadmau5, Daft Punk i Amon'a Tobin. Kawa艂ek otwieraj膮cy drugi album - pierwszy pod jego prawdziwym imieniem i nazwiskiem - Bricolage (1997). Czu膰 Jazz - du偶o jazzu. Bardzo fajna odskocznia od trance. A tak sobie Amon Tobin gra Live - cholernie wkr臋ca!

#1449 Gruszi

Gruszi
  • 6 post贸w

Napisano 01 sierpnia 2011 - 14:05

ostatnio album The Offspring Rise and Fall Rage and Grace

#1450 abovePL

abovePL
  • 2聽385 post贸w
  • Sk膮dJaworzno, Poland

Napisano 02 sierpnia 2011 - 02:00

Troszk臋 pojecha艂em za daleko, od swojego Trance, ale co tam! ;)

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 0

0 u偶ytkownik贸w, 0 go艣ci, 0 anonimowych