Ikony na pulpicie - zmiana polozenia
Napisano 12 sierpnia 2007 - 21:21
Napisano 12 sierpnia 2007 - 21:23
- rzepka lubi to
Napisano 12 sierpnia 2007 - 21:24

- rzepka lubi to
Napisano 12 sierpnia 2007 - 21:39
Z górnej belki Finder'a wybierz View->Show view options, lub prawoklik na biurku i to samo, lub Jabłko+J. Układania do lewej się chyba nie da zrobić.
nie wierze ze to bylo tak proste... - wielkie dzieki

widze ze jeszcze daleka droga przede mna.
co do lewicy - no coz, bede musial zaakceptowac ten fakt.
pozdrawiam
rzepka
Napisano 12 sierpnia 2007 - 21:44

Napisano 12 sierpnia 2007 - 21:56
Poza znaczkiem Dysków wszelkie prace i foldery możesz sobie trzymać z lewej strony. Możesz tesz za pomocą preferencji findera usunąć dyski i inne montowalne wynalazki z desktopu a w ich miejsce wstawić ich alisy- aliasy mogą*być po lewej. ja tam długopisy, linijki, kartki, notesy iinne duperele na biurku trzymam pod prawą ręką- nie znajduję uzasadnienia dla ikon po lewej... To było by wręcz nie wygodne..
W windows zawsze wszystkim przesówam ikony na prawo- po czym nie pozwalają mi siadać do swoich komputerów do puki pamętają
ja mam tylko jedno uzasadnienie - jestem leworeczny, pracuje na leworecznej myszy i no jakos tak mi latwiej i przyjemniej miec ikony po lewej. Albo to nedzne uzasadnienie przyzwyczajen z windowsa

wazne ze mam juz mniejsze ikony, to byla podstawa. Pulpit staram sie trzymac pusty, ikony dyskow mam usuniete z prefow findera, a chodzi mi tylko o to, ze jak np. sciagne cos na sekunde na pulpit, badz zrobie notke, to pojawia mi sie po prawej i to meczy. Ale skoro sie nie da - przezyje
pozdrawiam
rzepka
Napisano 12 sierpnia 2007 - 22:18

Napisano 12 sierpnia 2007 - 22:22
A co to jest "ikony" i "pulpit"?
W leopardzie_pl ikona będzie już standardem- czy to źle czy dobrze? zdania są podzielone...
Pulpit... to takie coś np w konsoli studyjnej... może też być kreślarski

za pwn:
pulpit
1. ?pochyły blat w ławce szkolnej, biurku, klęczniku itp.; też: stolik do pisania z pochyłym blatem?
2. ?podstawka do nut w postaci pochyłej płytki?
3. ?urządzenie z blatem wyposażonym we wskaźniki i wyłączniki, służące do sterowanie innymi urządzeniami?
? pulpitowy
pulpit sterowniczy ?część urządzenia do zdalnego sterowania, zawierająca niektóre elementy układu sterującego oraz aparaturę kontrolną i pomiarową?
kona
1. «w sztuce bizantyjskiej i wschodniochrześcijańskiej: obraz o tematyce religijnej, malowany na drewnie»
2. «rzecz lub osoba będąca symbolem czegoś»
3. «w systemach operacyjnych lub programach komputerowych: obrazek symbolizujący program, plik lub operację»
• ikonowy
ikono- «pierwszy człon wyrazów złożonych wskazujący na ich związek znaczeniowy z obrazem»
Napisano 12 sierpnia 2007 - 22:27
A co to jest "ikony" i "pulpit"?
ikona - ang. icon
pulpit - ang. desktop
rozumiem ze mozna to nazwac biurkiem lub jeszcze inaczej, byc moze po tym poznac swiezego uzytkownika mac os, ze uzywa terminologii ze srodowiska windows, ale chyba najwazniejsze jest aby wyrazac sie zrozumiale.
a jak widac, zarowno Hex, clr jak i JSG zrozumieli co mialem na mysli, co wiecej, udzielili mi pomocnych porad, na co liczylem zakladajac watek
dziekuje za uwage, dla mnie temat jest zakonczony
pozdrawiam i zycze udanego poniedzialku, ktorego nie lubi wiekszosc osob
rzepka
Napisano 12 sierpnia 2007 - 22:38
udzielili mi pomocnych porad, na co liczylem zakladajac watek
Nowym użytkownikom czasem trzeba podpowiedzieć co i jak: po uzyskaniu pomocy klikamy przy pomocnym poście

dziękując autorowi pomocy.
pozdrawiam i zycze udanego poniedzialku, ktorego nie lubi wiekszosc osob
Ja tam nie lubię tych dni kiedy muszę pracować... do dni tygodnia nic nie mam- zresztą wiele zależy od tego jaka to praca- czasem takie dni też nie należą do straconych.
Napisano 12 sierpnia 2007 - 22:43

dziękując autorowi pomocy.
co z przyjemnoscia uprzednio zrobilem.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych