Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iPhone 4S czy Samsung Galaxy Nexus z Androidem Jelly Bean?

• Please log in to reply
42 replies to this topic

#1 odrobaczony

odrobaczony
  • 85 posts
  • SkądZgierz

Posted 01 July 2012 - 13:07

Witam, Mam zamiar niedługo wymienić telefon. Gdy oglądałem filmiki z Galaxy Nexusem, telefon bardzo mi się spodobał. Do tego jeszcze teraz ta premiera Androida 4.1 Jelly Bean, dzięki któremu ten telefon bardzo płynnie chodzi + lepsze Siri. Rzekłbym, że jest równie płynny, co iPhone 4S, ale i szybszy od niego (aplikacje np. o wiele szybciej się otwierają). Dlatego też mam teraz dylemat: iPhone 4S czy Galaxy Nexus (Android 4.1)? Obecnie posiadam iPhone 3GS z iOS 5.1.1, nadal płynnie chodzi, jednak chciałbym jakiś nowy gadżecik z lepszym aparatem i lepszymi "bebechami" :P Cenowo i sprzętowo o wiele lepiej wypada Galaxy Nexus, jednak chyba tęskniłbym trochę za iOS-em :) Chociaż w sumie na Androida jest już Flipboard i Instagram, więc nie jest źle z dobrymi aplikacjami ;) Natomiast jeszcze co do ceny: Budżetu nie mam zbyt dużego, mam do przeznaczenia maksimum 1800 zł, za tą cenę nowego 4S-a nie dam rady wyrwać, używkę już bardziej, z tego co patrzyłem na Allegro. NAtomiast Galaxy Nexus byłby nowy w tej cenie (1500 zł na Allegro). Co proponujecie? Z góry dzięki za info. Aha, mam jeszcze pytanie do posiadaczy Galaxy Nexusa, o ile takowi są tutaj :) Czy zestaw słuchawkowy, który jest dołączony do telefonu, posiada pilot, taki jak w słuchawkach iPhonowych? Chodzi mi o pomijanie utworu, powracanie do poprzedniego, głośność, odbieranie rozmowy itd.

#2 pepelino224

pepelino224
  • 54 posts
  • SkądUnited Kingdom

Posted 01 July 2012 - 13:12

hej, jeśli coś innego od iPhone'a i z androidem to tylko htc one x (moja opinia), ale uwierz mi, miałem SGSIII i htc one x na kilka dni i zawsze wracam do iPhone 4S, więc dla mnie prosta odpowiedź - IPHONE 4S

#3 odrobaczony

odrobaczony
  • 85 posts
  • SkądZgierz

Posted 01 July 2012 - 13:15

Dzięki za opinię. Innych smartfonów z Androidów nie rozpatruję, a to z racji tego, że nie chcę HTC Sense czy TouchWiza, bo potem będzie problem z aktualizacjami. Wolę po prostu czystego Androida, bez żadnych nakładek. Tak, wiem, że można wgrać customy, ale na nich nie wszystko działa jak powinno.

#4 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 01 July 2012 - 14:29

Sluchawki maja pilot, ale nie da sie nim regulowac glosnosci. Oba telefony wybitnie polecam. Mistrzowie swojej kategorii :) Wybor sprowadzilbym w zasadzie tylko do wielkosci ekranu, dopasuj do reki i kupuj ;)

#5 michak80

michak80
  • 430 posts
  • SkądKijów ( Ukraina )

Posted 01 July 2012 - 17:30

Zamieniłem na kilka tygodni mojego iPhona 4S na Galaxy Nexus (co prawda z ICS 4.04) i powiem szczerze że nie mogę się doczekać z powrotem iPhona. Ale tylko przez oprogramowanie. Gdyby tak można na Nexusa wrzucić iOS byłby telefonem idealnym. Bardzo podoba mi się wygląd, idealna wielkość ekranu. Niestety nie mogę się przekonać do Androida.

#6 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 01 July 2012 - 17:36

Czemu? Ja bym wlasnie na odwrot powiedzial, ze co zlego w tym telefonie to samsung'a czyli obudowa z plastiku.

#7 lewy

lewy
  • 1034 posts
  • SkądMálaga

Posted 01 July 2012 - 17:57

Michak - ciekawe jak podobałby się Tobie Galaxy Nexus z najnowszym Androidem - JB. Na niego nawet ja się chętnie bym skusił ;).

#8 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 01 July 2012 - 18:12

Galaxy Nexusa bym odrzucił, za to, że Google Play Music, Books, Movies i Devices nie działa w Polsce. Skoro ze sklepu Google gdzie jest po 349$ nie chcą dostarczyć do Polski, to trzebaby być jeleniem żeby za niepełnowartościowy telefon zapłacić 1500 zł. Poza tym nie działa na nim iTunes ani iCloud.

#9 odrobaczony

odrobaczony
  • 85 posts
  • SkądZgierz

Posted 01 July 2012 - 18:37

Zamieniłem na kilka tygodni mojego iPhona 4S na Galaxy Nexus (co prawda z ICS 4.04) i powiem szczerze że nie mogę się doczekać z powrotem iPhona. Ale tylko przez oprogramowanie. Gdyby tak można na Nexusa wrzucić iOS byłby telefonem idealnym. Bardzo podoba mi się wygląd, idealna wielkość ekranu. Niestety nie mogę się przekonać do Androida.

Najnowszy Android - Jelly Bean - z tego co zaobserwowałem to chodzi tak płynnie jak iOS, a może i płynniej - może wtedy byś się do niego przekonał ;)

Galaxy Nexusa bym odrzucił, za to, że Google Play Music, Books, Movies i Devices nie działa w Polsce.

Skoro ze sklepu Google gdzie jest po 349$ nie chcą dostarczyć do Polski, to trzebaby być jeleniem żeby za niepełnowartościowy telefon zapłacić 1500 zł.

Poza tym nie działa na nim iTunes ani iCloud.

Z usługami Google Play to pewnie kwestia czasu. Głównie potrzebuję aplikacji ;)

Natomiast co do iTunes Store - i tak właściwie z niego nie korzystam, może jedynie z iBookstore. Z programu iTunes zrezygnuję z przyjemnością, bo na Windowsie to tak zamula, że szok. A iCloud to najbardziej niedopracowana usługa pod słońcem. Synchronizacja danych odbywa się z dużym opóźnieniem. I niby mam włączone wszystko Push, ale aby zsynchronizowało Notatki czy Przypomnienia, muszę i tak najpierw wejść do tej aplikacji, aby pobrało najnowsze dane do drugiego urządzenia. iMessage - rozmawiam na iPadzie, potem łączę się z Wifi na iPhone i dostaję powiadomienia o wszystkich wiadomościach, które odebrałem na iPadzie. Śmiechu warte.
Podobnie z Notification Center - muszę ręcznie usuwać z tego powiadomienia mimo, że już je odczytałem w poszczególnych aplikacjach.

Mam dodane konto Google na iPhone i iPadzie i wszystko odbiera Push - Kontakty, Pocztę i Kalendarz. Bez żadnego ruszania urządzenia. Tak powinno iCloud działać.

Heh, Łukasz, dzięki Tobie uświadomiłem sobie, że sporo rzeczy w iOS mnie irytuje, mimo, że to dobry system :D

#10 ariesovsky

ariesovsky
  • 119 posts
  • SkądWarszawa

Posted 01 July 2012 - 18:46

W poście otwierającym temat zawarłeś znacznie więcej argumentów przemawiających za Samsungiem, do Iphona ciągnie Cię jedynie sentyment, więc odpowiedź zdaje mi się, że jest prosta. Chyba, że oczekujesz, że w tym temacie będziemy Ci wmawiać, że te argumenty są bezpodstawne, ponieważ czemu by nie opisywać IOS w superlatywach na forum apple?

#11 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 01 July 2012 - 18:53

Poza tym nie działa na nim iTunes ani iCloud.

Lol, a to co za argument? Benzyny do diesela tez nie wlejesz i nikt nie uwaza tego za wade, chyba ze ćwierć inteligentne zony biznesmenów :D. Myśl.
Działa Google Drive.

---------- Wpis dodano o 19:53 ---------- Poprzedni wpis dodano o 19:49 ----------

Galaxy Nexusa bym odrzucił, za to, że Google Play Music, Books, Movies i Devices nie działa w Polsce.

Przeciez te uslugi w ogole nie sa dostepne w Polsce, wiec na zadnym tel. z Android ich nie uswiadczysz. I tak nie sa potrzebne, bo pelno jest podobnych serwisów.

#12 odrobaczony

odrobaczony
  • 85 posts
  • SkądZgierz

Posted 01 July 2012 - 19:00

W poście otwierającym temat zawarłeś znacznie więcej argumentów przemawiających za Samsungiem, do Iphona ciągnie Cię jedynie sentyment, więc odpowiedź zdaje mi się, że jest prosta. Chyba, że oczekujesz, że w tym temacie będziemy Ci wmawiać, że te argumenty są bezpodstawne, ponieważ czemu by nie opisywać IOS w superlatywach na forum apple?

Wygląda na to, że masz rację, chyba podświadomie już wybrałem Nexusa, a chciałem tylko, żebyście potwierdzili, że to dobry wybór :D Chyba po prostu potrzebuję czegoś nowego, bo iOS się mi znudził, choć pewnie tylko chwilowo.

Jeszcze tylko ostatnie pytanie - ważna kwestia - jak się ma sprawa z baterią? Pewnie w tym wypadku Nexus znacznie gorzej wypada, bo większy ekran itd. Ale czy tak 2 dni średniego użytkowania wytrzyma na 1 ładowaniu?

#13 Mirko791

Mirko791
  • 4558 posts
  • SkądJaworzno

Posted 01 July 2012 - 19:18

Lol, a to co za argument? Benzyny do diesela tez nie wlejesz i nikt nie uwaza tego za wade....

Chyba, że masz np. zapasy ropy w piwnicy - czytaj: wydałeś na aplikacje w jednym ekosystemie już tyle, że nie opłaca się wydawać tej kasy jeszcze raz.

#14 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 01 July 2012 - 19:32

Ale czy tak 2 dni średniego użytkowania wytrzyma na 1 ładowaniu?

Nie, srednio 1 dzień. 2 dni jak uzywasz mało.

---------- Wpis dodano o 20:32 ---------- Poprzedni wpis dodano o 20:31 ----------

Chyba, że masz np. zapasy ropy w piwnicy - czytaj: wydałeś na aplikacje w jednym ekosystemie już tyle, że nie opłaca się wydawać tej kasy jeszcze raz.

To dziala w 2 strony, przy czym GoogleDrive dziala na iOS ;)

#15 Mirko791

Mirko791
  • 4558 posts
  • SkądJaworzno

Posted 01 July 2012 - 19:37

Nie, srednio 1 dzień. 2 dni jak uzywasz mało.

---------- Wpis dodano o 20:32 ---------- Poprzedni wpis dodano o 20:31 ----------

To dziala w 2 strony, przy czym GoogleDrive dziala na iOS ;)

Chodzi mi o to, że przez ostatnie 4 lata wydałem naprawdę sporo kasy w Appstore na aplikacje i gry, przechodząc teraz na np. Nexusa czy Galaxy S 3 będe musiał wydać tę kasę jeszcze raz w Google Play.

#16 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 01 July 2012 - 19:37

Homer - oczywiście, że działa w 2 strony, ale autor miał sprzęt z iOS, nie z Androidem.

#17 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 01 July 2012 - 19:41

Odnośnie tej kasy to ile tam wydaliście, że to jakiś problem, bo ja też troche, ale użyteczne z tego są ze 3 programy. Dla mnie to absolutnie nie problem zostawić to i kupić od nowa, z tym że teraz nie aż tak dużo a tylko te 3-4, bo reszta to i tak był chłam i kasa stracona tak czy tak.

#18 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 01 July 2012 - 19:50

Homer - oczywiście, że działa w 2 strony, ale autor miał sprzęt z iOS, nie z Androidem.

To teraz pytanie do autora, zostawłes cokolwiek w AppStore? Jesli tak to siedź na iOS. Jesli nie, droga wolna ;)

#19 dm76

dm76
  • 2445 posts

Posted 01 July 2012 - 19:52

Nie zostawisz tej kasy jeszcze raz w google play, bo nic tam nie ma w porównaniu do appstore :)

#20 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 01 July 2012 - 19:54

ej, a możemy trzymać poziom dyskusji, czy znowu zaczynają się wojenki?

#21 odrobaczony

odrobaczony
  • 85 posts
  • SkądZgierz

Posted 01 July 2012 - 20:40

No niestety, trochę aplikacji w App Store mam pokupowanych, bardzo często również trafiałrm na mnóstwo promocji, podczas których dobre płatne aplikacje były przez ograniczony czas za free... Tego też mi szkoda, niestety. No chyba że poczekać do premiery iPhone 5, po jakimś czasie 4S powinien mocno stanieć i wtedy go zakupić. Co myślicie? Za 1400 powinno udać mi się go wyrwać za pół roku, nie?

#22 lewy

lewy
  • 1034 posts
  • SkądMálaga

Posted 01 July 2012 - 20:46

No tak, ale czy nie lepiej teraz kupić używanego nawet Nexusa i przez te pół roku się nim pobawić i wtedy stwierdzić, że jest dobry/zły?

#23 Mirko791

Mirko791
  • 4558 posts
  • SkądJaworzno

Posted 01 July 2012 - 20:47

Odnośnie tej kasy to ile tam wydaliście, że to jakiś problem, bo ja też troche, ale użyteczne z tego są ze 3 programy. Dla mnie to absolutnie nie problem zostawić to i kupić od nowa, z tym że teraz nie aż tak dużo a tylko te 3-4, bo reszta to i tak był chłam i kasa stracona tak czy tak.

No to też zależy, bo akurat programy typu Splashtop, Pages, Keynote, Navigon, Home Budget, iMovie 1Password, Słowniki, kursy językowe, akurat do najtańszych nie należą, do tego masa gier i trochę kasiurki się nazbiera. To wszystko zależy jak się wykorzystuje tablet czy smartfon, ja używam praktycznie do wszystkiego, więc mam masę programów. Gdybym chciał kupić od nowa same słowniki, które mam na iPadzie, to wychodzi ponad 200€.

#24 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 01 July 2012 - 21:17

Ja to rozwiazalem w prosty sposob. Wybralem lepszy sklep i tam kupuje. Nexus'a dalem tacie i on kupuje sobie w Play. No, ale rozumiem, ze na dwa telefony autora tematu nie stać.

#25 odrobaczony

odrobaczony
  • 85 posts
  • SkądZgierz

Posted 01 July 2012 - 23:33

No niestety, aktualnie mam poważniejsze wydatki, dlatego budżet ustaliłem zakładając, że sprzedam już mojego iPhone'a 3GS. Dlatego posiadanie dwóch telefonów nie wchodzi w grę :( Szkoda, że tego Nexusa nie mogę przetestować, bo na stoisku Samsunga w galerii w moim mieście są tylko Note'y i Galaxy S3 + jakieś tableciki. Nikt z moich znajomych nie posiada takowego fona, więc lipa trochę.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users