Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Programy, bez których żyć nie możecie. Te do pracy się nie liczą!

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
272 odpowiedzi w tym temacie

#126 Marchew

Marchew
  • 150 postów
  • SkądDawna stolica Polski

Napisano 20 maja 2009 - 17:26

Pominę to, co przyszło z MAC OSem, czyli wszystkie iTunesy, a także Office'a i iWorka ;)

Adium - za to jak można go dostosować do swoich potrzeb, bo znajomi niestety korzystają wszyscy z GG
Anxiety - kiedyś korzystałem, teraz jakoś rzadziej - lista przypominajek wisząca na biurku
CandyBar - do zmiany ikon
Glims - nie program, ale plugin do Safari rozszerzający parę opcji, taki lepszy Inquisitor
Evernote - odkryłem to dzięki temu tematowi i nie mogę wyjść*z podziwu, jak tylko okaże się, że brakuje mi miejsca, to wykupuję rok premium membership, program do kompleksowego zbierania notatek za pomocą zapisków i screenshotów, ma opcję rozpoznawania liter w grafikach i pisma odręcznego
OnyX - jak system zwolni ;)
Overflow - bardzo wygodne, bardzo przydatne i kiedyś*darmowe z MacHeista. I pomimo tego, szczerze mówiąc, te 15 baksów, które sobie obecnie za nie życzą to za dużo.
PS3 Media Server - szybki i wygodniy streaming po WiFi, przegrywanie mp3 powietrzem zamiast kablem czy na pendrive'ach, po prostu domowe media center
Transmission - klient torrentów, z patcha na patch coraz lepszy
Tunatic - odczytuje dźwięk idący z Maca i podaje tytuł utworu, bardzo przydatny w połączeniu z youtube ;)
VisualHub - już*nieistniejący, został mi na dysku, rewelacyjny do 'kurczenia' filmików do rozmiaru iPoda ;)

#127 piotr_sito

piotr_sito
  • 2 postów

Napisano 02 czerwca 2009 - 21:16

A co by mi kolega polecił do zarządzania domowym budżetem? Dzięki Pzdr Piotrek

#128 matam666

matam666
  • 58 postów

Napisano 12 sierpnia 2009 - 22:04

Jeszcze to jest czasem przydatne:
Shakespeer - Klient DC

#129 bzx-10ba78a705

bzx-10ba78a705
  • 218 postów

Napisano 13 sierpnia 2009 - 00:20

ja dorzucam iGTD
Reviews

zacząłem testować Midnight Inbox, które jest super, ale po 1 dniu testowania okazalo sie dla mnie jednak zbyt zaawansowane.
to co oferuje iGTD jest super. proste i przejrzyste: projekty i konteksty - to czego szukałem.

wersja alpha troche sie sypie, ja osobiscie mam 1.4.5.6 i hula.

niejako troche to wykorzystuje do pracy ale oczywiscie GTD to nie tylko w pracy ;)
polecam.

ps. szkoda że od dlugiego czasu stagnacja w dev tego softu, nie ma kto przejąć pałeczki czy co..

#130 shenmue

shenmue
  • 174 postów

Napisano 04 września 2009 - 09:34

Za bardzo nie wiem gdzie post tego typu umieścić*więc napisze tutaj :) Otóż czy ktoś*zdolny i umiejący programować na maczka mógłby zrobić prosty programik który przeliczałby punkty Microsoftu (Microsoft Points) na normalną*walute (w zł czy euro obojętnie)? Jako gracz często kupuje różne rzeczy na Xbox Live Arcade oraz Playstation Store i chciałbym mieć lepszy wgląd na porównywanie cen, czy lepiej kupić*w jednym czy drugim wirtualnym sklepiku. Tak więc jeśli ktoś*by był chętny i umiałby coś takiego wykombinować*to bym był wdzięczny :)

#131 arius

arius
  • 161 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 04 września 2009 - 09:53

Za bardzo nie wiem gdzie post tego typu umieścić*więc napisze tutaj :)
Otóż czy ktoś*zdolny i umiejący programować na maczka mógłby zrobić prosty programik który przeliczałby punkty Microsoftu (Microsoft Points) na normalną*walute (w zł czy euro obojętnie)? Jako gracz często kupuje różne rzeczy na Xbox Live Arcade oraz Playstation Store i chciałbym mieć lepszy wgląd na porównywanie cen, czy lepiej kupić*w jednym czy drugim wirtualnym sklepiku.
Tak więc jeśli ktoś*by był chętny i umiałby coś takiego wykombinować*to bym był wdzięczny :)

hint: arkusz kalkulacyjny. 3 min. roboty.

#132 LHO

LHO
  • 3 postów

Napisano 04 września 2009 - 10:51

A propos Mellel... Czy nowa wersja 2,6 jest po polsku? ... korekcja ortografii polskiej? ... wspolpraca z OS 10.6? Bede wdzieczny za wiecej szczegolow.

#133 Wampirek

Wampirek
  • 51 postów
  • Skądz Wenus

Napisano 04 września 2009 - 21:32

shenmue,
Apple - Downloads - Dashboard Widgets - Microsoft Points Calculator
jako widget

#134 MaciekM

MaciekM
  • 352 postów
  • SkądWrocław

Napisano 05 września 2009 - 01:03

Czy nowa wersja 2,6 jest po polsku? ... korekcja ortografii polskiej? ... wspolpraca z OS 10.6? Bede wdzieczny za wiecej szczegolow.

2,6 działa mi na SL i bez problemu działa w nim sprawdzanie pisowni. :) Aha, chyba jeszcze nie jest po polsku. Powinno być info na stronie producenta.

#135 shenmue

shenmue
  • 174 postów

Napisano 05 września 2009 - 05:17

@Wampirek dzięki, o to mi chodziło :P

#136 coffee

coffee
  • 6 postów

Napisano 28 września 2009 - 14:49

A co by mi kolega polecił do zarządzania domowym budżetem?
Dzięki
Pzdr
Piotrek

Ja uzywam [URL="http://www.lyricapps.com/iCompta/"]iCompta[/URL]

#137 Jahu55

Jahu55
  • 47 postów
  • SkądBDG

Napisano 29 września 2009 - 17:56

Mam pytanie poszukuje programu typu total commander. Czy może commander pójdzie na Mac'u. No i jeszcze jedno pytanie czy jest jakaś strona gdzie można większość z tych darmowych programów pobrać? Przepraszam za pytanie ale jestem nowym użytkownikiem Mac'a i nie mam zielonego pojęcia o programach na Niego.

#138 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 168 postów

Napisano 29 września 2009 - 20:30

muCommander. macupdate.com

#139 mantis30

mantis30
  • 1 386 postów

Napisano 29 września 2009 - 20:54

Mam pytanie poszukuje programu typu total commander.

Poza muCommanderem jest sporo innych, np. Juno. Polecam również poniższą lekturę:
Jak z Findera w Mac OS X zrobić Commandera | MacKozer
Dowódca dwóch kolumn, czyli odpowiedniki windowsowego Total Commandera dla Mac OS X | MacKozer

#140 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 29 września 2009 - 22:47

Jak dla mnie : VMware Adium iWork MS Office Xcode iTunes RapidWeaver uTorent i sporo aplikacji z systemu.

#141 Jakub Nowaczyk

Jakub Nowaczyk

JSNspec

• 1 376 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 30 września 2009 - 06:32

czy jest jakaś strona gdzie można większość z tych darmowych programów pobrać?

Stronka o którą pytasz to: Mac Freeware and Free mac Software for OSX
Więcej o darmowych programach w tym wątku: http://www.myapple.p...-makowicza.html

#142 lfemzwan

lfemzwan
  • 2 166 postów
  • SkądPL

Napisano 15 października 2009 - 22:46

żeby się nie powtarzać to dodam tylko prosty skrypt do ściągznia filmików z youtube:

opis tutaj

#143 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 168 postów

Napisano 16 października 2009 - 01:17

Generalnie wystarczy do URL-a dodać 'kill' na początku (zamiast 'youtube.com?dupa=8;szatan=19' wejść na 'killyoutube.com?dupa=9;szatan-19') i jest ten sam filmik bez 'ten film jest niedostępny w Twoim kraju' i z możliwością ściągnięcia w kilkunastu formatach.

#144 orzels

orzels
  • 759 postów

Napisano 22 października 2009 - 04:16

Nie sadzisz, ftpd, ze jest to zlamanie zasad jakie YouTube przyjelo z jakiegos powodu? Korzystanie z zasobow w nieuprawniony sposob, tak to moze sie nazywac. Propagowanie serwisow ktore omijaja zabezpieczenia nie jest dobrym pomyslem. Dostepnosc filmu w danym kraju wynika z praw autorskich oraz licencji.

#145 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 168 postów

Napisano 22 października 2009 - 15:36

Nie wiem. Nie zastanawiałem się nad 'moralnością' tego procederu. Podałem tylko sposób w odpowiedzi na poprzednie posty. Jak Cię to boli, nie korzystaj.

#146 contratempo

contratempo
  • 11 postów
  • Skądivy league

Napisano 27 listopada 2009 - 02:25

Mam pytanie poszukuje programu typu total commander. Czy może commander pójdzie na Mac'u. No i jeszcze jedno pytanie czy jest jakaś strona gdzie można większość z tych darmowych programów pobrać?

Przepraszam za pytanie ale jestem nowym użytkownikiem Mac'a i nie mam zielonego pojęcia o programach na Niego.

z totalcommanedorwych - polecam CyberDuck - praktycznie to samo, do obsługi FTPów wystarczy.

i apple store - jest mnóstwo darmowych aplikacji

#147 sancruz3

sancruz3
  • 2 436 postów

Napisano 27 listopada 2009 - 04:30

Mac OS X SL Paragon NTSF Firefox Transmission Toast 10 VLC iTunes Ableton 7 Logic 9 Traktor Pro Scratch Adium Skype AppCleaner SMC Fan Control

#148 AKURAT

AKURAT
  • 827 postów
  • Skądz tąd

Napisano 14 grudnia 2009 - 20:34

szukam programu do p2m typu moorhunt obsługujący haszkody mozecie cos polecic?

#149 NiePyta

NiePyta
  • 551 postów
Napisano 14 grudnia 2009 - 21:07

Thunderbird - najlepszt klient poczty na Mac OS, najnowsza wersja 3 miażdży mail.app Firefox - do przegladania netu TextMate - do edycji kodu PS CS4 - brak komentarza FileZilla - najlepszy klient ftp, CyberDuck się kryje. SpeedDownload - genialny manager do pobierania plików. Kadu - komunikator do obsługi portokołu gg, nibo lepszt od Adium

#150 amator

amator
  • 503 postów

Napisano 15 grudnia 2009 - 00:06

Sciagnalem sobie Thunderbird'a. No i klops - nie chce mi skonfigurowac automatycznie ani konta me.com ani poczty na onecie. Lipa jakas... :( Mowi ze haslo bledne, podczas gdy oczywiscie wklepuje dla sprawdzenia na me.com i dziala... Ktus cus wie?

---- Dodano 15-12-2009 o godzinie 00:07 ----
Uppsss... Nagle zadzialalo po kilkukrotnym wpisaniu hasla na sile (tego samego). Pouzywam wiec...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych