Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Programy, bez których żyć nie możecie. Te do pracy się nie liczą!

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
272 odpowiedzi w tym temacie

#151 dawidhipi

dawidhipi
  • 11 postów
  • SkądWarsaw, Poland, Poland

Napisano 17 grudnia 2009 - 21:40

witam jestem właścicielem mac ka od 3 dni. Poszukuje odpowiedników programów z plat windows. 1. All Player badz cos innego. Nareszcie chcialbym zaczac ogladac filmy z napisami bez zadnych zabaw. 2. IrfanView do obróbki zdjęć bardzo łatwy i mało ważący program. 3. cos do obsługi P2m oraz torrentów. 4. Winrar cos do obslugi zip rar itp. 5. I przede wszystkim Open Office Posiadam Snow leoparda Mac OS X 10.6.2 dziekiuje z gory za podpowiedz. Pozdrawiam .

#152 mantis30

mantis30
  • 1 386 postów

Napisano 17 grudnia 2009 - 22:52

witam jestem właścicielem mac ka od 3 dni. Poszukuje odpowiedników programów z plat windows.
1. All Player badz cos innego. Nareszcie chcialbym zaczac ogladac filmy z napisami bez zadnych zabaw.
2. IrfanView do obróbki zdjęć bardzo łatwy i mało ważący program.
3. cos do obsługi P2m oraz torrentów.
4. Winrar cos do obslugi zip rar itp.
5. I przede wszystkim Open Office

Posiadam Snow leoparda Mac OS X 10.6.2

dziekiuje z gory za podpowiedz.
Pozdrawiam .

Poguglaj, trochę samodzielności... :>
A tu: Alternatives to Windows, Mac, Linux and online software jedno źródełko, by nie było że się wymądrzam ;)

#153 trenneman

trenneman
  • 845 postów

Napisano 03 stycznia 2010 - 21:10

Witam wszystkich (na forum jestem już jakiś czas ale uśpiony i raczej nieaktywny :))

dawidhipi Spokojnie coś znajdziesz, ja mogę polecić:
1.Perian + QuickTime (iTunes, FrontRow) ewentualnie VLC. Napisy jak pewnie wiesz tylko *.srt - ostatnio doceniłem też hardsuby.
2.Xee
3.Transmission
4.The Unarchiver, Stuffit Expander
5.Open Office :P

Co do programów bez ktorych nie mogę się obyć:

cały pakiet iLife
cały pakiet iWork
Expose
Mail
Safari
QuickTime
iCal
iSync
Finder :)
ForkLift
1Password
Adium
Growl
aLaunch
AppFresh
Dropbox
MacTubes
HandBrake
jDownloader
NetNewsWire
Picard
QNapi
Things
Twitterrific
Submerge
SRTool
TimeMachine
Transmission

#154 jabluszka

jabluszka
  • 24 postów

Napisano 04 stycznia 2010 - 18:32

Jaki polecacie program do konwertowania plików rmvb do iPoda?

#155 Zoso22

Zoso22
  • 9 postów

Napisano 04 stycznia 2010 - 23:07

mam pytanko z jakiego programu użyć żeby posłuchać muzyki ktora mam w formacie .flac ??

---- Dodano 04-01-2010 o godzinie 23:12 ----
aha i mam jeszcze pytanko jak zainstalować safariStand? Bo mam malutki problem podaje link strony z ktorej sciagalem. [url=http://www.macupdate.com/info.php/id/16687]Download SafariStand for Mac - Adds functionality to Safari browser. MacUpdate Mac Software Downloads[/url]
Dzięki :D

#156 darvark

darvark
  • 126 postów
  • SkądKielce

Napisano 05 stycznia 2010 - 07:51

Itunes powinien sobie poradzic, a jak nie to jest fajny player o nazwie "COG".

#157 Zoso22

Zoso22
  • 9 postów

Napisano 05 stycznia 2010 - 13:56

dzięki właśnie słucham. pozdrawiam

#158 Feta

Feta
  • 70 postów

Napisano 05 stycznia 2010 - 21:34

Adium Opera 10 iTerm iTunes ipla lite (mój ulubiony program łącznie z iTerm :P) textedit :D Preview MacVim AbiWord Netscape SketchUp QuickTime HexEdit Fat Console BetterZip ClamXav WaterRoof Hacker Evolution Untold (zapłacona pełna wersja) Stickles SimplyBurns Calculator SWF & FLV Player Activity Monitor Eclipse AlmostVPNPRO.prefPamel Safari Trochę tego dużo się rozpisałem .... :D

#159 farmaceuta91

farmaceuta91
  • 144 postów
  • SkądSydney/Tyczyn

Napisano 10 stycznia 2010 - 16:29

Witam Polecam; TinyGrab (płatny) - automatyczny hosting zdjęć w kilka sekund Growl (darmowy) - być może było... Każdy chyba Growla zna :D ALe wrazie czego; kompatybilne z wieloma programami półprzeźroczyste komunikaty Aperture(płatny to mało powiedziane)- Obróbka zdjęć :D

#160 mld80

mld80
  • 92 postów
  • SkądPoznań

Napisano 17 stycznia 2010 - 17:24

cały os x 10.6.2 + adium coconut flip4mac istat menu iwork ilife ntfs paintbrush perian

#161 Czyluk

Czyluk
  • 540 postów
  • SkądPoznań

Napisano 25 stycznia 2010 - 13:10

Adium, opera, itunes, photoshop, apple mail, real player, vlc, utorrent, unrarx + pakiety iwork i ilife

#162 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 25 stycznia 2010 - 20:26

textmate, terminal, safari

#163 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 25 stycznia 2010 - 20:32

-Kadu - GG -ByteController - przyciski iTunes na belce -InsomaniaX - mac pracuje po zamknięciu klapy -JDownloader - klient pobierania plików z takich serwisów jak rappidshare, megaupload, wrzuta, zshare i wiele wiele innych -JustLooking - przeglądarka zdjęć lepsza od podglądu -The Unarchiver - rozpakowywanie plików

#164 KaeM23-9d13fd3577

KaeM23-9d13fd3577
  • 12 postów

Napisano 26 stycznia 2010 - 16:35

Oprócz tych wgranych, iLife i iWork jeszcze: - Kadu - All2MP3 - ExpressBurn - MPlayer i VLC - QNapi - PeerGuardian i uTorrent - Rar Expander - Flip4Mac - Perian i jak na razie tyle mi wystarcza. :)

#165 lfemzwan

lfemzwan
  • 2 166 postów
  • SkądPL

Napisano 01 lutego 2010 - 21:24

-JDownloader - klient pobierania plików z takich serwisów jak rappidshare, megaupload, wrzuta, zshare i wiele wiele innych

dobry do filmików z youtube - wybór formatu, oraz rozdzielczości z tych dostępnych

#166 tomeczek43

tomeczek43
  • 746 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 lutego 2010 - 21:53

-InsomaniaX - mac pracuje po zamknięciu klapy jesli masz podpieta mysz usb albo klawiature wystarczy kliknac i mac pracuje przy zamknietej klapie :P

#167 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 168 postów

Napisano 01 lutego 2010 - 22:58

"mnia", nie "mania".

#168 xperek

xperek
  • 250 postów
  • SkądLisów

Napisano 25 marca 2010 - 21:19

iTunes - wiadomo Safari - wiadomo Adobe Photoshop - wiadomo Open Office - pakiet biurowy Livestation - Telwizja internetowa Ipla Lite - Polskie programy, seriale, stacje Toast Titanium - Świetny i bardzo prosty program do wypalania płyt Dosbox - Odpala aplikacje dosowe takie jak Pascal i stare gry (min. Commander Keen) Real Player - odtwarzacz plików reala

#169 pokmahon

pokmahon
  • 52 postów
  • SkądLubartów

Napisano 25 marca 2010 - 21:36

Mail - wiadomo NeoOffice - używam tylko edytora tekstu iTunes - wiadomo GarageBand - świetnie daje radę jako ćwiczebny wzmacniacz do gitary (a nawet wiele wzmacniaczy i efektów dobrej jakości) GuitarPro5 - do zapisywania notacji Burn - nagrywanie płyt CD/DVD iPhoto - do przeglądania albumów ze zdjęciami w sam raz :)

#170 sfinks

sfinks
  • 288 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 25 marca 2010 - 22:23

pomijając systemowe i iLife'owe to:

Adium - korzystam z kilku protokołów IM.
Transmission - świetny klient torrent.
Vox (dawniej ToolPlayer) - mały zgraby odtwarzacz FLAC, MP3, AAC, Musepack, Monkey's Audio, OGG Vorbis, Apple Lossless, AIFF, WAV, IT, MOD, XM i wielu innych.
Bean - procesor tekstu, jest szybki i ma wszystko czego mi trzeba (w przyszłości być może się skuszę na iWork).
Pymplayer (mplayer) - prawie idealny odtwarzacz filmów.
Safari Adblocker - 64bitowa wtyczka do blokowania reklam, doskonale spełnia swoje zadanie.
The Unarchiver obsługuje większość formatów kompresji danych.

#171 czarny_mc

czarny_mc
  • 173 postów
  • SkądPoznań

Napisano 14 kwietnia 2010 - 13:19

iWork - tekst,prezentacje, arkusz kalkulacyjny Safari iPhoto Adium - gg Vuze - p2p Mail Image Resizer iTunes Parallels - rzadko do odpalenia WinXP PYM Player - odtwarzacz i do pobierania napisów iTouch Server - Aplikacja do pilota zrobionego z iPhona Skype A przy okazji mam pytanie, jakiego programu używacie do synchronizowania telefonu, nie mówię tutaj o iPhone tylko o Nokii :) aktualnie szukam jakiegoś darmowego/niedrogiego programu.

#172 Kyosho94

Kyosho94
  • 403 postów

Napisano 14 kwietnia 2010 - 18:22

Firefox - ze względu na adblock plus ;) Aperture 3 - obróbka fotografii Lightroom 3 beta 2 - patrz wyżej Lightroom 2.5 - patrz wyżej (proszę nie pytać dlaczego to wszystko na raz :)) PS CS4 - obróbka i grafika (jako że nie pracuję na zlecenia jak narazie, więc nie jest to program "do pracy" CleanMyMac - do czyszczenia maczka ze śmieci Adium - klient GG iTunes - wiadomo VLC - odtwarzacz filmów Stuffit - dekompresor rarów coconut battery - stan baterii InsomniaX - praca na zewnętrznej klawiaturze i myszce z zamkniętym monitorem :)

#173 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 14 kwietnia 2010 - 23:57

A ja ostatnio dzięki @ftpd wyczaiłem GlimmerBlocker, serwerek proxy blokujący reklamy. Rewelacja.

#174 Scypin

Scypin
  • 299 postów

Napisano 17 kwietnia 2010 - 00:22

Safari NeoOffice QuickTime iTunes XCode :)

#175 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 168 postów

Napisano 17 kwietnia 2010 - 01:31

A znacie już Alfreda? Taki lepszy Spotlight - oprócz szukania po dysku oferuje kombinacje typu 'imdb xxxxxx' albo 'wikipedia yyyyyy' (i nawet się w nim ustawia lokalizacje dowolne, przez co w defaulcie szuka na polskiej/francuskiej/chińskiej/jakiej-tam-chcecie wikipedii (lokalizacje odnoszą się do innych serwisów także)). Do tego jakieśtam kalkulatory i inne bajery, ale lekki i nie prze-bajerzony, jak np. Quicksilver.

Dają go tutaj, za darmo.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych