Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Apple TV, problem z funkcją AirPlay ( bardzo słaba jakość ).

• Please log in to reply
40 replies to this topic

#26 meiss

meiss
  • 1345 posts

Posted 11 August 2012 - 18:50

Ja przedewszystkim nie mam takiego routera ;) trochę z pamięci to pisałem. Jaką sieć zostawiłeś? Mixed b/g/n czy 11n only?

#27 Erykos

Erykos
  • 2847 posts

Posted 11 August 2012 - 18:59

Tak jak mi kazałeś 11n only. A jaki masz router?

---------- Wpis dodano o 19:59 ---------- Poprzedni wpis dodano o 19:56 ----------

Może coś nie tak z tym routerem. Teraz robię speedtest i mam ping 122.

#28 AdamDz

AdamDz
  • 376 posts
  • SkądEsbjerg Dania

Posted 11 August 2012 - 19:58

Coś Ty się tak uparł na ten internet, speedtesty i pingi, to nie ma nic wspólnego z przepustowością rutera, tak łopatologicznie Ci wyjaśnię że, wszystkie dane przechodzą przez ruter a podpięty internet możesz uznać za podpięte urządzenie do Twojego rutera tak samo jak komputer, iPad, itd. tylko że jest to zewnętrzne urządzenie/a (serwery) i nie wpływa to na poprawność i szybkość działania rutera, a tylko na szybkość połączenia na zewnątrz, czyli internet to furtka na zewnątrz czyli sieć globalna, a domowe urządzenia komunikują się w sieci lokalnej. Czy wystarczająco prosto się wyraziłem?

#29 Erykos

Erykos
  • 2847 posts

Posted 11 August 2012 - 20:49

Ja to rozumiem, lecz może tu jest jakiś wysoki ping routera i dlatego tak jest? Wiem już, że internet nie ma nic do siebie.

#30 untaztood

untaztood
  • 566 posts

Posted 11 August 2012 - 21:12

Może te testy internetu rzeczywiście są pomocne, bo wysoki ping może oznaczać, nie kiepski internet, a po prostu kiepski router, który np. tnie maksymalnie wifi.

#31 meiss

meiss
  • 1345 posts

Posted 11 August 2012 - 21:29

Jak już musisz pingować, to ściągnij z AppStore aplikację IP Network Scanner lite, wyszukaj urządzenia w sieci i puść Piga bezpośrednio z ipada do Apple tv. To będzie najbardziej miarodajne. Ale z góry mówię, że nie zawiele ci to da, pewnie dostaniesz Piga w okolicach 2-3 ms. Problem leży w czym innym, nie każdy router radzi sobie z przekazywaniem streamu z mirroringu na żywo. Niby funkcja wmm w tp-linku ma w tym pomagać, ale szału nie ma. To troszkę inna sytuacja niż oglądanie filmu przez AirPlay, bo film aTV, możesz sobie zbuforować, natomiast gry przez mirroring już się nie da, wszystko idzie na żywo. Nie każdy router daje radę. Z nudów wyciągnełem z szuflady starszy model TP-linka żeby zobaczyć ustawienia u siebie.....rzeczywiście na Asphalcie obraz jest taki sobie, a jego jakość spada w momencie gdy router nie nadąża z danymi do aTV. Jeżeli udało ci się ustawić swój router tak, że przycięć nie masz, a obraz jest w miarę dobry, to moim zdaniem maks co z tego urządzenia wyciągniesz. Na pocieszenie dodam, że Asphalt wykorzystuje AirPlay Mirroring w jakiś dziwny sposób, bo na moim tplinku w Asphalt grało się kiepsko, natomiast RR2 szedł jak burza.

#32 Erykos

Erykos
  • 2847 posts

Posted 12 August 2012 - 09:29

Dobrze, w takim razie trzeba za niedługo zakupić RR2. Dziękuję wszystkim za pomoc w moim wątku, w razie nieprzewidzianych problemów napiszę, oby nie. A możesz mi jeszcze powiedziesz Meiss jaki router masz/ polecasz?

#33 liroyek

liroyek
  • 530 posts
  • Skądslask

Posted 13 August 2012 - 13:25

Erykos kup dzisiaj jest tanszy :)

#34 Erykos

Erykos
  • 2847 posts

Posted 13 August 2012 - 13:34

Nie mam już nic na koncie ;)

#35 marekmmj

marekmmj
  • 5 posts

Posted 18 August 2012 - 17:41

Witam, Podpinam się do wątku. Przy streamowaniu z MB na ATV czasem film się zacina (kilkanaście razy w czasie filmu). Na MB film wyświetla się w tym czasie płynnie. ATV (3 generacji) jest wpięty kablem do Time Capsule. MB jest włączony do sieci po WiFI (z TC). Czy testował ktoś ATV z TC i może polecić jakieś optymalne ustawienia? Nie znalazłem też w TC możliwości włączenia sieci tylko w trybie n? Pozdrawiam, Marek Majewski

#36 meiss

meiss
  • 1345 posts

Posted 24 August 2012 - 22:56

Marek soft na atv to najnowszy 5.0.2? Poprzedni zacinał na filmach, więc pierwsze co to update atv.

#37 marekmmj

marekmmj
  • 5 posts

Posted 25 August 2012 - 12:04

Tak, pierwsze co zrobiłem to aktualizacja softu

#38 kast6

kast6
  • 31 posts

Posted 26 August 2013 - 19:47

Moi drodzy, dziś kupiłem sobie Apple TV i mam "mały" problem. Celem, jaki był dla mnie priorytetowy było stremowanie obrazu z iPada i Maca na Apple TV i ta jedna, jedyna rzecz właśnie mi nie działa. ATV łączy się z internetem (ręczny adres IP): Match, Filmy, wszystko gra, ale ani Mac ani iPad nie widzą się z ATV?! Kablel, czy WiFi - nic nie daje. Rozłączyłem Router i podłączyłem Maca i ATV przez iPhona jako router i od razu się znalazły, oczywiście słabo to chodziło, ale się znalazły. Teraz pytanie - o co chodzi? Gdyby router był zły to ATV by się z nim nie łączył, problem jest tylko ze znalezieniem się wzajemnie z ATV - inne urządzenia. Proszę podpowiedzcie coś, poradźcie.

#39 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 26 August 2013 - 21:35

Jaki router? Wiele routerów szczególnie starszych, bądź ze starym Firmware ma problemy z urządzeniami Apple.

#40 kast6

kast6
  • 31 posts

Posted 26 August 2013 - 22:02

Router Edimax. :/

#41 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 27 August 2013 - 08:51

Spróbuj z innym routerem jakimś, powinno pójść. Edimax to lowend.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users