Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

[MUZYKA] Czego słuchacie? Co lubicie?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2031 odpowiedzi w tym temacie

#1301 flamner

flamner
  • 253 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 lutego 2011 - 13:43

jak jesteśmy przy klimatach wojennych, to tego nie może tu zabraknąć:

#1302 Color.

Color.
  • 122 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 17 lutego 2011 - 23:34

Trochę inne oblicze dubstepu.

#1303 Tomek28ST

Tomek28ST
  • 168 postów
  • SkądGorzów Wlkp., PL

Napisano 18 lutego 2011 - 13:11

Dla mnie rewelacja, świetny głos. Pzdr Tomek

#1304 wojnest

wojnest
  • 102 postów

Napisano 18 lutego 2011 - 13:33

Perfect The Beatles Czerwone Gitary Lady Pank Kaczmarski Budka Suflera

#1305 dzigi

dzigi
  • 241 postów
  • SkądSK [PL]

Napisano 20 lutego 2011 - 07:42

Wczoraj robiłem małe porządki na dysku i znalazłem parę kawałków o których zapomniałem, a mają ciekawy podkład, który u mnie nie miłosiernie zaszył się podczaszkowo i nuci mi coś tam ciągle ;P
1. Console - My Dog Eats Beats
http://www.youtube.com/watch?v=O5sljhNH11s

2. A to z nowej płyty: Console - Cutting Time
http://www.youtube.com/watch?v=oy76AqMpRM0&NR=1

Jest coś w tych utworach co mnie hipnotyzuje, zamraża i staję się niczym posłuszny słuchacz.
Miłego słuchania.

---------- Wpis dodano o 09:42 ---------- Poprzedni wpis dodano o 09:24 ----------

Jednak sprzątanie wzbogaca:) Odnalazłem zagubioną płytkę. Normalnie cieszę się jak dziecko .
Aural Planet - LightFlow.
http://www.youtube.com/watch?v=rtfS7_LwQSU
Nawet ponownie zamierzałem ją zakupić, ale teraz jest trudno dostępna, choć AP udostępnia ją na swojej stronie, zawsze wolałem mieć pełnowartościową CD na stojaku. Szkoda tylko, że AP się rozpadło. Zrobili 6 doskonałych albumów. Każdy z nich jest inny od poprzedniego, no może oprócz reworked;).
Polecam przesłuchać LIGHTFLOW, nadaje się doskonale na prace w godzinach wieczorno-północnych.

#1306 rattlehead

rattlehead
  • 71 postów
  • SkądNadarzyn

Napisano 15 marca 2011 - 19:52

Klasyk:)

#1307 tokaga156

tokaga156
  • 9 postów

Napisano 19 marca 2011 - 15:13

Cięższe klimaty: http://www.youtube.com/watch?v=Vnw1MSRpqtQ

#1308 myknew

myknew
  • 87 postów
  • SkądPrzemyśl

Napisano 24 marca 2011 - 08:50

YouTube - Modeselektor Feat. Paul St. Hilaire - Let Your Love Grow (Minnesota Remix) music video

#1309 parmenides

parmenides
  • 960 postów

Napisano 24 marca 2011 - 16:20

Miłość: Miłość. To był skład: Tymon, Możdzer, Trzaska, Olter. przyznawali się do post-coltranenowskiej stylistyki, ale zrobili coś naprawdę nowego. ich pierwsza płyta to było odkrycie. 1992 rok. byłem wtedy na ich koncercie. potem, nie pamiętam - rok lub dwa lata później widziałem ich z Lesterem Bowie. Tymon gadał coś o mrówkach w czekoladzie. Lester jak zwykle w kitlu lekarskim. Ta płyta się nie zestarzała. daje mi kopa dzisiaj większego niż wtedy. Płyta z Lesterem też świetna. Jednak polecam pierwszą. Jeśli możecie, to posłuchajcie. pozdr

#1310 gieza

gieza
  • 709 postów

Napisano 26 marca 2011 - 11:45

jakiś czas temu wynalazłem przypadkowo na last.fm i tak już zostało u mnie

#1311 myknew

myknew
  • 87 postów
  • SkądPrzemyśl

Napisano 26 marca 2011 - 12:00

nie żebym nie rzygał już dubstepami ;) ale ten kawałek mi się nie nudzi, święta czwórca
YouTube - Magnetic Man ft Ms Dynamite - Fire (Maida Vale)

#1312 prissin

prissin
  • 261 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 marca 2011 - 20:20

Ja lubię alternatywę, np. Bjork :)

#1313 gieza

gieza
  • 709 postów

Napisano 27 marca 2011 - 23:39

@up nie dziwię się ze względu na zamieszkanie (z profilu:) )

#1314 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 28 marca 2011 - 00:06

Cinematic Orchestra The Cinematic Orchestra - Download The Cinematic Orchestra Music on iTunes

#1315 Pieka

Pieka
  • 647 postów

Napisano 28 marca 2011 - 00:13

Do szostej rano leci na Esce trwajacy od osiemnastej ASOT 500 Live from Miami :) Polecam.

#1316 malynowsky

malynowsky
  • 706 postów
  • SkądWrocław

Napisano 30 marca 2011 - 13:16

temat trawy ogolnie mnie nie jara,bo nie pale,ale tez uwazam ze powinna być legalizacja przy okazji rząd by miał to co lubi najbardziej-pieniążki.. kawałek moim zdaniem mistrz

#1317 FishBB

FishBB
  • 1 244 postów
  • SkądPOLAND

Napisano 30 marca 2011 - 13:23

#1318 Moher

Moher
  • 158 postów

Napisano 30 marca 2011 - 14:14

kokos - rozumiem, że wybierasz się na ich koncert? ;)

#1319 jasi0

jasi0
  • 625 postów

Napisano 01 kwietnia 2011 - 00:26

temat trawy ogolnie mnie nie jara,bo nie pale,ale tez uwazam ze powinna być legalizacja przy okazji rząd by miał to co lubi najbardziej-pieniążki..
kawałek moim zdaniem mistrz

Ja za legalizacją nie jeste, bo smrodu gibonów bym na codzień w mieście nie zdzierżył. Wystarczyło jak ze dwa razy pojechałem do Amsterdamu;) Co do kawałka - Sokół ostatnio fajne rzeczy robi, nienajgorzej się zapowiada jego płyta z Marysią Starostą. jednak ostatnio, tak jak 16 innych raperów, urzekł mnie tu:
http://www.youtube.com/watch?v=uWTErWklOao
:)

#1320 parmenides

parmenides
  • 960 postów

Napisano 07 kwietnia 2011 - 16:47

Taki wiatr dzisiaj, że włączyłem Garbarka "I took up the runes". Nie słuchałem tego baaaaardzo dawno. Choć w taką pogodę chce się też słuchać Sibeliusa. A znacie te audycje, które robił Glenn Gould? to był wtedy przełom. Dzisiaj to można określić czymś pomiędzy teatrem radiowym i reportażem literackim. Jak trudno było to wtedy zrealizować. Podobno Gould chciał, żeby słowa tych nagranych czterech osób rytmicznie pasowały do jednej z fug jsb. Nigdy tego nie sprawdzałem. mam to na cd, można jeszcze kupić wraz z innymi audycjami, które robił GG dla CBC Niedawno wznowienie na dwóch cd wydało ponownie CBC. Album nosi tytuł "Glenn Gould / The Radio Artist". polecam Natomiast z ostatnich zakupów niemal codziennie słucham Jewgienija Bożanowa z ostatniego Konkursu Chopinowskiego. wydał to NIFC. Polonez-Fantazja jest w jego wykonaniu rewelacyjny. W tej serii NIFC-u uakazli się też inni z ostatniego konkursu. Oczywiście Wunder, oczywiście Awdiejewa i jeszcze ktoś. pozdr

#1321 parmenides

parmenides
  • 960 postów

Napisano 12 kwietnia 2011 - 19:39

pojawiła się nowa płyta świetnego młodego polskiego trio jazzowego RGG Trio:
RGG - One - muzyka - płyty CD i DVD - sklep muzyczny Merlin.pl
to ich piąta płyta. Przypomnę, że byli laureatami bielskiej zadymki jazzowej wiele lat temu.

w podobnej stylistyce, ale może bardziej znane, bo wychodzi w ECM-ie, ukazała się kolejna płyta Marcin Wasilewski Trio (dawniej SAT Trio - i sekcja Tomasza Stańko z kilku niedawnych płyt). też młodzi chłopcy.
Marcin Wasilewski Trio - Faithful - muzyka - płyty CD i DVD - sklep muzyczny Merlin.pl

mamy utalentowanych muzyków. mam nadzieję, że się przebiją, że osiągną obrzydliwy komercyjny sukces i będą dla nas grać jeszcze przez długie lata.

#1322 parmenides

parmenides
  • 960 postów

Napisano 13 kwietnia 2011 - 13:41

Święta tuż tuż, więc czas na muzykę związaną z nimi. A jak tak, to oczywiście pasje, stabat matery i inne lamenty...
Najbardziej dramatyczne Stabat Mater to, moim zdaniem, napisane przez lekkoducha Vivaldiego.
Ja jednak zawsze w tym czasie sięgam po pasje JSB, co jest dosyć oczywiste. Ale wbrew wszystkim świętym opiniom wolę Pasję Janową. Tam, w porównaniu do mateuszowej, jest zagęszczęnie akcji, a przez to emocji.
Mam takie ulubione: Collegium Vocale Gent, dyryguje Philippe Herreweghe, a soliści do gwiazdy: Andreas Scholl, Mark Padmore, Sibylla Rubens, Sebastian Noack i Miachael Volle. Wydała to Harmonia mundi pod numerem HMC 901748.49
tu jest fragment z tej płyty: arię Von den Stricken" śpiewa kontratenor Andreas Scholl

http://www.youtube.com/watch?v=LpoLEPMJH2Y

a po tych nabożnych wersach trzeba dołożyć do pieca. koncert ze Sztokholmu O. Colemana. To był free...;)

http://www.youtube.com/watch?v=sqdgPkElYvY

Colemana i innych wariatów, muzyki współczesnej, to mogę słuchać tylko tak jak dziś - pracuję w domu, syn w przedszkolu, a żona w pracy.

pozdr

---------- Wpis dodano o 14:41 ---------- Poprzedni wpis dodano o 13:23 ----------

a teraz słucham piosenek z wierszami Herberta - wydała Agora. Jest tam parę dobrych numerów. Jest też głos poety. Niestety cała płyta zawiera też sporo badziewia.
Poniżej link do fragmentu piosenki z wierszem "Marek Aureliusz" śpiewanego przez Wojtka Waglewskiego i Adama Nowaka. Tam, gdzie pojawia się Wagiel, tam jest najlepiej.

pozdr

#1323 parmenides

parmenides
  • 960 postów

Napisano 15 kwietnia 2011 - 19:45

my tu sobie gadu-gadu, a wyszła nowa piękna Pasja św. Jana JSB. Tym razem w interpretacji Pirlota ze znakomitymi solistami.
J.S. Bach: St John Passion (Ricercar Consort/Pierlot): Ricercar Consort, Hans-Jörg Mammel (Evangelist), Matthias Vieweg (Christus), Maria Keohane, Helena Ek (sopranos), Carlos Mena, Jan Börner (altos), Jan Kobow (tenor), Stephan MacLeod (bass), J.S
słuchałem dzisiaj w drugim programie polskiego radia i od razu zamówiłem. jeżeli ktoś sięgnie, to proszę zwrócić uwagę na rolę ewangelisty oraz na tenora. a, zresztą... po co to gadanie - cała obsada znakomita. wykonanie w stylu HIP (nie mylić z hip-hopem).
Dołączona grafika

pozdr

#1324 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 15 kwietnia 2011 - 19:58

A ja sobie dziś w drodze do domu potrenowałem Marka Napiórkowskiego. Wiosna, słoneczko i trochę lekkiej gitary. W sam raz na odetchnięcie po ciężkim tygodniu (tylko, że to jeszcze nie koniec). Nie wklejam nic, bo ci co znają to wiedzą, a ci co nie znają to znajdą. Uwielbiam gitarę, szkoda że nie gram.

#1325 parmenides

parmenides
  • 960 postów

Napisano 15 kwietnia 2011 - 21:16

słyszałem kiedyś Napiórkowskiego - ja byłem w liceum, a on był początkującym muzykiem. Grał w chorzowskim klubie Kocynder. Marek grał na stołeczku i było kameralnie - ciepły dźwięk, na scenie nic się wizualnie nie dzieje, etc. w pewnym momencie Napiórkowski wstaje i wywija jak jakiś heavy-metalowy wymiatacz. Myślę sobię - no to jakaś czad solówa. Okazało się, że miał przebicie z piecyka i prąd go kopnął. Koncert niestety został przerwany. jak wyglądała reszta wieczoru - nie pamiętam. potem długo o nim nie słyszałem - czasami słyszałem jego nazwisko jako muzyka studyjnego, czasem w jakimś klubie pojawiało się nazwisko na plakacie. Potem nagrywał z AM Jopek. Jeden z takich koncertów widziałem. Widziałem, że nagrał ostatnio jakieś płyty - dwie mi mignęły w sklepach. Były dość dobrze promowane. Niestety nie wiem jak teraz brzmi i co gra. idę na jutjuba posłuchać. dzięki i pozdr

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych